Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo salon 55 m2

Smokeonthewater

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem ostatnio do salonu ok 55m2 , otwarty na aneks kuchenny, zestaw:

Denon 2312 + 2 kolumny Monitor Audio bx6.

Szczerze mówiąc nie zachwycił mnie ten zestaw. Brakuje przede wszystkim basu i przestrzeni. Jeżeli ustawię direct na ampli to basu praktycznie w ogóle nie ma (no, jest rochę), przy ustawieniach audyssey jest już lepiej ale też nie zawsze, jeżeli jest już bas, to zdecydowanie za wolny i dudniący.

Proszę o radę, czy ten apli jest za słaby na te kolumny czy kolumny za słabe na taką powierzchnię. Przeczytałem dużo opinii o tych kolumienkach i są one całkiem pozytywne - u mnie jest trochę lipa :(.

Myślałem o dokupieniu jakiegoś suba do tego zestawu, ale głównie chodzi mi o dźwięk w muzyce a tutaj sub chyba nie bardzo się nadaje. Może wymienić ten cały zestaw na coś innego - tyle, że budżet mam ok 5000 zł, więc nie wiem czy coś lepszego znajdę.

Aha ampli kupiłem ze względu na bajery - internet radio, połączenie z kompem itd, być może był to zły pomysł, do stereo można było wziąć wzmacniacz...

https://www.audiostereo.pl/topic/99768-zestaw-stereo-salon-55-m2/

Aha ampli kupiłem ze względu na bajery - internet radio, połączenie z kompem itd, być może był to zły pomysł, do stereo można było wziąć wzmacniacz...

Jest jednak dobra wiadomość...

...masz rację.

Amplituner 7.1 do stereo to zły pomysł. A o symulacjach przestrzeni to już w ogóle zapomnij. Zawsze będzie się rozjeżdżał dźwięk.

Aha jest jeszcze druga dobra wiadomość. Ty to słyszysz. To naprawdę dobra wiadomość.

Kolumny złe nie są, ale na 55m2 mogą nie dawać rady z basem. Bas i przestrzeń to w dużym stopniu wpływ pomieszczenia i ustawienia w nim kolumn.

Zacząłbym od pożyczenia sensownego wzmaka stereo i poczytaniu o ustawianiu kolumn.

Witaj,

do stereo napewno najlepszym rozwiązaniem będzie klasyczny wzmacniacz. W Twoim przypadku jednak problem leży prawdopodobnie po stronie dużego pomieszczenia i akustyki.

Na Twoim miejscu zostawiłbym kolumny, spróbował natomiast odsłuchać na klasycznym, dobrym wzmacniaczu stereofonicznym. Spróbuj na próbę wzmacniacz NAD C356BEE - nie wiem czy to będzie najlepsza konfiguracja akurat dla Ciebie, jednak da możliwość prównania.

Podstawową jednak sprawą jest wielkość pomieszczenia i w tej kwestii bez dobrego subwoofera nie obędzie się - zaczął bym właśnie od tego zakupu.

Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, idealnie będie współpracował subwoofer REL R218 lub jeszcze mocniejszy REL R328. Są to subwoofery, które idealnie nadają się takze do odsłuchów muzyki.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ten amplituner ma sporo pary, ale kolumny są o dwa rozmiary za małe do tego pomieszczenia pomnóż budżet razy dwa i zwróć uwagę na te kolumny - nagłośnią Ci to pomieszczenie z zapasem :)

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podlogowe&produkt=11500,definitive-technology-mythos-sts-kolumny-podlogowe-2szt-

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

ten amplituner ma sporo pary, ale kolumny są o dwa rozmiary za małe do tego pomieszczenia pomnóż budżet razy dwa i zwróć uwagę na te kolumny - nagłośnią Ci to pomieszczenie z zapasem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pasmo przenoszenia od 16 Hz. Z kolumny o szerokości 14 cm. Gratuluję!

Ukryta Zawartość

Sekcja niskotonowa:

Głośnik niskotonowy w kształcie owalu polimerowo-węglowy dalekiego zasięgu, zasilany wbudowanym 300-watowy wzmacniacz klasy D, wysokość 10" (25.40 cm), szerokość 5" (12.70 cm) z membraną polymerowo-karbonową

Dwie membrany pasywne w kształcie owalu o szerokości 12.70 cm oraz wysokości 25.40 cm

Denon 2312 + 2 kolumny Monitor Audio bx6.

I jedno i drugie nie na 55m2 (brak basu). Brak przestrzeni to wina amplitunera, trzeba było kupić wzmacniacz lub amplituner ale stereo. Teraz to pewnie gra gorzej niż z najtańszym Denonem PMA 520...

Nie wiem czy pomogę ale do takiego pomieszczenia za rozsądne pieniądze kupisz kolumny Acoustic Research AR1.Do dostania na ebay.de. Każda z kolumn ma 38cm głośnik basowy w obudowie zamkniętej, który napędzany jest wzmacniaczem o mocy 500wat RMS w klasie D. Płynna regulacja wzmocnienia w danej częstotliwości. Bez najmniejszego problemu poradzą sobie w pomieszczeniu 55m2. U mnie grały w 35m2 i czasem trzeba było je przykręcić z mocą na basie. Co do przestrzeni oraz sceny muzycznej to wielkiego szału nie ma. Grają na poziomie minimalnie gorszym od Heco Celan 701Xt. Ale w kwocie ok 1200euro czego chcieć więcej.

