Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam składać PC Audio bez kompromisów

celex

Rekomendowane odpowiedzi

Pin 20+4 się chyba nie zmienił od nigdy, wrzuć fotę płyty, z widocznym gniazdem 20+4 jeśli takie tam własnie jest + w okolicach procka jeszcze jest wtyk do zasilania rzeczonego, to Ci się postaram odpisać czy bedzie pasować czy trzeba bedzie szukać jakiejś przejściówki.

Nie wiemy nic o konfiguracji hardware, ale jeśli nie ma w niej mocnej grafiki to 120W pociągnie to spokojnie.

Pin 20+4 się chyba nie zmienił od nigdy, wrzuć fotę płyty, z widocznym gniazdem 20+4

W starych płytach było 20 pin. Później wprowadzono 24 pin ... i zaczęli robić wtyczki rozłączane dla kompatybilności z płytami 20 pin.

Ale czy takie Pico PSU podłącze do normalnej płyty ATX takiej sprzed 12 lat ?

Taki sprzęt z przed 12 lat będzie miał wielokrotnie gorszy stosunek pobieranej energii do wydajności (będzie go trudniej schłodzić po cichu) - lepiej zainwestuj w jakieś Pentium G2020, które zabije ten Twój stary złom pod każdym względem ;)

ehem... z tego co było napisane wczesniej wynika że w ogóle wszystkie seasoniki ćwierkają.

Tak jak byś powiedział że w ogóle to każdy zasilacz ćwierka.

tak jest dokładnie wtyczka 20pin, a na P4 jest już 20pin plus osobno 4 pin (w innym miejscu)

Nie mam pojęcia co to jest Pentium G2020 - brzmi tajemniczo jak dla mnie.

jeśli chodzi o stare procesory to te komputery działają na typowym P4 s 478 oraz na mobilnym Athlonie xp s 462

Jedyne co tam można zrobić to zmniejszanie taktowania FSB i mnożnika. Daje to max do 10 stopni spadek z typowych 45.

A ponieważ wychodzi na to że i tak pasywnie się schłodzić nie da i będzie ćwierkać z zasilacza to może jednak podejdę do normalnego rozwiązania z wiatrakami tylko ekstremalnie uciszonego?

Pentium G2020

G2020T albo G1610T raczej

PicoPsu począwszy od modelu 90W ma 20pin i dodatkowy P4 do zasilania procka. Tego drugiego nie uświadczymy w modelach 80W, ale można te 2x+12V wziąć z wtyczki dla dysku i tez bedzie to działać

Na allegro masz pełno dużych radiatorów i innych naprawdę porządnych "coolerów" pod starsze procesory i sockety, i to za groszę czasem.

Ino na P4 zapomniaj o Full HD video :)

ps. od czego mam internet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale niestety to już ni ebędzie tanie rozwiazanie. Bo do tego musze kupić płytę i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy. a jak już to cały komputer, na mini ITX wyjdzie za jakieś 1600.

A po co mam wyrzucać starocie?

Ino na P4 zapomniaj o Full HD video :)

Dlaczego????

Pytam teraz poważnie bo miałem wczoraj problem z uruchomieniem monitora Full HD a tym komputerem na P4. Sądziłęm że to wina karty (jakiś Radeon) albo braku sterowników. nie powiesz mi chyba że przez procesor nie ma obsługi rozdzielczości F-HD?

Na Athlonie XP nie widzę takich problemów. Przynajmniej teoretycznie - tak pokazuje - chodzi KM-Player w rozdzielczości F-HD. Ale akurat Video nie jest tym co mi spać nie daje po nocach.

Ukryta Zawartość

G1610T kosztuje półtorej stówy...

Tani Ram i płyta 1155 i mamy PC za pincet złotych a nie za 1600zł

P4 ma bardzo wolny kontroler pamięci i przez to chyba nie wyrabia przy 1080p. 720p sobie powinien radzić normalnie.

Jak pójdziesz na emeryturę, rentę albo bezrobocie to szbko przegonisz wszystkich włącznie z trollami mulsem i temporkiem razem ;-)

Czego jednak nie życzę.

G1610T kosztuje półtorej stówy...

Tani Ram i płyta 1155 i mamy PC za pincet złotych a nie za 1600zł

P4 ma bardzo wolny kontroler pamięci i przez to chyba nie wyrabia przy 1080p. 720p sobie powinien radzić normalnie.

