Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Nie robilem jeszcze zadnych zmian. Jedynie polutowalem przy zasilaniu silnika kondensatory, wg opisu zamieszczonego wczesniej w tym watku. Na razie mam zalozony kwarc Omigu. Ale wyprobje zegar Joco. Tylko musze zrobic do niego zasilacz.

Ciekaw jestem twoich doświadczeń z Jocko, u mnie ten zegar ....hmmm jak to powiedzieć....zatracił urok czy potencjał shiga, grało to tak jak zwykły choć dobry CD`k. ...ale zniknął gdzies ten drive...magic

Lepsze efekty zamiast Jocko dało odpowiednie dobranie kondków na płytce i w zasilaczu oraz wymiana rezonatorka kwarcowego na Omig.

Shiga był tesowany przez nas z uzyciem Peterowego NOS daca z którym zgrywał się najlepiej, ale był też Stelmach i inne.

Poprosiłem Sharka aby umiescił wszystkie kondensatory jesli nie identycznie to jak najbardziej podobnie do pierwszej zrobionej przez nas wersji.

Mam przecie jeszcze wszystkie BG z Shiga JVC, zdaję sobie też sprawę ze nie kupiłbym za normalne ani wyższe pieniądze wszystkich potrzebnych wartosci BG nawet na Ebay`u.

Watpię też aby udało się zrobić podobnie grającego do pierwszej wersji nowego Vicola na częściach zaproponowanych przez niego.

Wkładanie czegokolwiek bez odsłuchu przy tym projekcie wydaje się .....hmmmm.....bez sensu...gdyż ten układ jest bardzo wrazliwy na odpowiedni dobór komponentów.

Witam.

Jesteśmy do przodu.

Trafa po poprawkach są już u mnie i wszystko już OK.

Odebrałem też dociski, 5-6 sztuk niestety do poprawy, mają lekko za małą średnicę trzpienia i przez to minimalny luz... w zleceniu była wyraźna informacja jak mają być wykonane i silniczek z talerzykiem do dopasowania... Mam nadzieję, że poprawki będą na pn, wt.

W weekend będę wszystko pakował, a trafa są niebagatelne, trochę daliśmy radę :-) sztuka ok 1,5-2,0kg.

Też w związku z tym najprawdopodobniej zamówię kuriera, nie chce mi się taszczyć tego wszystkiego na pocztę i wypełniać wszystkich kwitów. Do tego, kurier wyjdzie w podobnej cenie (ok. 18zł.) a jest ubezpieczenie. Jak ktoś z jakichś względów ma kłopoty z odebraniem paczki od kuriera proszę pisać na PW, będziemy myśleć.

Większość postaram się nadać w poniedziałek, te kilka sztuk po poprawce docisków wyjdzie pewnie w środę, może we wtorek. Wybiorę losowo, a jak komuś zależy żeby mieć na wtorek to proszę o PW :-)

Pozdrawiam

Łukasz

OK.

Kawałek mojego lekko poplątanego świata :-) i przy okazji możecie zobaczyć jakich gabarytów jest nasze główne "trafko" i są też nasze "guziczki".

Przy okazji moja wersja rżnięcia, jak marosik to zobaczy może jeszcze potwierdzi. Szczególnej różnicy nie odczułem, ale świadomość, że jest poprawniej pozwala spokojniej spać ;-)

Na czerwono zaznaczone są cięcia.

1. Jedno cięcie przebiega pod kondensatorem oznaczonym zieloną literą R, trzeba go wylutować, przeciąć masę na całej długości i wlutować go z powrotem tak jak był. Kond po lewej z oznaczeniem 1800 można obrócić o 1800 bo on jest od silników, żeby po podziale masy pozostał na masie silnikowej. Trzeba w tym celu odsłonić kawałek masy (oznaczyłem to małą zieloną kropką z opisem gnd).

2. Drugie cięcie poniżej C25 jak widać na zdjęciu (brzydka plama po kalafonii).

Na niebiesko oznaczone są dodatkowe połączenia

1. Z to zwora pomiędzy masami, trzeba przelecieć ponad ścieżką od V1 do L2

2. Przewód oznaczony niebieskim gnd łączy "nową" masę bezpośrednio z masą z wejścia zasilania (wpiąłem się z jednej strony w pad masowy od C11, obok zwory Z, z drugiej strony PCB w masę przy wejściu zasilania).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23599-0-81831000-1363378011_thumb.jpg

post-23599-0-96463500-1363378022_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większość postaram się nadać w poniedziałek, te kilka sztuk po poprawce docisków wyjdzie pewnie w środę, może we wtorek. Wybiorę losowo, a jak komuś zależy żeby mieć na wtorek to proszę o PW :-)

u mnie też nie ma ciśnienia, więc spokojnie mogę dostać w drugiej turze..

