Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Spostrzeżenia @ Witka_Z są kolejnym dowodem na poparcie tezy, że z ST jest coś "nie halo". Że jest to linia w sumie słaba i w kolejnych seriach niekorzystne cechy potęgują się. Tym bardziej więc dziwi strategia producenta. Zamiast skupić się na eliminowaniu ułomności. O

Dzis po pracy byłem sobie w Rtv Euro po blender do mieszania swoich odzywek, ale nie o tym chce pisac. Zaputalem Pana, kasujacego mi sprzet czy ma na ekspozycji plazme lg 50pn6500 bo chcialbym zobaczyc ja w akcji. Pan odpowiedzial ze niema zadnej plazmy na ekspozycji (a bylo w sklepie wlaczonych ok 40tv). Ok pomyslalem, moze zobacze jakas inna plazme. Ale Panu chodzilo o to, ze na ekspozycji nie mial wogole zadnej plazmy, jakiejkolwiek firmy...

Lechu czy mógłbyś przestać robić z siebie pajaca? ;)

Możesz konkretniej?

Dzis po pracy byłem sobie w Rtv Euro po blender do mieszania swoich odzywek, ale nie o tym chce pisac. Zaputalem Pana, kasujacego mi sprzet czy ma na ekspozycji plazme lg 50pn6500 bo chcialbym zobaczyc ja w akcji. Pan odpowiedzial ze niema zadnej plazmy na ekspozycji (a bylo w sklepie wlaczonych ok 40tv). Ok pomyslalem, moze zobacze jakas inna plazme. Ale Panu chodzilo o to, ze na ekspozycji nie mial wogole zadnej plazmy, jakiejkolwiek firmy...

W Carrefour-ze w Gdańsku kilka jest mimo, że nie jest to typowy sklep RTV. Popatrz gdzie indziej. W Rtv Euro nawet jak coś mają na ekspozycji to i tak może być nie do kupienia. Z tym że u nich można zamawiać przez internet z odbiorem w danym sklepie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tam mi przerwało (w #212), więc kontynuuję.

Zamiast skupić się na eliminowaniu ułomności - Panasonic funduje nam mało komu potrzebne bajery typu spersonalizowany ekran, bądź pióro do pisania po nim. Same zaś ułomności nie tylko pozostają, ale wydają się wręcz występować ze wzmożoną siłą. Tym bardziej dziwi sygnalizowany przeze mnie brak GT na naszym rynku. Klient ma do wyboru albo drogi VT, albo obarczony wadami ST.

Chyba domyślam się o co w tym wszystkim chodzi. Jeżeli cenę UT przyjmiemy jako 100%, to ST powinien kosztować 130%, GT - 180%, VT - 220%, a ZT - 250%. Takie proporcje obserwujemy na innych rynkach. U nas nie oferując GT, oraz umiejętnie robiąc ludziom wodę z mózgu za pomocą marketingowego bełkotu (a także recenzji na obstalunek oraz usłużnych, sponsorowanych testów) jakoby "ST to niemal VT" - można w sposób wydrwigroszowski cenę ST ustalić na pozimie 170%. Czyli zarobić niegodziwie dodatkowe 40%.

To są moje przemyślenia po przeczytaniu wpisu @ Witka_Z. Sam ST60 nie widziałem, chcę to uczynić przy najbliższej okazji. Wszelako zdanie i opinie @Witka_Z ceniłem zawsze i cenię bardzo wysoko.

Następna rewelacyjna opinia ST60:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Następna rewelacyjna opinia ST60:

Ukryta Zawartość

Czytałem. Gdzie te rewelacje? "Best value-for-money". Piszą, że owszem, dobry, ale żadna rewelacja.

Ukryta Zawartość

Czytałem. Gdzie te rewelacje? "Best value-for-money". Piszą, że owszem, dobry, ale żadna rewelacja.

Na końcu recenzji chyba pisze "Highly recommended" a to w tym portalu najwyższa ocena. Poza tym w plusach "Great 2D picture quality", "Amazing black depth", "Motion reproduction", "Price ". No chyba, że to są "plusy ujemne" ;-).

Zestawienie w jednym tekście sformułowań "best-value-for-money" oraz "highly recommended" należy rozumieć jednoznacznie: "w tym zakresie cenowym bardzo polecamy". Wyciąganie na tej podstawie wniosków o wysokiej jakości tego modelu w skali bezwzględnej jest nieuprawnioną nadinterpretacją rozszerzającą.

