Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Wartości rezystorów dla regulacji podświetlenia sa dobrane do wyświetlacza którego oznaczenie było podane wcześniej, lcd z maritexu, jeżeli zastosujecie inny to trzeba je dobrać doświadczalnie i może być potrzebny radiator na stabilizatorze zasilającym lcd.

Podłączyłem taki wyświetlacz jak na zdjęciach Marera i musiałem go maksymalnie przyciemnić. więc rezystory są ok.

Ten wyświetlacz który ciemno świecił to staruszek, zielone podświetlenie, wymaga dużo prądu.

Szkoda, że nie można regulować podświetlenia VFD a taki będzie w moim X.

Ruszył bezproblemowo, WM8741 na razie bez analogówki ale i tak podoba mi się brzmienie na słuchawkach.

Wzmacniacz lampowy nazywany na forum "Kamykiem" jako analogówka spisuje się dosyć przyzwoicie.

Przednia zabawa jest z X_em szczególnie lutowanie tej drobnicy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taka mała informacja odnośnie zasilania AD 1865 ,wadia w swoim cd na tym przetworniku stosuje obniżone symetryczne napięcie zasilania daca ktoś tam kiedyś mierzył wynosi 4,45v,wspominał o tym też robertus przy swoim projekcie daca,ja od dawna też mam tak ustawione i faktycznie gra przyjemniej ,głębsze plany itd

Z którym zegarem?

z generatorem 24.xxx MHz z płyty głównej DACa, ponieważ AD działa na moim drugim Xie

Taka mała informacja odnośnie zasilania AD 1865 ,wadia w swoim cd na tym przetworniku stosuje obniżone symetryczne napięcie zasilania daca ktoś tam kiedyś mierzył wynosi 4,45v,wspominał o tym też robertus przy swoim projekcie daca,ja od dawna też mam tak ustawione i faktycznie gra przyjemniej ,głębsze plany itd

to cytat robertusa

Co do napięć zasilania części analogowej AD1865 powinny być około + -4,5V.

Czyli jak u większości, to optymalne napięcia. Zaintrygowały mnie podane napięcia 4,4V pomierzone super CD Wadii na AD.

Oprócz wykonania trzech różnych prototypów , postanowiłem posprawdzać sobie różne opcje i teraz już wiem, że po prostu na takim zasilaniu kości AD brzmią nieco lepiej.

FAQ

"...Powiedz mi czy niema wyboru AD1865 przy uruchomieniu DACa ?

Przy włączeniu i przytrzymaniu enter mam wszystkie przetworniki poza AD1865..."

Nie ma osobnej zakładki dla AD1865

Sposób postępowania wygląda następująco:

1. wybiera się PCM1704,

2. ustawia się słowo bitowe na 18bit (dla PCM1704 jest to 24bit)

UWAGA

PCM1704 - Dla zegara 24MHz, lub 22MHz maksymalne ustawienia wyglądają następująco:

dla upsamplingu na HIGH ustawiamy oversampling x4, lub dla upsamplingu MEDIUM ustawiamy oversampling x8. Długość słowa wynosi 24bity (lub20bit) i nie ma uzasadnienia aby je ograniczać. O ile w materiale źródłowym słowo jest 24bitowe to przetwornik pracuje z takim słowem, a jak w materiale jest słowo krótsze np 16bit to upsampler wstawia zera.

AD1865 - jw. z tymże słowo ustawiamy na 18bit.

FAQ

"...Powiedz mi czy niema wyboru AD1865 przy uruchomieniu DACa ?

Przy włączeniu i przytrzymaniu enter mam wszystkie przetworniki poza AD1865..."

