Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, jakieś fajne podstawkowce do 700zł? Ewentualnie małe podłogówki. Wzmacniacz póki co Yamaha A-720. Tannoy M2 już miałem.

Może komuś wpadło coś w oko na aukcjach.

Monitor Audio BR2 są ciut droższe, ale chyba to kiepski wybór. Coś w miarę miękko/neutralnie brzmiącego, ale jednak ciut bardziej szczegółowo od M2. Concept 2?

Powtarzam się, ale do Twojego metrażu i w Twoim repertuarze byłyby idealne -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem Cresta 30 i bardzo miło je wspominam. Po przygaszonej górze M2 te Kef'y pozwolą na nowo odkryć Tobie muzykę.

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Powtarzam się, ale do Twojego metrażu i w Twoim repertuarze byłyby idealne -

Ukryta Zawartość

Miałem Cresta 30 i bardzo miło je wspominam. Po przygaszonej górze M2 te Kef'y pozwolą na nowo odkryć Tobie muzykę.

To nie lepiej jakieś z serii Q albo IQ? Odsłuchiwałem te Cresty i brzmią bardzo specyficznie - tak sztywno trochę. Nie ostro, ale sztywno, z sztywnym basem :) Tak to odebrałem. Nie odsłuchiwałem ich z Yamahą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maniek21

To nie lepiej jakieś z serii Q albo IQ? Odsłuchiwałem te Cresty i brzmią bardzo specyficznie - tak sztywno trochę. Nie ostro, ale sztywno, z sztywnym basem :) Tak to odebrałem. Nie odsłuchiwałem ich z Yamahą.

Jeśli Cresta Cię nie przekonała to rzeczywiście seria Q lub iQ przypadnie Ci bardziej do gustu. Drugą sprawą jest właśnie towarzystwo, jeśli odsłuchiwałeś ich w jakiejś kiepskiej konfiguracji to niestety, ale nie usłyszałeś ich pełni możliwości.

Tak sobie myślę, że może B&W 601S2, by Tobie podeszły. Spróbuj ich posłuchać jak nadarzy się okazja.

Edytowane przez kocurro

W tym watku to chyba jedna klasa jest brana pod uwage A\B

Klasa wprost nie jest wyznacznikiem ceny, przykładowo można kupić tani wzmacniacz (i to lampowy) pracujący w czystej klasie A w układzie SE (np. dared) i można kupić b. drogi wzmacniacz klasy AB np. Krell KSA200S.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...

podobne miałem odczucia ale z Krelem

Witam. Dostałem w spadku wzmacniacz Denon PMA-255uk. Chciałbym zakupić do niego kolumny podstawkowe. Muzyka różna, praktycznie wszystko (jazz, rock, blues, metal, czasami klasyka). Wielkość pokoju w przedziale 11-22 m2, w zależności w którym pokoju staną. Cena +/- 700zł. W temacie jestem laikiem. Jednak z tego co poczytałem i podpowiedzi na forach zainteresowały mnie:

- Tannoy M1/M2

- Arcus TM65

- Canton Karat 100/300

Prosiłbym o opinie o wymienionych kolumnach, ewentualnie jakieś inne modele które powinienem wziąść pod uwage, stanowiące alternatywę dla powyższych.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Nie piszesz jakiego dźwięku oczekujesz, ale na początek przygody proponuję -

Ukryta Zawartość

Poczytaj opinie na ich temat -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie piszesz jakiego dźwięku oczekujesz, ale na początek przygody proponuję -

Ukryta Zawartość

Poczytaj opinie na ich temat -

Ukryta Zawartość

Witam. Dziękuje za szybką reakcję. Zależy mi na dobrym basie i selektywnym brzmieniu. Chciałbym, aby były to kolumny podstawkowe, więc proponowane przez Ciebie odpadają. A czy z wymienionych przeze mnie, któreś są warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście z tymi podłogówkami to trochę przesadziłem, ale nic straconego -

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem Twojego wzmacniacza, ale pochodzi z lat kiedy trochę inaczej budowano wyobrażenie hi-fi, więc miałbym obawy połączenia go z przygaszonym Tannoy Mercury. Mogą być ciepłe kluchy i jeśli piszesz o selektywności to na pewno nie tędy droga. Moja propozycja M72 spełnia Twoje wymagania i jeśli masz niedaleko do sprzedawcy tych Mission to zachęcam do przekonania się na żywo o ich zaletach oraz wadach. Sprzedawcę z czystym sumieniem polecam. Uczciwy i rzetelny Pan z którym kilkukrotnie miałem przyjemność się spotkać w interesach.

