Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tym wpisem:

Różne wzmacniacze nie oznaczają bi-, tri-ampingu, tylko zastępowanie korektora wzmacniaczami o różnym charakterze (to bardzo droga opcja pasywna i nie oznacza to aktywności).

Odpowiedziałem na ten wpis:

Przecież wielu kolegów na tym forum opisuje swoje zestawy w których przy bi-ampingu stosują całkiem inne końcówki na górę i dół pasma.

W kontekście kosztów, które są bardzo wysokie, a nie dają korzyści, jak w podłączeniu aktywnym.

Przy aktywnej zwrotnicy można łączyć ze sobą różne wzmacniacze (chodzi o różną moc), bo zwrotnica nimi "zarządza".

Przy zwrotnicy pasywnej mnożenie wzmacniaczy nie przekłada się na proporcjonalny do kosztów wzrost jakości. Więcej daje wstawienie po prostu innego, lepszego jednego wzmacniacza. System aktywny wymusza więcej wzmacniaczy, ale wtedy poprawę wyraźnie słychać, czego jesteś (HQ150) najlepszym przykładem.

Nie wiem nadal, czym różni się ten sprzęt na specjalne zamówienie od podłączenia na przykład 2 wzmacniaczy Krell 300i.

Wzmacniacze miały być z regulacją niskie / średnie / wysokie, aby można było dokonać regulacji pracy przetworników na zasadzie więcej masy / ciepła / ostrzej / łagodniej itp. Taka regulacja barwy dla każdego zakresu - tak zrozumiałem z wypowiedzi damjana. A damjan dostał regulację samą mocą, co nie jest korekcją dźwięku, tylko wycinaniem drażniącego wycinka pasma.

Uwaga! - żarcik: Pewnie teraz damjan słucha tylko cicho, bo wycina wszystko...

Edytowane przez Wuelem
Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ w realu moc odczuwasz większą mimo że ampy są de facto mniejszej mocy.

Teraz tak, ale w czterokanałowej końcówce przy pasywnym ampingu miałem dwa razy większą moc niż w integrze.

Teraz to inna śpiewka to wiem , bo z końcówki zasilam bezpośrednio głośnik, bez zwrotnicy.

A przecież mimo to i tak sumarycznie w aktywnym systemie mam większą wydajność prądową niż miałem w systemie pasywnym dzielonym!

W kontekście kosztów, które są bardzo wysokie, a nie dają korzyści, jak w podłączeniu aktywnym.

Przy aktywnej zwrotnicy można łączyć ze sobą różne wzmacniacze, bo zwrotnica nimi "zarządza".

Przy zwrotnicy pasywnej mnożenie wzmacniaczy nie przekłada się na proporcjonalny do kosztów wzrost jakości. Więcej daje wstawienie po prostu innego, lepszego jednego wzmacniacza. System aktywny wymusza więcej wzmacniaczy, ale wtedy poprawę wyraźnie słychać, czego jesteś (HQ150) najlepszym przykładem.

Tu zgoda. Natomiast kwestia kosztów to inna całkiem pieśń. U mnie pasywny bi-amping na Kappach był dobrym rozwiązaniem.

Ale tak jak pieszę nie wiem na ile to była zasługa czterech końcówek a na ile dwukrotnie większej mocy.

Nie wiem nadal, czym różni się ten sprzęt na specjalne zamówienie od podłączenia na przykład 2 wzmacniaczy Krell 300i.

Krella nigdy nie słyszałem więc też nie wiem. Podałem Ci też w miarę solidne wzmaki które miałem i były nie do porównania z Zagrą.

Warto by sprawdzić.

Wzmacniacze miały być z regulacją niskie / średnie / wysokie, aby można było dokonać regulacji pracy przetworników na zasadzie więcej masy / ciepła / ostrzej / łagodniej itp. Taka regulacja barwy dla każdego zakresu - tak zrozumiałem z wypowiedzi damjana. A damjan dostał regulację samą mocą, co nie jest korekcją dźwięku, tylko wycinaniem drażniącego wycinka pasma.