Przy okazji moja wersja rżnięcia, jak marosik to zobaczy może jeszcze potwierdzi. Szczególnej różnicy nie odczułem, ale świadomość, że jest poprawniej pozwala spokojniej spać ;-)

Jak dostanę docisk, poprzecinam i zobaczę co się stanie.

Jeśli to nic nie zmieni, może trzeba będzie przyjąć jednak, że napędy są wadliwe.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

U mnie generalnie nie jest już źle teraz i CDR-y w większości czyta bez większych problemów. Czasami przy niektórych ma takie momenty, że się zgubi, jedzie laserem gdzieś dalej i wraca w to miejsce gdzie skończył i odtwarza dalej. Nie ma prawie też tego cykania, które miałem wcześniej, jak już coś nie tak to, jak pisałem, na chwilę się zawiesza. U mnie bardzo pomógł ten kond. 0,33uF.

Dziś wyszły pierwsze przesyłki, do kolegów:

- marosik

- kopczas

- notoryczny

- MARER

- koluszkin

- avs

- benpe

- mihau_r

Jutro kolejna partia.

Teraz dwie rzeczy.

1. Dociski są robione bardzo na miarę, te kilka które miały minimalny luz będą w ramach reklamacji wykonane ponownie. Nawet jeśli niektóre wchodziły lekko ciasno rozesłałem je, lepiej tak niż żeby były luźne, szczególnie, że z czasem talerzyk o te części milimetra się dopasuje (to naprawdę są różnice rzędu ~0,04mm.). Dodatkowo zauważyłem, że różne lasery mają minimalne różnice w średnicach otworu i w jednym wchodzi z delikatnym oporem a w innym swobodnie. Jakby się okazało, że u kogoś jest zdecydowanie za ciasno i tak by wolał, mogę mu podesłać na wymianę któryś z tych oddanych do poprawki, w sumie nie sądzę żeby luz na poziomie 0,04mm mógł wpłynąć niekorzystnie. Do dogadania na PW. W komplecie każdy dostał oring silikonowy, można zainstalować w spodzie docisku, wedle uznania.

2. Trafa. Uzwojenie pierwotne jest wyprowadzone ponoć normatywnie, dwa rude przewody zaraz obok żółto-zielonego. Ten żółto-zielony to ekran pomiędzy uzwojeniami. W tych dużych trafach jest jeszcze biały przewód obok i to jest od ekranu miedzianego który jest pod deklami (taśma miedziana widoczna na bokach korpusu). Potem kolory to poszczególne pary. Jedyne co zauważyłem, że u mnie nie było konsekwencji co do początków i końców uzwojeń, tzn w jednej parze np. lewy to początek a prawy to koniec a w drugiej odwrotnie. Jest to ważne przy symetrycznym podłączeniu gdzie łączymy odczepy na środkowym zacisku zasilacza, tu trzeba to zrobić eksperymentalnie. Trafa najmniejsze nie mają wewnątrz ekranu miedzianego, osoba, która je zalewała nie dostała wytycznych, że ma to zrobić... już mi się nie chciało o to kopii kruszyć, bo cena i tak niezła a tu nie dało by się poprawić tylko trzeba by nawijać je od nowa, w sumie dla zegarka i tak najlepiej byłoby je całe zapuszkować w jakiś metal.

Pozdrawiam

Łukasz

Ja dzisiaj dostałem. Docisk super, pasuje idealnie:)

Pytanie mam do trafa:

zamówiłem to prostsze T1 - 3x9V + 12V 50VA.

Jak rozumiem uzwojenie pierwotne takie samo czyli rude kable.

Potem są 2 żółte i dwa niebieskie. Jak podłączyć ten zasilacz od vicola?

We wszystkich trafach rude to pierwotne. Do zasilacza Vicola wpinasz te dwa kolorowe, musisz tylko sprawdzić kolejność. Przed wszelkimi eksperymentami za zasilaczem radzę go odłączyć od shigi! Nie pamiętam kolorów w tych mniejszych trafach, ale w pierwszy zacisk powiedzmy zielony w środkowy zielony + niebieski i w trzeci zacisk pozostały niebieski. Weź miernik i sprawdź, powinno być tak, że pomiędzy środkowym zaciskiem a pierwszym masz ok. 9V i pomiędzy środkowym a trzecim masz ok. 9V, a pomiędzy pierwszym a trzecim ok. 18V (2x9V ;-) Jak pomiędzy skrajnymi masz ok. 0V to zamień niebieskie przewody miejscami, ten z trzeciego zacisku na środek a ze środka na trzeci, zielone pozostają bez zmian (jak pisałem kolory podaję przykładowo). Po takiej zamianie powinieneś już mieć 18V między skrajnymi. Teraz miernik na pomiar napięcia stałego i sprawdź co masz na wyjściu zasilacza, powinno być ok 8V, u mnie jest chyba 8,38V, marosik miał trochę mniej, ale generalnie w tych okolicach. Jak tak jest wyłącz zasilanie i możesz podłączać shigarakiego.