Jako alternatywę możesz wziąć pod uwagę -

Ukryta Zawartość

Zaproponowanych przez Ciebie kolumn poza Tannoy'ami nie słyszałem, ale sugerowałbym zainwestowanie w nowsze konstrukcję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dobry wieczór wszystkim.

Kieruje do Towarzystwa pytanie i prośbę o sugestię w doborze sprzetu audio. Przygodę z hi-fi dopiero zaczynam i jestem zdany na suche dane katalogowe a brak mi szerwszego doświadczonego spojrzenia.

Startuje z salonem o powierzchni 25m2 w którym zapocowałem starą unitrę ZRK AT 9100

Moc wyjściowa: 2x27 W/8Ω

(maks. moc muzyczna 2x60W)

Ukryta Zawartość

Mam do niego głośniki Tonsil z zestawu 40 W 8 ohmów.

W przyszłości będe planował zakup amplitunera Yamahy R-N402D jako, że przede wszystkim zależy mi na funkcjach sieciowych (planuje głównie odsłuch z laptop-> NAS + ewentualnie gramofon, prawdopodobnie będę też starał się podłączyć telewizor aby polepszyć jakość dźwięku jednak nie jest to żaden priorytet.)

Wykoncypowałem, że posiadając jako taki wzmacniacz w pierwszej kolejności chciałbym zainwenstować w lepszej jakości kolumny. Brakuje mi jednak doświadczenia by wybrać coś satysfakcjonującego i kompatybilnego z oboma wymienionymi sprżetami.

Zwróciłem uwagę na Pylon Pearl 25 jednak chyba impendacja nie będzie zgodna z Unitrą o ile się nie mylę.

Budżet do powiedzmy ~1500 zł

Słucham najczęściej muzyki instrumentalnej, soundtracki troche klasycznej plus troche rocka no i to co w radiu :)

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i wskazówki

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Niestety jeżeli zależy ci na jakości dźwięku i Unitra i Tonsil do wymiany.

Zamiana tylko jednego elementu totalnie mija się z celem.

Pylony na początek jak najbardziej. Oprócz nich może być coś z Indiana.

Niestety budżet 1500zł za sprzęt, który będzie miał w opcjach funkcje sieciowe oraz kolumny to naprawdę za mało.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niestety jeżeli zależy ci na jakości dźwięku i Unitra i Tonsil do wymiany.

Zamiana tylko jednego elementu totalnie mija się z celem.

Pylony na początek jak najbardziej. Oprócz nich może być coś z Indiana.

Niestety budżet 1500zł za sprzęt, który będzie miał w opcjach funkcje sieciowe oraz kolumny to naprawdę za mało.

Dzięki za odpowiedź :)

Domyślam się że Unitra jest również do wymiany (choć 1. darowanemu koniu... a 2. mam sentyment bo sam ją dzieckiem małym będąc popsuwałem gmerając w przyciskach i wydłubując membrany z Tonsilków). Świadomy jestem jednak że najprawdopodobniej całość kompletowania sprzetu zajmie mi z rok do dwóch lat w zależości od innych koenicznych wydatków. Stąd też zdecydowałem (mam nadzieję że słusznie że w pierwszej kolejności trzeba zainwestować w kolumny

Budżet 1500 zł to oczywiście kolumny, bo je chce kupić jak najszybciej. Stąd pytanie o coś sensownego czemu podpięcie do Unitry nie zaszkodzi.