No nie wiadomo co lepsze. Taka ingerencja w tony zawsze jest związana z degradacją dźwięku, z jego zmianą.Zresztą nie bez powodu, jak wiesz, w drogich wzmakach takiej korekcji raczej nie ma.

A regulacja u Damjana wcale nie musi być ,, wycinaniem drażniącego wycinka pasma''( jak to dosyć pejoratywnie określiłeś), tylko np. wzmocnieniem pasma którego w naszym pomieszczeniu czujemy niedosyt.

Można w ten sposób próbować regulować akustykę pomieszczenia.

Edytowane przez HQ150

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2592972&sid=a30263f1f6ca3024747110bbd5348575 - darkul, czekamy na zdjęcia i pomiary w tym stylu - dasz radę, czy nie?

juz raz ten temat drązyłeś doprowadzając do awantury , darkul odpisal że nie ujawnia szczegołów swojej pracy ,znów wracasz z tym samym aby po raz kolejny rozjechać wątek

krzem3 z zawodu jest chyba kusnierzem czy krawcem i bardzo lubi opowiadać o swoim hobby proponuje pokorespondowac z nim jesli znasz się na elektronice i schematach oczywiście

ostatnie ostrzeżenie w tym temacie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Wzmacniacze miały być z regulacją niskie / średnie / wysokie

Czy coś wiesz więcej niż wytwórca i odbiorca ?

Nie myl pojęć , regulacja barwy ma się nijak do regulacji autonomicznej w tri-ampingu.

Owszem systet w pełni aktywny jest najlepszym rozwiązaniem bez dwóch zdań. Lecz jest to droga zabawa.

>Patrick

Mnie ta piaskownica nie odpowiada , jak tobie to proszę bardzo. Pomiary niestety to nie wszytko.

Skrzypce Stradivariusa , wystarczyło by zmierzyć i skopiować a jak jest każdy wie.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Pomiary niestety to nie wszytko.

Ale na pewno pierwszy krok. Zrobić nie zaszkodzi.

Skrzypce Stradivariusa , wystarczyło by zmierzyć i skopiować a jak jest każdy wie.

Wykręty.

A na dodatek argument zbity przez tych co kopiują wszystko.

System w pełn

Owszem systet w pełni aktywny jest najlepszym rozwiązaniem bez dwóch zdań. Lecz jest to droga zabawa.

Droga zabawa?W porównaniu z czym?

Dla systemu z wielodrożnym wzmocnieniem ilość wzmacniaczy jest taka sama. Jeżeli założymy, że kolumna jest trójdrożna to dla systemu aktywnego kontra dwudrożny bi-amping mamy więcej o jeden wzmacniacz. A czego się pozbywamy? Ile kosztuje porządna zwrotnica do kolumny?

Jestem Europejczykiem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ten watek jest cały dziwny i podejrzany o niezbyt "czyste" intencje samych autorów, więc, jesli ma w ogóle być, zostawiłbym go do "jazdy bez trzymanki" .

Autorem tego wątku jestem ja. Tylko ja.

Więc jeśli masz do mnie jakieś pretensje i uwagi to proszę kieruj je do mnie osobiście.

Droga zabawa?W porównaniu z czym?

W porównaniu z najpopularniejszym również na tym forum systemem stereo opartym na jednym zintegrowanym wzmaku.

Bo osób mających systemy dzielone jest już duuużo mniej. A takich co mają pasywny bi-amping to jeszcze mniej. Tri-amping to już naprawdę żadkość.

A pewnie na palcach można policzyć nawet na tym forum osoby które mają systemy w pełni aktywne.

