Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


CAYIN A 55TP Opinie posiadaczy.


  • Nie możesz odpowiedzieć
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 05.03.2018 - 17:20

Witam. Nosze się z zamiarem zakupu tego wzmacniacza, po pozytywnych recenzjach i opiniach. Czy ktoś słuchał rocka/metalu na nim i na modelu cs55?
  • +
  • -

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ciechu

  • Użytkownicy
  • 195 postów
  • Rejestracja: 20.09.2004

Napisano 06.03.2018 - 14:27

Ja mam tp i jestem mega zadowolony w rocku
  • +
  • -

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 06.03.2018 - 17:37

Czekam na kuriera. Będzie to grało z Pylon audio diamond 28.Jakie wrażenia? Scena, szczegółowość? Czuć, że to jednak lampa a nie tranzystor? Pozdrawiam.
  • +
  • -

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   blackromek

  • Użytkownicy
  • 305 postów
  • Rejestracja: 10.02.2011

Napisano 06.03.2018 - 18:07

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 06.03.2018 - 17:37 napisał

Czekam na kuriera. Będzie to grało z Pylon audio diamond 28.Jakie wrażenia? Scena, szczegółowość? Czuć, że to jednak lampa a nie tranzystor? Pozdrawiam.
Czyli zdecydowałeś się do metalu na cayina czekam na opinie szczególnie pod względem death black metalu na tym wzmaku
  • +
  • -

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 07.03.2018 - 05:50

Prawdopodobnie koło Wtorku, będzie już u mnie...Miejmy nadzieję, że sie spasuje. Jestem w Malborka. Jeżeli mieszkasz w pobliżu, to zapraszam na odsłuchy
  • +
  • -

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Staś_44798

  • Użytkownicy
  • 2117 postów
  • Rejestracja: 25.08.2015

Napisano 07.03.2018 - 07:21

Dobrego spasowania życzę :-)
Pozdrawiam
  • +
  • -

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   blackromek

  • Użytkownicy
  • 305 postów
  • Rejestracja: 10.02.2011

Napisano 07.03.2018 - 11:37

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 07.03.2018 - 05:50 napisał

Prawdopodobnie koło Wtorku, będzie już u mnie...Miejmy nadzieję, że sie spasuje. Jestem w Malborka. Jeżeli mieszkasz w pobliżu, to zapraszam na odsłuchy
Z wielką ochotą ale jestem z Częstochowy , swoją drogą już kilka lat zasadzam się na zwiedzanie zamku w Malborku więc może latem

W tej chwili posiadam hybrydę , ale zastanawiam się czy nie kupić jako drugi  wzmak pełnej lampy i właśnie przyglądałem się cayiną
  • +
  • -

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 07.03.2018 - 16:03

Zapraszam do kontaltu z Grzegorzem z Studio hertz 16.Rozwiewa wątpliwości i służy pomoca. Ja zapraszam jaknajbardziej na odsłuchy w przyszłości ;)
  • +
  • -

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   sls

  • Użytkownicy
  • 667 postów
  • Rejestracja: 24.12.2011

Napisano 07.03.2018 - 21:23

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 06.03.2018 - 17:37 napisał

Czekam na kuriera. Będzie to grało z Pylon audio diamond 28.Jakie wrażenia? Scena, szczegółowość? Czuć, że to jednak lampa a nie tranzystor? Pozdrawiam.

Ja tam w Cayin'e na lamach kt88 nic ciekawego nie usłyszałem przynajmniej w salonie. Prawdopodobnie był to Cayin CS-55 A. Trzeba samemu posłuchać, dla mnie grało to jak tranzystor bez cienia takiego ciepła czy miękkości którą kiedyś słyszałem na starym wzmacniaczu na EL34. Bez większych wpadek ale i jakiegoś łał jakie to fajne.
  • +
  • -

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   nocnymocny

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • Rejestracja: 03.11.2016

Napisano 07.03.2018 - 21:53

Witam. Posiadam Cayin CS-55 A. Fakt, ciepła na oryginalnych lampach się nie uświadczy, ale w rocku/metalu jest dynamika, pazur - czyli tak, jak być powinno. Moim zdaniem, w ostrzejszej muzyce sprawdza się najlepiej. W trybie triodowym gra łagodniej, bardziej gładko.
  • +
  • -

