Skocz do zawartości
IGNORED

2013-HighEndSociety Show w Monachium

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Pierwszy dzień Audio show w Monachium mamy ze sobą.

Byłe super ale więcej opiszę będac już w Polsce. bardzo ciekawe show.Tyle że teraz polewają ostro.

To z wiarygodnością będzie krucho:))))

Megan,

"...,bo jak folia może zagrać lepiej od konstrukcji typowego głośnika ?"

A jaki to jest ten typowy głośnik?:))

Mozę np.dynamiczny?

Tak, folia jest najlepsza..,używam jej do codziennego pakowania paczek kurierskich:)

Elb,

Jest ktoś chętny aby jechać do Monachium na weekend ? (wyjazd w piątek, powrót Niedziela ok 15:00). Trochę mi się pozmieniały plany i muszę zostać do czwartku w W-wie. W razie czego auto mam.

Wow!Kiedyś, to było coś.Dziś ma każdy:))

Ależ ja dziś się czepiam jak rzep:))

Właśnie sie obudziłem z lekkim kacem.Nie jest źle.

To już trzecia strona i trochę mało konkretów.Znamy uczucie po kacu:) Nie znamy innych odczuć.:)

No czasami trzeba poszalec! :D Pij tylko jedna whisky nie mieszaj a wstaniesz jak skowronek na jednej nodze. Wiem cos na ten temat bo mam dzisiaj urodziny ;)

Lekko spoznione, ale szczere najlepsze zyczenia i kolejka w prezencie:)

A ktore to drogi StasioP?

Konto w trakcie usuwania

Wielkie dzieki WSZYSTKIM za zyczenia - nie spodziewalem sie, ale milo z Waszej strony.:)))

A swieczke 42 wczoraj zgasilem, latka leca nie ma co :)

I jeszcze wielkie podziekowania za moj ulubiony STOLJAT, STOLJAT uwielbiam polskie stare komedie.

"...,bo jak folia może zagrać lepiej od konstrukcji typowego głośnika ?"

Piano,zamiast wpisu i opisów podaję link do strony gdzie proces produkcji masz na dłoni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na 100% wiedziałem, ze mi nie odpuścisz.

Meganku, wiem..,już wszyscy wiedzą, że folia jest twoją boginią, ale chociaż w jednym wątku nie pisz o Jaśnie Panach Magnepanach.

Do życzeń dla stasia byś się przyłączył:)), a Ty ciągle o tej folii...

Będę u Ciebie, to liczę na ten obiecany/gwarantowany opad szczeny, bo jeśli NIE, to Ci wystawię fakturę za przyjazd!:))

Ale policzę ci wszystko;

kilometrówkę

mój czas,

obiadek,

nocleg

ewentualne zdjęcia do niechcianego albumu

:)

Na 100% wiedziałem, ze mi nie odpuścisz.

To raczej Ty mnie , he,he,he.

Nie ważne czy to folia, czy Mylar, czy carbon lub papier głosnika dynamicznego.Liczy się efekt końcowy jak gra.

Ale Ty wiesz bo słyszałeś więc skąd watpliwości ?

Na my-hiend.com , jest parę zdjątek z Monachium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z cyklu 'Nasi tu byli':

IMG_3001ss.jpg

IMG_2996ss.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na bogato. Żałuję, że nie mogłem pojechać.

Jeszcze zdążysz :).

Devialet zdaje się z Magico S1.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ukryta Zawartość

Na stronie 7 relacji zdjeciowej Marcin Ostapowicz i Jplay na stoisku Thrax:)

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Ukryta Zawartość

post-15050-0-12704400-1368205157_thumb.jpg

Jplay gra... :-)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas zacząć...ponieważ dla mnie jest już po High End Show w Monachium.

Wczoraj podczas dnia "tylko dla branżowców i dziennikarzy" było luźniej.

Dziś już dużo gorzej, tłumy, zaduch, brak klimy i wentylacji, ciasnota i dużo osób biegających od pokoju

do pokoju.Strach myśleć co będzie jutro i w niedzielę. Na szczęście to już nie mój problem.

