Skocz do zawartości
IGNORED

2013-HighEndSociety Show w Monachium

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

sly30 kurde czego się tłumaczysz, niektórzy przerzucają klocki i nie maja ich nawet czasu przesłuchać, odsłuchiwany materiał referencyjny nie jest referencyjny; Ty przynajmniej słuchasz :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziwi mnie postawa Elba. Założyłem wątek żeby ludzie wpisywali swoje opinie.Wiadomo, że każdy ma swoje opinie i swoje różne poglądy.

Nie pisałem, że wszyscy muszą mieć takie same poglądy zgodne z wolą partii!!!

Nie mam pretensji, że komuś coś się podoba albo nie. Wiadoma sprawa. Ale jeśli mnie się coś nie podoba to jest afera bo jestem nieosłuchany na wystawach i jestem tendencyjny. Pisałem, że nie będę obiektywny bo nie mam w tym interesu a poza tym nic to nie da.Po co więc mam się silić na pseudo-obiektywizm?Lubię co lubię.

Ale znów żale bo nie jestem fanem Magico? Napisałem, że nie wiem jak zagra Q5 czy Q7 ale system z tymi S5 MOIM ZDANIEM zagrał bardzo kiepsko i tyle.Napisałem też, że nie wiem gdzie leży większa część winy, czy po stornie kolumn czy reszty systemu.

I tyle w temacie. A że Lukasiq chce kupić sobie Q7 a Elb S5 to niech kupują. Życzę im jak najlepiej.

Też mógłbym mieć Magico i nie tylko S5 ale nie jestem zainteresowany.Nie wszyscy muszą lubić to samo.

Nie będę też cytował co mówili specjaliści z branży na ten temat bo po co dalsza awantura.

Z tego co słuchałem to mnie się najbardziej podobały Leonardo, TAD, Rockport, Wilson, Stella Utopia, Kharmy, Kawero, MBL...ale nie słyszałem wszystkiego.

Milimetr - słuchałem kilkanaście minut, ale już po tych kilku kawalkach pewne rzeczy są oczywiste. Dam im sie jeszcze pograć, od kilku dni nie ma mnie nawet w W-wie, kolumny sobie graja 24/7 - wrócę to posłucham dłużej. Jeżeli jeszcze nic nie napisałem to tylko dlatego aby potem nie musieć prostować. Wiesz jak to jest z nowymi klockami - często w pierwszych chwilach zauważamy to co jest lepsze, ale nie zauważamy tego co sie pogorszyło. I na poszukiwaniu tego drugiego zamierzam sie skupiać.

A ja "dzielę" wypowiedzi Elberotha na 2, szczególnie te o "klasach" :). Bez urazy. I piszę to jako były właściciel Wilson'ów i przyszły, prawdopodobnie, Magico.

To wynik sobie słowo klasa i zostaw tylko lepsze :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co słuchałem to mnie się najbardziej podobały Leonardo, TAD, Rockport, Wilson, Stella Utopia, Kharmy, Kawero, MBL...ale nie słyszałem wszystkiego.

To bardzo udany pokaz aż 8 świetnych konfiguracji.

Zupełnie nie zgadzam się ze zdaniem, że warunki wystawowe nie mówią nic o sprzęcie lub usprawiedliwiają marną jakość. Bo jeśli tak, to gdzie on ma w takim razie lepiej grać ? - zapytam.

Przygotowania do wystawy trwają pewnie kilka miesięcy.

Dobór możliwej elektroniki jest zazwyczaj szeroki. Zakładam, że została tak dobrana, aby wydobyła najlepsze cechy kolumn.

Podobnie z muzyką - prezentowane gatunki sprzyjają nirwanie.

Dochodzi sprawa kabli, które najczęściej stanowią najwyższe modele wybranego producenta. W cenie niebotycznej, kosmicznej.

Do tego dochodzi wsparcie towarzyszącymi akcesoriami, jak: stoliki, podkładki, filtry sieciowe i inne.

