Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy

Wczoraj w składanym przezemnie dacu zamontowałem zegar xo3 (w wersji Luisa z zasilaniem) tuż nad płytą główną, korzystając ze środkowego otworu montażowego.

W ten sposób udało się skrócić przewody do ok 3cm, chociaż mogłyby być jeszcze krótsze.

Połączenia wykonałem drutem srebrzonym ok 0.8mm.

Pra przyczyną było badanie połaczenia zegar - DACX wykonane przez Shark700 wiosna tego roku.

Okazało się , że przy połączeniu zegara xo3 za pomocą przewodu ze złączkami SMA , pojawiał się jakiś śmiec na zasilaniu.

Jednym z lekarstw jest umieszczenie zegara jak najbliżej się da od odbiornika. W tym przypadku SRC.

Każdy z Was kto od dłuższego czasu bawi się w DIY wie, że rozwiązani, lub modyfikacje po których sobie obiecujemy nie wiele przynoszą o ile w ogóle.

W tym przypadku jestem zaskoczony pozytywnym wpływem.

Zmiana polega na lepszej definicji instrumentów i głosów, bez słyszalnej zmiany innych aspektów.

Odsłuchy odbywają się na AK4399.

Nie znany jest wpływ modyfikacji na inne przetworniki (każdy reaguje inaczej) , a tak na serio nie wiem też czy to zmiana xo3 na nowszą wersję, czy też samo skrócenie transmisji sygnału zegara. Nie wiem i nie mam czasu zgłębiać tematu, ale liczę , że ktoś z Was jest na tyle osłuchany , że dla dobra użytkowników Xa wykona "pełen" zestaw testów.

Tak czy inaczej polecam montaż tego zegara najbliżej jak się da od SRC.

Wylutowałem gniazda SMA.

no ciekawe, ciekawe spostrzeżenie. Na pewno spróbuję tego rozwiązania ale dopiero gdzieś za miesiąc. Czekam na nowe kolumny. Na razie na 31 letnich tonsilach na jakich przyszło mi słuchać, nie wiele "różnic" mogę wychwycić.

Koledzy

Wczoraj w składanym przezemnie dacu zamontowałem zegar xo3 (w wersji Luisa z zasilaniem) tuż nad płytą główną, korzystając ze środkowego otworu montażowego.

W ten sposób udało się skrócić przewody do ok 3cm, chociaż mogłyby być jeszcze krótsze.

Pra przyczyną było badanie połaczenia zegar - DACX wykonane przez Shark700 wiosna tego roku.

Okazało się , że przy połączeniu zegara xo3 za pomocą przewodu ze złączkami SMA , pojawiał się jakiś śmiec na zasilaniu.

Jednym z lekarstw jest umieszczenie zegara jak najbliżej się da od odbiornika. W tym przypadku SRC.

Każdy z Was kto od dłuższego czasu bawi się w DIY wie, że rozwiązani, lub modyfikacje po których sobie obiecujemy nie wiele przynoszą o ile w ogóle.

Zmiana polega na lepszej definicji instrumentów i głosów, bez słyszalnej zmiany innych aspektów.

Nie znany jest wpływ modyfikacji na inne przetworniki (każdy reaguje inaczej) , a tak na serio nie wiem też czy to zmiana xo3 na nowszą wersję, czy też samo skrócenie transmisji sygnału zegara. Nie wiem i nie mam czasu zgłębiać tematu, ale liczę , że ktoś z Was jest na tyle osłuchany , że dla dobra użytkowników Xa wykona "pełen" zestaw testów.

Wylutowałem gniazda SMA.

Koledzy

Wylutowałem gniazda SMA.

No nareszcie ktoś też zauważył zależność podłączenia zegara ,bo myślałem ,że mam może jakieś omamy słuchowe :) jak jakiś czas temu podłączałem zegar firmy audio gd do daca to też zauważyłem wpływ podłączenia na dżwięk ,zaciekawiony tym popróbowałem parę opcji ,i doszedłem do wniosku ,że ogromny wpływ ma to jakim przewodem sie go podepnie na zasilaniu zegara i sygnału zegarowego,najlepiej samemu popróbowac,jest podobnie jak przy zmianie kabli głośnikowych czy interkonektów,wszystko ma znaczenie nawet w przypadku zegara,u mnie sprawdził się na zasilaniu zegara przewód telefoniczny 2xok 0.35 w czarnej koszulce ,srebrzanka i parę innych kabli mi sie tu nie podobała,natomiast sygnał zegarowy mam zrobiony na przewodzie z kabli rca Bridge Premium z saturna za parę zł długości ok 6 cm.

