Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma lub LED 50-60 cali. SAMSUNG czy SHARP ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

Kąty boczne wg mnie są bardzo dobre, dużo lepsze niż np w Sony HX955. Jak stoją obok siebie to widać wyraźnie, nawet w dzień.

I tu nie chodzi o apteczne pomiary.

"Apteczne" pomiary wykazują, że to PFL9607 jest gorszy od HX955 pod względem kątów i nie trzeba tu aparatury pomiarowej by to wykazać, więc nie wiem jakim cudem Twoje wnioski są inne. Pewnie pędzisz te telewizory na zupełnie innych ustawieniach i stąd te dziwaczne pomysły.

Tak wygląda paleta szarości na HX955. Zwróćmy uwagę, że pierwszy prostokąt obok czerni jest prawie niewidoczny

isimg5023.jpg

Pod kątem natomiast z szarości robią się wszystkie kolory tęczy. Po lewo Sony HX955, po prawo PL9607:

isimg5027.jpg

Oba telewizory przed zdjęciami były skrupulatnie skalibrowane, więc wyeliminowaliśmy wszystkie czynniki mające wpływ na obiektywność porównania. Zwróćmy uwagę na to jak bardzo mocno świeci pod kątem pierwszy pas ponad czernią, ten który był prawie niewidoczny na zdjęciu na wprost.

A teraz zobaczmy co się dzieje z rzeczywistym obrazem

isimg5041.jpg

isimg5043.jpg

Ktoś może powiedzieć "no jasne, ale ja przecież nie oglądam pod kątem", niestety ogląda z nas każdy. Nawet siedząc idealnie na wprost dużego ekranu tworzy się już pewien kąt w obszarze widzenia. Następnie każde centymetry w lewo/prawo od środka powodują że cienie rozjaśniają się i spada kontrast.

Mając u siebie w domu na testach różne telewizory wielokrotnie robiłem eksperymenty dla znajomych - stawiałem przed nimi dwa skalibrowane telewizory i pytałem czy obraz jest identyczny. Wystarczyło, że siedzieli 70 - 80 centymetrów od osi ekranu i już psioczyli na ekran mając w polu widzenia drugi, referencyjny, plazmowy lub LCD oparty o matrycę IPS. Kąt widzenia jest obecnie, moim zdaniem, najbardziej niedocenianą cechą telewizora. I niestety im lepszy/droższy tv LCD tym bardziej wyżyłowany i tym bardziej dostaje po tyłku pod kątem...

Co do płynności.

Również porównuje go do tego co inni opisali ze gra rewelacyjnie - Sony HX 955.

I tu nie mam wątpliwości że Philips ma lepszą płynność i w SD i HD.

Ale ....

Philipsa poznałem dobrze i potrafię się nim bardzo dobrze posługiwać ( menu).

Sony jeszcze nie poznałem i korzystam tylko z ustawień producenta więc się nie wymądrzam.

No i gdzie te konkrety odnośnie ustawień Philipsa? Czekamy... bo podobno nie potrafimy ustawić tak by było dobrze :)

Jest trochę inaczej, zrobię jutro zdjęcia z ustawień i je wkleję,

Ze zdjęciami się niestety nie zgadzam. Zrobiłem je tysiące i wiem jaki efekt można wywołać.

Zdjęcia muszą dać jednakową szanse telewizorom.

Jeśli jeden "lcdek" jest bliżej a drugi dalej to bez szans rozmawianie o porównaniu.

Muszą stać w idealnej odległości od aparatu i to zachowując identyczny kąt.

Szczerze to na zdjęciu bocznym obrazu szarości widzę na Philipsie znacznie więcej elementów niż na Sony.

Ale nie podniecam się bo zdjęcie jest źle zrobione i akurat nie świadczy tego co jest podpisane pod nim.

Na szkoleniu w Japonii , firmy japońskie mają w zwyczaju porównywać ustawinia standardowe i dynamiczne z ustawień fabrycznych.

Dlaczego ?

Bo twierdzą że inżynierowie którzy spędzili lata nad telewizorem lepiej wiedzą jakie wg fabryki preferencje są wg nich najlepsze.

Dlatego Japończycy ustawiają na porównaniach telewizory wyjęte z kartonu i ustawione wg myśli inżynierskiej.

Na pokazach w Nicei Panasonic zrobił dokładnie tak samo , jak Pioneer, Sharp czy Samsung.