Dla systemu z wielodrożnym wzmocnieniem ilość wzmacniaczy jest taka sama. Jeżeli założymy, że kolumna jest trójdrożna to dla systemu aktywnego kontra dwudrożny bi-amping mamy więcej o jeden wzmacniacz. A czego się pozbywamy? Ile kosztuje porządna zwrotnica do kolumny?

Mi sie wydaje , ze tutaj chodzi o eliminowanie pasywnych zwrotnic do zera. System ''aktywny'' ma filtry w przedwzmacniaczach a nie na wyjsciu, czyli na drodze ''pradowej''. Zatem, najlepiej jest pod taki system podlaczac glosniki bezposrednio pod wyjscie wzmacniacza, bez zadnych elementow pasywnych. To daje oczywiscie troche inny wymiar i inne mozliwosci w audio, gdyz w systemie aktywnym latwiej jest modyfikowac poszczegolne pasma akustyczne (przedzialy czestotliwosci) poszczegolnych stopni. I co wazne mozna to robic w sposob ''plynny'' w czasie rzeczywistym.

Edytowane przez robsonic
Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Mi sie wydaje , ze tutaj chodzi o eliminowanie pasywnych zwrotnic do zera. System ''aktywny'' ma filtry w przedwzmacniaczach a nie na wyjsciu, czyli na drodze ''pradowej''. Zatem, najlepiej jest pod taki system podlaczac glosniki bezposrednio pod wyjscie wzmacniacza, bez zadnych elementow pasywnych. To daje oczywiscie troche inny wymiar i inne mozliwosci w audio, gdyz w systemie aktywnym latwiej jest modyfikowac poszczegolne pasma akustyczne (przedzialy czestotliwosci) poszczegolnych stopni. I co wazne mozna to robic w sposob ''plynny'' w czasie rzeczywistym. <br />

Otóż to.

U mnie zwrotnica aktywna jest w pre i z niego wychodzi osiem kabli XLR do końcówek mocy.

I z końcówek już kable bezpośrednio do każdego z głośników.

Autorem tego wątku jestem ja. Tylko ja.

Więc jeśli masz do mnie jakieś pretensje i uwagi to proszę kieruj je do mnie osobiście.

W porównaniu z najpopularniejszym również na tym forum systemem stereo opartym na jednym zintegrowanym wzmaku.

Bo osób mających systemy dzielone jest już duuużo mniej. A takich co mają pasywny bi-amping to jeszcze mniej. Tri-amping to już naprawdę żadkość.

A pewnie na palcach można policzyć nawet na tym forum osoby które mają systemy w pełni aktywne.

Nie odnosiłem się do niczego tylko do wpisu Twojego oraz darkula na temat tzw. "pasywnego" bi-ampingu gdy dwa wzmacniacze pracują w pełnym paśmie a selekcji dokonuje zwrotnica w kolumnie. Która to koncepcja jest według mnie chybiona bo dziedziczy większość wad układu klasycznego.

Jestem Europejczykiem.

Nie odnosiłem się do niczego tylko do wpisu Twojego oraz darkula na temat tzw. "pasywnego" bi-ampingu gdy dwa wzmacniacze pracują w pełnym paśmie a selekcji dokonuje zwrotnica w kolumnie. Która to koncepcja jest według mnie chybiona bo dziedziczy większość wad układu klasycznego.

Ale czy jest lepiej czy gorzej , bo o to chodzi.

Poza tym jeszcze więcej się zyska gdy dany amp przypisany do sekcji ma inne wartości sprzężenia , a tego w singlu nie da rady zrobić aby pod każdy głośnik ustawić optymalne warunki.

Fakt , w pełni aktywny system to jest to ale nie zawsze tak się da.

Lepiej chrzanić , insynuować niż iść w zaparte że ktoś mnie oszukał a potem nadstawiać znowu tyłek i mówić że bolało , ale tak w zasadzie to było przyjemnie.

Czy dobrze zrozumiałem?

pajacu, gdzie "idę w zaparte ze mnie ktoś oszukał", kolejna insynuacja, na forum pisałem właśnie, że mnie darkul oszukiwał - można to sprawdzić.

