Skocz do zawartości
IGNORED

DiY na AS 2013.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

I. Lista sprzętu:
1. Muzg - DAC & Interconnect DIY + ew. wzmacniacz słuchawkowy+ serwer muzyczny
2. Piotr_1 - DAC (SPDIF-->RCA) + pre-bufor + trochę akcesoriów (laptop, lutownica, narzędzia, części awaryjne)
3. benpe - pre phono
4. Krzych2 - pre JC2 (modyfikowany), coś w stylu Foruma608 czyli wzmacniacz słuchawkowy, Ugody końcówki
5. _mucha_ - monitory wzorowane na 3SM
6.Bodo_z Pre liniowy, AtidampMK4, i ABOXowa końcówka mocy (choć nie wiem jeszcze która). i jeszcze jakieś sznurówki wezmę.
7. ahaja - Nuda II - dziękuję za pomoc
8.
9.
10.

Dopisałem swór pre-bufor, często się sprawdza w różnych systemach.

I. Lista sprzętu:
2. Piotr_1 - DAC (SPDIF-->RCA) + pre-bufor + trochę akcesoriów (laptop, lutownica, narzędzia, części awaryjne)
3. benpe - pre phono
4. Krzych2 - pre JC2 (modyfikowany), coś w stylu Foruma608 czyli wzmacniacz słuchawkowy, Ugody końcówki
6.Bodo_z Pre liniowy, AtidampMK4, i ABOXowa końcówka mocy (choć nie wiem jeszcze która). i jeszcze jakieś sznurówki wezmę.
8. DeTom - Soul (DAC + wzmacniacz) - jak zdążę go ogarnąć odrobinę
9.
10.

[quote name='nibyco' timestamp='1381869505' post='2961870']
rysunek zrobiłem tylko wstawić się nie chce :(

teraz poszło
[/quote]

Pewnie jestes z natury perfekcjonista - jak ja - bo rysunek niczego sobie..., widac, ze rysunek techniczny nie jest Ci obcy :-)

W moim opisie nie podalem propozycji odleglosci kolumn od bocznych scian. 70cm to jednak za duzo, bo centra glosnikow beda oddalone od siebie o ok. 170cm.
Tych krzesel w tym pomieszczeniu rowniez sporo za duzo, bo jak sluchac siedzac niewiele ponad 1 m od glosnikow, a tym bardziej z bokow, nawet poza osia glosnikow ?

• Użytkownicy+

Lutek, kolega nibyco narysował powyżej układ z 2012r. Wymiary pokoju są teraz nieco inne, no i metraż mniejszy.

Proszę, dopisz się do listy, jeśli myślisz poważnie o przyjeździe.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='palton' timestamp='1381788801' post='2960917']
Jozwa pewnie nas poratuje, gramiakiem od Andrzeja Analogowego...
[/quote]
Tylko czy ADF jest jeszcze DiY czy już mała manufaktura?
Obserwując to forum to sprzedaż już chyba idzie grubych dziesiątkach.
Póki co Zontek jest jeszcze bardziej DiY :)

[quote name='palton' timestamp='1381877242' post='2962046']
Lutek, kolega nibyco narysował powyżej układ z 2012r. Wymiary pokoju są teraz nieco inne, no i metraż mniejszy.

Proszę, dopisz się do listy, jeśli myślisz poważnie o przyjeździe.
[/quote]

Byc moze, ze uklad w 2012r. byl identyczny, bo z rysunku "nibyco" wynika, ze wymiary pokoju, to dokladnie 3,6m x 4,6m, a
Elberoth w watku: " Audio Show 09-10.11.2013 " dnia 14.10.2013 - 18:29 napisał
" Część odsłuchowa pokoju DIY ma dokładnie 3,6 x 4,6m (~16m2)...", wiec szkic przedstawia rowniez tegoroczny pokoj.

Zapewne sam - chociazby na podstawie szkicu - widzisz jak to wyglada i jak tu czegokolwiek sluchac przy takich wymiarach (odleglosciach), a kolumny jednak musza byc sporo odsuniete od tylnej sciany, bo - przynajmniej u mnie - znaczne cofniecie do tylu powoduje pogorszenie jakosci (chociaz z tymi wiekszymi obudowami podlogowymi jeszcze bede testowal ustawienia). Rozumiem, ze nie udalo sie zalatwic wiekszego pokoju, w zwiazku z czym - jesli zdrowie jakos dopisze - moze pierwszy raz wpadne po prostu posluchac i zobaczyc jak to wyglada, a jesli dozyje do nastepnej wystawy i uda sie wynajac duzy pokoj, to wpadne juz z kolumnami.
Tymczasem zapraszam Cie na odsluch i przy okazji wyrazenie opinii, czy te kolumny ze swoja jakoscia dzwieku beda kwalifikowaly sie na AS :-)

• Użytkownicy+

hmm, być może masz rację z wymiarami pokoju.

Co do dźwięku Twoich kolumn, to jestem spokojny. Słyszałem Redy u Ciebie i kilka razy u Yoachima w Toruniu i było bardzo fajnie. To co zrobiłeś może być tylko lepsze...

[quote name='masza1968' timestamp='1381905655' post='2962116']
Tylko czy ADF jest jeszcze DiY czy już mała manufaktura?
Obserwując to forum to sprzedaż już chyba idzie grubych dziesiątkach.
Póki co Zontek jest jeszcze bardziej DiY :)
[/quote]

Chętnie widziałbym gramofon diy, ale skoro takiego nikt nie zgłosił, to weźmy choć taki, który wywodzi się z naszego środowiska. Inaczej pozbawimy możliwość zaprezentowania pre gramofonowych, a na tą chwilę mamy już 3 sztuki zgłoszone.

Lutek - dziekuję bardzo :) taki zawód :)
wymiary pomieszczenia są takie jak były podane 3,6 na 4,6
resztę dorysowałem fakktycznie wg tego jak było w pokoju w 2012 r.
co do odległości od bocznych ścian to przyjąłem to dość dowolnie .
jak beda inne dane to przerysuje :)

Moje głośniki "robiłem" w kuchni właśnie. Tam najlepsze światło mam (ciąg podszafkowy). Co prawda nie "od zera" je robiłem, bo dysponowałem koszem/żelastwem/magnesem z odzysku, ... ale cała reszta to robótki ręczne były.
Trochę się tej produkcji rozeszło po znajomych, swojego czasu.

I. Lista sprzętu:
3. benpe - pre phono
9.Jaskiniowiec - wzmacniacze , 4100, 5000, 7100, A45 .
10.

Mysle że japońców tam nie będzie :))

Lista sprzętu:
3. benpe - pre phono
6. Bodo_z Pre liniowy, AtidampMK4, i ABOXowa końcówka mocy (choć nie wiem jeszcze która). i jeszcze jakieś sznurówki wezmę.
9. Jaskiniowiec - wzmacniacze , 4100, 5000, 7100, A45 .
10. misiomor i twonk - kolumny trójdrożne (w rezerwie dwudrożne)

[quote name='DeTom' timestamp='1381942986' post='2962664']
Panowie czy któryś z Was będzie jechał przypadkiem w okolicach Gliwic i mógłby zabrać mój wzmacniacz ? Mam problem z transportem.
[/quote]

Szkoda ze nie zajrzalem tu wczesniej, bylem w Gliwicach z srody na czwartek.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

No to muszę uściślić, na dzień przed AS. Wzmacniacz jest jeszcze na desce :-)) Jednak wszystko wskazuje na to, że na AS zdążę go ogarnąć ;-) Spoko jak się nic nie znajdzie przywiozę go choćby pociągiem. Dam radę. Pozdrawiam.

[quote name='DeTom' timestamp='1382218911' post='2966189']
No to muszę uściślić, na dzień przed AS. Wzmacniacz jest jeszcze na desce :-)) Jednak wszystko wskazuje na to, że na AS zdążę go ogarnąć ;-) Spoko jak się nic nie znajdzie przywiozę go choćby pociągiem. Dam radę. Pozdrawiam.
[/quote]
Fajnie że będziesz!

