Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Magnepan, nie spadaj... zostań. Znasz pianistę z Torunia...??? Też tak jak i Ty bardzo lubię wybitnie dżezowe w klimatach wschodnich Astounding Eyes of Rita, zaraz po Thimarze.

Parker's Mood

Szub dzięki za zaproszenie ale chyba nie pomogę. Z siłami natury jeszcze nikt nie wygrał...:))

Ale ja bym sobie za zaszczyt poczytywał, że sam 747 dostrzegł mój wątek...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Magnepan, nie spadaj... zostań. Znasz pianistę z Torunia...??? Też tak jak i Ty bardzo lubię wybitnie dżezowe w klimatach wschodnich Astounding Eyes of Rita, zaraz po Thimarze.

Nie gadam z Tobą , bo nie lubisz Ptaszyna. Nawet Caltrane chętnie posłuchałby naszego saksofonisty.

A Ty co , wolisz kolorowych z Chicago.

Szub dzięki za zaproszenie ale chyba nie pomogę. Z siłami natury jeszcze nikt nie wygrał...:))

Tam gdzie się coś dzieje, natychmiast pojawia się 747 ze swoją ukochaną..........

Sorry Miki, oryginał jest nie do przebicia.

Poczytuję sobie :-) Spotkanie z nim to doznanie konfesyjne.

Nie gadam z Tobą , bo nie lubisz Ptaszyna. Nawet Caltrane chętnie posłuchałby naszego saksofonisty.

A Ty co , wolisz kolorowych z Chicago

A gdzie napisałem, że nie lubię JPW... coś ściemniasz. Poza tym wiadomo, że sobie żartujemy, a Ty dżezowcu wychylasz się z kolorowymi... Masz coś przeciwko kolorowym...??? Bo jak tak, to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać i sądzę, że Ptaszyn nawet nie chciał by Cie za takie teksty kopnąć w dupę.

Parker's Mood

Raczej spłoszył się. Ale za parę dni, tygodni, jak przycichnie to się odezwie.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mark N, przeginasz. Lubię i cenię kolorowych

Zastanów się człowieku, kto tu przegina. Ja tam lubię przede wszystkim tolerancyjnych bandytów.

Parker's Mood

Wybaczcie nie przebiłem się przez cały wątek... więc jak ktoś już o tym pisał to sorry.

Tak z moich przemyśleń... Pierwsze hamulce tarczowe powstały bodajże w 50 latach i były używane na torach wyścigowych.. po pewnym czasie przeszły na rynek popularny... to samo tyczy się pasów bezpieczeństwa, szyb hartowanych, spojlerów itp. Taki trend można zaobserwować w każdej kluczowej dziedzinie naszego życia .. poczynając od telefonów, GPS... a kończąc na samolotach .... TYLKO NIE W AUDIO... Wszystko co osiągnął rynek profesjonalny w dziedzinie reprodukcji dźwięku ma się ni jak do tego co można zaobserwować na rynku HEND. Nikogo z Was nie zastanawia dlaczego złącza głośnikowe nadal są takie same jak na początku ubiegłego wieku? Dlaczego standardowo nie stosuje się XLR, a już nie wspomnę o Bi-AMP i aktywnych zwrotnicach....

To naprawdę zastanawiające... Nie znam i nie słyszałem aby jakieś czołowe studio nagrań stosowało srebrne kable i tym podobne wynalazki.. Kupując system rejestracji Audio/Video za kilkanaście milionów dolarów, dorzucenie marnych 100 tysięcy na srebrne kable nie było by problemem jak by to miało sens... No chyba ze w studiach pracują sami niedouczeni i przy okazji głusi ....

Gość papageno

(Konto usunięte)

Grzegorz7, a jak Twoje plecy po betonie, hehehehe. Ja odnawiam oczko wodne po chyba 12 latach. Straszna robota. Ale już się uporałem. Nowa folia, kamienie, rośliny i starczy. Ale żadnych, tfu, vinyli ;)

Dochodzę do siebie.

Jak weszła na rynki płyta CD, Kumpel rzucał winylami. Latały na duże odległości...

To był ich najlepszy czas.

Ktoś je widocznie pozbierał bo teraz chodzą na giełdach...

Nie mogę tego napisać w wątku voodoo, bo mnie wyrzucą i będę musiał SzuB`a prosić o zadekowanie się tu.

SzuB Cię przyjmie ale pod warunkiem, że przestaniesz wierzyć w brak różnic...

Dlaczego standardowo nie stosuje się XLR,

Jesteś w błędzie.Niektóre konstrukcje posiadają tylko połączenia XLR jako jedyne bez możliwości zastosowania rca.

Wymaga to w pełni zbalansowanej, czyt.[lepszej] konstrukcji. Obwód XLR jest o 30% lepszym dżwiękowo obwodem od RCA.

Zrobienie w pełni zbalansowanej konstrukcji zwieksza koszty produktu, ale jeśli XLR jest w pełni zbalansowanym obwodem

to ten efekt przekłada się na wyższą jakość reprodukcji.

Mógłbyś podać wzór, z którego to wyliczyłeś? ;)

Jaki wzór ? matematyczny ? Najlepszym wzorem to to co słyszysz.Pogadaj z pierwszym lepszym konstruktorem urządzeń wyjasni

to lepiej dlaczego sygnał XLR jest dużo lepszy od RCA.

To nie wychodzi.....to się słyszy o 30% lepiej

To dlaczego sprzęty profesjonalne, w których ten system gniazdek/kabli jest powszechnie stosowany są tak mało popularne wśród audiofili. W zasadzie przy tak dużej różnicy to wejścia i wyjścia RCA powinny być stosowane tylko w mini wieżach. Taka różnica wyklucza ich stosowanie (RCA) w rozwiązaniach adiofilskich. Czy dobrze myślę ? :-)

Chyba kolega przesadził (30%). Ja bym postawił na 25,149% ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sygnał w XLR zbalansowany jest o 6dB wyższy (napięciowo; 20lg). Sygnał jest po prostu dwukrotnie wyższy.

Nie wiem, czy wynikający stąd wzrost głośności daje przełożenie na jakość 30% czy może więcej…

Zwróćmy uwagę, że w testach ABX czy jak je tam zwał, warunek początkowy to wyrównanie poziomów przy porównaniach.

Głośniejsze jest wrażeniowo albo wręcz tożsame z większą jakością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.