Taka ciekawostka ,sporą poprawę wniosło pokrycie pinów płytki córki polimerem przewodzącym Licon firmy Reson ,poprawia się niesamowicie przejrzystość i mikrodynamika ,o dawna używam tego polimeru na wszystkie styki i uważam ,że jest nie zastąpiony.

zegar Luisa ma swój prostownik i zasilanie , więc połączenie zasilania (zmienne 7-9v) wg mnie -można wykonać czym kto ma,

ale sygnał zegarowy ma znaczenie.

dla tych którzy muszą użyć dłuższego przewodu proponuję połączenie "mikrofonowe" czyli ekran i masa osobno , a sam ekran ma być połączony tylko na płytce zegara.

Waldku uruchamiam płytkę discrette do PCM1704. Napisz jakie masz napięcie na wejściu układu In+/- na tej płytce ? U mnie jest ok 0.16V, czy jest możliwość regulacji tego napięcia? Czy zamiast 2SC2240 może być BC550C? Jaką rolę pełni BC860C + R165R na wejściu układu ?

Waldku uruchamiam płytkę discrette do PCM1704. Napisz jakie masz napięcie na wejściu układu In+/- na tej płytce ? U mnie jest ok 0.16V, czy jest możliwość regulacji tego napięcia? Czy zamiast 2SC2240 może być BC550C? Jaką rolę pełni BC860C + R165R na wejściu układu ?

do regulacji ofsetu służy R1 i R2,

jako T5 i T6 najlepiej użyć 2240, BC z braku laku też może być,

T7 i T8 to układ korekcji.

Witam wszystkich w nowym roku z życzeniami dużej ilości poskładanych sprzętów DIY

Właśnie dzisiaj złożyłem AD + Discrette i wszystko ruszyło od kopa i działa

Jak na razie ciężko o opinię ale już widać że gra to całkiem przyjemnie.

No teraz tylko pozostała walka z Fuji i może złożenie WMa

Pytanie mam do Ciebie Waldi czy możesz przypomnieć jakie powinny być ustawienia w przypadku AD

Pozdrawiam i dzięki za cały projekt IXa

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

Waldku dziekuję za odpowiedź. Wszystko sie zgadza, tylko pytałem o napięcie na wejściu, nie na wyjściu gdzie faktycznie moge sobie wyregulować dokładnie 0.00V natomiast na wejściu jest 0,16V. Waldku napisz jakie napięcie jest u Ciebie na wejściu, lub koledzy którzy uruchamiali discretta, bo nie wiem czy tak powinno być ,

wolałbym 0,0V...

Chciałbym zaprogramować Atmegę używając takiego programatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Programator ma opcję wyboru napięcia 3,3v/5V. Na PCB DAC X atmega zasilana jest napięciem 3,3V czy w związku z tym powinienem wyciągnąć zworkę z programatora, tak, żeby nie dawał żadnego napięcia na UC. I czy wogóle będę w stanie zaprogramować Atmegę takim wynalazkiem?

Ukryta Zawartość

No nareszcie ktoś też zauważył zależność podłączenia zegara ,bo myślałem ,że mam może jakieś omamy słuchowe :) jak jakiś czas temu podłączałem zegar firmy audio gd do daca to też zauważyłem wpływ podłączenia na dżwięk ,zaciekawiony tym popróbowałem parę opcji ,i doszedłem do wniosku ,że ogromny wpływ ma to jakim przewodem sie go podepnie na zasilaniu zegara i sygnału zegarowego,najlepiej samemu popróbowac,jest podobnie jak przy zmianie kabli głośnikowych czy interkonektów,wszystko ma znaczenie nawet w przypadku zegara,u mnie sprawdził się na zasilaniu zegara przewód telefoniczny 2xok 0.35 w czarnej koszulce ,srebrzanka i parę innych kabli mi sie tu nie podobała,natomiast sygnał zegarowy mam zrobiony na przewodzie z kabli rca Bridge Premium z saturna za parę zł długości ok 6 cm.

Taka ciekawostka ,sporą poprawę wniosło pokrycie pinów płytki córki polimerem przewodzącym Licon firmy Reson ,poprawia się niesamowicie przejrzystość i mikrodynamika ,o dawna używam tego polimeru na wszystkie styki i uważam ,że jest nie zastąpiony.

Też mam zegar Audio GD ten droższy z TCXO zasilany z osobnego trafa i dodatkowej podwójnej stabilizacji. Zegar jest wybitny moim zdaniem i długość kabli sygnałowych , zagięcie ma przy tak dobrym zegarze znaczenia bo co na masie to na sygnale pomimo że zastaosowanie trafa miało wyeliminować problemy z masą. Byłem zdziwiony kiedy ostatnio po dolutowaniu 4 kondensatorów 1000uF Sanyo WG do tych 100uF ( które uznałem za zbyt małe abu usunąć szumy dyskretnego zasilacza dla niskich częstotliwości) dźwięk si e jeszcze poprawił , stał jeszcze bardziej analogowy szczególnie na płytach SACD .

