Skocz do zawartości
IGNORED

Zegary nie tylko do DAC X

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Topologia oscylatora wg Driscolla jest optymalna jeżeki chodzi o komplikację i parametry szumów fazowych . W linku są pomiary ( jest używany rezonator z cięciem SC więc w przypadku AT będą gorsze ale i tak bardzo niskie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też się nad tym zastanowiłem, czemu ten szum zegarka miałby mieć jakiś wpływ na dźwięk po stronie analogowej.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Wyższy jitter zazwyczaj powoduje wzrost szumów uzależnionych od szybkości zmian sygnału, czyli w chwili gdy w sygnale pojawia się szybkie zbocze bardziej wzrośnie poziom szumów. Dużą zaletą tego zegara jest natomiast niemal całkowity brak szpilek w widmie szumu fazowego i bardzo możliwe, że to dzięki temu można zaobserwować poprawę dźwięku.

Nie ma co reanimować trupa i tracić na niego czas, dobry zegar to układ Butlera na rezonansie szeregowym nawet bramkach, komparator jak napisał Moris wcześniej też na bramce i mamy klon Crysteka, tylko o kwarc pracujący na szeregowym rezonansie trzeba się postarać. Kiedyś Omig takie zrobił do forumowego projektu Jocko Clocko.

Nie wiem czy ta cała zabawa ma sens gdy bez problemów można zakupić generator Crysteka, albo bliżniaczo do niego podobne generatory od Tenta z wiekszym wyborem f.

co ty za głupoty piszesz.

zapomniałeś , że na odsłuchach u mnie najbardziej wszystkim podobał się xo3? tobie też.

a krystek (tan za 24 E) był nieco słabszy?

i jeszcze jedno

te szumy mają małe znaczenie.

ważniejsze jest aby zegar nie siał harmonicznymi,

np tak jak w załączniku.

pomiar wykonał vuy na znanych generatorach scalonych,

zegar o którym pisze kolega będzie naprawde dobry, ale jak opublikuje jego schemat z pomiarami to się zdziwię, bo będzie wart sporo E.

mam zegar wart 3600USD, pomiarowo fajny, w obsłudze uciążliwy (zamknięta skrzynka , która nagrzewa się do sporej temperatury, specjalnie cięty kwarc) i naprawdę nie ma tylu prążków harmonicznych, ale to inna kasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te harmoniczne to typowe widmo prostokąta. Wystarczy dodać prosty filtr RC na wyjściu zegara, żeby się ich pozbyć. To jednak pogorszy zbocza sygnału i spowoduje pogorszenie dźwięku.

tak, to wiem,

no i jak będę chciał spowolnic prostokąt, pozostanę przy MCLK z WMa.

ale aby było konstruktywnie pokaż proszę lepsze i dostępne przykłady.

• 5 tygodni później...

Witam,

dzięki uprzejmości kolegi grzegrzol'a zamieszczam (mam nadzieję ze Maciek się nie pogniewa;) wyniki pomiarów dwóch zegarów wysłanych do niego w tym celu. W jednym wykonano sugerowane zmiany, które daję wymierną poprawę zakłóceń, choć pomiary układu "czystego" nie wypadły najgorzej;)

Zamieszczam schemat z wykonanymi modyfikacjami:

Ukryta Zawartość

oraz fotki obu testowanych zegarów z zaznaczonymi elementami po modyfikacji. W zegarze z prawej strony wymieniono rezystory 10R na niewielkie dławiki (z braku po ręka ferrytów w potrzebnym wymiarze). W/g grzegrzola należało by jeszcze wymienić rezystor R37 na 1k, co powinno jeszcze obniżyć jitter.

post-8644-0-64433700-1405328330_thumb.jpg post-8644-0-20511100-1405328346_thumb.jpg

post-8644-0-68515100-1405328653_thumb.png post-8644-0-11896900-1405328669_thumb.png

Grzegrzol, jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi i wykonanie pomiarów:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy modyfikacja jak wyżej jest w jakikolwiek sposób słyszalna, czy tylko widoczna na przyrządach? Tylko bez wodolejstwa proszę :)

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

.. mogę jedynie za siebie powiedzieć, że z pewnością nie zauważył bym różnicy, ale to forum obfituje w "złotouchych" więc z pewnością się taki(cy) znajdzie co zauważy :)

Zresztą nie o to tu chodzi..., chodzi mianowicie o nieustającą pogoń za zajączkiem :) Okazuje się że zawsze coś można lepiej...

• 1 miesiąc później...

Czy ma ktoś może do odsprzedania? Potrzebuję do DACXa - obojętne, czy zlutowany czy nie. Eh przegapiłem pierwsze zamówienie na DACX i teraz muszę kombinować ze wszystkim.

Powinienem mieć jedną wolną niepolutowaną sztukę, ale bez kwarca ...jeżeli będziesz chętny kliknij przez PW poszukam cen w jakich było to zakupione

pozdrawiam

• 9 miesięcy później...