Post numer 296:

Trafa:

T1 - 3x9V + 12V 50VA (równy podział na odczepy) - ok. 65zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pierwsze z lewej)

T2 - 3x9V (3x30VA) + 12V (5VA) + 15V (5VA) - ok. 115zł

Ukryta Zawartość

T1 to jedno trafo, T2 to jedno trafo.

Nie ma tu mowy o T3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka byla wstępna propozycja, później zweryfikowana. Każdy do stał przy zamawianiu wiadomość na PW o treści:

T1 - trafo 45VA 2x9V (2x22,5VA) - 60PLN - trafo jak od VICOL tylko lepsze i prawie dwa razy mocniejsze, wersja dla tych, którzy chcą podłączyć i nie grzebać, zapas mocy jest znaczny, do tego porządnie ekranowane.

T2 - trafo 108VA 6x9V (6x18VA) - 115PLN - trafo w wersji max, osobne zasilanie poszczególnych części (z zapasem), dekielki zewn. i dodatkowo ekran miedziany pod deklem.

T3 - trafo opcjonalne 2x15V (10VA) - 25PLN - zasilanie clocka, jeśli ktoś już ma lub planuje zewnętrzny (opcja dodatkowa) , ja biorę dla siebie, jak ktoś chce wezmę więcej.

D - docisk - 80PLN

N1 - napęd typ 01 - 40PLN

N2 - napęd typ 02 (z kulkami) - 45PLN

Zgodnie z tą rozpiska zbierałem przelewy i składałem zamówienie.

Proszę o radę.

Podłączyłem dzisiaj to nowe trafo, 2x9V w ten sposób, że przerobiłem zasilacz od vicala tak, by można było zasilać je jednym uzwojeniem(4 diody prostownicze)i niby działa, 8,3V na wyjściu.

Tak wykorzystuję pierwsze 9V.

Drugie 9V podłączyłem do prostownika z filtrem (na tym grałem z trafem 12V;wtedy do prostownika był podłączony zasilacz vicola i superteedyreg), potem dałem 3 STR`i odpowiednio dla V1,V2 i V3.

Włączyłem i nic się nie stało. Napięcia na zasilacz takie jak być powinny. Na płytce shigi napięcia też są. Ogólnie nic się nie dzieje po podłączeniu do prądu.

Wróciłem do rozwiązania z trafem 12V i chodzi normalnie.

Co jest nie tak?

Chodzi o uklad resetu. Jesli na silniki pojdzie napiecie odrobine wczesniej nie resetuja sie inne scalaki. Wylaczenie i wlaczenie do prądu daje dobry reset. Zmiana konda resetu powinna pomoc aczkolwiek u siebie tego nie robilem. Od czasu do czasu wylaczam i wlaczam zasilacz.

Brzoza docisk ideal. Trafa wielkie :).

podoba mi sie wykonanie.

Masa cieta poprawnie. U mnie nic nie tnie. Dziala bez przerwy. Polecam zrobic zegarek na tranie i fecie z dedykowanym zasilaczem na shuncie. Wnecie wrzucic low noise oscillator.

Masa cieta poprawnie. U mnie nic nie tnie. Dziala bez przerwy. Polecam zrobic zegarek na tranie i fecie z dedykowanym zasilaczem na shuncie. Wnecie wrzucic low noise oscillator.

Marku ...można telegramy nadawać

Masa cieta poprawnie...STOP...U mnie nic nie tnie...STOP...Dziala bez przerwy...STOP...Polecam zrobic zegarek na tranie i fecie z dedykowanym zasilaczem na shuncie...STOP...Wnecie wrzucic low noise oscillator....STOP...

Tak humorystycznie :-)

A tak do wątku wtrące ...

W przygotowaniu jest płytka PCB do zasilenia wszystkich modułów stabilizatorów dyskretnych pkrecza.

Lada chwila wkleję fotke takiego rozwiązania do kompletnego rozdzielenia zasilania z wykorzystaniem tychże stabilizatorów.

Nie będzie potrzeby wykorzystywania kilku zasilaczy ...wszystko odbędzie się z jednego PCB.