Sony HX jeszcze nie kalibrowałem - dlatego opis porównania z Philipsem dotyczący płynności który ośmieliłem się wpisać , dotyczył wyłącznie ustawień fabrycznych.

I takie zdjęcia zrobię jutro i to w dzień.

Niech bronią się inżynierowie fabryk za swoje czyny.

Wg tych ustawień Philips bez wątpliwości ma lepsze kąty i płynność.

Ale w warunkach testowych sprawdzimy i inne porównania.

Niestety zdjęcia wykonane nie uwzględniły jednakowych szans.

Ale chylę czoła za dużą pracę wykonaną przy teście , bo wiem jaki ogrom pracy trzeba w to włożyć.

Ale na porównaniach donokonamy również ujęć telewizorów nie kalibrowanych , czyli takich jakie 99% ludzi widzi w sklepach i na tej podstawie podejmuje decyzję.

pozdrawiam

Jest trochę inaczej, zrobię jutro zdjęcia z ustawień i je wkleję,

Ze zdjęciami się niestety nie zgadzam. Zrobiłem je tysiące i wiem jaki efekt można wywołać.

Szczerze to na zdjęciu bocznym obrazu szarości widzę na Philipsie znacznie więcej elementów niż na Sony.

Ale nie podniecam się bo zdjęcie jest źle zrobione i akurat nie świadczy tego co jest podpisane pod nim.

My też wiemy, jednak zdjęcia traktujemy wyłącznie podglądowo, bo nie na nich oparta jest nasza procedura testowa.

Zdjęcia wiernie odwzorowują to co widać na ekranach pod takim kątem, a o ile lepszy jest HX955 w takiej sytuacji wyszło w pomiarach (niemniej jest to bardzo niewielka wartość).

Ocenianie telewizorów po zdjęciach jest tak samo mądre (tudzież głupie) co nagranie mikrofonem muzyki, odsłuchanie u siebie w domu i ocenianie w ten sposób głośników z której leciała.

Na szkoleniu w Japonii , firmy japońskie mają w zwyczaju porównywać ustawinia standardowe i dynamiczne z ustawień fabrycznych.

Dlaczego ?

Bo twierdzą że inżynierowie którzy spędzili lata nad telewizorem lepiej wiedzą jakie wg fabryki preferencje są wg nich najlepsze.

Dlatego Japończycy ustawiają na porównaniach telewizory wyjęte z kartonu i ustawione wg myśli inżynierskiej.

Na pokazach w Nicei Panasonic zrobił dokładnie tak samo , jak Pioneer, Sharp czy Samsung.

Ale na porównaniach donokonamy również ujęć telewizorów nie kalibrowanych , czyli takich jakie 99% ludzi widzi w sklepach i na tej podstawie podejmuje decyzję.

pozdrawiam

To nie żaden zwyczaj inżynierski, czy preferencje fabryki, a zwyczajny marketingowy szał. Po co robione są te testy? Dla tłumu, któremu tak na prawdę nie zależy na jakości obrazu, czy dla entuzjastów, którzy są w mniejszości, ale interesują się tym, gmerają w ustawieniach, wybierają tryby naturalniejsze, bądź kalibrują?

Jaki sens ma porównywanie telewizorów na trybie sklepowym? W każdym z nich świeci on równie źle. Nie znam drugiego takiego portalu specjalistycznego na świecie który by tak robił.

Aż mi się przypomniała praca użytkownika "Tomasz93" z forum hdtv, który pokazał jak złe ustawienia używane są podczas testów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no, to są jaja na kółkach. Tutaj dowiadujemy się, że tv najlepiej oglądać na ustawieniach standardowych, konstruktorzy danego modelu wiedzą lepiej jak ma wyglądać najlepszy możliwy obraz na nim. A przed chwilą, w temacie obok przeczytaliśmy:

Nie podaję bo szanuję pracę firm które kalibrują telewizory, kupiły sprzęt, zapłaciły za szkolenie, tracą czas na kalibracje i nie życzą sobie rozdawać tego za darmo.

Myślę że to doskonale zrozumiesz bo to jest ich praca. Myślę że jakby Ciebie ktoś poprosił żebyś pracował cały czas za darmo to ani jego strony nie było to miłe anie Ty nie życzyłbyś sobie abyś był czyimś niewolnikiem.

Myślę że tu wszyscy się zgadzamy.

To dopiero łobuzy, jeszcze biorą pieniądze za psucie nam dobrego obrazu :)

To raczej nie jest forum jajczarskie - szkoda słów na kontynuację. Nie traktuję poważnie tych co chcą wszystko na sępa.

=============================================

Co do testów - zostanę przy własnych przemyśleniach.

Będą testy jak zawsze modeli skalibrowaych i bedą również porównania modeli skalibrowanych i porównania wg fabrycznych ustawień jak życzą sobie inżynierowie z fabryki.

TV LED to ślepa uliczka. Od początku tak było.

To jak na ślepą uliczkę to daleko zaszli i ciągle idą do przodu już od wielu lat.

Coraz większy wybór coraz lepszych modeli.

Za to plazma powoli będzie znikać z rynku więc jaka to jest uliczka?

To raczej nie jest forum jajczarskie - szkoda słów na kontynuację. Nie traktuję poważnie tych co chcą wszystko na sępa.

Będą testy jak zawsze modeli skalibrowaych i bedą również porównania modeli skalibrowanych i porównania wg fabrycznych ustawień jak życzą sobie inżynierowie z fabryki.

Panie Krzysztofie, forum nie jest jajczarskie. Pański zarzut wobec nieumiejętności ustawienia philipsa brzmiał poważnie. Więc ponawiam poważne, podkreślam, poważne, pytanie - jak powinny być skonfigurowane funkcje poprawy płynności w PFL9607k/12, aby uzyskać wyniki o jakich wspomina Pan w teście?

Mam także pytanie wobec ostatniej linijki Pańskiego wpisu. Kiedy były testowane telewizory po kalibracji na forum hdtv?

To jak na ślepą uliczkę to daleko zaszli i ciągle idą do przodu już od wielu lat.

Coraz większy wybór coraz lepszych modeli.

Za to plazma powoli będzie znikać z rynku więc jaka to jest uliczka?

Są towary dla tych co wiedza co jest dobre i dla głupków. Tak sam jak testy. Są nie obiektywne i maja na celu interes , który jest realizowany pod pozorem pomocy niezorientowanym i niezdecydowanym klientom. LCDki od samego początku były badziewiem co stwierdzali posiadacze tv kineskopowych , były i sa zawsze z tyłu za plazmami.

Bawi mnie obserwowanie jak ludzi robi się w trąbę wmawiając im co jest dobre i czego potrzebują. Stoję na stanowisku, że dobry telewizor ma obraz bez zastrzeżeń i nawet nie potrzebuje kalibracji.

Jest jasne, że dla wszystkich tych fachowców nie liczy się dobro konsumenta tylko własny interes.

Każdy sobie może tłumaczyć jak chce.

Zawsze jeśli ktoś już coś kupił to będzie tego bronił że to jest najlepsze itd.

Stwierdzenie że LCD-ki zawsze były za plazmami być może było uprawnione

jeszcze kilka lat temu.

Teraz jest to już bzdura i mówię to jako posiadacz telewizorów w obu technologiach.

Miałem też w firmie i plazmy i LCD-ki i wszystkie plazmy po kilku latach użytkowania

już padły i poszły na śmietnik bo nienaprawialne.

LCD-ki chodzą dalej i tylko jeden panel był wymieniany, przyjechali panowie

z serwisu, wymienili na miejscu panel i chodzi dalej.

Przy tym co widziałem jako ofertę TV na 2013r plazma jest już na końcówce swojej

kariery.Przypuszczam że w ciągu najbliższych lat całkiem zniknie z rynku.

Czytałem jakieś 2 lata temu że technologie plazmowe do TV nie są już rozwijane

i nie pracuje się już nad dalszym udoskonalaniem a to co mamy dziś jako nowości

w plazmach to są rozwiązania z przed kilku lat teraz wprowadzone w życie.

Być może nie LED TV a coś innego będzie królować za lat kilka ale na pewno nie

będą to żadne plazmy.

Po pierwsze nowa plazmę nabyłem po sprzedaniu starej 7-letniej. Nie było z nia żadnych problemów przez cały czas użytkowania. w momencie sprzedaży chodziła jak nowa. Za 37 cali dostałem 900 pln.Oczywiście tamte plazmy nie były takie jak dziś a ta chodziła w SD nie miał HD ani HD redy.

Po drugie nie ma profesjonalnych monitorów LCD a plazmy są. To mówi samo za siebie. Reszta to ściema.

Ten interes się kręci właśnie dzięki dezinformacji. Nie dziwi mnie, że badziewia jest dużo więcej na rynku. Na prawde nie dziwne.