Wzmiankowany przeze mnie Amp Yamaha R-N402 D to coś około 1800 zł a później inwestycja w sensownie działający dysk sieciowy (ale to już nie te forum raczej).

Edytowane przez Adam_66818

(ale to już nie te forum raczej).

Jak nie, jak tak :-) Pogmeraj tutaj:

Ukryta Zawartość

Ta Yamaha jak najbardziej, jest też mnóstwo innych sieciówek, do tego z drugiej ręki Pylon Audio Diamond 25 i długo nic nie zmienisz.

A potem, jeśli podepniesz TV pod sprzęt, zapewne zamarzysz o subwooferze :-)

No i się zacznie.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 3 tygodnie później...

Co myślicie o tannoy M3? Warto inwestować gdy nie będę chciał wykorzystywać ich dużej mocy, raczej słucham dosyć cicho muzyki i czy nie będzie to przeszkadzać? Tak do rocka i muzyki instrumentalnej

• 2 tygodnie później...

Witam.

Mam do Was prośbę. Standardową. Chciałbym kupić kolumny, tylko jakie?

Posiadam wzmacniacz Toshiba SB-115. Moc jakieś 5x50W. Wylicytowałem go kilka lat temu za grosze i tak sobie stoi do dzisiaj. Miałem Tonsile ZG30-C114, które kiedyś pod niego podłączyłem i grało to całkiem znośnie. Przynajmniej jeden, bo w drugim było zawieszenie zerwane i wysoko tonowy nie działał, albo coś ze zwrotnicą było. Mniejsza o to. Tonsile rozebrałem, miałem regenerować i na tym się skończyło.

Chciałbym sobie kupić kolumny pod ten wzmacniacz. Mogą być podłogówki lub takie na stojaki. Koszt 300, max 400zł. Oczywiście używki.

Słucham różnej muzyki. Rap, soul hip hop, głównie lata 80-90, rock typu AC/DC, black sabbath, led zeppelin, disco/pop z lat 80-90, współczesna popularna muzyka, nieraz jakiś jazz czy blues jak mnie najdzie. Słucham głównie z laptopa. Rozważam zakup jeszcze zakup jakiegoś odtwarzacza/zmieniarki CD i tunera radiowego. Będzie to stało w pomieszczeniu 4,5x3.9m. Na tej dłuższej ścianie. Czyli do głośników będę miał około 3,5m. Myślę, że moc tego wzmacniacza w zupełności wystarcza na taką powierzchnię. Chciałbym, żeby głośniki grały przyjemnie/ciepło/uniwersalnie, oczywiście na tyle na ile to możliwe przy tym wzmacniaczu. Żeby poprostu wykorzystały maksymalnie to, co jest on w stanie z siebie wydusić. Czy moglibyście podsunąć mi jakieś marki i modele głośników, za którymi się rozglądać na allero. Cena jak pisałem 300, max 400PLN.

Dodam, że do tej pory, czyli przez ostatnie 10 lat :), muzyki słuchałem na małych creativach za 80PLN podpiętych pod lapka, więc nawet tak prosty wzmacniacz będzie dla mnie potwornym skokiem.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

O ile dobrze doczytałem twój wzmacniacz obsługuje 4Ohm,więc pomyśl o tych:

Ukryta Zawartość

Lub jeszcze lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Za 3 stówki ciężko zaszaleć :) ale można takie coś:

Ukryta Zawartość

za 4 stówki nieco większe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez runik2

Tak. Wzmacniacz obsługuje 4ohm i w górę. Te arcusy, to cóż to za firma? Nigdy mi się nawet o uszy ta nazwa nie obiła. Troszke one sfatygowane. Te mniejsze i te większe :( Jaka jest w ogóle sensowna moc kolumn i wzmacniacza do takiego pomieszczenia. Do zwykłego codziennego grania, bez robienia imprez czy innych hałasów? A co z kolumnami jamo, heco, pioneera, technicsa? Widzę, że sporo jest pioneerów CS-7xx. Czy są one warte zainteresowania? Przyznam, że wpadł mi w oko i w ucho model jamo power. Wygląda pięknie. Widziałem filmik na youtubie jak to gra i zdawało się grać naprawdę ładnie.

