Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem chyba przyczynę tej dolegliwości, zbyt długie kable połączeniowe.

Gdy analogówka nie jest podłączona do części cyfrowej to wszystko jest ok. na wyjściu jest zero V.

Chyba wyciągnę z pawlacza oscyloskop i zobaczę czy coś się nie wzbudza.

Gdy płytki są połączę ze sobą to jako rozrusznik musi zadziałać palec :)

W załaczeniu zdjęcie mojej analogówki discrette.

Użyte kondensatory to ZL'e dzięki uprzejmości HK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy spotkał ktoś się z złączami wielopinowymi takimi jak do płytek córek ale w wersji miedzianej,mam wrażenie,że można by w tych miejscach jeszcze co nieco poprawić,chcąc mieć rozwiązanie bezkompromisowe,normalne złącza są niestety z mosiądzu i w słyszalny sposób wpływają na dźwięk,posmarowanie ich preparatem Licon trochę poprawia sytuację ale miedź byłaby tu super .

W załaczeniu zdjęcie mojej analogówki discrette.

Użyte kondensatory to ZL'e dzięki uprzejmości HK.

Jedną discrette zrobiłem z ZLami a drugą z błękitnymi metalowymi philipsami 116 ...i w mojm systemie PCM1704 gra lepiej z ZL a AD1865 lepiej z philipsami ...z ZL bas klucha.

>gabler

w TME są długie goldpiny - jak jesteś pewien tego co chcesz słuchac docelowo, to przylutuj córkę.

>Marer

generalnie jestem zadowolony z tego jak gra AD na ZL, troche się dziwię, że u ciebie kluchy.

No ale już parę razy usłyszałem róznicę tam gdzie nie miało prawa jej być.

>gabler

w TME są długie goldpiny - jak jesteś pewien tego co chcesz słuchac docelowo, to przylutuj córkę.

>Marer

generalnie jestem zadowolony z tego jak gra AD na ZL, troche się dziwię, że u ciebie kluchy.

No ale już parę razy usłyszałem róznicę tam gdzie nie miało prawa jej być.

Też się nad przylutowaniem zastanawiam,a co do ZL to u mnie z AD też świetne się zgrały ,żadnego zmulenia,ale jeszcze raz polecę do zasilacza głównego Mundorfy Mlytic 4700uf sprawdzałem tam różne ale te są bezkonkurencyjne ,totalny odjazd,tylko jest kłopot z ich zamontowaniem ,są sporo grubsze od standardowych

Też się nad przylutowaniem zastanawiam,a co do ZL to u mnie z AD też świetne się zgrały ,żadnego zmulenia,ale jeszcze raz polecę do zasilacza głównego Mundorfy Mlytic 4700uf sprawdzałem tam różne ale te są bezkonkurencyjne ,totalny odjazd,tylko jest kłopot z ich zamontowaniem ,są sporo grubsze od standardowych

Mundorfy na 63V montowałeś ?

Daj fotkę jak możesz :-)

Mundorfy na 63V montowałeś ?

Daj fotkę jak możesz :-)

tak na 63 v ,teraz nie dam fotki ,,,,,,nie mam jak wyjazd,kondy dałem na dłuższych wyprowadzeniach z grubej srebrzanki,mam tylko fotę kondów

Tak przy okazji napomknę ,że miałem okazję być dziś na odsłuchach między innymi daców firmy audio gd na PCM1704 UK,SABRE ES9018,WOLFSON 8741 ,bardzo ciekawe doświadczenie ,najlepiej podobały mi się dace na PCM1704 (KLASA),na sabre też spoko,wolfson jak to wolfson też fajnie,odsłuch był bardzo miarodajny bo na jednym preampie z wyjściem słuchawkowym no i na moich słuchawkach AKG550,dodam tylko ,że ten sprzęt audio gd jest naprawdę ciekawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gabler

Uruchomiłem dzisiaj zdalne sterowanie, teraz mogę zmieniać już parametry pilotem i mogę bezproblemowo porównać brzmienie X po zmianie ustawień.

Szkoda, że pilotem nie można podmieniać płytek :)

shark700

Pilotem można wyłączyć X ale wyświetlacz VFD wyświetla napis POWER OFF.

Na wyświetlaczu LCD gaśnie podświetlenie.

Tutaj mam pytania, czy nie można wygasić w tej opcji wyświetlacza VFD i czy nie można by wykorzystać jednego z dostępnych dodatkowych przekaźników do wyłączenia zbędnych napięć zasilających.

Te napięcia mogę wyłączyć stosując wyświetlacz LCD a podświetlenie tego wyświetlacza sterowałoby przekaźnikiem który z kolei załącza dopiero napięcie np. części analogowej.

Tak mam to rozwiązane w MMS.

Drugi przekaźnik mógłby posłużyć to opóźnionego załączenia wyjścia audio.