Na świecie jest kilka kolumn, które SŁYSZALNIE zejdą poniżej 20 Hz. Kosztują co najmniej 100,000 dolarów. Ta firma rzeczywiście czyni cuda (owalne).

nie co drwić, brakuje im bardzo niewiele - fioletowa linia na wykresie

http://www.hometheater.com/content/definitive-technology-mythos-st-supertower-speaker-system-ht-labs-measures

Próbowałeś kolumny ustawić bliżej ściany/narożnika pokoju? To powinno Ci dać dodatkowo kilka dB na basie. Z praktyki - pokój > 60m2 otwarty na hall 25m2 - Usher Dancer Mini Two, do dostania za około 7,5 kPLN z S/H. jeśli kolumn nie chcesz zmieniać to chyba faktycznie po Hamerykańsku :-) z subem.

nie co drwić, brakuje im bardzo niewiele - fioletowa linia na wykresie

Ukryta Zawartość

Oczywiście, pewnie nakreślona małymi żółtymi rączkami. Amerykańskie kolumny - ha-ha!

Ukryta Zawartość

Masz kolego dokładnie tyle ile ja czyli 55m2.U mnie to 9x6m.

Przy tak dużym pokoju problemy z basem wynikają z akustyki.

Oczywiście czym lepszy wzmacniacz i czym lepsze kolumny tym lepiej ale

bez opanowania problemów z akustyką nie będzie dobrze grało.

Fale stojące powstające w 3 wymiarach nakładają się i znoszą bas.

Niestety skuteczna adaptacja akustyczna na taki metraż i tak potężne mody

jakie w tym pokoju powstają będzie droższa niż cały twój system audio nawet

jeśli wykonasz ją samodzielnie.Pomijam już kwestie wiedzy i umiejętności.

Muszą być skuteczne bass trapy od podłogi do sufitu we wszystkich 4 narożnikach,

system ustrojów za miejscem odsłuchu, za sprzętem audio i po bokach pokoju.

Na taki metraż gdzie fale stojące zaczynają się już od 19hz muszą być bass trapy

odpowiednio dużej pojemności a co za tym idzie bardzo duże.

Reasumując duży pokój potrzebuje duże kolumny, mocny wzmacniacz i poważną, dużą

adaptację akustyczną.

Na tanio to jedynie można pojeździć z kolumnami i wybrać takie miejsce odsłuchu gdzie będzie

się siedzieć na tzw strzałce basowej czyli w miejscu podbicia pewnych częstotliwości np 55hz.

Nie jest to rozwiązanie idealne bo bas będzie sztucznie podbity i o słabej kontroli.Poza tym będzie

podbita jakaś częstotliwość ale inne z zakresu basowego będą w tym miejscu wycięte przez co różnorodność

w basie będzie słaba lub zerowa. Ale odczucie że bas jest to jakieś będzie.Po prostu będzie walił zawsze tak samo,

tą samą częstotliwością.

Można użyć subwoofer ale zintegrowanie go z systemem stereo jest bardzo trudne a jeśli w ogóle możliwe

to tylko z drogimi konstrukcjami np Wilson Benesch Torus.

Poza tym subwoofer musi mieć DSP czyli procesor kalibracji dopasowujący brzmienie do akustyki pokoju i miejsca

w którym subwoofer będzie stał.Bez tego można zapomnieć.

Generalnie w tak dużym pokoju nie będzie grania bez odpowiedniego wkładu pieniędzy i żadne gadki tu nie pomogą

np gadki że pieniądze nie grają i można na tanio też mieć dobry system.Można ale nie w 55m2.

Generalnie w tak dużym pokoju nie będzie grania bez odpowiedniego wkładu pieniędzy i żadne gadki tu nie pomogą

np gadki że pieniądze nie grają i można na tanio też mieć dobry system.Można ale nie w 55m2.

PIEKNIE POWIEDZIANE :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chyba rzeczywiście trzeba zacząć od porządnego wzmacniacza. Trzeba go tylko skądś wypożyczyć. Szkoda mi tylko będzie radia internetowego, dostępu do plików na kompie, wiem, że można dostawić jeszcze do sprzętu jakiś Popcorn albo inne cudo, ale to kolejny klocek , pilot itd. Ale oczywiście za cenę poprawy jakości dźwięku jak najbardziej do przemyślenia.

Można użyć subwoofer ale zintegrowanie go z systemem stereo jest bardzo trudne a jeśli w ogóle możliwe

to tylko z drogimi konstrukcjami np Wilson Benesch Torus.

Poza tym subwoofer musi mieć DSP czyli procesor kalibracji dopasowujący brzmienie do akustyki pokoju i miejsca

w którym subwoofer będzie stał.Bez tego można zapomnieć.

Czyli SUB np. MA BX10 (proponowany w salonie Audio) do tego zestawu to zły pomysł?

kiedys miałem ten sam problem ( duze pomieszczenie ) .... był o tym watek .... i mam ten problem do dzisiaj ...

zycze powodzenia w szukaniu kolumn

daj znac jak cos kupisz

pozdr.

Można wiedzieć czy coś już testowałeś? (kolumny , wzmaki), będę miał mniej sprzętu do wyboru :)

Mówiąc szczerze nie wiem co to za subwoofer MA BX10?

Ale znam większość tych godnych uwagi więc przypuszczam że to nic szczególnie

dobrego.

W ogóle idea subwoofera do stereo to bardzo trudny temat i jeśli w ogóle ktoś chce o tym

myśleć to tylko wysokiej klasy subwoofer ale musi być bardzo szybki i tylko z DSP czyli cyfrową

korekcją pod dane pomieszczenie.

Ale to też oznacza spory wydatek ponad 20 000zł więc można zacząć rozglądać się za podłogowymi

kolumnami które napędzą duży pokój.

A pokój 55m2 mały nie jest więc i kolumny powinny być konkretne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.