Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałeś jak nierównomierne podświetlenie ma większość dostępnych na rynku "ledów"?

Ja nie pisałem o większości ledów tylko co czytałem o konkretnej Toshibie. Już chyba jej nie produkują, tak że spokojnie :-). Don ma materiały, że to słaby TV.

Pozdrawiam

Z OLED-ami będą się nadal kokosić, jak ma to miejsce od 10 lat.

Jak OLED-y nie wejdą do produkcji to na pewno żadna z obecnych technologii nie zniknie.

Żaden monopol nie jest dobry.

Pełna zgoda.

Wydaje mi się, że słyszałem o plaźmie Panasonica 153"? Żaden towar rynkowy. Wyprodukowali kilka sztuk. Czegoś nie pokręciłem?

Niepraktyczny TV. Nie można go wnieść nawet na pierwsze piętro ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przyznam, że w Jankach najczęściej bywam w Realu. :) Oglądać nowy sprzęt AV wpadam raczej do Media Markt Okęcie. Gdzie w Jankach? Saturn czy Euro RTV AGD? Dzięki za info, oczywiście że wpadnę aby zobaczyć.

W Saturnie. Mają duży wybór i sporo nowości. Niestety, bardzo mocne oświetlenie, sporo jaśniej niż w MM na Okęciu.

Ja nie pisałem o większości ledów tylko co czytałem o konkretnej Toshibie. Już chyba jej nie produkują, tak że spokojnie :-). Don ma materiały, że to słaby TV.

??

Ja tylko napisałem że to chyba jednak nie był taki super tv na jakiego go malowałeś, choć na pewno jeden z najlepszych LED.

Wg testów, które czytałem, bardzo wiele uwag było do tego tv, ale piszę teraz z pamięci, nie pamiętam co konkretnie co z nim było nie tak.

Ja tylko napisałem że to chyba jednak nie był taki super tv na jakiego go malowałeś, choć na pewno jeden z najlepszych LED.

To od czego zacząłeś swój "obiektywny atak" na ten test ;-) to była kwestia równomierności świecenia panela (poruszona przez Ciebie wcześniej w nawiązaniu do paneli LCD). Nic więcej. Napisałem tylko jedno zdanie dotyczące tylko tego tematu a Ty pogłębiłeś tą dyskusję offtopową. (nie na temat w tym wątku).

Pozdrawiam

P.S. Kiedyś byłeś bardziej obiektywny :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tzn w jakim sensie ? Pytasz ogólnie o jakość obrazu ?

To od czego zacząłeś swój "obiektywny atak" na ten test ;-) to była kwestia równomierności świecenia panela (poruszona przez Ciebie wcześniej w nawiązaniu do paneli LCD). Nic więcej.

Nie rozumiem o jakim ataku mówisz. Napisałem tylko, że plazmy mają idealnie równe podświetlenie i nie można lepiej. Nie trzeba do tego oglądać tej Toshiby bo co najwyżej może mieć tak samo idealne podświetlenie. Ja wiem że najlepiej wygląda całkowicie wygaszony ekran, może tym się kierował autor testu, jaki przytaczałeś.

P.S. Kiedyś byłeś bardziej obiektywny :-).

Ale co takiego napisałem nieobiektywnego ?

Ja wiem że najlepiej wygląda całkowicie wygaszony ekran, może tym się kierował autor testu, jaki przytaczałeś.

Ten TV nie wygasza całkowicie ekranu (o ile wiem - nie jestem pewien). Oczywiście zgadzam się, że całkiem wygaszony ekran wygląda najlepiej, a zgaszony TV (wyłączony) wygląda jeszcze lepiej ;-).

Nie rozumiem o jakim ataku mówisz.

O "obiektywnyej krytyce" - nie widziałem ale piszę (ten recenzent co to pisał chyba go widział a Ty nie).

A jeżeli chodzi o równość świecenia to zwróć uwagę na test ANSI na AVforums. Plazmy ostatnio testowane mają nierównomierność świecenia do 10% (białego). Oczywiście LCD-ki mają większą (tej Toshiby nie ma) .

P.S. Zwróć uwagę ;-) = żart.

Pozdrawiam

Mogą mieć różną jasność świecenia pewnych partii, a nie nierównomierność. Tzw efekt pompowania bieli. To dwie różne rzeczy. Lepiej popatrz na ciemniejsze partie obrazu ;)

O "obiektywnyej krytyce" - nie widziałem ale piszę (ten recenzent co to pisał chyba go widział a Ty nie).

Ale co niby widział ? Pisaliśmy nt równomierności podświetlenia. Czy ja twierdziłem, że Toshiba nie ma idealnego podświetlenia ? Tak on napisał, więc ja mu wierzę. Tylko chyba trochę się zapędził z twierdzeniem że przebija plazmy. Nie ma podstaw żeby tak twierdzić, skoro plazmom nie można nic zarzucić w tej kwestii.

@ Witek

Tam gdzie nie było wypaleń, było równo. Delikatnie wypalony był napis od jakiegoś demka i pas u dołu. Widoczne na jednolitej planszy.