Czy w opcji CURSOR można dodać pozycję całkowitego wygaszenia wyświetlacza VFD

Edytowane przez bomarek

Ma może ktoś wolną analogówkę dicrette do DAC X do AD1865/PCM1704, chętnie odkupię.

Edytowane przez ja_brzoza

Dzisiaj dostałem ultimatum od żony, i niestety błyskawicznie musiałem sprzątnąć biurko :)

DAC powędrował do obudowy, niektórzy powiedzą, że zasługuje on na lepszy dom i tu się z zgodzę, drugi będzie miał już przyzwoitą obudowę.

A tu kilka fotek jeszcze nie pełni złożonego X ale ważne, że już gra.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-13582500-1367746060_thumb.jpg

post-8095-0-22564300-1367746070_thumb.jpg

post-8095-0-26227400-1367746081_thumb.jpg

post-8095-0-23824800-1367746088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako, że dzisiaj dzień eksperymentów podłączyłem konwerter JarkaC na TAS1020 i X ma z poprawnym zidentyfikowanie bitrate jakie otrzymuje.

Przy częstotliwosci próbkowania 44,1kHz wyswietla 44,48kHz a przy próbkowaniu 88,2kHz i 96kHz wyświetla 88,96kHz.

MMS prawidłowo identyfikuje bitrate jakie otrzymuje z konwertera USB.

I Jeszce jeden mankament X a mianowicie nieregularnie powtarzająca czkawka, zarówno w systemie Windows 8 jak i 7.

Chyba będę musiał przemalować obudowę.

Ta czkawka występuje na AD1865 na PCM1704 na razie jest ok.

Zostały sierotki bo PCM1704 zostanie na stałe.

Zapomniałem oczywiście o AKM ale myślę, że nie zdeklasuje PCM1704.

Czkawek na nim także brak.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-62816000-1367751216_thumb.jpg

post-8095-0-91895100-1367753456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bomarek

Jako, że dzisiaj dzień eksperymentów podłączyłem konwerter JarkaC na TAS1020 i X ma z poprawnym zidentyfikowanie bitrate jakie otrzymuje.

Przy częstotliwosci próbkowania 44,1kHz wyswietla 44,48kHz a przy próbkowaniu 88,2kHz i 96kHz wyświetla 88,96kHz.

MMS prawidłowo identyfikuje bitrate jakie otrzymuje z konwertera USB.

I Jeszce jeden mankament X a mianowicie nieregularnie powtarzająca czkawka, zarówno w systemie Windows 8 jak i 7.

Chyba będę musiał przemalować obudowę.

Ta czkawka występuje na AD1865 na PCM1704 na razie jest ok.

Uściślij na czym polega owa czkawka problemy z dźwiękiem ?

Bo u mnie po prostu mruga dolna linia wyświetlacza.

Z cd i usb wszystko ok natomiast z odtwarzacza sieciowego wyświetla takie częstotliwości i mruga.

Edytowane przez rextytus

Jak można opisać czkawkę, to takie krótkie przycięcie w dźwięku, występowało u mnie tylko na AD1865, teraz słucham na PCM1704 i jest ok. nie ma żadnych zakłóceń w odtwarzaniu.

Jak można opisać czkawkę, to takie krótkie przycięcie w dźwięku, występowało u mnie tylko na AD1865, teraz słucham na PCM1704 i jest ok. nie ma żadnych zakłóceń w odtwarzaniu.

Jak brzmieniowo według Ciebie AD do PCM 1704

Nie podejmuję się opisywać brzmienia, bardzo ubogie mam słownictwo audiofilskie :)

PCM1704 gra bardziej "namacalne" brzmienie. lepszą przestrzenność od AD no i bas nareszcie taki jak lubię, nie dudniący bardzo dynamiczny.

Co do tego czkania to niestety i na PCM1704 się pojawiło, ale gdy SRC ustawię na BYPASS zjawisko to ustępuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PCM będzie dobry? Jest jeszcze wersja K/2K, ale nie wiem co to oznacza.

Ukryta Zawartość

A są jakieś przeciwwskazania (Akustyczne oczywiście) żeby w Matce Analogówki jako C10/C11 zastosować tantala 10uF i w miejsce C9, C12 - 100uF lub 470uF? Wg noty katalogowej LM317 oczywiście można ale czy będzie to miało wpływ na dźwięk? Testował ktoś?

->Bomarek

Jeżeli chcesz na szybko zmodyfikować układ, to wykorzystaj do sterowania przekaźnika sygnały sterujące podświetleniem. Ustaw podświetlenie na max czyli wszystkie 3 tranzystory w uln są zwarte z masą, podłącz sobie pod któryś przekaźniczek przy przekaźniku dioda zaporowo i zobacz czy taka modyfikacja wyłącza to co sobie życzysz istnieje prawdopodobieństwo, że będzie to działać prawidłowo, aczkolwiek w następnych edycjach daca będzie to rozwiązane "normalnie".