Nie ma osobnej zakładki dla AD1865

Sposób postępowania wygląda następująco:

1. wybiera się PCM1704,

2. ustawia się słowo bitowe na 18bit (dla PCM1704 jest to 24bit)

UWAGA

PCM1704 - Dla zegara 24MHz, lub 22MHz maksymalne ustawienia wyglądają następująco:

dla upsamplingu na HIGH ustawiamy oversampling x4, lub dla upsamplingu MEDIUM ustawiamy oversampling x8. Długość słowa wynosi 24bity (lub20bit) i nie ma uzasadnienia aby je ograniczać. O ile w materiale źródłowym słowo jest 24bitowe to przetwornik pracuje z takim słowem, a jak w materiale jest słowo krótsze np 16bit to upsampler wstawia zera.

AD1865 - jw. z tymże słowo ustawiamy na 18bit.

Waldi_06 - czy istnieje możliwość przy aktualnym sofcie na ustawienie upsamplera na wyjściowy format EIAJ left lub right justified?

Mam PMD100 i chęć porównania go z DF1704 i DF1706.....

Oczywiście będę sobie musiał dostrugać przejściówkę i nie montować na płytce PCM1704 filtru cyfrowego

Pozdrawiam Wlodasss

>Wlodasss

generalnie mam pytanie czy dasz radę?

odpowiedź na Twoje pytanie - tak, ale całkowicie ręcznie,

Za format wyjściowy w SRC odpowiadają nózki OFMT0 i 1

w Xie są one lutowane na sztywno, więc musisz podgrzać odpowiednią nóżkę i ją nieco podnieść, można to zrobic raz czy dwa, potem nóżka się urywa,

Musisz podnieś nóżkę OFMT0 a następnie połączyć ją z masą - np kropelką cyny do nóżki sąsiedniej, ale tak aby nie dotkneła pada pod spodem bo tam jest plus zasilania

i już masz Left,

>Wlodasss

generalnie mam pytanie czy dasz radę?

odpowiedź na Twoje pytanie - tak, ale całkowicie ręcznie,

Za format wyjściowy w SRC odpowiadają nózki OFMT0 i 1

w Xie są one lutowane na sztywno, więc musisz podgrzać odpowiednią nóżkę i ją nieco podnieść, można to zrobic raz czy dwa, potem nóżka się urywa,

Musisz podnieś nóżkę OFMT0 a następnie połączyć ją z masą - np kropelką cyny do nóżki sąsiedniej, ale tak aby nie dotkneła pada pod spodem bo tam jest plus zasilania

i już masz Left,

Dzięki za info - zastanowię się jak to zrobić, może jakiś DIP-switch wstawię. Scalak jeszcze nie jest przylutowany.

Pozdrawiam Wlodasss

Witam dac x odpalony od kopa wszystko malina tylko mam wątpliwość na Discrette LM317 i LM337 grzeją się na sporych radiatorach 53 stopnie? Jutro zmierzę prąd jednej córki .

to oznacza, że na tych stabilizatorach masz znaczny spadek napięcia - np po prostowniku masz 26vol, a obniżasz do 18volt przy większym prądzie,

zwieksz napięcie wyjściowe na LM, to LMy się ochłodzą ,a IRFy będa się bardziej grzały

ponadto ten objaw powinien dotyczyć Spencera a nie Discrette,

Pamietaj, aby na Discrette dać 16volt.

Pytanie do konstruktora.

Na zdjęciu Twojego X’a widnieją 3 trafa, domyślam się że jedno do układów cyfrowych, drugie do analogu a trzecie do zegara – jeśli nie to mnie popraw.

Można by było zastosować jedno trafo z wieloma uzwojeniami. Czy jednak lepiej jest wrzucić osobne 3 trafole?

Edytowane przez mariusz.o

Mam pod Szczecinem fabrykę transformatorów Noratel.

mają trafa 20watowe z dwoma uzwojeniami, są małe, niesłyszalne i sa pod ręką, więc na nie padło, było mi szybciej niz coś zamawiać, a i w ten sposób rozdzieliłem transformatory.

generalnie warto rozdzielić cyfrę od analogówki, i zegara - więc samo wyszło na trzy sztuki

Czy można zamiast BC550/560 zastosować w dyskretnej analogówce pary 2SA970/2SC2240.

