Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

...Jeśli natomiast lubisz przejaskrawione, przesycone kolory takie cukierkowe, to led może być lepszym wyborem. Nie piszę, by kogoś obrazić - po prostu kwestia wyboru co nam się podoba, czy kolory naturalne, czy upiększone...

Na dobrych portalach z recenzjami, możesz sobie sciągnąć ustawienia kalibracyjne (oni to robią ponoć bardzo dokładnie bo po teście trzeba czekać około pięć dni na dodanie ustawień kalibracyjnych) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I dlatego profesjonaliści wybierają co ?..........wiadomo LCD. I to jeszcze najczęściej to "paskudztwo" z matrycą IPS :-).

O jakich profesjonalistach mówisz? O tych od obrazu i telewizji czy raczej pracujących przy komputerach i ich monitorach? Przecież tylko idiota podłączyłby sobie plazmę pod komputer.

Monitor LCD są idealne do takiej pracy i do tego zostały stworzone, więc o czym kolega tak od pewnego czasu klepie o tych swoich profesjonalistach?

LCD-ek pokazuje pełnię swoich możliwości jak jest jasno i bardzo jasno, ale i po ciemku, np takiemu jak ja mam (LG...LE8500), niewiele można zarzucić (na pewno nie nienaturalne, przejaskrawione kolory).

Każdy, a to każdy LCD będzie miał nienaturalne kolory. Myk polega na tym aby tę niedogodność w sztuczny sposób obejść. Stąd te droższe modele LCD będą wyglądały korzystniej od tańszych czyli mniej zaawansowanych. Ale to cały czas magia konstruktorów a nie zalety technologii.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli natomiast lubisz przejaskrawione, przesycone kolory takie cukierkowe, to led może być lepszym wyborem. Nie piszę, by kogoś obrazić - po prostu kwestia wyboru co nam się podoba, czy kolory naturalne, czy upiększone. