Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, drodzy klubowicze mam pytanie czy ktoś posiada Rotela Ra 05 se i jakie kable RCA poleca dla tego modelu. Gra to u mnie z Cambridge Audio 640c v2 + Tonsil Fiesta Front i chciałbym aby dźwięk był jak najbardziej neutralny, aczkolwiek moze z lekko roznasniona górą gdyż kopułka w Fiestach nie jest wysokich lotów.

Z gory dzieki za pomoc.

Witam, drodzy klubowicze mam pytanie czy ktoś posiada Rotela Ra 05 se i jakie kable RCA poleca dla tego modelu. Gra to u mnie z Cambridge Audio 640c v2 + Tonsil Fiesta Front i chciałbym aby dźwięk był jak najbardziej neutralny, aczkolwiek moze z lekko roznasniona górą gdyż kopułka w Fiestach nie jest wysokich lotów.

Z gory dzieki za pomoc.

Myślę, że najszybciej uzyskasz pomoc tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.....i proszę nie prowokować chłopaków-reversiaków!----bo bany dostają!..........nawet jak wypisują głupoty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cały lipiec jest promocja wydawnictw ECM.! może ktoś kupił coś ciekawego z nowości-i poleci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba kliknąć ECM,wrąbało mi płytę Anoura Brahema ,stąd wyszukiwanie.

Ukryta Zawartość

Taka piękna niedziela była. Trzeba było zrobić coś konstruktywnego - rowerek , remoncik, piweczko i jeśli ktoś lubi trochę dobrej muzyki....

Taka piękna niedziela była. Trzeba było zrobić coś konstruktywnego - rowerek , remoncik, piweczko i jeśli ktoś lubi trochę dobrej muzyki....

Ja sobie posłuchałem tego samego materiału muzycznego na dwóch systemach, pasywnym i aktywnym.

Oczywiście w tych samych warunkach akustycznych.

Dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie.

Brawo! Ja na szczęście nie musiałem tego robić bo nigdy tam nie był. mam tv w sypialni i czasami zerkam przed zasnieciem...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Wątek przeniesiony z powrotem do zakładki Kluby. Mam nadzieję że klubowy charakter zostanie zachowany, liczę na współpracę zwłaszcza Założyciela. Powodzenia Panowie!

Czyli: bez chamstwa, ciekawie, na temat (na nasz temat) itd. :-)

Tak jest na Wasz temat :-).

Pozdrawiam i gratuluję.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Oczywiście ;-)

Ukryta Zawartość

© Marek Raczkowski

Ukryta Zawartość

Nawiązując do wpisu #4026 muszę przyznać, że spodziewałem się znaczącej porażki systemu pasywnego bo:

"Pasywna zwrotnica, to najgorsze co może spotkać kolumnę głośnikową"

"Najwięcej szkód w dźwięku czyni pasywna zwrotnica w kolumnie"

"System aktywny jest pozbawiony ułomności jaką jest zwrotnica w kolumnie pasywnej"

itd.

Te powyższe stwierdzenia opierają się na pomiarach, na logicznym rozumowaniu i zapewne - obliczeniach.

Tymczasem u mnie system pasywny zagrał kompletnie inaczej niż aktywny ale nie gorzej. Mało tego, dźwięk z systemu pasywnego dawał o wiele więcej radości ze słuchania "dla przyjemności". System aktywny pokazywał materiał muzyczny dużo bardziej "naturalnie", poprawnie ale już nie tak urzekająco, nie tak ujmująco. Za to w ocenie materiału muzycznego a nie w słuchaniu "dla przyjemności" okazał się brutalnym "szkiełkiem dla oka" osoby starającej się mieć wgląd w nagranie.

Warto zatem zadać sobie pytanie, czego my poszukujemy w dźwięku naszych systemów, bo jeśli naturalności/neutralności, rzetelnego przekazu, to systemy oparte na urządzeniach "pro" i kolumnach aktywnych, często te oczekiwania spełniają lepiej niż systemy pasywne w tej samej cenie.

Jeśli jednak szukamy przyjemności, relaksu i czegoś "ponad codziennego", spełnienia naszych oczekiwań, to dlaczego tyle miejsca poświęcamy na rozpisywanie się właśnie o neutralności, o dźwięku "jak na żywo" i poszukiwaniu go za pomocą tak kolorowo i pięknie nieneutralnych urządzeń jak nasze audiofilskie zdobycze?

Ja w każdym razie, na razie :) pozostaję przy zdaniu, że to kusi i to nęci. Odnajduję "piękno" w przekazie muzycznym mojego systemu pasywnego i otrzymuję rzetelną opinię z mojego systemu aktywnego, co też może porwać swoją bezlitosną surowością i piekielnym "drajwem".

