Skocz do zawartości
IGNORED

Za co szanuję Polskę

Jazz :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gratuluję kultury, inteligencji i manier.

Shrek

11 listopada 2012

Serdecznie dziękuję. Rozumiem, że podzielasz mój szacunek wobec znakomitej jakości przemysłu alkoholowego produkcji wysokiej jakości wódek oraz wspomnianych równie cenionych wyrobów mięsnych.

Zaraz zacznie się tradycyjne wylewanie żalów i pomyj.A przecież wątek miał być na tak.Nie co mi się nie podoba ale za co szanuję!

Zaraz zacznie się tradycyjne wylewanie żalów i pomyj.A przecież wątek miał być na tak.Nie co mi się nie podoba ale za co szanuję!

A dlaczego ma być tylko na tak? Przecie to nie litania modlitewna, tylko temat do dyskusji. A dyskusja istnieje, gdy są rózne punkty widzenia i tylko taka ma sens.

jar1

Jeszcze raz przypominam tytuł wątku-"za co szanuję Polskę?"Różnice i dyskusja oczywiście wskazane jak najbardziej.Jeden powie,że za historię a drugi,że za charakter.

I to będą wypowiedzi merytoryczne.A jak ktoś będzie wytykał ułomności to będzie poza tematem wątku.Gdyby temat brzmiał-" co sądzisz o Polsce?",to co innego.

Za Polską kuchnię , jest najlepsza na świecie , za gościnność , za tolerancję religijną , za przyrodę , za naukę , za film i muzykę oraz za to , że Polska Ziemia wydała tylu wybitnych ludzi .

Piotr

Zwłaszcza za byłą , oczywiście nie mam na myśli czasów komuny lecz okres na długo , długo przed rokiem 1900 .

Pierwszym w Europie dokumentem prawnym gwarantującym tolerancję religijną był Akt Konfederacji Warszawskiej uchwalonej na pierwszym sejmie konwokacyjnym w 1573 r. w Warszawie.[1] Dokument uważany jest za początek gwarantowanej prawnie tolerancji religijnej.

Ugoda sandomierska (zgoda sandomierska) – porozumienie pomiędzy wyznaniami reformowanymi w I Rzeczypospolitej: luteranami, kalwinami oraz braćmi czeskimi zawarte 14 kwietnia 1570 r. w Sandomierzu. Nie brali w nim udziału bracia polscy. Intencją była wspólna obrona przed kontrreformacją i zaprzestanie walk między różnymi wyznaniami protestanckimi. Postanowiono uznawać wzajemnie sakramenty oraz kaznodziejów. Planowano wspólne synody. Zgodę sandomierską uważa się za najstarszy akt ekumeniczny w Europie.

Piotr

Japka rzeczywiście niezłe. Tyle,że tradycyjne odmiany zostały wyparte w zastraszającym tempie. Czy ktoś ostatnio widział w sklepie antonówkę, koksę czy papierówkę?

Jestem Europejczykiem.

Co do wódki - przekonany byłem o supremacji naszej do czasu wizyty w Wilnie. Litewska wiśniówka bardziej wiśniowa, Krupnikas bardziej miodowo-ziołowy od naszego Krupniku. Rozwiazaniem problemu byłaby restytucja Rzeczypospolitej Obojga Narodów ;-).

Jestem Europejczykiem.

Za to że mamy najlepiej wykształconych pracowników fizycznych, za ciągle rosnące ceny, za darmozjadów na wiejskiej ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

W ogóle jesteśmy chyba najintensywniej kształcącym się narodem w EU: obecnie mamy zdaje się największy odsetek studentów na populację. I jednocześnie polskie uczelnie zamykają klasyfikację europejskich uczelni pod względem jakości kształcenia.

Ale to nie o tym temat.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jakiś tydzień temu byłem na spacerze z psem. Już się zmierzchało gdy koło domu który mijalismy dostrzegłem babinkę która pomiędzy kilkoma starymi drzewami zbierała spady.

Podszedłem i zagadnąłem. Babinka dała się uspokoić że pies jest łagodny i rozpoczęła się rozmowa o wszystkim i o niczym. Wymienilismy poglądy na różne tematy i oceniliśmy perspektywy ładnej pogody na nadchodzace dni. Odszedłem z plecakiem pełnym jabłek których babinka napakowała mi chyba z wdzięczności za rozmowę, za szacunek, sam nie wiem za co...

I to jest Polska którą szanuję, ta chałupa, te kilka drzew, ta babcia...

Wróciłem do domu i widzę zdziczałych gówniarzy z blokowisk i cwanych politykierów robiących z nich patriotów. Co to ma wspólnego z Polską i z patriotyzmem?

Polska jest tam gdzie byłem tam, gdzie ta wykorzeniona dzicz zapewne nigdy nie trafi. A jeżeli trafi to po to, żeby babci zabrać emeryturę i wydać na glany i bejsbole.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747 wartościowy, ale smutny wpis. Bo ta Polska, którą widziałeś przemija wraz z tymi babinkami, ludźmi, którzy za Polskę przelewali krew w czasie wojny. Naprawdę odchodzi inny świat.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.