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 08.03.2018 - 06:24

Aha...Czyli się wkopałem...Kupiłem na podstawie opini rekomendowanych osób...6500 zl za lampowca i nie ma ciepła...Może wymiana na inne lampy cos zmieni?
  • +
  • -

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Studio16Hertz

  • Branża
  • 924 postów
  • Rejestracja: 02.03.2007

Napisano 08.03.2018 - 07:35

Wyświetl postUżytkownik nocnymocny dnia 07.03.2018 - 21:53 napisał

Witam. Posiadam Cayin CS-55 A. Fakt, ciepła na oryginalnych lampach się nie uświadczy, ale w rocku/metalu jest dynamika, pazur - czyli tak, jak być powinno. Moim zdaniem, w ostrzejszej muzyce sprawdza się najlepiej. W trybie triodowym gra łagodniej, bardziej gładko.

CS-55A (KT88)  to dynamiczny wzmacniacz ,mocny ,wydajny i konturowy .Polecany do trudnych w wysterowaniu kolumn (Dynaudio ,ProAc Response 2,5, Akkus F1 ,Aries 16Hz inne) .Ten wzmacniacz zapewni dynamikę i kontrolę basu  .Nie dostaje zadyszki jak wiele innych lampowców.
Tutaj muzyka hard rockowa i metalowa jest dla niego .Ale po wymianie lamp wejściowych i lamp mocy klasa brzmienia wzrasta wyraźnie .To wszystko kwestią jakich lamp użyjecie.


CS-55 A (EL34) gra dosyć dynamicznie ,energii ma nadal sporo , ale tutaj jest więcej muzykalności lekkości i barw .Oczywiście takiej werwy jak powyżej na EL34  już nie ma ,to lampy słabsze prądowo i mocowo. Tutaj posłuchacie rocka ,ale też jazzu ,klasyki .

A-55TP (KT88) gra w dosyć wyrównany sposób ,kompromisowy ,jest gładki .To bardzo równo brzmiący wzmacniacz .Tu gra każdy gatunek muzyczny od ciężkiej muzyki do klasyki i jazzu .
Ten wzmacniacz pracuje tylko na lampach KT88 i pochodnych (KT90,6550 ,KT100) ,zatem on zawsze jest mocny ,konturowy . Wymiana lampa na inne ,zwłaszcza NOS-y (telefunken,amperex,mullard)  zawsze poprawia brzmienie w istotny sposób. Które lampy wybrać to kwestia czego Wam w systemie brzkuje ,jakie macie kolumny,odtwarzacz ,akustykę pokoju.

A50T ,MT35S (EL34) to bardzo muzykalne wzmacniacze ,nasycone , soczyste w średnicy pasma ,lecz hard rocka nie posłuchacie .

Wszystko kwestią czego szukacie w brzmieniu i do jakiej ma to być muzyki przeznaczone.

I jeszcze Wam napiszę że rockowy ,hard rockowy w brzmieniu wzmacniacz wyklucza się z brzmieniem muzykalnym. Innymi słowy nie można mieć hard rockowego brzmienie i jednoczesnie muzykalnego .To jak nie można mieć ognia i wody w jednym.

Wszędzie szuka się kompromisu i kompromis jest najważniejszy .

Wyświetl postUżytkownik nocnymocny dnia 07.03.2018 - 21:53 napisał

Witam. Posiadam Cayin CS-55 A. Fakt, ciepła na oryginalnych lampach się nie uświadczy, ale w rocku/metalu jest dynamika, pazur - czyli tak, jak być powinno. Moim zdaniem, w ostrzejszej muzyce sprawdza się najlepiej. W trybie triodowym gra łagodniej, bardziej gładko.

Dokładnie tak jest  ,w trybie ultraliniowym gra dynamicznie ,w trybie triodowym brzmienie jest łagodniejsze.