Spostrzeżenia @ Witka_Z są tego potwierdzeniem.

Panowie , co zyskam kupując Vt60 niż serię niżej jeśli chodzi o obraz , pomojając bajery ? Sygnał mam z nc+

Na vt60 mogę pozwolić sobie na max 50" , st60 spokojnie kupię 55" i jeszcze zostanie. Odległość od tv to 3,5 metra , będzie jeszcze używany z ps3. Doradzcie coś laikowi.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

@ Piotr 83

Sam musisz sobie odpowiedzieć co jest dla Ciebie ważniejsze i co wyżej cenisz: większy ekran czy lepszy obraz. Nie wierz powtarzanej mitologii, jakoby "ST to prawie VT". Powracający niczym bumerang temat ułomności ST (patrz wpis @ Witka_Z w tym wątku, ale temat istnieje od poprzednich serii) powinien dawać do myślenia.

Oczywiście, że obraz. Lecz dalej nie wiem co zyskuje kupując model vt60.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Proponuję przejdź się do marketu i sam porównaj jakość obrazu na jednym i drugim. Różnicę na korzyść VT zauważysz natychmiast. A przede wszystkim na VT nie zobaczysz rzeczy, które @Witek_Z dostrzegł na ST.

W ocenach linii ST widzę niekonsekwencję (żeby nie powiedzieć: manipulację). Pisze się peany i sławi pod niebiosa tylko niektóre (prawda: istotne) aspekty. Bardzo słusznie, gdyż te akurat parametry są w ST na znakomitym poziomie. Ale jest to ocena wybiórcza, dlatego niepełna. Albowiem bagatelizuje się, albo wręcz udaje że nie dostrzega innych parametrów i spraw równie istotnych przy całościowej ocenie jakości obrazu. A tak się składa, że te pomijane pozostawiają w ST (bardzo) dużo do życzenia.

Samochód mający znakomitą skrzynkę biegów i sprzęgło, rewelacyjny układ jezdny oraz doskonale opony, a jednocześnie bardzo taki sobie silnik - na miano pojazdu dobrego nie zasługuje. Pamiętajmy, że ST jest na świecie klasyfikowany na półce średnio-niższej, podczas gdy VT - na bardzo wysokiej.

ST60 mrowi w ciemnych cieniach tak samo jak ST50 to efekt dhiteringu jak mawia i przekonuje wszystkich Maciek.

Niech teraz Maciek wytłumaczy mi jaki algorytm zastosował i po co producent w jasnych cieniach bo wygłąda to dokładnie tak samo jak dhitering w ciemnych scenych?

Algorytm jest bardzo podobny do tego w ST50. Oba z nich mrowią w jasnych scenach, podobnie z resztą jak serie jeszcze starsze (np. 30, 20). Po prostu ty się dopatrzyłeś tego dopiero teraz. Tak samo z migotaniem :)

Albowiem bagatelizuje się, albo wręcz udaje że nie dostrzega innych parametrów i spraw równie istotnych przy całościowej ocenie jakości obrazu. A tak się składa, że te pomijane pozostawiają w ST (bardzo) dużo do życzenia.

Na przykład co?

@ Maciej Koper

m

Maćku sorry, ale @Witek_Z jest zbyt doświadczonym obserwatorem i użytkownikiem sprzętu aby można Go było zbyć w w podobnie nonszalancki sposób, jak to uczyniłeś.

Jednocześnie Twoja odpowiedź wpisuje się w pewien konwenans, jaki próbuje się lansować: ST to jest cud-miód, och-ach i wogóle mniam-mniam. A jeżeli fakty temu przeczą - tym gorzej dla faktów. Mrowi na jasnych scenach? Miga? Zawsze tak było. Dopiero teraz to zauważyłeś.

I to jest właśnie przykład bagatelizowania istotnych wad ST, o co pytasz. Coś jest na rzeczy z ST, skoro co i raz nadchodzą takie sygnały, jak wpis Witka_Z. Przedtem pewnych zjawisk nie zauważył, gdyż ich po prostu nie było.

Wydaje mi się, że mrowienie i miganie w takim stopniu, jakie występują na ST pochlebnego świadectwa temuż ST nie wystawiają. I nie ma co upiększać rzeczywistości.