Po drugie nie ma profesjonalnych monitorów LCD a plazmy są. To mówi samo za siebie. Reszta to ściema.

Fantazja ponosi, co? :) Póki co to nie ma (i nie będzie) profesjonalnych plazm, albo inaczej są, ale ich profesjonalność sprowadza się do dołożenia kilku gniazd i wydłużenia żywotności. W segmencie profesjonalnym dominują wyłącznie monitory LCD.

Z tego co wiem to właśnie LCD króluje w rynku pro a nie plazma!

Jedyną firmą która ma ofertę plazm na rynek pro to chyba tylko Panasonic

ale wynika to z faktu że było i jest zapotrzebowanie na duże rozmiary 80 cali

i większe a tak dużych LCD wcześniej nie było.

Teraz juź są i plazma zniknie z rynku pro jeszcze szybciej niź z rynku domowego.

Szczególnie na rynku Pro ważne będzie to źe plazmy są grubsze, cięższe, że biorą

wiecej prądu i są mniej trwałe.

I najważniejsze to jasność o na rynku pro duże panele zreguły pracują w miejscach o dużej jasności

gdzie plazma sobie nie radzi.

Pojawienie się paneli LED LCD o wielkościach 80-110 cali zastopuje zupełnie rozwój oferty plazm

na rynek pro.

Fantazja ponosi, co? :) Póki co to nie ma (i nie będzie) profesjonalnych plazm, albo inaczej są, ale ich profesjonalność sprowadza się do dołożenia kilku gniazd i wydłużenia żywotności. W segmencie profesjonalnym dominują wyłącznie monitory LCD.

Spojżyj sobie na sale posiedzeń sejmu a zobaczysz dwie duże plazmy na scianach. Spytaj się którego kolwiek inżyniera studia to ci powie co sa warte LCDki. To sa te plazmy czy ich nie ma? Zaczynasz jakby bełkotać.

Ściema na kazdym kroku.

Z tego co wiem to właśnie LCD króluje w rynku pro a nie plazma!

Jedyną firmą która ma ofertę plazm na rynek pro to chyba tylko Panasonic

Żadna z pozostałych firm nie porafi zrobić dobrej plazmy. Tylko tyle i aż tle.

LED sprawdza sie jako reklama na ulicy i nic wiecej. Duże panele byduje się łącząc mniejsze. Dobrze napisałeś. Właściwie jedyna zaletę LCD jest wysoka jasność nic pozatym.

Żadna z pozostałych firm nie chce już robić plazm bo to się juź nie opłaca

i nie ma przyszłości.

Rynek kieruje się swoimi prawami i pobożne życzenia małej grupy odbiorców

nie mają znaczenia.

Ty też bedziesz miał LCD LED TV lub OLED bo za 5 lat wymieniając TV nie będziesz

miał innej opcji.

Nawet Panasonic rozszerza ofertę LED TV.

Największi giganci rynku TV już dawno porzucili tą technologię wiedząc, źe ona nie ma

przyszłości a robili wtedy lepsze plazmy niź Panasonic, który nigdy nie był żadną rewelacją.

Żadna z pozostałych firm nie chce już robić plazm bo to się juź nie opłaca

i nie ma przyszłości.

Nigdy dobrej plazmy nie wyprodukowali. Dla czego? Bo zajmowali sie badziewiem. Ile lat produkuje się ten szmelc?

Rynek kieruje się swoimi prawami i pobożne życzenia małej grupy odbiorców

nie mają znaczenia.

To nie odbiorcy życzą sobie tego sprzetu. On jet marketingowo wciśkany.

Nawet Panasonic rozszerza ofertę LED TV.

I nawet twierdzą, że plazma ma najleprzy obraz.

Największi giganci rynku TV już dawno porzucili tą technologię wiedząc, źe ona nie ma

przyszłości a robili wtedy lepsze plazmy niź Panasonic, który nigdy nie był żadną rewelacją.

Nie było lepszych firm poza Pionieerem. Połozyła go polityka cenowa.

A co ma twierdzić Panasonic skoro został prawie sam na rynku plazm?

Twierdzi źe obraz jest najlepszy bo w tym segmencie nie ma konkurencji i chce

wycisnąć jak najwiecej kasy. Wcale się nie dziwię. Teź bym tak robił.

To jest właśnie wciskanie marketingu.