Jeżeli zbieże się większa liczba poprawek do tej wersji softu, to sterowanie o które walczysz, będzie zrobione na liniach przekaźników Mute.

Opcja Signs to mój ukłon w stronę posiadaczy wyświetlaczy fvd.

Przyjrzę się indentyfikacji fs.

Tak miałem zamiar zrobić ale to by dobrze działało gdyby nie wyświetlacz FVD na którym cały czas świeci "POWER OFF" po wyłączeniu DAC_a pilotem.

Gdybym miał wyświetlacz LED nie byłoby problemu, jak pisałem wcześniej tak wyłączam zbędne układy w DAC_u na WM8741 Robertusa i multiselektorze MMS.

Bardziej mnie niepokoi "czkawka" X z układami AD i PCM1704 aby wyeliminować to zjawisko SRC trzeba ustawić w tryb BYPASS, Waldi zalecał ustawienia: oversampling x8 a SRC w tryb MEDIUM. Zegar z WM8805 bo na razie nie mam jeszcze zewnętrznego.

Poczekam na nową wersję softu.

W opcja Sings wyświetla mi na wyświetlaczu znak jak na obrazku.

Mam jeszcze wyświetlacz OLED ale go jeszcze nie podłączałem ale czytając wcześniejsze posty to są z nim problemy.

Czy są szanse na to aby współpracował poprawnie z X_em?

Czy nie da się wyeliminować tego napisu POWER OFF, ale marudzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bomarek

czy ta opcja jest w ostatniej wersji softu (2.1.71.3) ?

Ile linii/znaków wyświetlacza VFD obsługuje ta opcja?

Edytowane przez Luiis

Mam jeszcze wyświetlacz OLED ale go jeszcze nie podłączałem ale czytając wcześniejsze posty to są z nim problemy.

Czy są szanse na to aby współpracował poprawnie z X_em?

Wysłałem swojego Windstara OLED do sharka, aby miał na czym potestowac współpracę z Xem ...i również mam nadzieję że coś z tego będzie.

Edytowane przez MARER

Zapewne tak, podłącz zobacz.

Wyświetlanie fs w postaci 44,48kHz nie jest spowodowane obliczeniami matematycznymi lub jakimiś innymi błędami tylko tym, że taką standardową nieprecyzyjną informację zwraca wm8805 i przyjąłem takie, a nie inne jej wyświetlanie.

A są jakieś przeciwwskazania (Akustyczne oczywiście) żeby w Matce Analogówki jako C10/C11 zastosować tantala 10uF i w miejsce C9, C12 - 100uF lub 470uF? Wg noty katalogowej LM317 oczywiście można ale czy będzie to miało wpływ na dźwięk? Testował ktoś?

Tantale zaleca się do odsprzegania szybkich opampów,

na wyjściu LM najlepiej się sprawdza 47uF

Tak wynika z badań HK,

a na jkim wejściu występuje błędna identyfikacja

ponadto zapodaj zdjecie

Wyżej zamieściłem zdjęcie, konwerter jest podłączony pod wejście nr. 5, izolowane transformatorem.

Słucham sobie teraz po ciężkim dniu pracy AmyWinehouse-BackToBlack i mówię wam warto było inwestować w X_a.

Ten bas i całe spektrum dźwięku powala a to wszystko na PCM1704.

Zawsze szukałem takiego brzmienia, jeszcze raz dziękuję Waldi_06 za udostępnienie nam tego projektu.

Nawet z przyjemnością się go składa, dzisiaj skończyłem drugą płytkę główną cyfrową i zegar, jutro będę lutował płytkę gł. analogową.

Jeszcze muszę zlutować dwie identyczne płytki analogówki dyskretnej.

Najgorsza część zabawy z X_em, obudowa a zdrowie nie pozwala na większy wysiłek a tu trzeba ciąć wiercić ale lubię sam sobie obudowy i całkiem niezłe mi wychodzą.

->Bomarek

Jeżeli chcesz na szybko zmodyfikować układ, to wykorzystaj do sterowania przekaźnika sygnały sterujące podświetleniem. Ustaw podświetlenie na max czyli wszystkie 3 tranzystory w uln są zwarte z masą, podłącz sobie pod któryś przekaźniczek przy przekaźniku dioda zaporowo i zobacz czy taka modyfikacja wyłącza to co sobie życzysz istnieje prawdopodobieństwo, że będzie to działać prawidłowo, aczkolwiek w następnych edycjach daca będzie to rozwiązane "normalnie".

Jeżeli zbieże się większa liczba poprawek do tej wersji softu, to sterowanie o które walczysz, będzie zrobione na liniach przekaźników Mute.

Przyjrzę się indentyfikacji fs.

Dzisiaj uruchomiłem drugą płytkę cyfrową i niestety metoda proponowana przez Ciebie nie działa, na wyświetlaczu LCD nie wyłącza się podświetlenie przy wyłączeniu DAC_a pilotem.

• Pokaż nowe odpowiedzi