To o czym piszecie ma każda plazma. Migotanie albo ktoś widzi albo nie. Szum / dithering z kolei zależy od trybu obrazu, ale to już czepianie się. Nowe ST mają 10 punktową kalibrację, jedyne czego im może brakować w stosunku do VT to pewnie jakiegoś wyposażenia, ewentualnie trybu THX (chyba nieistotny jeśli i tak robimy kalibrację). Różnica w samej jakości obrazu, kontraście jeśli będzie to bardzo minimalna, tak jak to było w serii 50. Pod tym kątem opłacalność zakupu zdecydowanie po stronie ST. Także jeśli ktoś się szczypie z kasą, to znacznie lepiej kupić moim zdaniem większy ekran, z jakości prawie nic nie straci. Ewentualnie mniejszy, również ST, a za różnicę w cenie kupić projektor do bardziej ambitnych seansów (jeśli ktoś ma miejsce i warunki) :)

Nowy sposób wyświetlania obrazu wprowadzony przez Panasonica jest moim zdaniem zły.

Maćku musisz zmienić profesję i zająć się okulistyką, na dodatek robisz to na odległość - a to już jest mistrzostwo świata.

@Don111

(1) Może i każda plazma miga, ale 95% widzów tego nie dostrzega. Rozmawialiśmy o tym na Forum. W ST60 jednak zauważył je @Witek_Z, który nigdy i na żadnym innym modelu tego nie dostrzegał. Mało tego: zawsze bronił plazm przez niesłusznymi zarzutami obozu LCD w przedmiotowej sprawie.

(2) Może i każda plazma ma mrowienie. Trzeba niemal przykleić nos do ekranu, aby je zauważyć. I to tylko w ciemnych scenach. W niektórych trybach obrazu ST natomiast owe mrowienie widać z normalnej odległości. Mało tego: jest tak ewidentne i intensywne, że przeszkadza w oglądaniu. I występuje również w scenach jasnych, co jest pewnym kuriozum.

(3) Kalibracja 10-punktowa. Sam kiedyś w rozmowie ze mną napisałeś, że różnica wyniku końcowego jej zastosowania w porównaniu z 2-punktową jest znikoma, praktycznie gołym okiem niedostrzegalna. Jeśli wogóle jest.

(4) Tryb THX. Ja bym go nie dezawuował z kilku powodów. Jedyna rzecz, którą trzeba było zrobić podczas jego kalibracji - to zdjąć wsadzoną tam przez producenta (nie jestem w stanie pojąć z jakich powodów) ewidentną żółto-zieloną dominantę. Cała reszta (w tym Gamma) była fabrycznie ustawiona jak trzeba. Po kalibracji punkty pomiarowe RGBYCM pokrywają się dokładnie z punktami referencyjnymi trójkąta barw. Pozatym tryb THX jest jasny, prawie jak Normalny i można go oglądać także w dzień. Ci którzy go nie mają i uzyskują właściwy obraz kalibrując któryś z trybów Profesjonalnych lub Prawdziwe Kino skarżą się (było kilka wpisów na ten temat), że są one bardzo ciemne i nadają do wykorzystania wyłącznie w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu.

Zgodzisz się chyba, szczególnie na podstawie punktów (1) i (2) powyżej, że z linią ST jest coś "nie halo". Dlaczego nigdy nie było (poza czepialskimi i malkontentami) tematu migotania czy mrowienia linii VT i GT/G? Natomiast odnośnie ST jest to ciągle powracająca kwestia, którą próbuje się (z przyczyn, jakich się domyślam) zamieść pod dywan.

Nie mogę zgodzić się z Twoim stwierdzeniem o "czepianiu się". Nie w tym rzecz. Chodzi mi wyłącznie o to, abyśmy dyskutując o telewizorach (w tym o nowych modelach) dokonywali oceny całościowej i obiektywnej. Należy podkreślać zalety, w ST jest ich sporo, istotnych i bezdyskusyjnych. Ale należy również wypunktowywać wady, których ST ma również sporo i które powodują, iż wynik końcowy kompleksowej oceny tego modelu wypada conajwyżej na poziomie przeciętnym. Nie można zgodzić się na sytuację, w której mówi się wyłącznie o samych plusach, spuszczając jednocześnie zasłonę milczenia na minusy.

