Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie kolumn z różnymi wzmacniaczami

Bumbrum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę wyjaśnijcie laikowi, dlaczego słuchając tej samej płyty, na tych samych kolumnach słyszę inną barwę i charakter dźwięku przy różnych wzmacniaczach dobrej klasy (4000zł)? Wydawałoby się, że wzmacniacz jak i odtwarzacz cd tylko przenosi sygnał z płyty na kolumny.... Czy też wzmacniacze ulepszają dźwięki? A jeśli tak to jaki sprzęt (cd+wzmak) nie ingeruje w nagranie?

Będę wdzięczny za poszerzenie horyzontów.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Ja porównywałem Yamahę 1000, maranza 6004 i rotela 11 - na sweich kolumnach podstawkowych elac 243. Każdy brzmiał zupełnie inaczej (ta sama płyta, pomieszczenie odsłuchowe). Niestety żaden nie brzmiał dość dobrze....Może to dziwnie zabrzmi, ale kolumny te świetnie grają z moją starą miniwieżą JVC AUX MD-9000 (nagroda eisa sprzed kilkunastu laty). Poszukuję jednak nadal.... Polecono mi roksana kandy k2. Ale może uda się znaleźć coś tańszego? Będę wdzięczny za sugestie.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Bez przesady.

Dziwnie kłóci się to z eksperymentami przeprowadzanymi przez Kolegów z Forum, którzy dowiedli słabego lub wręcz niemożliwości rozróżnienia dobrych wzmacniaczy...

Pojawia się nagle jakiś Bumbrum i twierdzi, że słyszy...

Człowieku, będziesz gwiazdą pokazów audiofilskich. A i to i owo możesz wygrać...

Witam!

Proszę wyjaśnijcie laikowi, dlaczego słuchając tej samej płyty, na tych samych kolumnach słyszę inną barwę i charakter dźwięku przy różnych wzmacniaczach dobrej klasy (4000zł)? Wydawałoby się, że wzmacniacz jak i odtwarzacz cd tylko przenosi sygnał z płyty na kolumny.... Czy też wzmacniacze ulepszają dźwięki? A jeśli tak to jaki sprzęt (cd+wzmak) nie ingeruje w nagranie?

Będę wdzięczny za poszerzenie horyzontów.

To trochę jak z winem (jednego typu: np. gronowe, czerwone, wytrawne). Są tacy, dla wszystkie smakują podobnie i tacy, którzy są w stanie określić zarówno rocznik, jak i region zbioru owoców.

Tylko że w przypadku wzmacniaczy odstępstwa nie mogą być duże. Mogą się różnić wielkością sceny, sposobem jej kreowania, dynamiką przekazu. Ale żeby barwą dźwięku? To nie powinno się zdarzyć. Nie przy tej klasy wzmacniaczach.

Co do win, nawet ja jestem w stanie je odróżniać ;)

Co do wzmacniaczy, nie jest tak łatwo.

Po pierwsze, w zakresie typowych mocy z jakimi słuchają forumowicze poniżej 1W (sic), to i radyjko kuchenne zabrzmi podobnie ;).

Po drugie, o niedopełnieniu podstawowych warunków porównania jak: wyrównane poziomy, szybkie przełączanie (przełączniki),..., nie będę wspominał...

Gwiazdorzyć to sobie można na forach.

W realu nie tacy polegli...

Porównanie z winem moim zdaniem chybione.

Pokrętła tonów wysokich i niskich, a jeśli komuś mało to korektor zastępują gatunki win.

Natomiast sam wzmacniacz i kolumny powinny być w 100% neutralne.

Brak neutralności to znak iż wzmacniacz coś dodaje, ale i coś .... kradnie.

Ale audio to nie tylko czysta matematyka to też filozofia, magia, vooodoo, czyli wiele elementów nie dających się ująć w naukowe ramy.

Jedno już wiesz: za 4 tys. zł nie ma neutralnego wzmacniacza. A tej wiedzy nie ma 99% forumowiczów. Czyli jesteś już bogatszy od nich...

Porównanie z winem moim zdaniem chybione.

Pokrętła tonów wysokich i niskich, a jeśli komuś mało to korektor zastępują gatunki win.

Sorry, juz zapomniałem, że takie pokrętła istnieją. Od kilku ładnych lat, w żadnym wzmacniaczu nie mam innej gały niż Volume.

Sorry, juz zapomniałem, że takie pokrętła istnieją. Od kilku ładnych lat, w żadnym wzmacniaczu nie mam innej gały niż Volume.

Z powodów religijnych ?

żartuję - bez urazy... Ja tam panie 3 x p - wszystko jest dla ludzi ;P

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?!