Dosyć sporo tych sprzyjających czynników. Sprawy pomieszczenia nie poruszam. Ludzie siedzący latami w audio powinni wiedzieć, co zrobić, aby z tego powodu nie przepaść z prezentacją. To nie materia, która jest poza naszym jakimkolwiek wpływem.

Dobry wzmacniacz jest najzwyczajniej dobry. Dobra kolumna też jest po prostu dobra. Nie znam żadnego przepisu czy instrukcji nakazującej obowiązkowo łączyć drogie wyłącznie z tak samo drogim, najdroższe z najdroższym. Przy obecnym poziomie technologii i dostępie do części wyprodukowanie wysokiej klasy sprzętu nie musi kosztować pół miliona złotych - przyjmijmy, ze to wartość dla całego systemu. Za takie pieniądze zestawienie, obok którego przechodzimy obojętnie jest słabe, nieudane i tyle. Może to wina ludzi, którzy popełnili jakieś kardynalne błędy na etapie konfiguracji, ale właśnie ta praca po to powierzona zastała profesjonalistom (przedstawicielowi producenta, dystrybutorowi, doświadczonemu sprzedawcy), aby tę ewentualność wykluczyć. Zatem znowu pozostaje wniosek nie do obrony, że źle grający na wystawie system czy sprzęt należy oceniać surowo i krytycznie, jeśli zasłużył, to negatywnie i taką opinią się dzielić, aby z licznych wypowiedzi można było wyciągnąć praktycznie użyteczną średnią. Tym bardziej, iż wiadomo, że w sieci znaczna część wpisów i opinii (pozytywnych) pojawia się z powodu - nazwę to - potrzeby na nie.

Wymagajmy od ludzi, którzy angażują nasz czas i bardzo drogo wyceniają swoją pracę, niezwykłych efektów. Rezultatów co najmniej takich, jakie zapowiadają poprzez szeroko prowadzone działania promocyjne i marketingowe. Na podium nie ma taryfy ulgowej.

Z jaką elektroniką grały te Kawero bo zabrałem prospekty a w natłoku imprezy nie zapamiętałem konfiguracji.

Prawdopodobnie dźwięk wystawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety cena kosmos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Avalony grały w dwóch pokojach w Mariocie - w obu przypadkach z dCSem (chyba w obydwu z topowym 4-ro czesciowym), a napędzały je Jeffy Rollandy - w jednym pokoju takie małe monobloki - grało tak sobie. Za to system z elektroniką Einsteina... paluszki lizać, że tak powiem. Za to pokoju Keisera dziś małe Chiary grały lepiej niż wczoraj Vivace - żeby nie było, nie twierdzę, że Chiary to lepsze kolumny, tylko, że lepiej w danych warunkach wypadły.

Tak Avalony Time grały z Jeffem Rowlandem Corus + 2x 725 monobloki i caly set dCS Vivaldi.

Grało to nieźle ale bez cudów. dCS najwyraźniej nie pasował do tego zestawienia.

Witam,

Generalnie cały HighEnd Show bardzo udany, super organizacja, przywożące autobusy z hoteli i lotniska, dużo dobrego dźwięku, mili ludzie.

Rozczarowanie: brak niektórych topowych urządzeń, które są obecnie w trendzie. Mogły by być, ale polityka dystrybutorów, producentów jest taka, jaka jest. Widocznie uznali, ze z jakiś wzgledów tego nie zprezentują. Oczywiście przenikający dźwięk z sąsiednich pokojów, ale wiadomo- to wystawa. Nie czepiajmy się więc.