Ale tu padła opinia o A-55TP ,a ten opisany został przeze mnie wyżej w tym poście .On z zasady jest  gładki ,a dynamiki mu nie brakuje ,potrafi kontrolować poluzowane basem kolumny ,jakie posiada założyciel tego tematu . Do hard rocka powinno się także szukać szybkich kolumn .

Użytkownik Studio16Hertz edytował ten post 08.03.2018 - 07:36

  • +
  • -

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 08.03.2018 - 12:10

Jakie lampy polecacie, aby ocieplić 55 TP? Żeby czasem, przy spokojniejszych nagraniach było słychać dzwięk z typowej ciepłej lampy?

Użytkownik Saper91 edytował ten post 08.03.2018 - 12:12

  • +
  • -

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Studio16Hertz

  • Branża
  • 924 postów
  • Rejestracja: 02.03.2007

Napisano 08.03.2018 - 15:58

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 08.03.2018 - 12:10 napisał

Jakie lampy polecacie, aby ocieplić 55 TP? Żeby czasem, przy spokojniejszych nagraniach było słychać dzwięk z typowej ciepłej lampy?

Nie ma dźwięku typowej lampy . Typowa lampa ,a w zasadzie prawdziwa lampa powinna być jak najbardziej wierna materiałowi który zrealizował realizator dźwięku .A55TP jest na pewno blisko  prawdziwemu dźwiękowi . Zestawienie z Diamondami 28 będzie bardzo dobre ,nadal muzykalne a przede wszystkim wzmacniacz ma kopa na basie więc kontroluje głośniki w D28.

Ciepła lampa + Diamond 28 = ciepłe kluski lub po innemu flaki z olejem. Nie polecam do tych kolumn ciepłych lamp .

Do tych kolumn które są nasycone w środku a niezbyt szybkie tylko lampy KT88 i pochodne mają sens ,to trzeba zapamiętać i zrozumieć że brzmienie musi się uzupełniać ,równoważyć ,pasować do siebie . W przeciwnym przypadku brzmienie nie będzie za dobre.
  • +
  • -

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 08.03.2018 - 16:06

Miałem na myśli takie brzmienie, ktore z zamkniętymi oczami da sie określić i stwierdzić, że to wzmacniacz lampowy :)
Mam nadzieje, że będzie taki urok słychać
  • +
  • -

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   WuMike

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • Rejestracja: 07.09.2003

Napisano 08.03.2018 - 18:06

Jeżeli ktoś chce mnie przekonać, że na poprawnie wykonanym EL34 nie da się posłuchać Machine Head, czy Tool’a to bez komentarza, albo zapraszam do siebie.

Koledze gratuluję zakupu i wierzę, że KT88 spodoba się na dłużej.

Użytkownik WuMike edytował ten post 08.03.2018 - 18:07

  • +
  • -

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   sls

  • Użytkownicy
  • 667 postów
  • Rejestracja: 24.12.2011

Napisano 08.03.2018 - 19:27

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 08.03.2018 - 06:24 napisał

Aha...Czyli się wkopałem...Kupiłem na podstawie opini rekomendowanych osób...6500 zl za lampowca i nie ma ciepła...Może wymiana na inne lampy cos zmieni?

Ciepło to będzie ale niekoniecznie w muzyce tylko w pokoju. (To ciepło o które Ci chodzi każdy może inaczej postrzegać i niewiele a właściwie zgoła nic nie są warte opinie o tym że coś gra ciepło albo chłodno).
  • +
  • -

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   cepiano

  • Użytkownicy
  • 652 postów
  • Rejestracja: 20.02.2013

Napisano 08.03.2018 - 20:04

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 08.03.2018 - 06:24 napisał

Aha...Czyli się wkopałem...Kupiłem na podstawie opini rekomendowanych osób...6500 zl za lampowca i nie ma ciepła...Może wymiana na inne lampy cos zmieni?
Spokojnie,bez emocji,posłuchaj i nie przerażaj sie a ciepło to wali od niego na 1m2,daj mu  pograć troszkę i jakieś lampy
  • +
  • -

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Silver_85

  • Użytkownicy
  • 1771 postów
  • Rejestracja: 20.09.2014

Napisano 08.03.2018 - 20:13

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 08.03.2018 - 12:10 napisał

Jakie lampy polecacie, aby ocieplić 55 TP? Żeby czasem, przy spokojniejszych nagraniach było słychać dzwięk z typowej ciepłej lampy?