Widzę konstruktorze, że jak chłopaki zaprosili znowu do swojej piaskownicy to się skończyły głupkowate wpisy i miliony buziek. A obstawiałem że to z nerwów było. A ponieważ kolega nawrócony używa słów trudnych i zapewne mi nie odpowie to może sam konstruktor w końcu wyjaśni: pooddawali sobie jeden z drugi co tak kto komu nie zrobił i nie oddał? Coś ty im chłopie naobiecywał że im tak rury zmiękły?

na co mam ci odpowiedzieć? poza tym nie jesteś lotny w rozumieniu tekstu, więc sobie zaoszczędzę czasu.

Nie dość, że głupi jesteś (to akurat nie Twoja wina), to na dodatek bezczelny - bo kłamiesz (prostsze słowo), dalsza rozmowa nie ma sensu

Która to koncepcja jest według mnie chybiona bo dziedziczy większość wad układu klasycznego.

W 90% zgoda. Zaletą jest spadek (podział) obciążenia prądowego poszczególnych końcówek mocy (to te pozostałe 10%). Ma to znaczenie szczególnie w przypadku kolumn 3 drożnych (zwłaszcza takich z podziałem dolnym <500Hz).

Zwrotnica bierna pomiędzy głośnikiem a wzmacniaczem to "bagno" (to oczywiście tylko moje zdanie). Istnieje jednak dużo konstrukcji, które mimo tego "bagna" całkiem dobrze grają, ale wtedy ciśnie się do głowy myśl jak by to fajnie grało w układzie aktywnym ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Może to i podstawowa wiedza, ale w świetle Twoich wątpliwości może sporo wyjaśnić:

http://www.hifi.pl/slownik/biamping.php

We wszystkich opiniach o kolumnach damjana pojawia się głos o potrzebie bardzo mocnego wzmacniacza.

Dane producenta rekomendują minimum 100 W (zapisano: 100 - 300 W).

Efektywność kolumn wynosi (bardzo niskie) 85 dB.

Pytanie zasadnicze: Jaką moc mają końcówki mocy damjana?

Tu aż się prosi o jedną mocarną końcówkę sterowaną przedwzmacniaczem lampowym - ale to na marginesie.

Na drugim marginesie warto zaznaczyć, że korekty dokonuje się przez ściszanie / zmniejszanie poziomu (np.w korektorze ruch suwaka od zera w dół). Nie jest dobrze, gdy np. dla dodania basu

podgłaśniamy końcówkę - ona powinna stale pracować na maksymalnym poziomie. Ewentualnie można ją ściszyć, ale chyba nie o to tutaj chodziło.

Edytowane przez Wuelem
Gość Gosc

(Konto usunięte)

moc to 6 * 90 V

V?

No to faktycznie kawał sprzętu. Ja miałem przy bi-ampingu 4x75W i było bardzo dobrze.

Wszystkie gainy miałem na 0 a przy bardzo głośnych odsłuchu na Kappach 8.2i grałem na 9-tą.

Edytowane przez HQ150

Gain jest bardziej powiązany ze źródłem, niż ze wzmacniaczem. Przykład definicji:

"przedwzmacniacz (pokrętło Gain) - wzmocnienie sygnału do poziomu liniowego [...] aby uzyskać napięcie w okolicach poziomu liniowego wymagane jest jego wzmocnienie."

Jeśli kupimy sceniczną zwrotnicę aktywną (DBX, Behringer), to tam jednym pokrętłem 'gain' robimy korektę dla całego pasma, czyli dla wysokich, średnich i niskich, a więc na łącznym sygnale dla 3 końcówek mocy (przy wybranym źródle sygnału). W konstrukcji moduł (blok) gain jest przed modułem (blokiem) wzmocnienia.