Skąd Ty bierzesz te ceny? Musze chyba odwiedzić sklepy bo nie na czasie jestem.

Dla mnie sens zakupu kolejnego komputera polega tylko na większej dostępności rozwiązań mini ITX w małych obudowach przy w miarę już normalnej funkcjonalności.

ps. jeszcze taka kwestia. Jeśli mam płyty z kontrolem dysku ATA100 czy sensownie będzie szukać dysku sdd podłączanego do tego kontrolera? A cała reszta zasobów na dysk SATA przez kontroler podłączony do PCI ?

Czy - wersja druga kontroler na PCI i do niego dysk SATA z systemem operacyjnym ?

Wiem że są też tak zwane przejściówki - kontrolery SATA wpinane w gniazdo ATA. Mam takie cudo tyle że nie działa. W ogóle nie wykrywa dysku na takim kontrolerze więc nie wiem o co chodzi w tej chińskiej technologii.

Ten banalny problem wynika z faktu że są w tej chwili duże dyski SATA oraz tanie kieszenie do nich. Natomiast dużych i cichych dysków ATA już praktycznie nie ma a jak się jakiś znajdzie z wiadomym przebiegiem to chcą za niego jak cygan za babę.

Wpadłem żeby upolować 500 posta w tym wątku :) ale nie zdążyłem:( Arku był szybszy . Gratuluję.

obiecuje ze zrobię po urlopie mini test mojego drewnianego kabla USB , jak nic nie uslyszę w slepym teście to posypię głowę popiołem ( to dygresja z okazji Środy Popielcowej :))))

Wpadłem żeby upolować 500 posta w tym wątku :) ale nie zdążyłem:( Arku był szybszy . Gratuluję.

obiecuje ze zrobię po urlopie mini test mojego drewnianego kabla USB , jak nic nie uslyszę w slepym teście to posypię głowę popiołem ( to dygresja z okazji Środy Popielcowej :))))

Celex

mógłbyś napisać coś o tym konwerterze m2tech evo - czy zrobił jakieś "słyszalne" zmiany w dźwięku ?

Celex

mógłbyś napisać coś o tym konwerterze m2tech evo - czy zrobił jakieś "słyszalne" zmiany w dźwięku ?

Mam trudność w odpowiedzi bo to mój pierwszy konwerter i pierwsze zbudowane PC Audio i nie moge porównać z innym zestawem dlatego poczytaj na stronie 14 mój test porównawczy miedzy PC Audio z tym konwerterem a odtwarzaczem CD accuphase dp67 .

Chętnie zrobię test innego konwertera jak takowy gdzieś pozyczę .Jednoznacznie mogę tylko potwierdzić ze gra z wyjścia zintegrowanego karty muzycznej Toslink w porównaniu z grą z konwerterem to dla mnie różnica 2 klas ( powiedzmy jak najtańszy CD Marantz za ok 1800 zł versus Ayon CD 7 ( 7000 Zl ) którego miałem przed Accuphase .

ps. jeszcze taka kwestia. Jeśli mam płyty z kontrolem dysku ATA100 czy sensownie będzie szukać dysku sdd podłączanego do tego kontrolera? A cała reszta zasobów na dysk SATA przez kontroler podłączony do PCI ?

Czy - wersja druga kontroler na PCI i do niego dysk SATA z systemem operacyjnym ?

Wiem że są też tak zwane przejściówki - kontrolery SATA wpinane w gniazdo ATA. Mam takie cudo tyle że nie działa. W ogóle nie wykrywa dysku na takim kontrolerze więc nie wiem o co chodzi w tej chińskiej technologii.

Ten banalny problem wynika z faktu że są w tej chwili duże dyski SATA oraz tanie kieszenie do nich. Natomiast dużych i cichych dysków ATA już praktycznie nie ma a jak się jakiś znajdzie z wiadomym przebiegiem to chcą za niego jak cygan za babę.

Są SSD na PCIe jeszcze, mają kosmiczne wręcz osiągi ale trzeba sprawdzić sobie czy dana płyta bedzie z nią pracować

Mam trudność w odpowiedzi bo to mój pierwszy konwerter i pierwsze zbudowane PC Audio i nie moge porównać z innym zestawem dlatego poczytaj na stronie 14 mój test porównawczy miedzy PC Audio z tym konwerterem a odtwarzaczem CD accuphase dp67 .