Podłączyłem dzisiaj X03 do AKM4396 z kwarcem 22.57mhz . Odłączyłem mclk od WM8804, tam wpiąłem sygnał z zegara.

Zagrało, tylko przy większej dynamice słychać pykanie w wysokotonowym. Co to może powodować?

Zegar podłączyłem najpierw przez trafo, ale za krótko słuchałem żeby stwierdzić czy taki problem występuje. Po podłączeniu do docelowego akumulatora, efekt już występował. Cały DAC zasilany jest z tego samego źródła.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

co to znaczy?

Podłączyłem zewnętrzny zegar do pinu MCLK AKMa.

Czy w takim wypadku DFS0 powinien być podłączony do DVDD ??

co to znaczy?

Takie coś jak na obrazku.

DFS0 podłączony do DVSS czyli tak jak podaje producent.

Czy jeśli zegar mam ustawiony na 22.57mhz , a nie 22.5792mhz to czy to może być przyczyna tych odgłosów? Mój miernik mierzy do setnej po przecinku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vittorio

(Konto usunięte)

czyli mówiąc krótko, muszę precyzyjnie dostroić zegar

Krótko mówiąc to musisz zapewnić synchronizm pomiędzy Twoim oscylatorem a sygnałem WCKO przychodzącym z zewnętrznego źródła (w ramach wynikających ze specyfikacji AKM'a),

w przeciwnym wypadku ponieważ te dwa oscylatory pływają niezależnie od siebie (w różnych kierunkach - najgorszy przypadek) co jakiś czas będzie dochodziło do sytuacji, że AKM będzie rozpoznawał brak synchronizmu i będzie inicjował procedurę synchronizacji co Ty będziesz odbierał jako "pykanie",

odnośnie Twoich poszukiwań kogoś z licznikiem częstotliwości to czy 8 cyfr z atomowym źródłem częstotliwości wzorcowej Cię zadawala ?

Krótko mówiąc to musisz zapewnić synchronizm pomiędzy Twoim oscylatorem a sygnałem WCKO

Ok, czyli do takiego zsynchronizowania potrzebny jest dodatkowy układ? np.: SRC4192?

odnośnie Twoich poszukiwań kogoś z licznikiem częstotliwości to czy 8 cyfr z atomowym źródłem częstotliwości wzorcowej Cię zadawala ?

4 cyfry po przecinku by wystarczyły ;)

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Ok, czyli do takiego zsynchronizowania potrzebny jest dodatkowy układ? np.: SRC4192?

SRC4192 jest układem Sample Rate Converter czyli do Twoich celów sie zupełnie nie nadaje, ten uklad umożliwia zmianę częstotliwości próbkowania sygnału audio na inną np. 32kHz na 44.100kHz itp. natomiast nie ma nic do samej częstotliwości master clock czy zapewnienia synchronizmu,

radykalnym rozwiązaniem jest wspólny master clock zarówno dla źródła jak i przetwornika, zapewniający synchronizm pomiędzy źródłem a przetwornikiem

innym rozwiązaniem jest stosowanie odbiornika S/PDIF, ktory sam się synchronizuje do przychodzących danych i odtwarza sygnał MCLK z pomijalnym jitterem udostępniając go na odpowiedniej nóżce, skąd możesz go pobrać do sterowania nim AKM'a

4 cyfry po przecinku by wystarczyły ;)

jeśli ten X03 ma prostą (czytaj nie absorbującą regulację częstotliwości) to nie widzę problemu.

radykalnym rozwiązaniem jest wspólny master clock zarówno dla źródła jak i przetwornika, zapewniający synchronizm pomiędzy źródłem a przetwornikiem

innym rozwiązaniem jest stosowanie odbiornika S/PDIF, ktory sam się synchronizuje do przychodzących danych i odtwarza sygnał MCLK z pomijalnym jitterem udostępniając go na odpowiedniej nóżce, skąd możesz go pobrać do sterowania nim AKM'a

Przejrzałem projekty Waldiego_06. One wszystkie działają na WM8804 wraz z możliwością podłączenia zewnętrznego generatora, samego kwarcu jak osobnego zegara. Różnica jest taka, że po drodze w takie sytuacji stoi SRC gdzie zewnętrzny generator jest źródłem referencyjnym częstotliwości (podłączony pod pin 2 : 2 RCKI Reference Clock Input), stąd moje pytanie o dodatkowy element.

Jeszcze jedna różnica polega na innej częstotliwości generatora, tam zawsze jest 24,576M . Czy to może mieć wpływ na synchronizację?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie znam konstrukcji Waldiego_06 (nie interesowałem się) być może by uniknąć stosowania różnych generatorów master clock 24.5760 MHz dla próbkowania 48 kHz i 22.5792 MHz dla próbkowania 44.100 kHz zastosował układ SRC i konwertuje strumień danych z 44.1kHz na 48kHz a w ten sposób ma do czynienia z tylko jedną częstotliwością master clock czyli 24.576 MHz i jedną częstotliwością próbkowania czyli 48 kHz ale to tylko moje przypuszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.