Widziałem dziś w EuroRtvAgd Panasonica P50VT50 za ok.5600 (cena łącznie z 2 parami okularów 3D). Jakby uwzględnić cenę okularów (chyba 350/szt.) to sam odbiornik wychodzi praktycznie ok. 4900 (!). 50GT50 kosztował 4700 (cena bez okularów), więc raptem tylko 2 stówki różnicy a VT to jednak klasyka gatunku.

Pytanie czy jeszcze temat próbować brać na przeczekanie czy po prostu już kupić i nie czekać na jakiś cud cenowy.

Żeby tych VT50 przy obecnej ich cenie klienci zaraz nie wycieli w pień ...

Jeszcze do niedawna przymierzałem się do P50ST60E, bo poradził mi jeden z kolegów, że w tegoroczniaku jest lepszy interfejs- ale biorąc pod uwagę, że koszt to 4300 (z 1 parą okularów) a na dodatek jak pisał tu jeden z forumowiczów w serii ST60 jest już zauważalne mig(ot)anie obrazu

a cena VT60 jest znacznie wyższa (bodaj 7600) to mój kandydat do zakupu raczej wyraźnie się zmienił. Obecnie jest nim 50VT50. I chyba pójdę go kupić.

Apropo ST60; względem ST50 dołożyli 1 okulary i jakieś bajerki więc żeby wyjść "na swoje" zaoszczędzili gdzieś na elektronice i ... ta da !

To raczej dość duże nieporozumienie, zwłaszcza, że ST60 jest tak silnie lansowana na coraz bliższego kuzyna VT.

@ Tomek 36

Bierz VT50 albo GT50. Ani przez chwilę się nie zastanawiaj. To są ostatnie egzemplarze, będą zastępowane VT60, a GT60 na rynku polskim nie będzie oferowane. Na większe obniżki cen ja już bym nie liczył.

Różnica klasy pomiędzy GT a VT jest znacznie mniejsza niż pomiędzy ST a GT. Lansowane u nas twierdzenie, jakoby ST "to prawie VT" jest marketingową ściemą i robieniem ludziom wody z mózgu. W naszym kraju uchodzi to bezkarnie, w Ameryce producent by za coś takiego beknął z paragrafu o wprowadzającą w błąd informację (misleading information). Kary idą w miliony USD, egzekwowane są z całą surowością (tamtejszego) prawa, więc raczej nie ma chętnych do ryzykowania.

Jeżeli chcemy czegoś naprawdę prawie VT - to jest to GT. Znikoma różnica w cenie jest tego najlepszym dowodem.

@ Maciej Koper

m

Maćku sorry, ale @Witek_Z jest zbyt doświadczonym obserwatorem i użytkownikiem sprzętu aby można Go było zbyć w w podobnie nonszalancki sposób, jak to uczyniłeś.

Bobcat sorry i z całym szacunkiem do @Witka_Z, ale w moim uznaniu nie można kogoś nazwać doświadczonym obserwatorem jeśli najpierw przez 10 stron dyskusji trzeba udowadniać mu, że w plazmach dithering w ogóle istnieje, żeby zaczął go dostrzegać chociażby w ciemnych scenach.

Jednocześnie Twoja odpowiedź wpisuje się w pewien konwenans, jaki próbuje się lansować: ST to jest cud-miód, och-ach i wogóle mniam-mniam. A jeżeli fakty temu przeczą - tym gorzej dla faktów. Mrowi na jasnych scenach? Miga? Zawsze tak było. Dopiero teraz to zauważyłeś.

Było tak zawsze i zawsze można to było dostrzec, nie zmieniam zdania. Proszę, nagrałem filmik z pięknym ditheringiem na VT30:

Ukryta Zawartość

A to, że pewne zjawiska zaczyna dostrzegać się z czasem jest faktem, który obserwuje już od dłuższego czasu i nie przestaje mnie to wciąż zadziwiać. Przypomnij sobie Jacku siebie gdy pokazałem Ci znikające szczegóły w czerni w Normalnym/Dynamicznym/Gra :)

Ukryta Zawartość

@ Maciej Koper

Zgoda, że kosztem dużych wysiłków można w ekstremalnych sytuacjach wywołać widoczny dithering na każdej plaźmie. Różnica jest taka, że w niektórych trybach obrazu ST jest on zawsze, nieproszony i bez najmniejszego ruszenia palcem z Twojej strony. I co więcej nic na to nie można poradzić.

