Skocz do zawartości
IGNORED

Cudowna oświata!

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając ofertę księgarni przypadkowo natrafiłem na książkę o fińskim systemie edukacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W opisie książki można przeczytać:

Fińskie szkoły od lat zajmują czołowe pozycje w międzynarodowych testach edukacyjnych PISA. Mali Finowie są świetni z matematyki i nauk przyrodniczych, a do tego czytają więcej niż ich rówieśnicy z innych krajów. Co jednak najbardziej intrygujące, uczniowie z Finlandii należą do grupy, która w ciągu roku poświęca na naukę najmniej czasu. Płatne korepetycje są zakazane, prac domowych prawie nie ma, a znaczną część sprawdzianów uczniowie oceniają sami. Brzmi jak edukacyjny raj?

Fińskie dzieci uczą się najlepiej to historia amerykańskiego nauczyciela, który – kompletnie wypalony – wyjechał do Finlandii, gdzie na nowo odnalazł sens swojej pracy, a dziś pomaga przenieść fenomen fińskiego cudu edukacyjnego w inne zakątki świata.

Możemy przygotować uczniów do egzaminów albo do życia. Wybieramy to drugie — mówią pedagodzy fińscy. Teraz również polscy rodzice i nauczyciele mogą poprowadzić dzieci ku największemu z sukcesów — ku szczęściu. Jak to osiągnąć? Timothy D. Walker mówi w swojej książce o zaufaniu, dzieleniu odpowiedzialności, budowaniu wspólnoty, uspokojeniu przestrzeni i wielu innych elementach, które na co dzień są pomijane lub traktowane marginalnie, mimo że znaczenie jest absolutnie kluczowe.

To jak to jest z tymi Finami? Mają najlepszą na świecie edukację, a mimo to wskaźniki ekonomiczne mają gorsze od pozostałych krajów skandynawskich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To akurat wcale mnie nie zachwyca. Ale musiałbym poznać cały system, bo jak się domyślam mamy do czynienia z czymś przemyślanym. U nas po ostatniej pseudoreformie możemy spodziewać się niestety wszystkiego najgorszego bo "przemyślany" to ostatnie słowo którego możnaby użyć.

Jestem Europejczykiem.

U znajomych w rodzinie rozpoczęcie roku szkolnego u dziecka rozpoczyna sie od mszy w kościele....

Też mi nowina! To już od dawna standard, i nie jest to wcale pomysł obecnego reżimu - za PO/PSL było to samo. Dlatego wkurzają mnie ich jęki na ten temat - dawali Czarnym dupy bez mydła a obudzili się dopiero, jak już nie czują ciepłego uścisku?

Jestem Europejczykiem.

Czasami oceny z religii decydują kto w szkole dostanie Stypendium Prezesa Rady Ministrów.

Nawet ciężko skomentować. Przecież to kompletnie chore!

Jestem Europejczykiem.

U znajomych w rodzinie rozpoczęcie roku szkolnego u dziecka rozpoczyna sie od mszy w kościele....

U mnie rozpoczęcie roku było o 9.00, a na 8.00 w miejscowym kościele msza - kto chce ten idzie. Żadnych wymarszów ze szkoły z nauczycielami czy innych takich.

Za to dyrektorka wprost oświadczyła, ze nowa podstawa programowa i owszem jest, ale części podręczników na oczy jeszcze nie widzieli i diabli wiedzą kiedy zobaczą. Całe szczęście mój mały jest w drugiej klasie, to będzie jechał na zeszłorocznych. Za to w pierwszych i czwartych klasach sporo niewiadomych.

Trudno w to uwierzyć, ale ta pozycja jest w spisie lektur

"Winnetou" Karola May

Pomimo wielkiego sentymentu, w tej tematyce występują dużo lepsze pozycje

Widocznie podobało się Prezesowi, to zostawili.

Jestem Europejczykiem.

Widocznie podobało się Prezesowi, to zostawili.

Mnie się też podobało, ale to było bardzo dawno temu. Teraz młodym ludziom raczej się nie spodoba.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może po prostu sobie żyją zamiast ścigać się w wyścigu szczurów. Wyniki ekonomiczne to nie to samo co jakość życia.

Za to w Polsce szczury wyścigowe mają się dobrze, szczególnie te resortowe.

Za to w Polsce szczury wyścigowe mają się dobrze, szczególnie te resortowe.

Piszesz o "szczurach" ukrytych w PiS ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

O resortowych dzieciach ubeków, esbeków i tym podobnym sortom z resortu. Dawniej dostęp do zasobów mieli tylko resortowcy dzięki czemu mieli przewagę na starcie. Teraz to się kończy za sprawą Dobrej Zmiany.

Piszesz o "szczurach" ukrytych w PiS ?

O resortowych dzieciach ubeków, esbeków i tym podobnym sortom z resortu.

Trochę tego przygarnął PiS. Chyba.

Dawniej dostęp do zasobów mieli tylko resortowcy dzięki czemu mieli przewagę na starcie.

Teraz w ramach PiS tworzą system prawny gwarantujący długotrwałą władzę Prezesowi i jego sekcie. Jak na Białorusi gdzie rządzi bardzo "ciepły" człowiek wg oceny jednego z ministrów z PiS.

Teraz to się kończy za sprawą Dobrej Zmiany.

Dojnej zmiany. Dojnej.

Teraz w ramach PiS tworzą system prawny gwarantujący długotrwałą władzę Prezesowi i jego sekcie. Jak na Białorusi gdzie rządzi bardzo "ciepły" człowiek wg oceny jednego z ministrów z PiS.

I bardzo dobrze, bo Prezes PiS powiedział, że potrzebuje trzech kadencji żeby całkowicie zdepostkomunizować Polskę.