Sporo dobrego wnosi interface Audio Gd Dvi3 teraz używam go jako kondycjonera sygnał u spdif ,mega precyzja, na pokładzie też posiada precyzyjne tcxo

Pytanie mam do Ciebie Waldi czy możesz przypomnieć jakie powinny być ustawienia w przypadku AD

Ustawienia dla AD 18bitów; upsampling na medium i oversampling w ustawieniu filtra x8,

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

Waldku dziekuję za odpowiedź. Wszystko sie zgadza, tylko pytałem o napięcie na wejściu, nie na wyjściu gdzie faktycznie moge sobie wyregulować dokładnie 0.00V natomiast na wejściu jest 0,16V. Waldku napisz jakie napięcie jest u Ciebie na wejściu, lub koledzy którzy uruchamiali discretta, bo nie wiem czy tak powinno być ,

wolałbym 0,0V...

narazie nie mam możliwości pomiaru, w wolnej chwili zmierzę.

Do zegarka XO3 wystarczy uzwojenie 6V 0,3A?

Ciut za mało, ale musisz zmierzyć, bo różnica pomiędzy pomiarem a tym co napisane może być Cię uratować.

Swojego DAC X poskładałem już dawno wszystkie analogi poza OP Fujiwara płytka od miesięcy gotowa brakuje tylko kondensatorów przewlekanych 22p i 33p i smd 3p3 Panowie gdzie zamówić takie kondy ja już straciłem nadzieję podajcie jakieś źródła lub może poratujcie takowymi ?

no właśnie ile?

Jeśli pytanie dotyczy XO3 to wystarczy 7,5V/200mA AC ale może być także 9V AC - raczej nie więcej. Edytowane przez Luiis

Swojego DAC X poskładałem już dawno wszystkie analogi poza OP Fujiwara płytka od miesięcy gotowa brakuje tylko kondensatorów przewlekanych 22p i 33p i smd 3p3 Panowie gdzie zamówić takie kondy ja już straciłem nadzieję podajcie jakieś źródła lub może poratujcie takowymi ?

3p3 - musi być NPO cgo w rozmiarze SMD 1206, wartość nie krytyczna (od 0 do 5 piko)

33p - poszukaj Silvermika, lub styrofleksa (ta sama jakość a o zero tańszy), wartość od 27 do 39, wstaw 27 jak się będzie wzbudzało to coś dostawisz. jak nie ma kondów powyższych to wstaw zwykły ceramik.

22 - najlepiej styrofleks, na czas uruchomienia - do czasu az nie zdobędziesz tych lepszych tez może być ceramik. Przylutuj od spodu nie przewlekając, łatwo odlutujesz.

TME

ELFA,

ELFA,

HiFiCollective

Silver Mica można nabyć w Amptone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do 3p3 C0G, można zastąpić wartością 3p9 lub inną- dostępne w TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy tej cenie kupisz woreczek KSF.

Zgadza sie, ale potrzebujemy zaledwie 4 sztuki, więc można zaszalec.

Jak kto woli, jakie kto ma upodobania.

Zgadza sie, ale potrzebujemy zaledwie 4 sztuki, więc można zaszalec.

Jak kto woli, jakie kto ma upodobania.

Taka argumentacja do mnie dociera.

Ale ja wybieram KSF bo dłużej żyją.

W HiFiCollective jeden poliestyren 33pF 2,67 funta w sumie to będzie ponad 10 funtów plus przesyłka trochę sporo.

www.rezystory.net. Ma dużo styroflexów.

33pf/160V KSF 10% 8mm osiowy 0.50PLN/sztukę.

Edytowane przez bendix101

Nooooo więc na składanych obecnie płytkach op fuji występuje to samo co u kolegi wcześniej,

gra od startu, ale nieco cicho i brak polaryzacji tranzystorów wyjściowych,

po przyłożeniu palca do diód 4148 po krótkiej chwili zaczyna grac głośniej i pojawia się normalny prąd spoczynkowy tr wyjściowych.

będę szukał problemu,

wiem,

pierwsze mi sie takie zdazyły,

sadzę , że to problem z tranzystorami

sprawdzę małą modyfikację nieco polepszająca THD przy dużych sygnałach - zmniejszenie wartości rezystora 2k do 1k we wtórniku emiterowym za pierwszym stopniem - co powiększy prąd BFa do ok 1.5mA

• Pokaż nowe odpowiedzi