Chętnie zrobię test innego konwertera jak takowy gdzieś pozyczę .Jednoznacznie mogę tylko potwierdzić ze gra z wyjścia zintegrowanego karty muzycznej Toslink w porównaniu z grą z konwerterem to dla mnie różnica 2 klas ( powiedzmy jak najtańszy CD Marantz za ok 1800 zł versus Ayon CD 7 ( 7000 Zl ) którego miałem przed Accuphase .

Tak, to musi być dźwięk trzy D, jak kabel cyfrowy jest droższy od samego urządzenia (drewniany usb i m2tech evo) :)

Rozumiem że kabel zasilający i zasilacz masz stockowy..?

Nie wierzę, że czytając zakładkę PC AUDIO dokonałeś tych zakupów, tu takie mezalianse nie przechodzą

Skąd Ty bierzesz te ceny?

Nie przepadam za linkami, szczególnie do allegro i innych takich...

Płyta pod 1155 ITX ~200zł Ram 4Gb 1333Mhz ~70zł i G1610T~150zł.

Wyszło 420zł + zasilacz

Pod Audio/Video oczywiście bo G1610T ma zupełnie dobry core od Video, bo pod Voodoo Audio-Video to trza kupić serwer Muse, najlepiej z i7, 16Gb Ram i inne takie, ale to już 20 000zł.

Do tego drewniano jedwabny jedwabny kabel USB i zasilający

Szwagier nie bedzie mógł mieć nic lepszego ;)

Są SSD na PCIe jeszcze, mają kosmiczne wręcz osiągi ale trzeba sprawdzić sobie czy dana płyta bedzie z nią pracować

Te płyty nie mają PCIe. Normalne PCI oraz ATA - to taki stanadard z zeszłego wieku :-)

Cięzko już trafić sensowne dyski na ATA100. wiec jakbym tak mógł podłaczyć SDD systemowy do ATA100 a dysk danych HDD przez kontroler SATA na PCI - bo do SATA II są już niedrogie kieszenie.

Ale pwenie poprzestanę na typowym rozwiązaniu - mały HDD ATA100 na system operacyjny i magazyn na dużym dysku przez USB.

tak jest dokładnie wtyczka 20pin, a na P4 jest już 20pin plus osobno 4 pin (w innym miejscu)

Te 4 pin w zupełnie innym miejscu to jeszcze co innego i nie ma to z wtyczką 20-24pin nic wspólnego. Swoją drogą w wydajniejszych maszynach to 4 pin zaminiło się w 8 pin. Tak że "wypasione" płyty są zasilane wtyczką 24pin + wtyczką 8pin.

Dlaczego????

Bo jest za wolny. Mi poprzedni PC z Athlon X2 3600+ klękał przy niektórych filmach FHD ... a wydajnościowo to wciągał nosem takie P4.

Sorry za offtop ale to chyba najlepszy wątek na takie ogłoszenie. Panowie może znajdzie się chętny na nowy zasilacz PICOPSU 150W za 160zł? Zamówiłem bez zasilacza AC/DC a w międzyczasie zmieniła się koncepcja. Mam też do sprzedania pamięci RAM 2x4GB Kingston Hyper X Grey. Kupione 4.01.2013r. Cena 180zł. Chętnych proszę na PW.

W/w elementy nieaktualne. Ostatecznie zrezygnowałem z JPlay - za dużo z nim problemów,i postanowiłem kupić małą płytę główną ze zintegrowanym atomem DN2800mt. Przeglądając strony internetowe natrafiłem na bardzo ciekawą alternatywę, mianowicie:

Ukryta Zawartość

Płyta główna oparta na procesorze Celeron 847, z pasywnym chłodzeniem. Pobór mocy troszeczkę wyższy od Atoma a wydajność dużo lepsza.

Poniżej znajduje się test płyty na tym samym procesorze:

Ukryta Zawartość

Jak widać płyta sprawdzi się zarówno w odtwarzaniu muzyki jak i filmów hd. Cena bardzo zachęcająco bo na poziomie 290zł. Niektórym będzie brakować złącza USB3.0 ale przecież można wyciągnąć na panel obudowy eSata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powyższa płyta jest przygotowana do współpracy z windows 8, atomy z win8 nie działają. To istotny argument.