Spotkałem wielu znajomych, więc można było też powymieniać wrażenia i niestety, a może "stety" każdemu

podoba się co innego, czasem wręcz skrajne opinie. Wynika z tego, że nawet nie ma sensu silić się na obiektywizm

bo i tak nie jest to możliwe, a nawet gdyby było to opinie takie i tak nie mają znaczenia.Gusta są tak różne, że nie można

mówić o żadnym wzorcu czy punkcie odniesienia. Niby wiadomo, że musi być naturalny wokal, instrumenty itd ale potem

okazuje się, że dla każdego jest to inne brzmienie.

Zapewne też każdy słyszy inaczej. Zresztą dowiedziałem się, iż w latach 80-tych 3 japońskie firmy audio zleciły badania słuchu

muzycznego poszczególnych nacji bo nie było wiadomo dlaczego pewne produkty w jednych krajach się podobają a w innych nie.

Okazało się, że czarny słyszą inaczej, europejczycy typu nordyckiego inaczej, Azjaci zupełnie inaczej i nie da się zrobić wzorca uniwersalnego.

Firm jest dużo, sprzętu sporo, dużo gra z plików, jest trochę CD playerów głównie dCS, CH Precision i Metronome.

Jest też dużo gramofonów.

Nie byłem wszędzie i nie słyszałem wszystkiego.Nawet nie chciałem mieć mętliku w głowie.

Kilka prezentacji bardzo mi się podobało, kilka bez wrażeń, były też kichy.....

Ale to tylko moje subiektywne wrażenia i ocena amatora hobbysty i nic więcej.

Mądrzejsi napiszą więcej i pewnie mądrzej.

Bardzo podobała mi się prezentacja...uwaga!!....Soulution z Focal Stella Utopia! Bardzo dobre, dynamiczne, żywe granie.

Oczywiście zawsze przy takiej prezentacji trudno ocenić na ile sukces wynikał z samych kolumn a na ile z reszty systemu.

Stella Utopia białe, wygląd super więc...Jarku....gratulacje.

Opowieści że Soulution jest suche, zimne i inne....tym razem się nie potwierdziło.

Fajny system, fajne granie.

Co prawda koledze się nie podobało i twierdził, że nadal suche granie ale ja się z tym nie zgadzam.....

Fajna spektakularna prezentacja Acoustic Avantgarde Trio z bass hornami. Potęga, wykop, żywa muzyka.

Do tego systemu to musi być pokój min 80m2 ale to potrafi zagrać.Fakt, że tam widziałem po kilka wzmacniaczy na stronę.

Chyba każdy napędzał oddzielnie każdy przetwornik a wtedy musi być aktywna zwrotnica lub pocesor.

Pewności nie mam ale widziałem i grało bardzo dobrze. Nie wiem czy jest to dźwięk do spokojnej relaksującej muzyki ale do rocka,

żywego jazzu, klasyki, dużych składów na pewno się to nadaje.

Rewelacja to kolumny TAD Reference One. Grały w 2 miejscach. W jednym systemie z Constelation i grało dobrze ale bez fajerwerków a drugie stały w sali TAD-a z całym systemem TAD-a i tam rewelacja.Obsługa osobista Andrew Jones-a. Przesympatyczny gość.Później prywatnie sporo nam opowiedział o budowie kolumn, o użyciu aluminium czy innych materiałów. Gość uznawany jest za geniusza audio.

Te TADy mają berylowy tweeter współosiowo z berylowym średniotonowcem i dwa 10-calowe basowce.

W wielkim pokoju ok 200m2 dawały czadu. Zbudowane są z plasterków sklejki o przekroju wręg jak w statkach.

150kg wagi a kolumny nie są gigantyczne bo 130cm wysokości. Obudowa zero wibracji, drgań.

Brzmienie spektakularne, super szybkość, stereofonia, lokalizacja sceny, szybkość i zejście na basie.

Wszystko naj, naj...Wpierw grały na kablach miedzianych i było właśnie rewelacja ale okazuje się, że Niemcy kochają mocno

cykające wysokie tony więc poproszono obsługę, żeby wpiąć srebrne kable.Wtedy na ustach niemiaszków pojawił się uśmiech akceptacji

i uwielbienia ale dla mnie było za dużo góry. Ale to tylko wina kabli. Słychać było wyraźnie, że z miedzią grają przyjemniej i bardziej aksamitnie a ze srebrem ostrzej i bardziej konturowo na wysokich tonach.

Wersja z podłączoną miedzią to dla mnie jeden z najlepszych systemów na wystawie....ale ten w pokoju TAD-a.

Bardzo dobrze grały Wilson Audio - Alexia, małe Kharmy w pokoju Metronome Technologie oraz duże Kharmy w ich własnym pokoju przy czym do tych dużych dołożyli 2 wielkie subwoofery i tego basu było za dużo. Waliło za mocno ale bez sub-ów było OK.Dobre kolumny i chyba dobra firma...

Jak zawsze dobra prezentacja w pokoju MBL, nieźle jak na tuby grały Acapella ale te stały na równoległej wystawie w hotelu Marriot.

Faktem jest że przy tubach wszystko jest powiększone a usta wokalisty są gigantyczne. Jedni to lubią inni nie.

Nieźle też grały nowe Cessaro Liszt choć nie był to mój dźwięk.

Przez przypadek wszedłem w hali 4 na parterze na jakąś małą, nieznaną mi firmę niemiecką która robi fajnie wyglądające elektrostaty.

Co ciekawe miały potężny, bardzo dobry bas jak z kolumny dynamicznej. Inny kolega z branży, który tam do mnie doszedł nie mógł uwierzyć

że elektrostat potrafi zagrać takim basem!! Chyba technologia takich konstrukcji poszła mocno w przód.

Czas elektrostatów ze słabym basem odchodzi w zapomnienie.

Co ciekawe to kolumny nie były ekstremalnie drogie bo od 8000 do max 15000 euro za 2m duże tafle!!

Podobały mi się Raidho o to zarówno te wielkie smoki 4.1 o super wyglądzie i wielkim brzmieniu jak i ich mini monitorki, które wcale nie musiały się

wstydzić przed tymi wielkimi.Też bardzo dobre granie.

Byłem posłuchać opisywanych tu wiele razy kolumn Kaiser Kawero.

Najlepszy dźwięk z tak małej kolumny jaki słyszałem. Na prawdę super.I scena i przestrzeń, potężny bas, aksamitna góra.

Rewelacja tyle, że wyglądają na max 10000 euro a kosztują 55000...te Classic i to jest o wiele za dużo.

Podobnej wielkości małe Kharmy, grające prawie tak samo dobrze mają cenę 28000 euro i równie dobre topowe Duevel w Hotelu Marriot

mają cenę 22000 euro a wszystkie z nich grają równie dobrze jak Kawero choć każde nieco inaczej.

Poznałem kolegę Marcina.Bardzo miły, grzeczny gość.

Pozdrawiam serdecznie.

Prawie tak dobrze jak TAD Reference One zagrały kolumny Rockport Altair czyli drugie od góry,po Arrakis.

Rewelacyjne brzmienie.Szybkie ale lekko ocieplone przy czym duża rozdzielczość jak to z berylu.

Fajny wygląd i wyśmienita szkołą brzmienia.Jedne z najlepszych na wystawie obok TAD i...niespodzianki ale to na końcu.

Panowie....Magico było tylko S5. I co mam wam powiedzieć? Wy już sami wiecie!!Śmiech na sali.Kpiny.

Kolumny wyglądają fajnie a grają tak na 10000zł. Nudne granie, nijakie, bez życia, nawet nie było średnio.