A ja głupi wydałem tyle kasy na końcówkę rotela rb990bx, a moglez zostać przy...

NAD gra inaczej niż ROTEL i inaczej niż HK.

Niektórzy maja tylko przycisk "power" ;)

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Co do win, nawet ja jestem w stanie je odróżniać ;)

Co do wzmacniaczy, nie jest tak łatwo.

Po pierwsze, w zakresie typowych mocy z jakimi słuchają forumowicze poniżej 1W (sic), to i radyjko kuchenne zabrzmi podobnie ;).

Po drugie, o niedopełnieniu podstawowych warunków porównania jak: wyrównane poziomy, szybkie przełączanie (przełączniki),..., nie będę wspominał...

Gwiazdorzyć to sobie można na forach.

W realu nie tacy polegli...

Bo masz słaby słuch to nie rozróżniasz, Ty w ogóle niewiele słyszysz a wypowiadasz się jako autorytet.

Autor sam napisał że słyszy różnice ale Ty z uporem maniaka mówisz że jemu tak się wydaje, no co za człowiek.

Sądzisz że nikt nie usłyszy różnicy miedzy denonem 1500 a na przykład xyndakiem CS-88 lub mit 3 albo miedzy Arcamem a Naimem chłopie ogarnij się trochę i przestań truć na tym forum bo je zatrujesz . Na jakimkolwiek wątku ktoś napisze że ktoś słyszy to już jest "PAN TERMOMETR i pisze no co Ty ty nie słyszysz tobie się wydaje. .Na gwiazdę to Ty sam się kreujesz gwiazdę PAN WSZYSTKO WIE NAJLEPIEJ I WIE CO INNI SŁYSZĄ. Ty zawsze jesteś na nie. Tylko potrafisz ośmieszać ludzi ale prawda jest taka że Ty jesteś śmieszny.

Do autora wątku oczywiście z różnymi wzmacniaczami zabrzmi to zupełnie inaczej lecz też nie mały wpływ maja głośniki. Większe różnice usłyszysz na neutralnych głośnikach niż z wyraźnie zaznaczonym charakterem a także zdecydowanie na droższych konstrukcjach. Wzmacniacze buduje się z różną filozofią np Naim jest dynamiczny z przyjemna barwą dla ucha "blachy" są pełne i złociste (tak to forumowicze określają dla przyjemnie brzmiących wysokich tonów) podkreślony jest rytm, sekcja rytmiczna przykuwa uwagę słuchacza co jest pożądane w rocku. Niemal każdy utwór zabrzmi porywająco, barwie . "Wadą" jednak jest monotonia (dla części słuchaczy oczywiście dla innych jest to zaleta), utwory brzmią z werwą, barwnie i rytmicznie ale podobnie. Opisuje to tak jak ja to słyszę i dotyczy tańszych modeli droższe modele to już klasa sama w sobie. Mój denon jest czasem trochę porywczy, start i stop jest w tej klasie wyjątkowy jest mniej rytmiczny ma jednak niższe zejście basu wysokie nie zawsze takie ładne lecz jest zdecydowanie bardzo neutralny brzmienie zależne jest od płyty co ma swoje zalety jak i wady. Każda płyta zabrzmi inaczej ale jak jest słabo nagrana to i słabo zabrzmi. Niestety tych słabiej zrealizowanych jest zdecydowanie więcej. Z opisu wynika że podoba mi się filozofia dźwięku Naima jak i denona i chciałbym mieć obie marki w domu na ale na razie nie zasłużyłem. Nawet "znam" nielicznych co zasłużyli.

To ze nie wymieniłem innych firm nie znaczy że są nie warte uwagi, wprost przeciwnie ani też te wymienione są najlepsze dla każdego, inaczej byłaby jedna słuszna marka a tak nie jest prawda ? Dla każdego coś innego.

skk

Po pierwsze, w zakresie typowych mocy z jakimi słuchają forumowicze poniżej 1W (sic)

Byłoby super, gdybyś to uzasadnił odpowiednimi obliczeniami, uprzejmie proszę.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No co za człowiek.

Patrzcie napisał, że mam słaby słuch.

A wystarczyło napisać, że różnice między Denonem 1500 a Xindak`iem słyszy nawet żona z kuchni i byłbym OK.

Byłoby super, gdybyś to uzasadnił odpowiednimi obliczeniami, uprzejmie proszę.

Poczytaj sobie Forum.

Jakbyś miał porządny sprzęt z wskaźnikami (Mac, ...) to byś widział...

PS: Ja słucham w wyższymi mocami o czym we właściwych wątkach...

Poczytaj sobie Forum.

Jakbyś miał porządny sprzęt z wskaźnikami (Mac, ...) to byś widział...