Te arcusy, to cóż to za firma?

Bardzo dobra ,robiąca zazwyczaj na głośnikach porządnych firm.

Przyznam, że wpadł mi w oko i w ucho model jamo power. Wygląda pięknie

Jak ci się podobają to se kup

Edytowane przez matoole

A na to, to raczej nikt ci nie odpowie -mało informacji w sieci o tych paczkach.Jeżeli myślisz o tych z Allegro to się zastanów -gość ma sporo negatywów.

Jednak tych kolumn z mojego pierwszego linka nie polecam. Nie zauważyłem, że niskotonowy ma dziurę

Może jeszcze te?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez matoole

Dokładnie te z allegro.No właśnie mało info o nich. Fakt, że ma trochę negatywów, ale wszystkie chyba od jednej osoby, z jednego dnia i o takiej samej treści. Trochę to dziwne. Widziałem na youtubie model 230 jak gra i na głośniczkach komputerowych robiło to wrażenie. W rzeczywistości pewnie szczęka opada. Ciekawe jak te 160? No właśnis re jedne arcusy troszkę zmęczone. Drugie w sumie też. Im więcej tych głośników przeglądam, tym większy mętlik w głowie. A co sądzisz o pioneerach np. cs-777 lub zbliożony model? Albo onkyo?

Co myślicie o tannoy M3? Warto inwestować gdy nie będę chciał wykorzystywać ich dużej mocy, raczej słucham dosyć cicho muzyki i czy nie będzie to przeszkadzać? Tak do rocka i muzyki instrumentalnej

Fajne kolumienki do dostania za na prawdę atrakcyjną cenę. Grają lepiej dynamiką od M2.

Za 3 stówki ciężko zaszaleć :)

Dokładnie. Dozbieraj może jeszcze z 2 i wybór znacznie większy.

No właśnis re jedne arcusy troszkę zmęczone. Drugie w sumie też. Im więcej tych głośników przeglądam, tym większy mętlik w głowie. A co sądzisz o pioneerach np. cs-777 lub zbliożony model? Albo onkyo?

O ile zawieszenia w porządku i wszystko oryginalne to zmęczenie nie ma wpływu na dźwięk,a ten w tych kolumnach jest bardzo OK.Proponowanych przez ciebie kolumn nie znam ,więc się nie wypowiem

Wygrzebałem ze strychu jakiś mały stary amplituner na 50W i 4ohm, rodzice chcieli żebym na tarasie (taras zadaszony) zamontował im dwa głośniki, do okazyjnego grania. Puszą muzykę pewnie 1-2 razy w miesiącu, nie potrzeba im tutaj niesamowitego brzmienia, więc chcę kupić jakieś tanie kolumienki do 100PLN.

Myślę nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wiem, że mają po 60W)

Ukryta Zawartość

Który wybór jest bardziej sensowny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam. Ostatnio dostałem wzmacniacz Grundig Fine Arts V12 + CD12 i szukam kolumn do tego zestawu. Cena max 1000zł. Pokój 9mkw. Rzut pokoju w załączniku. Kolumny będą stały na krótszej ścianie. Wzmacniacz i odtwarzacz stoją na komodzie. W przyszłości chcę sobie sprawić jakiś stolik. Moim zdaniem na tak mało miejsca i wymiary pokoju będą to kolumny podstawkowe. Muzyka jakiej słucham to głównie rock, trochę czegoś ostrzejszego. Uwielbiam słuchać gitary akustycznej. Nie lubię zimnego brzmienia, ale też nie chcę żeby bas był mułowaty, ma być szybki i krótko wybrzmiewający. Zależy mi na dobrym wokalu, szerokiej scenie i precyzji. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BadMahmeed

Kolego, masz typowego bumboxa w rozmiarze wieży stereo i chcesz mieć z tego jakość hi-fi?

ale to się chyba pisze boombox ? ;) Tak były kiedyś takie sprzęty.

• Pokaż nowe odpowiedzi