Mogą mieć różną jasność świecenia pewnych partii, a nie nierównomierność

A to nie to samo ?

Nie to samo, to zupełnie co innego. Na jednolitej planszy, na plaźmie nigdy nie ma nierównego podświetlenia (chyba że tv ma wypalenia lub aktualny powidok).

na plaźmie nigdy nie ma nierównego podświetlenia (chyba że tv ma wypalenia lub aktualny powidok).

Tak właściwie to plazmy nie mają podświetlenia ;) (tak jak OLED czy CrystalLED)

W plazmach zamiast kilkuset gorszych lub lepszych lamp jest kilka milionów samo wyładowujących się komórek. Dlatego nic nie trzeba sztucznie podświetlać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Napisano wczoraj, 18:46

Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 04.06.2013 - 18:34 napisał

na plaźmie nigdy nie ma nierównego podświetlenia (chyba że tv ma wypalenia lub aktualny powidok).

Tak właściwie to plazmy nie mają podświetlenia ;) (tak jak OLED czy CrystalLED)

Ale każda komórka świeci, nigdy nie jest wygaszona, więc czy to podświetlenie czy efekt świecenia przez wyładowania - jak zwał tak zwał...

No i stało się. W dniu wczorajszym po poszukiwaniach i oglądaniu różnych plazm zakupiłem Panasonica TX-50XT50E. Porównywałem z ciekawości ją i st żeby zobaczyć czy opłaci mi się dopłacać ciężkie pieniądze do st. Puszczałem do porównywania parę filmów w 1080p. Co ciekawe, st miało wyraźnie mniejszą płynność od tego xt. Różnicy w matrycy między full dh a hd ready jeśli chodzi o rozdzielczość JA nie widziałem. W sklepie uderzającej różnicy w obrazie ja nie widziałem, szczerze. Natomiast przy podłączeniu tv w domu, czerń jest jasna :) No cóż, sama matryca jest jasna przy wyłączonym tv nie da się ukryć. Tego mi najbardziej brakuje przesiadająć się ze świecącego lcdka na tą plazmę. Reszta bez zarzutu. Obraz naturalny, na czym mi najbardziej zależało. Właśnie jestem na etapie poszukiwania ustawień do tej plazmy, jednak nie sądzę, że uda mi się "podrasować" tą czerń :)

Nie oszukujmy samych siebie. Różnica pomiędzy HD Ready a Full HD jest bardzo istotna i natychmiast zauważalna. Rozumiem, że XT może kosztować znacznie mniej, ale korzyść finansowa przy jednoczesnym aż takim poświęceniu jakości wydaje się być sprawą wielce dyskusyjną. Chyba że komuś zupełnie nie zależy na jakości.

Programy HD niemieckich telewizji publicznych ARD i ZDF są na satelicie nadawane w 720p. Wystarczy porównać jakość ich obrazu z takim na przykład emitowanym w 1080i Animal Planet HD. Nie trzeba mieć sokolego wzroku aby stwierdzić istotną wyższość tego ostaniego.

HD Ready to jest taki "ni pies mi wydra, coś na kształt świdra". Schyłkowa technologia przejściowa. Zdziwienie budzi, że to-to jest wogóle jeszcze sprzedawane i znajdują się chętni.

P.S. Co chciałeś powiedzieć w poście 738?

Różnicy w matrycy między full dh a hd ready jeśli chodzi o rozdzielczość JA nie widziałem.

Jesteś słabym obserwatorem a mimo to fukałeś ma mnie na forum bezczelnie.

Natomiast przy podłączeniu tv w domu, czerń jest jasna :) No cóż, sama matryca jest jasna przy wyłączonym tv nie da się ukryć.

Gdy bardziej doświadczeni doradzają dobrze trzeba ich słuchac.

jednak nie sądzę, że uda mi się "podrasować" tą czerń :)

Nie uda się i to jest kara dla ciebie za cwaniactwo.

U mojej babci stoi CRT z jasno-szarym ekranem. Ma czerń jak Kuro, nie widać praktycznie ekranu, więc chyba coś nie tak z tą teorią.

W sklepie uderzającej różnicy w obrazie ja nie widziałem, szczerze. Natomiast przy podłączeniu tv w domu, czerń jest jasna :) No cóż, sama matryca jest jasna przy wyłączonym tv nie da się ukryć. Tego mi najbardziej brakuje przesiadająć się ze świecącego lcdka na tą plazmę. Reszta bez zarzutu. Obraz naturalny, na czym mi najbardziej zależało. Właśnie jestem na etapie poszukiwania ustawień do tej plazmy, jednak nie sądzę, że uda mi się "podrasować" tą czerń :)

Nic z tego nie rozumiem. W sklepie była dobra czerń, a w domu, gdzie teoretycznie masz korzystniejsze warunki oświetlenia, masz kiepską czerń ? Powinno być na odwrót.