Zrobimy referendum czy będzie się podobał pomysł ...jeżeli tak wycenimy PCB i zrobimy akcję " KONKRETNE ZASILANIE " :-)

pozdrawiam

Czyli jak rozumiem nie da się podłączyć w sposób bez dodatkowej ingerencji napędu i reszty z osobnego uzwojenia?

Powróciłem do poprzedniego rozwiązania czyli jeden prostownik, dalej powinien być zasilacz vicola na silnik i super teddy reg na resztę.

Na takie rozwiązanie jedno uzwojenie trafa to za mało:shiga kręci się chwilę, silnik terkocze ale nie startuje, nie wczytuje. Napięcie na wyjściu zasilacza 8V siada do 6,5V przy starcie silnika, napięcie na zasilaczy 5V też siada.

Muzyka zaczyna płynąć kiedy podłączony jest : jeden STR dla silnika, drugi dla 5V.

23W to za mało żeby się to włączyło bez łaski?

Panowie, możecie opisać w jaki sposób planujecie podłączyć swoje 6x9V?

Masa cieta poprawnie. U mnie nic nie tnie.

U mnie po cięciu przestało się przycinać. Wymieniłem też C21 zgodnie z instrukcjami na 330nf.

Fajnie, teraz ma to ręce i nogi:)

Mam kolejne pytanie:

jak prawidłowo podłączyć masy w sytuacji kiedy 8V i 5V idą z dwóch stabilizatorów?

Obecnie masa 8V idzie ze złącza 8V, masę 5V mam podłączoną na wylewce koło V4.

Włącza się, kręci parę powolnych obrotów płytą, ale nie wczytuje.

Kopczas, STR jest najlepszym regulatorem na świecie :) jesli chodzi o szumy, nie nadaje się za to do zmiennego obciążenia - ma olbrzymią impedancję wyjściową, zatem dawanie go na 8V to słaby pomysł, na 5 bez rozdzielenia też, tu potrzeba czegoś o jak najmniejszej impedancji np. Jung/ALWSR - najmniejsza impedancja na świecie :). Mam dwa STR i ograniczyłem ich użycie do zegarków.

Jak niedawno wspomniałem kolega Koluszkin przygotował płytkę PCB do kompletnego zasilenia shigi.

Pierwsze dwa odczepy z trafa idą na zasilacz do silników.

Każdy rezystor przewlekany ma dodatkowe pady smd dla MMELF'ów w rozmiarze 0204, które wszyscy mają z zasilacza VICOL'a.

W razie ich braku są miejsca na przewlekane.

Pozostałe cztery odczepy idą do stabilizatorów dyskretnych pkrecza.

Ukryta Zawartość

Każdy ze stabilizatorów dyskretnych ma na wejściu swój mostek z diod MBRS140 i kondensator o średnicy 18mm.

Na wyjściu kondensator 6mm.

Oba zbocznikowane smd w obudowie 1206.

Jeśli ktoś nie widział jeszcze wspomnianych stabilizatorów to można je zobaczyć na zdjęciu kolegi Andy777 kilka stron wcześniej :)

Stabilizatory montujemy na płytce w pozycji leżącej używając do tego zwykłej listwy kołkowej w rastrze 2.54mm.

Po przeciwnej stronie przykręcamy do dużej płytki za pomocą tulejki dystansowej.

Wymiary płytki to 120mm X 96mm

Jeżeli pomysł ogarnięcia zasilania za pomocą dyskretniaków pkrecza znajdzie uznanie w waszych oczach zlecimy wycenę i wykonanie PCB.

Jestem po wstępnych rozmowach z Piotrem ( pkrecz ) i niema problemu ze zmierzeniem się z tematem.

PCB stabilizatorów kosztowały u pkrecza jak dobrze pamiętam 7zł sztuka ...pozostanie wycenić PCB zasilającą.

Proszę o opinię jak wam się widzi takie rozwiązanie ...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pomysł genialny.

Tylko czy ten zasilacz pkretacza to najlepsze co może być?

Co się stało z projektem zasilacza Junga?

Pomysł genialny.

Tylko czy ten zasilacz pkretacza to najlepsze co może być?

Co się stało z projektem zasilacza Junga?

Wg. informacji przekazanych przez Marka ...to stabilizatory pkrecza osiagnęły bardzo dobry wynik w pomiarach.

Andy jeżeli je stosuje to też na podstawie jakichś testów.

A czy jest to rozwiązanie najlepsze ?

Tego nie znaja najstarsi indianie ...napewno konkretne i stosowane przez naszych bardziej obeznanych w temacie kolegów.

Fajnie byłoby powoli zmierzać ku docelowym rozwiązaniom ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.