A co z resztą podzespołów: zasilacz, obudowa i dysk?

Zasilacz PicoPsu 150W bo taki akurat posiadam, do tego 12V 5A a dysk.... cóż, na razie mały 2,5" 80GB i dodatkowo 1TB albo podpięty przez eSata albo udostępniony sieciowo. Obudowa huntkey h921, którą także posiadam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Docelowo będzie dysk SSD oraz jakaś ładna obudowa z przednim panelem z alu DIY.

Dzisiaj uruchomiłem na telefonie Gizmo pod JRiver media Center i co tu dużo mówić... rewelacja!!!

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Powyższa płyta jest przygotowana do współpracy z windows 8, atomy z win8 nie działają. To istotny argument.

A co z resztą podzespołów: zasilacz, obudowa i dysk?

A to nowość. Od kiedy Atomy z Windows 8 nie działają? Może o czymś nie wiem, ale jest raczej dokładnie na odwrót. Windows 8 ma optymalizację pod Atomy, zdecydowanie większą jak wcześniejsze systemy Microsoftu. A wynika to z prostego faktu, że Windows 8, ten "dorosły", jest pomyślany jako systemy na tablety z Atomem właśnie. Wersja RT jest na procesory ARM, a pełna wersja pod mobilne platformy Intela. Stąd daleko posunięta optymalizacja tego systemu pod niskonapięciowe procesory Intela.

Nie nowość. Pisali o tym w zeszłym roku w październiku, że Windows 8 nie zainstalujemy na konkretnych komputerach opartych na Atomie.

przeczytane na

Ukryta Zawartość

"

Niektóre tablety oraz netbooki, sprzedawane z systemem operacyjnym Windows 7, który powinno dać się zaktualizować do Windowsa 8, jednak nie będą mogły pracować pod kontrolą nowego systemu operacyjnego, a to ze względu na problemy związane z procesorami Intela, na których są one oparte. To oczywiście może nie spodobać się użytkownikom takich komputerów.

Problem okazuje się dotyczyć tych komputerów, które oparte są na obecnej (!) serii procesorów Intel Atom, znanych też jako "Cedar Trail". Chodzi zatem nie o jakieś starsze netbooki czy tablety, a modele, wśród których są nawet takie, które na rynek weszły raptem parę tygodni temu. Teraz nowa oferta Intela ma zawierać procesory Atom "Clover Trail", które rzekomo zaprojektowane zostały z myślą właśnie o systemie operacyjnym Microsoft Windows 8.

Nowa oferta to jednak żadna pomoc dla nawet świeżo upieczonych nabywców komputerów z procesorami "Cedar Trail". Dla nich prawdopodobnie jest już za późno. Jedyną szansą dla nich jest to, że Intel mógłby wydać jakieś programowe obejście problemu, który tak naprawdę tkwi w samym sprzęcie. Intel jednak odmawia komentarza w tej kwestii.

Przykładem komputera, który teoretycznie nie powinien mieć żadnego problemu z obsługą Windowsa 8 może być chociażby netbook Asus Eee PC 1225C. Wyposażony jest w dwurdzeniowy procesor Atom, pracujący z częstotliwością 1,86 GHz. Ponadto netbook ma 2 GB pamięci RAM, ekran o rozdzielczości 1366 x 768 pikseli oraz procesor grafiki zgodny z DirectX 9. Co w tej specyfikacji sprawia, że netbook ten nie jest zgodny z Windowsem 8? Nic! Specyfikacja Eee PC 1225C w każdym względzie spełnia wymagania sprzętowe nowego systemu operacyjnego Microsoftu.

Jest jednak pewien haczyk. Problem tkwi w tym, że netbook ma procesor Intel Atom z obecnej generacji, a więc model N2800, w którym zintegrowano procesor grafiki Intel Graphics Media Accelerator 3650. Asus już oświadczył, że netbook Eee PC 1225C nie nadaje się do aktualizacji systemu Windows 7 do wersji 8, ze względu na architekturę procesora.