Bardzo dobre granie w pokojach: Vivid Audio Giya+ lampy(jakaś horrendalna cena); TAD (dowcipny Andrew Jones)- znakomity sound, bajka, szacun ; TAD + Constellation dobrze, ale nie porywajaco; Wilson Alexia+Pass (załapałem się też na prezentację dla Roberta Harley i Jima Hannona- inny materiał dźwiękowy) znakomicie; YG Acoustics- bardzo precyzyjne granie, mnóstwo powietrza; Tidal - uważam, że bardzo przyzwoicie; Focal Stella + Soulution - bardzo analitycznie, gładko,troszkę za mało dociążony niski srodek jak dla mnie- pod tym względem bliżej mi do Alexii Wilsona; Małe Kharmy- świetne granie, natomiast duże zupełnie mnie rozczarowały, spodziewałem się więcej.( Co nie znaczy,że to zła kolumna jest.) ; Rockport Altair- super granie, ale już mniejsze z lampami EAR to zmulenie, anemia. Nie grały z tą elektroniką; Raidho-barwnie, eteryczne, w sensie pozytywnym (nie słyszałem dużych Raidho);

Avantgarde- jak to Avantgarde, jeśli ktoś lubi takie granie - to rewelka:power, dynamika, drive, jeśli nie - to usta wielkości hipopotama, gitara klasyczna wielkości kontrabasu itd.;

Rozczarowanie: Sonus Faber- źle przygotowane prezentacje pod względem akustycznym, wszystko by źle zagrało w takich warunkach. Chyba dekoratorzy wnętrz to przygotowywali, a nie zawodowcy. Magico S5+Spectral- po prostu hi-fi, niby wszystko jest, a nie gra. Nudny dźwięk, chyba nie wygrzany, swieżutki sprzęt, albo złe kable, albo co tam jeszcze...; ADAM Audio- kolejne hifi w złym tego słowa sensie; Kondo - stratosferyczne pieniądze, granie nudne, beznadziejne- moim zdaniem największa porażka.

Gryphon- super klocki, ale statyczne tylko.( Prezentacje na bilety 2x dziennie po 20min. w małym pokoiku- tylko dla szczęściarzy)

Na razie tyle.

Pozdrawiam

Gryphon- super klocki, ale statyczne tylko.( Prezentacje na bilety 2x dziennie po 20min. w małym pokoiku- tylko dla szczęściarzy)

Chyba na lekarska receptę dla audiofilii z powikłaniami?

To w 90% kolega Saruman ma podobne wrazenia do moich.

A ty Sylwester najpierw pisales,ze Avantgardy ok ( nie wiem ktore graly, czy Trio czy te nowe Zero , na zdjeciach byly one na pierwszym planie)

a potem jakos nie nawiazales do nich .

A co do opinii Sarumana, ze dzwiek byl super, tylko wszystko jakby wieksze to sie pytam : jak idziecie do kina i ekran jest bardzo duzy i sylwetka ludzka ma 3,5 m na przyklad, to jest wada tego kina?

Konto w trakcie usuwania

jak idziecie do kina i ekran jest bardzo duzy i sylwetka ludzka ma 3,5 m na przyklad, to jest wada tego kina?

Ależ skąd! Tylko ze kino też jest duże.

Ależ skąd! Tylko ze kino też jest duże.

Ergo wystarcczy Avantgardy umiescic w duzym pokoju?:)

Prawde powiedziawszy ja slucham moich ok 2,7 m od bazy i tam najlepiej ksztaltuje sie scena, zrodla pozorne i glebia. Dalej od kolumn dzwiek jest bardzo dobry, jednak nie tak precyzyjny, bardziej gra tu wysoka skutecznosc niz wysoka rozdzielczosc tych glosnikow.

Konto w trakcie usuwania

Powiem tak....Trio robiło wrażenie, Acapella na swój sposób też, Cessaro mniejsze.

Można to lubić lub nie.Na dłużej dla mnie tak jak wiele lat temu podczas odsłuchów jest

to jednak męczące i akurat mnie nie przeraża to, iż horny powiększają ale pewna nachalność

grania, może nawet arogancja w przekazie.Trudno mi to opisać.

Na chwilę można posłuchać, na dłużej horny mnie męczą i choć uwzględniałem je na swojej

liście zakupowej to po Show zupełnie i ostatecznie z nich zrezygnowałem.

Za to zainteresowałem się elektro i magneto statami.

Sly, nie napisałeś, albo ja nie doczytałem i mi gdzieś umknęło, z jakimi wzmacniaczami grały Leonardo...??? Jak już wcześniej wspomniałem w tym wątku, też mi się bardzo podobał ten dżwięk na chicagowskiej imprezie i jestem ciekaw, czy na niemieckiej wystawie w skład setupu wchodziły również monosy TNT50 czy może zastosowali jakąś inną kombinację... dla przypomnienia mój wpis ze zdjęciem w poście #120.

Parker's Mood

A masz porównanie jak mają się te Leonardo do innych paneli teo typu?

Np do Martin Logan, Soundlab, Magnepan, Quad itd?

Nie, nie mam. Bazuję tylko na dżwięku setupu Leonardo z wystawy, który mi się po prostu bardzo podobał i jak już wspomniałem, zestaw ten był o tyle interesujący, że praktycznie nie potrzebował miejsca po bokach, natomiast miał zachowaną odpowiednią głębię, ok. 3 metrów do tyłu. Naprawdę dobre rasowe granie, o prawidłowych proporcjach dżwięku z dużą ilością detali, bardzo dobrym basem... zresztą wszystko było bardzo bardzo OK i dlatego też utkwił mi ten obraz zestawu jak i dżwięku w pamięci. Siedziałem w tym pokoju prawie godzinę... Dla odmiany, zestaw SF Amati Futura z najnowszymi wynalazkami Audio Research zaprezentowany przez poważnego chicagowskiego gracza - Quintessence Audio - też oferował według mnie znakomite brzmienie i był to setup, który zaliczam do jednego z najbardziej udanych na wystawie.

Parker's Mood

Co do organizacji wystawy pełna zgoda była perfekcyjna. Przy niej AS to obóz harcerski.

Panowie te tuby to naprawdę nieporozumienie. One powinny grać w jakiś halach albo wymagają zegarmistrzowskiego ustawienia i specjalnego pomieszczenia. Inaczej oferują strasznie męczący dźwięk.

A słuchał ktoś systemu Nagry ze szpulowca Nagry ?

Ze szpulowca Nagry w systemie Amphiona słuchałem kopii taśmy matki prezentowanej przez człowieka, który to nagrał - niezwykle naturalny dźwięk. Wróciłem z winylem mimo, że zdaję sobie sprawę, że aż tak dobrze brzmieć nie będzie.

A co do nowych Avantgardów - nie wiem czy tu to w ogóle padło, że po pierwsze to ma być najtańsza pozycja w ofercie, poniżej 10 tys EUR, a po drugie to kolumny aktywne z 5 wejściami cyfrowymi. Kolumny na dodatek komunikują się ze sobą drogą radiową (4 osobne kanały!), więc nie dość, że nie trzeba wzmacniacza, DACa to i kable głośnikowe odpadają :-)

Ze szpulowca Nagry w systemie Amphiona słuchałem kopii taśmy matki prezentowanej przez człowieka, który to nagrał - niezwykle naturalny dźwięk. Wróciłem z winylem mimo, że zdaję sobie sprawę, że aż tak dobrze brzmieć nie będzie.

A co do nowych Avantgardów - nie wiem czy tu to w ogóle padło, że po pierwsze to ma być najtańsza pozycja w ofercie, poniżej 10 tys EUR, a po drugie to kolumny aktywne z 5 wejściami cyfrowymi. Kolumny na dodatek komunikują się ze sobą drogą radiową (4 osobne kanały!), więc nie dość, że nie trzeba wzmacniacza, DACa to i kable głośnikowe odpadają :-)

Tak, widzialem te specyfikacje na stronie Avantgarda, choc ceny nie znalem. Ciekaw jestem jak to gra?

Czy bylo prezentowane w boju czy tylko na sucho?

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.