Ja widziałem ST i XT obok siebie i różnica była duża w czerni, ale to wina braku filtra, bo tak nie wygląda w zaciemnieniu czerń 0,03cd/m2 (tyle niby ma X50)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi mi generalnie o to, że wszystko jest bardzo dobrze, jedynie czerń mogłaby być nieco czerniejsza. Chodzi mi o czerń w dzień w jasnym pomieszczeniu a wiemy wszyscy, że nawet takie kuro ma jasną czerń w dzień :) Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i myślę, że o to właśnie chodzi :)

W plazmach zamiast kilkuset gorszych lub lepszych lamp jest kilka milionów samo wyładowujących się komórek. Dlatego nic nie trzeba sztucznie podświetlać.

Myślisz, że te "samo wyładowujące się komórki" w których roztrząsa się kolory (dithering) to taki naturalny sposób uzyskiwania świecenia piksela (to do tego "sztucznego podświetlenia") ?

Dziś w MM widziałem nowość 42x60e.

Co ciekawe na tym materiale sprawiał przyzwoite wrażenie i nie odbiegał drastycznie od VT30 (4000 zł!) który stał obok.

Ciekawsze jest jaką cenę wystawiono 2000 bez złotówki, gdzie na internecie w tym samym MM 1800 a w innych sklepach już od ok.1600. Zapytałem też jaka jest cena UT50, okazuje się że 2350, gdzie jeszcze dwa tygodnie temu był za 2100!

Okazuje się że w tym MM robią z nas idiotów. :))

Ciekawe czy wejdą również 42u60 czy (i) ut.

A w przyszłości chętnie widziałbym 42s70. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Myślisz, że te "samo wyładowujące się komórki" w których roztrząsa się kolory (dithering) to taki naturalny sposób uzyskiwania świecenia piksela (to do tego "sztucznego podświetlenia") ?

Nie wiem jak w teorii ale w praktyce pdp wygląda zdecydowanie korzystniej.

Nie wiem jak w teorii ale w praktyce pdp wygląda zdecydowanie korzystniej.

A widziałeś chociaż raz dobrego LCD-ka dobrze wyregulowanego (nie chodzi o kalibrację) ?

U mnie niedawno był gościnnie fan technologii plazmowej i po około godzinie oglądania spytał czy ten TV to plazma (?). Był mocno zdziwiony odpowiedzią, że to LCD.

Ale też fakt, że nowo kupionego LCD Samsunga w klasie do 3tyś zł (40') mojego szwagra nie byłem w stanie zadowalająco dla mnie ustawić. Z tym że moja siostra ma zdecydowanie inne preferencje dotyczące obrazu, więc jej to co było odpowiadało

O ! Są GT w Polsce .

Ta 50 - siątka to nowsza seria od 30 - styki , a GT to półka ?

Ukryta Zawartość

Edytuję : to jak się mają do ST 50 ?

Edytuję : ST średnio o 800 PLN tańszy .

Ukryta Zawartość

A widziałeś chociaż raz dobrego LCD-ka dobrze wyregulowanego (nie chodzi o kalibrację) ?

U mnie niedawno był gościnnie fan technologii plazmowej i po około godzinie oglądania spytał czy ten TV to plazma (?). Był mocno zdziwiony odpowiedzią, że to LCD.

Przykro mi, ale nie widziałem jeszcze dobrego LCD. Poza tym powinieneś sam zauważyć, że ktokolwiek i cokolwiek się pisze, to zawsze jako wzorzec optymalnego obrazu podaje się plazmę, a nie LCD. Ten ostatni cały czas dogania i dogania, i jakoś nie może. Jest już niby tak blisko,coraz bliżej, tyle lat to trwa, ale efekty jak na razie są niezadowalające. Z tego powodu wymyślono coś innego :OLED, wiedząc, że z LCD nie da się zrobić już nic lepszego.

Przykro mi, ale nie widziałem jeszcze dobrego LCD. Poza tym powinieneś sam zauważyć, że ktokolwiek i cokolwiek się pisze, to zawsze jako wzorzec optymalnego obrazu podaje się plazmę, a nie LCD. Ten ostatni cały czas dogania i dogania, i jakoś nie może. Jest już niby tak blisko,coraz bliżej, tyle lat to trwa, ale efekty jak na razie są niezadowalające. Z tego powodu wymyślono coś innego :OLED, wiedząc, że z LCD nie da się zrobić już nic lepszego.

Rozumiem, że na codzień słuchasz tylko muzyki poważnej bo ta przez specjalistów jest uznana za najlepszą ?

Moje LCD-ki są lepsze od plazm bo nie powodują "kompresji" bieli (jasność bieli nie zależy od stopnia wypełnienia ekranu). Kolory i stopniowanie szarości są w klasie "reference" (najwyższej). Nie przejmuj się, że nie widziałeś dobrego LCD-ka. Duża część świata żyje jeszcze w dżungli i im to nie przeszkadza ;-).

wiedząc, że z LCD nie da się zrobić już nic lepszego.

Z plazmy też. Jak myślisz który system plazma czy LCD znikną pierwsze po rozpowszechnieniu się OLED-a ? Ja stawiam na ten "lepszy". :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.