Tu raczej jest regulacja głośności, więc ustawienie w połowie skali oznacza ustawienie mocy końcówek na 45 W. W opisie i na zdjęciach nie widać, aby była osobna regulacja gain i wzmocnienia. Jest tylko jedna - która?

Żródło - odtwarzacz cd ma wartość wystandaryzowaną, więc gain nie jest potrzebny. Każdy ma podobną wartość na wyjściu. Analog ma swój dodatkowy przedwzmacniacz, więc też radzi sobie bez gainu.

Skąd te studyjne rozwiązania (dotyczące np. podłączania różnych mikrofonów) do sprzętu domowego, to zupełnie nie wiem.

Edytowane przez Wuelem

Czy ktoś może potwierdzić, czy z trafa 200 W można uzyskać moc 90 W, bo mnie się wydaje to mało realne. Ludzie na forum mówią o trafach 400 W i 600 W jako minimum dla dobrej wydajności.

A ile takich traf 200 W jest we wzmacniaczu?

Jednostka "V" jest ok., gdy odnosi sę do napięcia na wyjściu źródła - np. 2V.

Nie, to trafo na pewno za małe jest do tych kolumn, bo jeśli chcemy mieć 200 W mocy użytecznej, to trafo o tej samej wartości jest zdecydowanie nieodpowiednie - dużo za małe.

Edytowane przez Wuelem

trafo 200 W, moc 6 x 90 W - to parametry, które podał mi darkul.

Wzmacniacze w klasie A czy AB maja sprawnosci rzedu 50-60%. Z tego trafa mozna miec wzmacniacz co najwyzej 2X60 WATT. Nie rozumiem zatem jak z mocy 200W uzyskano ponad 500W!?

Edytowane przez robsonic
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Gain jest bardziej powiązany ze źródłem, niż ze wzmacniaczem. Przykład definicji:

"przedwzmacniacz (pokrętło Gain) - wzmocnienie sygnału do poziomu liniowego [...] aby uzyskać napięcie w okolicach poziomu liniowego wymagane jest jego wzmocnienie."

Jeśli kupimy sceniczną zwrotnicę aktywną (DBX, Behringer), to tam jednym pokrętłem 'gain' robimy korektę dla całego pasma, czyli dla wysokich, średnich i niskich, a więc na łącznym sygnale dla 3 końcówek mocy (przy wybranym źródle sygnału). W konstrukcji moduł (blok) gain jest przed modułem (blokiem) wzmocnienia.

Tu raczej jest regulacja głośności, więc ustawienie w połowie skali oznacza ustawienie mocy końcówek na 45 W. W opisie i na zdjęciach nie widać, aby była osobna regulacja gain i wzmocnienia. Jest tylko jedna - która?

Żródło - odtwarzacz cd ma wartość wystandaryzowaną, więc gain nie jest potrzebny. Każdy ma podobną wartość na wyjściu. Analog ma swój dodatkowy przedwzmacniacz, więc też radzi sobie bez gainu.

Skąd te studyjne rozwiązania (dotyczące np. podłączania różnych mikrofonów) do sprzętu domowego, to zupełnie nie wiem.

Tu nie ma co gdybać bo odpowiedź zna przecież Darkul.

Jak Cię to interesuje to zapytaj. Ja napisałem jak to wyglądało z punktu widzenia użytkownika jego sprzętu.

<br />Żródło - odtwarzacz cd ma wartość wystandaryzowaną, więc gain nie jest potrzebny. Każdy ma podobną wartość na wyjściu. Analog ma swój dodatkowy przedwzmacniacz, więc też radzi sobie bez gainu.<br /><br />Skąd te studyjne rozwiązania (dotyczące np. podłączania różnych mikrofonów) do sprzętu domowego, to zupełnie nie wiem. <br />

Przecież Ci już parę razy pisałem.

To było rozwiązanie do bi- czy jak u Damjana do tri-ampingu. Tam to jest bardzo przydatne nawet przy takich samych końcówkach na każde pasmo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.