Skocz do zawartości
IGNORED

Czy 300B tylko do bardzo efektywnych kolumn?

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Moje kolumny mają mierzone 89.5dB. Czy 9W na kanał z takiej lampy da radę napędzić kolumny o takiej efektywności w 25m2? Muzyka różna niestety dla sprzętu, od klasyki przez jazz (najczęściej) do technicznego metalu. Wiem, że w przypadku tak szerokiego wachlarza muzycznego zawsze jest gdzieś kompromis. Liczę na merytoryczne wpisy, nie przepychanki.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dużo zależy od tego jak nisko spada impedancja ale pewnie nie tylko, a tak naprawdę to najlepiej podłączyć i sprawdzić w naturze. Kupno 300b bez sprawdzenia czy się zgra z resztą toru to lekkie szaleństwo.

6-7W (w 9 W nie uwierzę) z 300B Abraxasa np. gra wiele ciszej niż 3 W z 2A3 Sun Audio

ale przy nieefektywnych kolumnach prędzej skończy się na potencjometrze Sun Audio, bo moc to jest moc i silniejszy stopień napięciowy tego nie uzupełni

nie szukaj lampy do swoich kolumn, bo upierasz się popełnić mezalians

i ani o głośność ani o efektywność idzie tylko o zgranie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel ma rację przykłady z autopsji; 300b + 88 dB 8omów w pokoju 12m2 jak cię mogę, jednak to zestawienie w 25m2 da radę słuchać ale stopień odkręcenia potencjometru nie daje nam komfortu i można odkręcić na full i głowy nie urwie, ścian nie przestawi

Ten sam wzmacniacz podłączony do 91dB 4omy można słuchać ale do pełni szczęścia trochę brakuje. Pokój 25m2 mogłem gałę odkręcić na godzinę 15 i murów nie przestawiałem dało się jeszcze dokręcić na full i można było słuchać.

Teraz trzeba się zastanowić na ile producent sprzętu napisał prawdę o swoich wyrobach.

Wnioski wyciągnij sobie sam. Jednak wydaje mi się że do 300B minimum socjalne to prawdziwe 92dB do 8omów i to raczej w niewielkim pomieszczeniu.

Żeby nie było głośniki o których pisałem to najpierw HA Pat i HA Amstaf Mini. Wzmacniacz na 300B chiński Janek.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Moje kolumny mają mierzone 89.5dB.

Zrób tak sprzedaj: Focale dołóż grosza i kup Bodnar Audio wtedy będzie super. Gdybym wcześniej wiedział o Bodnar Audio to nie kupowałbym Manleya do którego łatwiej dobrać sensowne głośniki (cena).

Albo inaczej: szukaj mocniejszej lampy 40 i więcej W.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki za wpisy. Mogę posłuchać 300B ale jechać ponad 200km w jedną stronę mi się nie chce.

Odniosę się do wpisu Mamela bo słyszałeś moje kolumny. Kupa była z lampą i tyle. Masz rację. Ale naprawdę te kolumny potrafią zagrać z lampą. Najgorsze co do tej pory usłyszałem na nich to ta Mingda. Możecie wierzyć bądź nie ale mój teraźniejszy wzmacniacz gra lepiej niż ona W POŁĄCZENIU z tym kolumnami co bardzo mocno chcę podkreślić. I z Phasta i Amplifona, które wcześniej miałem w domu było przyzwoicie. A słuchany tego samego dnia co u Ciebie Yaqin MC 100 rozbujał te kolumny naprawdę nieźle. Jednak dźwiękowo do końca nie podoba mi się z tymi kolumnami. Szukam więcej wyrafinowania w brzmieniu, nie chcę takiego grania "kawa na ławę".