Na razie na spokojnie posłuchaj na fabrycznych lampach. Pograj trochę i potem możesz eksperymentować jeśli będzie taka potrzeba. Z A55TP + Twoje Pylony "ciepła" nie powinno braknąć.

Ja wstawiłem mocy 6550 Tung Sol-a. W moim zestawieniu dodały trochę więcej miękkości takiego powiedzmy "analogowego" klimatu przy czym bas nadal dobrze kontrolowany. Na koniec marca będę miał wypożyczone KT88 Gold Lion oraz KT88-Z Treasure także zobaczę jak wypadną.

Ze sterujących mam aktualnie (12ax7) Amperexy BB. To jedna z ciekawych lamp w ogóle. Dobra dynamika, barwa, nie zamula. Tylko jest często bardzo droga. Z obecnej produkcji mam w szafie 12AX7 - golden lion. Są całkiem całkiem, ale do nosów się nie umywają. Grają bardziej skrajami pasm. W niektórych konfiguracjach mogą się sprawdzić. Chyba przy obecnych kolumnach jeszcze ich nie testowałem. Musze sprawdzić. Mam też jakieś model firmy GE.

12au7 mam RCA nowe logo Conn, czarne anody, kwadratowy getter. Polecił mi je hornet9. Nie były drogie i sprawdzają się bardzo dobrze. Grają po cieplejszej/ciemniejszej stronie.

Użytkownik Silver_85 edytował ten post 08.03.2018 - 20:25

  • +
  • -

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 08.03.2018 - 21:44

Wyświetl postUżytkownik Silver_85 dnia 08.03.2018 - 20:13 napisał



Na razie na spokojnie posłuchaj na fabrycznych lampach. Pograj trochę i potem możesz eksperymentować jeśli będzie taka potrzeba. Z A55TP + Twoje Pylony "ciepła" nie powinno braknąć.

Ja wstawiłem mocy 6550 Tung Sol-a. W moim zestawieniu dodały trochę więcej miękkości takiego powiedzmy "analogowego" klimatu przy czym bas nadal dobrze kontrolowany. Na koniec marca będę miał wypożyczone KT88 Gold Lion oraz KT88-Z Treasure także zobaczę jak wypadną.

Ze sterujących mam aktualnie (12ax7) Amperexy BB. To jedna z ciekawych lamp w ogóle. Dobra dynamika, barwa, nie zamula. Tylko jest często bardzo droga. Z obecnej produkcji mam w szafie 12AX7 - golden lion. Są całkiem całkiem, ale do nosów się nie umywają. Grają bardziej skrajami pasm. W niektórych konfiguracjach mogą się sprawdzić. Chyba przy obecnych kolumnach jeszcze ich nie testowałem. Musze sprawdzić. Mam też jakieś model firmy GE.

12au7 mam RCA nowe logo Conn, czarne anody, kwadratowy getter. Polecił mi je hornet9. Nie były drogie i sprawdzają się bardzo dobrze. Grają po cieplejszej/ciemniejszej stronie.


Dziękuję. Napewno w niedalekiej przyszłości będę zmieniał lampy. Jako jest szacunkowy koszt wymiany kompletu wszystkich lamp na lepsze, przy tym modelu?
  • +
  • -