Bierze z was ktoś jakiś dobry przedwzmacniacz lampowy ??
Te wzmaki same w sobie graja bardzo dobrze jednak najlepiej zagrają jak będzie do nich jakiś dobry pree lampowy , wtedy całość wymiata .
Przyznaje że nie miałem do tej pory czasu zrobić żadnego przedwzmacniacza lampowego , no nie mam .
Ze wszystkich testów i odsłuchów które robiłem - liśmy ze znajomymi taka konfiguracja jest najlepsza .

Jeśli będzie potrzeba, mogę przytargać preamp wzorowany na Jadis JP80. Bardzo dobrze zgrywa się z Ugodą - przynajmniej w muzyce, której najwięcej słucham (dawna, jazz).

Ja mam ciekawą lampę, ale ma prowizoryczną obudowę i prezentuje się najlepiej. Dodatkowo obudowa lekko wibruje (cienka blacha) i niesie się delikatny brumik na wyjściu, jak są zestawy o dużej skuteczności.

Twonk jak najbardziej , Tylko upewnij się że masz kondensator na wyjściu bo w moich 7100 nie ma na wejściu żadnego kondensatora . Prawdopodobnie ukończę tego potwora w tym tygodniu , obudowa , na gotowo .
Było by warto żeby to się w tym diy trochę zgrało , żeby utrzeć nosa producentom sprzętu za miliony ::))) .

[quote name='Piotr_1' timestamp='1382276523' post='2966751']
Fajnie że będziesz!
[/quote]
Ja też się cieszę, że się z Wami spotkam. To jedyne w roku takie święto ludzi kochających audio (w dowolnym wymiarze) więc nie odpuszczę :-) Obudowa już dojechała więc pora wrzucić bebechy. Patrząc na nią już wiem, że wiezienie tego pociągiem będzie hardcorem :-)

Muzg będę chciał skorzystać z Twojego serwera jako źródła. Potrzebuje SPDIFa czy to optycznie czy coaxiala.

[quote name='jaskiniowiec' timestamp='1382374820' post='2968056']
Było by warto żeby to się w tym diy trochę zgrało , żeby utrzeć nosa producentom sprzętu za miliony ::))) .
[/quote]
Mnie tam wystarczy jak nam zagra w tym malutkim pokoju przyzwoicie. Nie zamierzam się ścigać z kimkolwiek. :)

[quote name='Muzg' timestamp='1382380227' post='2968195']
Serwer jako tako ma tylko USB do podłączenia DACa, ale wezmę jakiś konwerter asynchroniczny 24/192 z coaxem.
[/quote]

Ja nie łyknę więcej niż 24/96 mam nadzieję, że możesz tak się ustawić. Tak swoją drogą (nie że Ci Muzg nie ufam) dobrze byłoby gdybyśmy mieli jakiś zapas cyfrowego źródła. Piotr może przywieziesz ten zestaw co miałeś na urodzinach w Q21 ? Oczywiście będę miał też we wzmacniaczu wejścia analogowe ale chciałbym grać też z mojego DACa.

[quote] Mnie tam wystarczy jak nam zagra w tym malutkim pokoju przyzwoicie. Nie zamierzam się ścigać z kimkolwiek. :) [/quote]

twonk w pełni się z Tobą zgadzam. Zawody zawsze oznaczają ewentualny stres a to ma być przecież przyjemność :-)
Czy mógłbyś napisać parę słów na temat kolumn które przywieziesz ? Ewentualnie skierować mnie gdzieś gdzie mogę o nich poczytać.

>DeTom
Przywieziemy takie "śmigła". :) Na zdjęciu lewa kolumna, prawa to lustrzane odbicie. Wszystkie głośniki metalowe. Od góry: Seas 22TAF/G, potem kopułka Dayton RS52AN-8 oraz woofer Dayton RS225-8. Z boku membrana bierna. Od dwóch tygodni intensywnie je wygrzewam. Jutro planujemy pierwszy "krytyczny" odsłuch w KAiM.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.