Co ciekawe, ten sam problem wskazują inni producenci. Wiadomo że Windowsa 8 nie obsługują między innymi netbooki lub tablety HP Mini 210 HD, Toshiba WT200 czy Lenovo IdeaPad S110. Firma Fujitsu także publicznie oświadczyła, że jej tablet Q552, wprowadzony na rynek w lipcu bieżącego roku i kosztujący 850 dolarów, nie obsługuje nowego systemu Microsoftu. Tablet ten sprzedawany jest z systemem Windows 7 Professional, procesorem Intel Atom N2600, 2 GB pamięci RAM, ekranem dotykowym o rozdzielczości 1366 x 768 pikseli i SSD o pojemności 64 GB. Mimo że sprzęt ten ma zaledwie cztery miesiące, a jego specyfikacja spełnia wymagania minimalne systemu Windows 8, to jego użytkownicy o "ósemce" mogą zapomnieć. To jednak tylko parę przykładów netbooków i tabletów, których cała sprawa dotyczy.

Najgorzej w tym wszystkim mają się oczywiście użytkownicy. Zwłaszcza ci, którzy na parę tygodni lub dni przed wprowadzeniem na rynek systemu Windows 8, decydują się na kupno nowego sprzętu z Windowsem 7, przewidując ewentualną aktualizację systemu w przyszłości. Pozostają nieświadomi tego, że takiej aktualizacji nie będą mogli dokonać. Kwestia ta nie dotyczy tylko odbiorców indywidualnych, ale także biznesowych i korporacyjnych.

W całej tej sprawie jest też wątek naprawdę komiczny. Z jednej strony okazuje się, że procesory Intel Atom "Cedar Trail" nie są zgodne z systemem Windows 8. Jednocześnie Paul Moore z firmy Fujitsu America dodaje, że właśnie wprowadzane na rynek procesory Intel Atom "Clover Trail"... nie są zgodne z systemem Windows 7. Wychodzi więc na to, że jeśli ktoś kupi tablet lub netbooka z układem Cedar Trail, z myślą o aktualizacji systemu w przyszłości - zawiedzie się. Kto kupi tablet lub netbooka z procesorem Clover Trail, z myślą o ewentualnym powrocie do Windowsa 7 - też się zawiedzie.

Na całym tym zamieszaniu z procesorami Intela, już wygrała firma AMD. Nie jest to może jeszcze wielkie zwycięstwo, ale z pewnością warte odnotowania. Firma Fujitsu postanowiła swój pierwszy tablet z systemem Windows 8, przeznaczony dla odbiorców biznesowych oprzeć na procesorze AMD "Hondo" Z-60. Mowa o tablecie Stylistic Q572, o którym pisaliśmy raptem wczoraj. Paul Moore z firmy Fujitsu spokojnie stwierdza, że to urządzenie jest zgodne zarówno z systemem Windows 8, jak i Windowsem 7.

Źródło: InformationWeek

Ukryta Zawartość

Teraz nowa oferta Intela ma zawierać procesory Atom "Clover Trail", które rzekomo zaprojektowane zostały z myślą właśnie o systemie operacyjnym Microsoft Windows 8.

Co się dzieje? Projektowanie procesora pod konkretny system operacyjny? Na atomach działa freebsd/netbsd/linux. Ale nie działa windows. Wniosek: procesor atom ma defekt.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Na najnowszych chipsetach intel i płytach z PCIE 3.0 jest już bezpośrednio podłączone do kontrolera pamięci procesora, gdzie z kolei SATA 2 i 3 tak samo jak USB 2.0 i 3.0 leci po magistrali DMI przez chipset i mostek. Droga sygnału dla PCIE 3,0 jest krótsza.

To tak z teorii, ale co do SSD na PCIE to od razu polecam sobie sprawdzić czy działać będzie z nimi konkretna płyta

Gość cycus12

(Konto usunięte)

przeczytane na PCLab

eh masz się kim podpierać...

Czy dyski SSD PCI Express w mniejszym stopniu powodują zakłócenia elektryczne od zwykłych sdd ?

raczej nie

Na najnowszych chipsetach intel i płytach z PCIE 3.0 jest już bezpośrednio podłączone do kontrolera pamięci procesora, gdzie z kolei SATA 2 i 3 tak samo jak USB 2.0 i 3.0 leci po magistrali DMI przez chipset i mostek. Droga sygnału dla PCIE 3,0 jest krótsza.

co jest logiczne i nie jest tak tylko od 3.0.

BTW: różowa mordko jak tam ten grający ram się ma ?

to może AMD, pod nie w8 też trochę robili :P ciekawie może być za rok jak intel będzie 100% Integrą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.