Nie upieram się przy lampie, dobry tran też mógłby być. Nie podążam za modą po prostu wiem jakiego dźwięku oczekuję i szukam choć zaczyna mnie to już irytować.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie potrafię pisać "audiofilskich" poematów. Musi być angażujący :) Jak usłyszę to będę wiedział, że to jest ten dźwięk. Kilka razy go słyszałem nawet :), ostatnio kilka miesięcy temu w Hi Fi Clubie w Wawie. Trzeba by zostawić inne pieniądze niż mogę wydać ale choć przedsionek tego co słyszałem chcę uzyskać.

Podobno :) Ktoś z forum miał takie połączenie i chwalił. Ja słyszałem Amstafy Mini i Amstafy za lampą i tranzystorami. Brzmienie nie dla mnie.

Albo tylko wydaje Ci się, że chcesz lampę SET?

Masz rację :) Wydaje mi się dlatego pytam tych, którzy wiedzą więcej. Kto pyta nie błądzi i wolę to zrobić zanim pojadę 200km słuchać. Konstruktor JAGa też twierdzi, że 300B nie do mojej muzyki i nie do moich głośników.

Tak jak czytam informacje na różnych forach to 300B raczej to spokojnej muzyki, do małych składów.

Dzięki bardzo Mamel. W weekend nie mogę, cały mam zajęty. Ale miałeś rację, ceny 300B obłędne!!! Szok! Nie na mój portfel :)

Ja słuchałem swoich harbeth z 300b w 30 metrach i teraz buduję 300b.

Mam dwa wzmaki na diabłach , 6c33c to swietna lampa szczególnie w układzie SE ale brak jej magii 300b. lampy 300b same w sobie są drogie , a druga sprawa zbudowanie dobrego wzmaka na tej lampie jest dośc kosztowne. Oszczędzając na częściach i lampach wyjdzie kupa typu yaquin 300b.

Ps Jag robi bardzo dobre wzmacniacze , miałem przyjemnosc osobiście słuchać tego wzmaka z kolumnami na przetwornikach goodmans axiom 301. Dla mnie rewelka mega realizm plus dynamika niespotykana nawet w zestawieniach 1000 watowych końcówek mocy plus "mało efektywne" kolumny.

6c33c to swietna lampa szczególnie w układzie SE ale brak jej magii 300b

"magia 300B" - kolejna mantra auidiofili, dobra lampa ma grać wszystko i to jeszcze z jajcem którego 300b ma ... zero

i wcale nie musi kostet 300 $$$

(tylko ktoś to musi zrobić niestety)

mnie w lampach SET podoba się barwa i nasycenie ale niestety mała moc powoduje, że szukam czegoś co gra jak lampa. Może Lavardin IS Reference jest tym czego szukam i zagra tez taką piękną barwą ale aby się przekonać muszę posłuchać samemu i już.

słuchales mamel dobrego seta 300b na starych kolumnach tannoya albo goodmansach bo ja tak i zapewniam że w takim zestawieniu dobra 300b ma jajca i kapitalne brzmienie jak na żywo z kapitalną dynamiką o której spawarki typu krell z kolumnami na przetwornikach scanspeak , vifa itp mogą zapomniec.

Fakt to kosztuje sporo.

nautilus81, ja mam jakieś hpd i coś jeszcze, Ty przywieź ten dobry set i posłuchajmy tej "magii"

Gdzie mieszkasz? Powinienem miec swój wzmak na finito za jakieś 2-3 miesięce , byc moze kolumny na goodmansach też ale nie zmieszczę ich do samochodu chyba że na przyczepkę , Kolega któremu też sie robi 300b ma głośniki PHY wiec fajnie by było porównac z tannoyami.

Goodman to muł, PHY zależy od obudowy, mam te tematy przerobione ale jak chcecie targać to zapraszam, w 50m+ się zmieszczą a za 4 m-ce to i na powietrzu można,

i nic nie da się zwalić na akustykę :)

i nic nie da się zwalić na akustykę :)

Hehehe

Fajne tylko nie w moim salonie, no się nie wkomponują w otoczenie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Wzięło mnie na zrobienie kolumn

Ukryta Zawartość

robił ktoś to i gdzie można kupić głośniki Sonido ?

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

A może taki coś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.