Te ostatnie nie mają bazy na środkowej nóżce ale to nie problem.

zależy gdzie

elektrycznie tak, ale nie zawsze jest to wskazane

nalezy uważać na footprint bo jest inny, jak już napisałeś

Parujesz BC550/560 do dyskretnej analogówki, ja mam zamiar dać tam właśnie 2SA970/2SC2240 w tej części po rezystorze R17 i R18

Po odsłuchach bez analogówek zmontowanych płytek z WM8741, PCM1792, AD1865 i PCM1704 to DAC powinno się zrobić tylko na tej ostatniej kostce.

Wątpię aby AKM zdeklasował PCM1704

Pora na analogówki, pierwsza oczywiście dyskretna pod PCM1704 i AD1865. Zostało mi tylko wlutowanie tranzystorów i elektrolitów.

jak miałem możliwość to parowałem

co do przetworników - i pomyśleć , że 1704 jest produktem odchodzącym,

kto teraz nie kupi, to bedzie miał coraz trudniej (drożej)

Po odsłuchach bez analogówek zmontowanych płytek z WM8741, PCM1792, AD1865 i PCM1704 to DAC powinno się zrobić tylko na tej ostatniej kostce.

Uwaga

Z powodów konstrukcyjnych samych przetworników nie powinno się podłączać przetworników wprost do pre.

W efekcie po podłaczeniu dobrej analogówki do przetwornika otrzymuje się całkiem inny, lepszy dzwięk niż wprost z przetwornika.

Proszę wszystkich aby wszelkie oceny soniczne przetworników odnosiły sie zestawu przetwornik / analogówka.

A ja mam wątpliwości co do tak jednoznacznych ocen ...oczywiście PCM1704 z discrette to klasa ...ilość detali jest powalająca, ale AD1865 z tym samym discrette to jest też świetna para.

Czasem nawet drive jaki jest na AD1865 nawet bardziej mi się podoba :-) ....ma jakieś lepsze wypełnienie ...stopa perkusji jest mocniej akcentowana ...oczywiście jest to moja ocena w moim systemie.

Pewnie będzie zależało od kostki AD1865 jaką posiadamy ...ja zakupiłem tą :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MARER

>Marer

Dobra, dobra, a resztę płytek poskładałeś?

Trochę nie spodziewałem się, że "skończy" sie tylko na przetwornikach R2R, bo jest jasne, że są świetne i drogie.

A reszta?

Dzisiaj skończyłem analogówkę Spencera, jutro mam zamiar skończyć opCD a w niedzielę dyskretną, w tej ostatniej pozostało mi wlutować tranzystory.

Wtedy zacznę porównywać różne konfiguracje, wszak po to składałem ten DAC.

Zastanawiam się jeszcze nad płytką analogową wtedy bezpośrednio można porównywać dwa DAC_i podłączono pod jeden wzmacniacz.

Właśnie uruchomiłem dac w konfiguracji PCM1792 i analog Spencera i żona pyta mnie dlaczego cały czas mam mam uśmiech na twarzy słuchając muzyki.

Jutro dzień wolny ale w poniedziałek skończę dyskretną analogówkę pod PCM1704 i AD1865 i znowu godziny słuchania.

Dzięki Waldi za umożliwienie nam tak miłej zabawy.

>Marer

Dobra, dobra, a resztę płytek poskładałeś?

Trochę nie spodziewałem się, że "skończy" sie tylko na przetwornikach R2R, bo jest jasne, że są świetne i drogie.

A reszta?

Córkę pod WM8741 poskładałem i czekam na tylko na kostke AK ...brakuje mi kilka elementów do analogów i wtedy bedzie możliwośc porównania z pozostałymi przetwornikami.

Mój wpis dotyczył PCM1704 i AD1865 bo od nich zaczęłem zabawę :-)

Edytowane przez MARER

wiem, ale chciałbym abyś posłuchał czego się da i wyraził swoja opinię,

u mnie występował efekt wygrzania więc kilka dni pod sygnałem choćby z satellty,

• Pokaż nowe odpowiedzi