Zresztą wszyscy zgodnie tak twierdzili i generalnie ta prezentacja to chyba

antyreklama firmy. Takie Raidho gdzie są obudowy z MDF i do tego robione w Chinach.... grały o 2 klasy lepiej.

Niektórzy konstruktorzy, których zapytałem to się śmiali z Magico.

Ale niech Elb sam posłucha.

Oczywiście nie wiem jak gra Q7. S5 a Q7 to jednak inna liga.

Nie wiem też na ile wina za tą kichę leży po stronie S5 a na ile po stronie reszty toru audio.

Duże oczekiwania miałem po najnowszych Tidal Agoria.

Piękne bloki jakby tafle granitu, 170cm wzrostu, super bajery, diamentowy tweeter, 5 basowców po 28cm każdy,

regulacje basu i tweetera, najlepsze części w środku i....rozczarowanie.Suche, martwe granie,nijakie, bez emocji, bez magii,

nie wciągało.Może były niewygrzane.Ceramiczne przetworniki dochodzą do 100% brzmienia bardzo długo.

Na bank były niewygrzane w pełni ale to wina producenta, że takie prezentuje.

Poważnie myślałem, że to będzie czarny koń wystawy ale dla mnie i jeszcze dla 3 kumpli których spotkałem zgodnie....sucha kicha.

Kolejne rozczarowanie to Göbel Audio.

Wygląd super, obudowa z aluminium i tam przy tak wąskich kolumnach inny materiał niż takie "amelinium" lub jakiś super kompozyt nie może mieć zastosowania.Ale co z tego jak to nie gra.Tzn nie grało źle, na pewno lepiej niż Magico S5 ale jednak bas niedomagał, średnica niezła a góra jakaś blada. A kolumny za 120 000 euro!!! Bez sensu. Ale jednak wiele nagród zebrały. Mnie nie przekonały a miałem wobec nich spore oczekiwania.

Jesli chodzi o Magico...

Moze tak byc a nawet jest to bardzo dobra oznaka ze Magico zagralo tak cienko. Bardzo przezroczyste klocki natychmiast pokaza reszte toru ktory nie jest za dobry. To oczywiscie tylko moje dywagacje, Ale moze cos byc na rzeczy. ;)

Panowie....Magico było tylko S5. I co mam wam powiedzieć? Wy już sami wiecie!!Śmiech na sali.Kpiny.

Kolumny wyglądają fajnie a grają tak na 10000zł. Nudne granie, nijakie, bez życia, nawet nie było średnio.

Było po prostu do dupy! Szajs i tyle. Zresztą wszyscy zgodnie tak twierdzili i generalnie ta prezentacja to chyba

antyreklama firmy.Pośmiewisko było i jest nadal z Magico.

Takie Raidho gdzie są obudowy z MDF i do tego robione w Chinach.... grały o 2 klasy lepiej.

Niektórzy konstruktorzy, których zapytałem to się śmiali z Magico.

Ale niech Elb sam posłucha.

Oczywiście nie wiem jak gra Q7. S5 a Q7 to jednak inna liga.

Nie wiem też na ile wina za tą kichę leży po stronie S5 a na ile po stronie reszty toru audio.

Nie znasz się :)

A serio - mogło być dużo czynników - niewygrzanie, reszta toru itd. Skoro podobało Ci się Soulution a Magico nie, to coś tu jest nie tak, bo to jest praktycznie to samo. Właśnie bardziej bym się spodziewał, że bardziej zjedziesz Soulution niż Magico a nie odwrotnie.

No ale nie było mnie tam i nie wiem. S5 też nie znam.

Rewelacja to kolumny TAD Reference One. Grały w 2 miejscach. W jednym systemie z Constelation i grało dobrze ale bez fajerwerków a drugie stały w sali TAD-a z całym systemem TAD-a i tam rewelacja.

I tutaj sie zgodze sluchalem calego najwyzszego TAD-a i mi sie bardzo podobalo :) A jesli chodzi o Constellation potwierdza sie tylko ze to zmulacz i podbarwiacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.