Natomiast brak zgody, że mi cokolwiek pokazywałeś na trybie Gra. Albowiem wogóle tego trybu nie dotykaliśmy. Owszem, pokazywałeś mi jak znikają szczegóły w ciemnych fragmentach obrazu na trybie Normalnym i Dynamicznym. Oraz jak w tych samych miejscach na trybie THX zobaczyłem całe bogactwo szczegółów. Przyznałem Ci rację. Obecnie THX jest praktycznie jedynym trybem, jakiego używam.

Pozdrowienia Maćku.

@ Maciej Koper

Zgoda, że kosztem dużych wysiłków można w ekstremalnych sytuacjach wywołać widoczny dithering na każdej plaźmie. Różnica jest taka, że w niektórych trybach obrazu ST jest on zawsze, nieproszony i bez najmniejszego ruszenia palcem z Twojej strony. I co więcej nic na to nie można poradzić.

Nie nagrałem żadnej "ekstremalnej sytuacji" tylko skalibrowany tryb THX u klienta. Nie potwierdzam także większego ditheringu czy migotania na ST60. Jestem świeżo po testach tego telewizora, a recenzja będzie opublikowana w najbliższym wydaniu magazynu Audio Video i niedługo później na moim blogu. Ponadto zakupiłem ten model dla siebie i nawet gdyby VT50 był o kilkanaście procent tańszy to i tak dołożyłbym do ST60.

Nie potwierdzam także większego ditheringu czy migotania na ST60.

A @Witek_Z potwierdza. Nie ma powodu, aby nie wierzyć Tobie, ale również nie ma powodu, aby nie wierzyć Jemu.

nawet gdyby VT50 był o kilkanaście procent tańszy to i tak dołożyłbym do ST60.

Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy co spowodowało, że za ST60 gotów byłbyś zapłacić więcej niż za VT50? Jeśli (Twoim zdaniem) ST60 jest lepszy, to VT60 ocenisz zapewnie jeszcze wyżej, o ZT60 nawet nie wspomnę, gdyż zapewne wymiata wszystko.

Wybacz Maćku za szczerość, ale to mi się wpisuje w starannie przygotowaną akcję marketingową ST60 na naszym rynku. Zagraniczne źródła są na temat tego modelu bardziej powściągliwe.

A @Witek_Z potwierdza. Nie ma powodu, aby nie wierzyć Tobie, ale również nie ma powodu, aby nie wierzyć Jemu.

Maciek pisze, że kalibrował u klienta oraz testował na potrzeby znanego magazynu (więc chyba nie po łebkach) a Witek co najwyżej bawił się w sklepie przez krótki czas.

Bardzo odważnie, aby tylko na tej podstawie wrzucać ST do wora oznaczonego "zły model".

Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy co spowodowało, że za ST60 gotów byłbyś zapłacić więcej niż za VT50? Jeśli (Twoim zdaniem) ST60 jest lepszy, to VT60 ocenisz zapewnie jeszcze wyżej, o ZT60 nawet nie wspomnę, gdyż zapewne wymiata wszystko.

Kuszący jest 50% wyższy kontrast i rozmaitość funkcji kalibracyjnych znanych poprzednio z serii VT. Same funkcje kalibracyjne może nie są jakimś przełomem, ale w połączeniu z (mocno) podwyższoną jasnością (nawet 200cd/m2 przy 10.8% wsp. wypełnienia) dają możliwość takiego ustawienia gammy, że w dzień widoczność detali jest wręcz fenomenalna. Tego brakowało w ubiegłorocznych plazmach. VT60 i ZT60 na razie nie testowałem.

Witek co najwyżej bawił się w sklepie przez krótki czas.

Bardzo odważnie, aby tylko na tej podstawie wrzucać ST do wora oznaczonego "zły model".

Aby wiedzieć, że 2x2=4 niekoniecznie trzeba być od razu profesorem matematyki. Aby zauważyć migotanie i mrowienie wystarczy rzut oka. Nie są potrzebne testy. One wykazują bardzo dobry kontrast, czerń, jasność czy szczegółowość obrazu. To są plusy tego modelu i nikt tego nie podważa. Ale jednoczesne występowanie wspomnianych powyżej zjawisk powoduje, że należy go umieścić w najlepszym przypadku w worze z napisem "przeciętniaki". Powtarzam, że zagraniczne oceny ST60 są znacznie bardziej powściągliwe niż ta nasza tutaj apoteoza i sprowadzają się do stwierdzenia, że "za te pieniądze nic lepszego nie dostaniecie". Czyli: Number One niskich półek.