Na szczęście nie wiem. Ale wyraz bardzo mi się podoba.

A Dekalog chociaż znasz?

I bardzo dobrze, bo Prezes PiS powiedział, że potrzebuje trzech kadencji żeby całkowicie zdepostkomunizować Polskę.

"Zdepostkomunizować" to chyba jakaś zasłona dymna a w rzeczywistości Prezes tworzy Białoruś bis. Podoba mu się dozgonna władza jak w czasach pierwszych sekretarzy.

Mnie się też podobało, ale to było bardzo dawno temu. Teraz młodym ludziom raczej się nie spodoba.

Mnie się najbardziej podobało, gdy przygarniałem podręczniki od starszej klasy/braci.

Oj, te dorysowane wąsy i kiecki!

Ale podręcznik służył latami. A i nauczyciele byli godni szacunku.

"Zdepostkomunizować" to chyba jakaś zasłona dymna a w rzeczywistości Prezes tworzy Białoruś bis. Podoba mu się dozgonna władza jak w czasach pierwszych sekretarzy.

W czasach monarchii tak było. Wtedy też Polska była mocarstwem. Widać wracamy do starych sprawdzonych zwyczajów.

Trudno w to uwierzyć, ale ta pozycja jest w spisie lektur

"Winnetou" Karola May

Pomimo wielkiego sentymentu, w tej tematyce występują dużo lepsze pozycje

Nie dopatrzono, że to Mjemjec. Zresztą nigdy nie był w Ameryce, co swoistą ciekawostką jest.

Powinni Karola Marksa. Też Niemiec.

W czasach monarchii tak było. Wtedy też Polska była mocarstwem. Widać wracamy do starych sprawdzonych zwyczajów.

Polska mocarstwem ? Chyba tylko w defiladach wojskowych.

Wracając do oświaty - po rozpoczęciu roku jakoś tak niewesoło to wygląda. W 1,4 i 7 klasie jeszcze nie ma podręczników i tak naprawdę nie wiadomo kiedy będą, taki czeski film. Po podobno tragicznych wynikach egzaminów z matmy w szkołach na gwałt, od drugiej klasy tworzą kółka matematyczne, podobno jest nacisk MENu na matmę. W drugiej klasie z planu lekcji wyleciała muzyka, która w pierwszej była - trochę to dziwne jest, tak u wszystkich, czy tylko u moich?

Wiecie do czego doprowadziły zmiany systemu naucznia na europejski te pare lat temu ?

- zwiekszony druk jednorazowych ksiażek i ćwiczeń - biznes dla wydawców - w duchu recyklingo marnotrawstwo w biały dzień, a dla kolesi drukarzy nieskończone profity.

- zmniejszenie poziomu myślenia konstrultywnego - wydawanie kolorowanek i wyklejanek jak dla małpy w szkole podstawowej to wręcz chore jest

udowodnione jest że jeśli mózg człowieka nie pracuje konstruktywnie to "obumiera" albo jest podatny na inne czynnikizew, marazm, głupote czyli wali w dekiel z nudów .

- testy, egzaminy na zasadzie zaznacz poprawną odpowiedź - zero własnego myślennia nad wykonywanym zadaniem i korzystania ze wzorów, formuł itp

- itd itp co miało doprowadzic do ? stumanienia społeczeństwa .

Dlaczego zamiast wykonywać działania matematyczne od początku do końca wybiera sie odpowiedź A, B, C ,D? a pózniej bez komórki i klakulatora sie nie da zyć !

Zresztą kto widział prawdziwy kalkulator ostatnio ?

Moja matura to cały rok ślęczenia nad polskim wkuwania, matematyka - specjalne zeszyty do cwiczeń setki rozwiązywanych zadań, a teraz był internecik i testy jak dla zwierząt, Zresztą Polaków miano traktować niedługo jako zwierzeta pociągowe i służących "niemieckim" panom emerytom, to miała być kwestia czasu .

Całe szczęście będą szkoły zawodowe z powrotem będą fachowcy szkolen,i bo ich nie ma, w moich czasach do zawodówki garneła sie masa ludzi głównie ze wsi - zawód po egzaminie był, no gorzej z zatrudnieniem, ale jak ktoś był sprytny i mocny to miał, z powrotem stworzy się klasa średnia ( jeśli chodzi o wykształcenie ) bo teraz dalej produkuje sie tylko poracowników banków i przedstawicielst firm.

Zachód myślał że jak przyjadą najeźdcy to będą ludzie do pracy, będą sie uczyci szkolić hahahahha , a tu tylko barabara i łupucupu hehehehe a nas sie boją bo Polak jak chce to może wszystko, nauczy sie języka, wyszkoli na perfect .

Co do samej edukacji to moi synowie uczą sie bardzo dobrze, bo po prostu poziom szkół - a chodza do najlepszych w okolicy jest denny i porównuje to ze swoim nauczaniem kiedyś.

Pamietam podstawówke, klasa zintegrowała się dopiero w 6 klasie, i przez dwa-trzy lata ludzie byli jak bracia i siostry, dopiero wtedy, PO to zabrało to i to była największa szkoda - zrywanie więzi ludzkich , to do niczego dobrego nie prowadzi nigdy bo człowiek to zwierze stadne jes.

Do tej pory na osiedlu jest paru kumpli z podstawówki i to są najlepsi kumple i najbardziek wartosciowi i tego nam Unia już nie zabierze.

Wyścig szczurów był dopiero na uczelni tam kumpli nie było albo tylko do wina sie dokładali.

Szkoła i nauka to nie powinna być szarpanina, tylko spokojnie pomału kroczkami wdrożone wszystkie poziomy i przede wszystkim pomoc uczniom a nie tylko wymagania i testy jak qr.. w ciąży . . . . i zero kolorowanek i wyklejanek !

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.