PS: Ja słucham w wyższymi mocami o czym we właściwych wątkach...

Z tego co wiem znasz się na elektronice i jesteś w stanie to policzyć, dla tego prosiłem. Jak się szafuje liczbami, to trzeba to uzasadnić.

Owszem.

Najwyższa moc z jaka słuchałem (22m2 dobrze wytłumione) to 36 W w głośnikach. Ale to już zbyt głośno.

Natomiast zazwyczaj gra się z mocami poniżej 1W chyba, że ma się salon jak stodoła.

Otóż w zakresie tak niewielkich mocy bardzo ciężko stwierdzić różnicę we wzmacniaczach.

Oczywiście rozróżni się lampę od tranzystora, ja potrafię odróżnić impulsowy od klasy A/AB...

Różnice zaczynają się w zakresie wyższych mocy.

No i oczywiście zależy jakimi zespołami gł. przyjdzie sterować wzmacniaczom. Wyższe Kappy potrafią wykończyć słabsze prądowo wzmacniacze już przy średnich mocach.

PS: Nie potrzeba ubliżać sobie. Wystarczy dyskutować.

Dodam, że oczywiście niezmiernie istotna jest muzyka jakiej słuchamy.

Grzegorz jak Ty pitolisz, najpierw że nic nie słychać nie ma różnic w niczym a tu proszę słyszysz impulsowe !? No i te poniżej 1w daj już spokój.

Pogadajmy o nowej płycie "PIL" ich - Deeper Water to magia i zabrzmi chyba na wszystkim no chyba że mój denon tego nie łyknie bo ostatnio to konwertuje się z mp3 do CD i wciska jako red book (dwie płyty takie trafiłem)

skk

Natomiast zazwyczaj gra się z mocami poniżej 1W chyba, że ma się salon jak stodoła.

Producenci podają najczęściej efektywność kolumn jako głośność w dB w odległości 1 m dla 2,86V RMS. Czyli jeśli kolumna ma 90dB i 4Ohmy, to w odległości 1 m przy 1W uzyskamy 90dB dodając natężenie dźwięku z obu kolumn

1m - 90dB

2m - 84dB

4m - 78dB

Dla skuteczności 85dB:

1m - 85dB

2m - 79dB

4m - 73dB

To nie są jakieś duże głośności zwłaszcza w zakresie niskich tonów. Jeżeli ktoś chce słuchać głośnej muzyki, to musi mieć mocny wzmacniacz, nawet w niewielkim pomieszczeniu, zwłaszcza gdy utwór zawiera niskie częstotliwości.

Bez przesady.

Dziwnie kłóci się to z eksperymentami przeprowadzanymi przez Kolegów z Forum, którzy dowiedli słabego lub wręcz niemożliwości rozróżnienia dobrych wzmacniaczy...

.

Dobrych, czyli?

?👈

Toż były całe epopeje na ten temat, chociażby relacje z odsłuchów i testów u kolegi Lutka, wystarczy poszperać w wyszukiwarce.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rydz

(Konto usunięte)

Niedługo chyba wszystko zostanie sprowadzone do absurdu na tym forum,wzmacniacze bedą grały bez odróżnienia,Cd będą grały bez odróżnienia,nawet tuner radiowy będzie grał jak Cd,czyli bez odróżnienia,ciekawe po co to całe Hi-Fi,High-End jest i dla kogo.

Miałem okazje porównać dwa wzmacniacze nadc326bee vs creek destiny 2 ten pierwszy zamazywał dalsze plany i miał kiepską dynamikę,bas, a ten drugi dopiero pokazał co to znaczy grać muzykę.Różnice nie były duże, ale jednak odczuwalne.

Nie dawno kupowałem sprzet, z racji tego ze nie mialem zbyt wiele gotowki to wybralem cd 5004 ktore bylo w promocji oraz cm1 ktore juz wczesniej wybralem .W tej konfiguracji podlaczylismy w sklepie rotela ra 10 ktory nijak z wygladu nie pasuje do marantza ale pan bardzo go zachwalal wiec upieralem sie by podlaczyc jeszcze marantza 5004 ktorego odpielismy po 2 min,pozniej 6004..i tak jeszcze 3 marantze do 7 tys az w koncu wrocilismy do rotela .nawet moja zona ktora nie chetnie wydaje pieniadze na moje przyjemnosci widziala roznice na kazdym z tych wzmacniaczy .a nim mnie poznala to sluchala cd z mini wiezy:)pozniej jeszcze chcac zaoszczedzic poprosila pana by podlaczyl pod ten zestaw tansze b&w i tez od razu kazalismy mu pakowac cm1.To tyle ze strony laika w tym temacie

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.