Ale jednoczesne występowanie wspomnianych powyżej zjawisk powoduje, że należy go umieścić w najlepszym przypadku w worze z napisem "przeciętniaki".

Ale migotanie i dithering są w każdej plaźmie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że w ST60 są one większe niż w dotychczasowych modelach ?

Powtarzam, że zagraniczne oceny ST60 są znacznie bardziej powściągliwe niż ta nasza tutaj apoteoza i sprowadzają się do stwierdzenia, że "za te pieniądze nic lepszego nie dostaniecie". Czyli: Number One niskich półek.

Nie wiem o jakich powściągliwych ocenach mówisz. ST60 jak na razie dostaje najwyższe noty.

Jak masz jakieś źródło to podaj link, najlepiej aby podawali wady obrazu ST60 w porównaniu do VT/GT, które są wg Ciebie ze znacznie wyższej półki.

Ale migotanie i dithering są w każdej plaźmie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że w ST60 są one większe niż w dotychczasowych modelach ?

Mówimy nie o modelach (nowych/dotychczasowych), lecz o linii ST. Na takiej podstawie, że temat ditheringu na ST ktoryś raz z rzędu wraca, za każdym razem wznawiany przez inną osobę. A nigdy nie było analogicznego tematu w kontekście VT/GT. Logika Drogi Watsonie :)

Nie wiem o jakich powściągliwych ocenach mówisz.

Z testami jest chyba wszędzie sytuacja podobna do naszej. Do absolutniej rzadkości należą te, których dokonują niezależne organizacje konsumenckie. W przytłaczającej większości przypadków testujący pozostają (w mniejszym lub większym stopniu) na garnuszku producentów i dystrybutorów. Nie mogą więc napisać "kawy na ławę". Dlatego bardzo przydaje się dalekowschodnia umiejętność czytania między wierszami, którą w pewnym stopniu posiadłem. Wtedy można zrozumieć subtelne niedopowiedzenia w rodzaju "best value for money" (co należy przetłumaczyć jako "najlepsze wsród taniochy") czy sformułowania w stylu "aczkolwiek... to jednak..."). A takie są testy zagraniczne. Nigdzie nie ma tej apoteozy i euforii, co u nas. Nigdzie też nie jest otwartym tekstem napisane, że ST jest wprawdzie modelem niedrogim, to jednak jakością dorównuje GT/VT. Przecież gdyby tak było - z całą pewnością było by to wykorzystane jako (wartościowe i przekonujące) narzędzie marketingowe. Tylko frajer nie kupi nowego Lexusa za cenę Fiata Seicento. A napisane tak nie jest, gdyż to nieprawda. Ściemy są bezkarne tylko na rynku polskim. Gdzie indziej grożą drakońskie kary za misleading information.

ST60 jak na razie dostaje najwyższe noty.

To prawda. Dostaje. W swojej klasie cenowej.

Jak masz jakieś źródło to podaj link.

W wolnej chwili pogrzebię i postaram się podać. Jeden link podał @ Lech 36 powyżej (post #217). Wystarczy przeczytać. Dobry model, lecz żadna rewelacja.

w porównaniu do VT/GT, które są wg Ciebie ze znacznie wyższej półki.

Nie mnie. Według rynku. Proponuję porównaj ceny ST, GT, VT w innych krajach.

Napisałem już swoje przypuszczenie, że wycofanie z oferty na Polskę linii GT służy możliwości wywindowania ceny ST do nieracjonalnego (jak na klasę produktu) poziomu. Ale chyba jest jeszcze jeden powód. Otóż wydaje się, że naprodukowano tych ST za dużo, popyt w Europie okazał się niewystarczający, tam przecież mają pełną gamę do wyboru. Trzeba je więc gdzieś upchnąć. Nasz rynek oceniono, iż jest do tego celu dobry (trafna ocena), gdyż niemal każdy polski klient łyknie wszystko, wystarczy mu tylko podlać odpowiednim marketingowym sosem.