Oczywiście zachęcam wszystkich do prób, bo kurczowe trzymanie się opinii takich jakie przedstawiłem na początku wpisu i nie podejmowanie jakichkolwiek prób, "bo przecież wiadomo", może pozostawić nas daleko w d... to znaczy w lesie.

cóż za zbieg okoliczności - wątek ponownie w Klubach a listonosz ma dziś przynieść nowe grające kabelki ;)

----------------------------------------------------

Kiedyś też myślałem że system aktywny musi być lepszy.

Faktycznie do trudnego pokoju aktywny bas potrafi zagrać mocniej, dynamiczniej niż

pasywny ale okazuje się, iż nie jest takie oczywiste że pasywny jest gorszy.

Aktywne systemy też mają swoje problemy i choć zawsze grają nieco inaczej

to nie koniecznie lepiej.

A mnie się wydaje, że system aktywny jest bardzo poprawny, techniczny, suchy, bez głębi, bezlitośnie jednowymiarowy... Kontynuować? ;-)

Słyszałem, ale tylko monitory odsłuchowe Tannoy w studiu nagraniowym, więc może to zupełnie inne wrażenie niż z innym wzmacniaczem audiofilskim.

Ale niewątpliwie były to monitory aktywne.

Sprzęt studyjny taki jest, suchy i gra płaski bo takie są studyjne oczekiwania.

Nie można tego przekładać na domowy, aktywny system high endowy.

A mnie się wydaje, że system aktywny jest bardzo poprawny, techniczny, suchy, bez głębi, bezlitośnie jednowymiarowy... Kontynuować? ;-)

Jest dokładnie tak jak piszesz ;-).

Masz taki ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jest dokładnie tak jak piszesz ;-).

Masz taki ?

Nie. Ja lubię lampę.

Sprzęt studyjny taki jest, suchy i gra płaski bo takie są studyjne oczekiwania.

Nie można tego przekładać na domowy, aktywny system high endowy.

Zgoda.

Witam klub i jego zespół... dobrze się stało, że ktoś kumaty reaktywował klub we właściwym jego miejscu. Z tej okazji wypiję wino..., ale dopiero wieczorem, po koncercie Matt'a Ulery promującego jego nową płytę - "Wake An Echo" -

Ukryta Zawartość

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Cześć Mark, a ja w poniedziałek lecę na to:

Ukryta Zawartość

A tydzień później będzie retransmisja w TVP2.

Ukryta Zawartość

W sytuacji, którą opisałem, system aktywny nie grał sucho i płasko. Były plany, była przestrzeń i głębia. Ponadto stabilna i precyzyjna lokalizacja muzyków. Kontrola basu nieporównywalnie lepsza niż w systemie pasywnym.

Ale...

System pasywny popisał się jeszcze lepszą przestrzenią i bardziej spektakularnym przedstawieniem pozornych źródeł dźwięku. Nieco brakowało mi "wykopu", to zamieniłem AN - K/LX na PMC Twenty 22 i już "wykop" był odpowiedni.

Niestety, rozbieżność cenowa była znaczna.

System pasywny ok. 30 tys. (wzmacniacz + kolumny pasywne)

System aktywny ok. 15 tys. (przedwzmacniacz + kolumny aktywne)

Tym niemniej przepaści nie było.

Zgadzam się z kolegami, że system aktywny na tle pasywnego można postrzegać jako nieco suchszy, czy ostrzejszy.

Ale w odniesieniu do tego co (czasem, jak mnie zaproszą) słyszę w studio, to właśnie system aktywny jest wierniejszy w oddaniu wokalisty czy gitary.

A system pasywny, już w domowych warunkach, ładniej ich umiejscowi na scenie i dookreśli niektóre detale, jak choćby warunki akustyczne pomieszczenia, w którym nagrywano.

Nadal jednak pozostaje sprzeczność.

Przecież dążymy do wierności, prawda?

No to co jest lepsze, wierność czy "ładność"?

Od lat się z tym tematem kopię i może dlatego mam już trzy systemy :)

Ja uważam, że najlepsze jest to, co mnie/Tobie najbardziej się podoba. Ale w takiej sytuacji może niekoniecznie trzeba się upierać przy wierności odtwarzanego materiału w warunkach domowych? A teksty - "gitara jak na żywo" pozostawić naszej wyobraźni a nie rzeczywistości.

No to co jest lepsze, wierność czy "ładność"?

Czy to się wyklucza?Nie można wiernie i ładnie...jednocześnie?Czy może wierność nie jest "ładna"....z natury?

Zasada złotego środka się sprawdza...u tych co mają tylko jeden system.

@Filut,szacun,3 systemy.Lampa,pasywny i aktywny,jak mniemam.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.