Zresztą nie ważne. Ciesz się ze swojej plazmy i z uwagą obserwuj rynek.....LCD

bo twój następny TV nie będzie juź plazmowy i ty dobrze o tym wiesz.

To co dziś jest w topowych LED TV za 2 lata bedzie w zwykłych, tanich modelach.

A za lat 5 mając na ścianie 60 cali, cienki jak listek LED TV o super obrazie będziesz

wspominał swoją plazme jak kierowca Lexusa swojego starego poldka!

Spojżyj sobie na sale posiedzeń sejmu a zobaczysz dwie duże plazmy na scianach. Spytaj się którego kolwiek inżyniera studia to ci powie co sa warte LCDki. To sa te plazmy czy ich nie ma? Zaczynasz jakby bełkotać.

Ściema na kazdym kroku.

Jak bardzo Ty jesteś zaślepiony tym swoim panasonic'iem, żeby takie głupoty wypisywać? Poważnie, fantazja Cię ponosi :)

To, co wisi na ścianie sejmowej mnie nie interesuje. O zastosowaniach profesjonalnych pisząc mam na myśli prace studyjne - montaż materiału filmowego, postprodukcja (color grading), oraz zastosowania medyczne - monitory podglądowe, diagnostyncze itd. W tym segmencie plazma nie istnieje bo się nie nadaje. Po prostu nie jest referencyjnym wyświetlaczem. Z jakich powodów? Poszukaj, może skończysz wypisywać bzdury na forach ;)

To ilu tych inżynierów ze studia przepytałeś, że taki jesteś pewny siebie? :) Podaj mi nazwę jednego studia gdzie używane są plazmy jako wyświetlacze do obróbki video.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że do zastosowań domowo-rozrywkowych, plazma w przeważającej części przypadków jest lepsza...

Jak bardzo Ty jesteś zaślepiony tym swoim panasonic'iem, żeby takie głupoty wypisywać? Poważnie, fantazja Cię ponosi :)

To, co wisi na ścianie sejmowej mnie nie interesuje. O zastosowaniach profesjonalnych pisząc mam na myśli prace studyjne - montaż materiału filmowego, postprodukcja (color grading), oraz zastosowania medyczne - monitory podglądowe, diagnostyncze itd. W tym segmencie plazma nie istnieje bo się nie nadaje. Po prostu nie jest referencyjnym wyświetlaczem. Z jakich powodów? Poszukaj, może skończysz wypisywać bzdury na forach ;)

To ilu tych inżynierów ze studia przepytałeś, że taki jesteś pewny siebie? :) Podaj mi nazwę jednego studia gdzie używane są plazmy jako wyświetlacze do obróbki vid

Co oczywiście nie zmienia faktu, że do zastosowań domowo-rozrywkowych, plazma w przeważającej części przypadków jest lepsza...

Na pewno w przeważającej części przypadków? :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Najnowsze plazmy mogą wypadać lepiej w niskiej klasie telewizorów tam gdzie liczy się cena i musi być tanio.

Po prostu technologia plazm wyczerpana już na maxa może schodzić do niskiej klasy bez dopłat podczas gdy

najnowsze rozwiązania w LED TV są dość drogie i dopiero po pewnym czasie schodzą do niskiej klasy.

Ale tak będzie jeszcze jakiś czas, może 2 lata.

W najwyższej klasie telewizorów sytuacja się odwraca i przyrost jakości LED TV jest bardzo duży podczas gdy

przyrost jakości plazm jest znacznie mniejszy.

W najlepszych modelach dużych TV o wielkości od 55 w górę LED TV wypadają lepiej choć zawsze są jakieś

wady.Nic nie jest doskonałe. Z każdym rokiem będzie coraz lepiej.

W najwyższej klasie telewizorów sytuacja się odwraca i przyrost jakości LED TV jest bardzo duży podczas gdy

przyrost jakości plazm jest znacznie mniejszy.

Gdzie konkretnie widzisz ten przyrost jakości elcedeków podświetlanych ledami? Bo ja widzę z roku na rok tak samo niski kontrast (kilkukrotnie gorszy od najlepszych plazm), słabą czerń i szczegóły blisko czerni, bardzo słaby ruch bez włączonych upłynniaczy, do tego wciąż nierozwiązywalne pozostają problemy nierównomiernego podświetlenia i degradacji obrazu pod kątem.

Ja widzę progres, owszem, ale w zakresie designu, wielkości ekranów oraz bajerów. Szczególnie jeśli chodzi o przekątne, to plazma niestety pozostaje w tyle, bo stanęła na 65 calach (do kupienia w sklepie). Widziałem ostatnio w akcji tego nowego 75 calowego samsunga i muszę powiedzieć, że połączenie wielkiego ekranu z cienką ramką wygląda genialnie. W zakresie jakości obrazu przegra z panasem vt50, ale i tak jestem w stanie zrozumieć kogoś, kto go kupi do dużego salonu.

Na moje oko to czerń i kontrast lepsze są w nowych LED TV.

Już w moim Samsungu 65C8000 były lepsze niź w najlepszym wtedy Panasie 65VT25,

a miałem w domu obok siebie przez pewien czas oba.

Zgodzę się jedynie co do równomierności podświetlenia i tu wiele zależy od modelu.

W Sharpie serii 857 który dopiero wchodzi na rynek nie widziałem żadnych wad.

Pewnie jakby mieć go na dłużej i szukać "dziury w całym" to zawsze coś się znajdzie l

ale przecież nie po to kupujemy TV żeby szukać w nim wad.

A ogólne wrażenia z oglądania dla mnie lepsze od każdej plazmy jaką widziałem

łącznie z VT50.

No niestety, ale czerń nie jest lepsza w tym samsungu, tylko kilkukrotnie gorsza. To jest fakt, potwierdzony pomiarami. To samo z kontrastem. Twoje obserwacje są typowe dla porównań w warunkach bardzo jasnego pomieszczenia. Wrażenie lepszego kontrastu w LCD wynika z tego, że może w takich warunkach świecić znacznie intensywniej niż plazma.

Zwał jak zwał...obraz porównywało kilkanaście osób i wszyscy jednoznacznie uważali że LED TV jest lepszy i to znacznie lepszy niż plazma.

Teraz może przymierzę się do Sharpa 857. Zobaczę jakie będą ceny. Plazmy mnie już nie interesują.

A mnie właśnie zainteresowały te 3 modele - który wybrać?

Samsung za 4700 zł ma najbogatsze wyposażenie (wbudowana kamera, skype, sieć bezprzewodowa, nagrywanie programów, tuner dla cyfry, PIP, bajery typu uruchamianie głosem, zapamiętywanie twarzy itd) Czy warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inzynierowie z fabryki to moga sobie zyczyc... wesolych swiat, co najwyzej.

Nie traktuję poważnie tych co chcą wszystko na sępa.

No właśnie. Za marketing się płaci duże pieniądze. Od mareklamowania nowej produkcji jest zakładka "Sponsorowane". A nie tutaj na sępa w "Kino Domowe".

Przypuszczam że w ciągu najbliższych lat całkiem zniknie z rynku.

"Wiadomości o mojej śmierci są zdecydowanie przedwczesne."

(Mark Twain)

Być może nie LED TV a coś innego będzie królować za lat kilka ale na pewno nie będą to żadne plazmy.

A niby kiedy to plazmy królowały? Zawsze były w mniejszości, patrz statystyki sprzedaży.

A niby kiedy to plazmy królowały? Zawsze były w mniejszości, patrz statystyki sprzedaży.

Ale dlaczego tak jest ? Są tanie i najlepsze. W czym tkwi problem ? Gdyby firma Mercedes zaczęła sprzedawać swoje samochody taniej od firmy Kia (np.- bez aluzji) to pod salonami usawiały by się kolejki, a po najlepsze i najtańsze TV na ryku przychodzą do sklepu raz na jakiś czas tylko "wybrańcy" (mimo wsparcia całej światowej prasy specjalistycznej). Nie pojmuję tego fenomenu. No ale co tam jestem "Kowalski" ;-). Dużo zjawisk na tym "ziemskim padole" jest dla mnie tajemnicą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A mnie właśnie zainteresowały te 3 modele - który wybrać?

Samsung za 4700 zł ma najbogatsze wyposażenie (wbudowana kamera, skype, sieć bezprzewodowa, nagrywanie programów, tuner dla cyfry, PIP, bajery typu uruchamianie głosem, zapamiętywanie twarzy itd) Czy warto?

Ukryta Zawartość

I niestety na najlepszym wyposażeniu się kończy lista zalet Samsungów. Modele o rozmiarze 51" są kiepskie. Co innego 60" i 64", te świecą dużo lepiej.

Pełny test modelu 51" E6500 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No czytam i oczom nie wierzę............ a Panasonic TH-65VX300 ???

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.