Na identycznej zasadzie, gdy zapadła decyzja że DVB-T w całej Europie przechodzi ze stosowanego tam MPEG-2 na MPEG-4 - czyszczono magazyny z zapasów starego sprzętu wyposażonego tylko w MPEG-2 i sprzedawano go w Polsce. Teraz wiele ludzi, których intencjonalnie wprowadzono w błąd (o tym, że nasz kraj idzie od razu w MPEG-4 wiedziano od dawna) musi dokupywać zewnętrzne dekodery.

nawet 200cd/m2 przy 10.8% wsp. wypełnienia

Na trybie Normalnym lub Dynamicznym, gdzie mrowienie przeszkadza w oglądaniu? Bo nie ma tej przypadłości na trybie Prawdziwe Kino, który z kolei jest bardzo ciemny (na co zwracano uwagę).

Nie nagrałem żadnej "ekstremalnej sytuacji" tylko skalibrowany tryb THX u klienta.

Skoryguj mnie proszę jeśli nie mam racji, ale chyba ekstremalnie można nastawić telewizor (czego nie uczyniłeś), albo nagrać materiał źródłowy (i to jest chyba ten przypadek).

Nie potwierdzam także większego ditheringu czy migotania na ST60.

W porównaniu z czym? ST50? Bo o tym, że na ST50 jest większy niż na G30 mówiłeś mi osobiście kalibrując tryb THX u mnie.

Pozdrawiam Wszystkich :)

Nigdzie też nie jest otwartym tekstem napisane, że ST jest wprawdzie modelem niedrogim, to jednak jakością dorównuje GT/VT. Przecież gdyby tak było - z całą pewnością było by to wykorzystane jako (wartościowe i przekonujące) narzędzie marketingowe. Tylko frajer nie kupi nowego Lexusa za cenę Fiata Seicento. A napisane tak nie jest, gdyż to nieprawda. Ściemy są bezkarne tylko na rynku polskim. Gdzie indziej grożą drakońskie kary za misleading information.

To prawda. Dostaje. W swojej klasie cenowej.

W wolnej chwili pogrzebię i postaram się podać. Jeden link podał @ Lech 36 powyżej (post #217). Wystarczy przeczytać. Dobry model, lecz żadna rewelacja.

To postaraj się drogi Jacku, bo szczerze to nie wiem o jakich powściągliwych recenzjach piszesz.

Przytoczę Ci fragment recenzji z hdtvtest.co.uk przeprowadzonej przez David'a Katzmaiera, moim zdaniem to najlepszy tester/recenzent na świecie.

Install a Panasonic TX-P42ST60B in a moderately lit, or better yet, dedicated room, and you’ll be rewarded with one of the best HD television-sized experiences you can buy at any price level – the fact that it’s on sale for £900 is a cause for celebration.

Na trybie Normalnym lub Dynamicznym, gdzie mrowienie przeszkadza w oglądaniu? Bo nie ma tej przypadłości na trybie Prawdziwe Kino, który z kolei jest bardzo ciemny (na co zwracano uwagę).

200 cd/m2 to wartość po kalibracji. Nie interesują mnie tryby gdzie coś nadmiernie mrowi, ginie w czerniach, albo jest niebieskie... ST50 jak i cała rodzina ubiegłorocznych TV była w stanie wyciągnąć max 135 cd/m2. VT50 wyciągał więcej na THX Bright Room, ale miał połamaną gammę, więc to nie to samo.

Skoryguj mnie proszę jeśli nie mam racji, ale chyba ekstremalnie można nastawić telewizor (czego nie uczyniłeś), albo nagrać materiał źródłowy (i to jest chyba ten przypadek).

Koryguję Cię bo nie masz racji Wyświetlałem na ekranie jednolite paski o amplitudzie od 100% do 0% w stopniach co 10%. Nic ekstremalnego :)

W porównaniu z czym? ST50? Bo o tym, że na ST50 jest większy niż na G30 mówiłeś mi osobiście kalibrując tryb THX u mnie.

Słowem nie wypowiadałem się o ditheringu na G30. Mówiłem o szarzeniu bieli wraz ze zwiększającym się wsp. wypełnienia ekranu, czyli prościej mówiąc spadającą jasnością gdy jest dużo bieli. Na TV Panasonica bez 3D jasność spadała do 80-85 cd/m2. Na tych z 3D do 55 cd/m2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.