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   niowluka

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Rejestracja: 03.03.2018

Napisano 08.03.2018 - 22:39

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 08.03.2018 - 21:44 napisał

Dziękuję. Napewno w niedalekiej przyszłości będę zmieniał lampy. Jako jest szacunkowy koszt wymiany kompletu wszystkich lamp na lepsze, przy tym modelu?
Same sterujace to pareset zlotych. Komplet lamp mocy to spokojnie moga byc 4 cyfry. Chyba ze chcesz sie bawic w uzywane.
Jak wyzej doradzaja: spokojnie, wyluzuj. Ktos ci palnal ze kt88 to nie lampa i panikujesz. Masz super wzmaka i kolumny. A jak sie wszystko dobrze wygrzeje to mozesz kombinowac, ale tez nie spodziewaj sie cudow. Ja sam niedawno wymienilem moje sterujace EH na 4x drozsze psvane i ok, roznica jest, ale to dalej generalnie to samo brzmienie.
Poza tym mi sie wydaje ze 'typowa' lampa do metalu raczej nie bardzo, ale wiadomo, kazdy slyszy inaczej ;)
  • +
  • -

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   jaxcek

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • Rejestracja: 17.07.2017

Napisano 15.03.2018 - 20:44

Wyświetl postUżytkownik Saper91 dnia 07.03.2018 - 05:50 napisał

Prawdopodobnie koło Wtorku, będzie już u mnie...Miejmy nadzieję, że sie spasuje. Jestem w Malborka. Jeżeli mieszkasz w pobliżu, to zapraszam na odsłuchy
Przyjechał?
Jak tam wrażenia?
  • +
  • -

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 15.03.2018 - 21:35

Wyświetl postUżytkownik jaxcek dnia 15.03.2018 - 20:44 napisał


Przyjechał?
Jak tam wrażenia?
Przedłużyło się(Raty). Będzie jutro wieczorem. Wygrzeje go chociaż wstępnie i dam znać w sobotę po południu. Pozdrawiam
  • +
  • -

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 16.03.2018 - 20:20

Witam. Wzmacniacz już u mnie. Wygrzewa się wstępnie. Za jakieś pół godziny zaczynam odsłuchy. P.S. Chciałem wrzucić zdjęcia, ale ciągle mi wywala, że zbyt wielki obraz. Zmieniam jakość w aparacie i dalej nic.
  • +
  • -

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   war3z

  • Użytkownicy
  • 563 postów
  • Rejestracja: 13.04.2015

Napisano 16.03.2018 - 22:27

Czekamy jak podoła Black death 😁
  • +
  • -
-=SLAYER RUL3Z =-

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   blackromek

  • Użytkownicy
  • 305 postów
  • Rejestracja: 10.02.2011

Napisano 17.03.2018 - 00:55

Ja też niecierpliwie czekam na opinie względem black death metalu
  • +
  • -

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 17.03.2018 - 09:19

Słucałem wczoraj...Talerze perkusyjne typu Ride (Ten wielki punktowy) brzmiał selektywnie.Wybrzmiewał, tak jak to brzmi w rzeczywistości. Wszystko poukładane. Bas kontrolowany. Perkusja, werble... Jest to wszystko na conajmnkek dobrym poziomie...Zaraz odpalam KATa. Same wykonanie na wysokim poziomie. Pilot schludny i elegancki. Słucham meatalu zdecydowanie na trybie ultraliniowym. Jeżeli ktoś jest z Pomorskiego, to zapraszam do Malborka.
  • +
  • -

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 17.03.2018 - 10:30

https://m.facebook.com/pstarzec1
To mój facebook. Piszcie, to wyślę filmiki z odsłuchu i zdjęcia
  • +
  • -

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   glonek1125

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Rejestracja: 27.01.2013

Napisano 17.03.2018 - 16:27

Daj mu trochę pograć, z czasem jak się osłuchasz pomyśl o wymianie lamp, u mnie zmiany były warte wydanych pieniędzy
  • +
  • -

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Saper91

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Rejestracja: 02.03.2018

Napisano 18.03.2018 - 22:12

Glonek. Słucham od wczoraj... Podziwiam gitare basową... Słychać szczególy i barwę...Wokal i wszystkie smaczki...Jakie lampy wymiełeś, zamiast seryjnych? Rozgrzewam je narazie, ale czegoś mi brakuje...Chwilami wydaje mi się, że dzwięk może być męczący, ale może zaczynam sie przyzwyczajać do nowego wzmacniacza.Pozdrawiam
  • +
  • -





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień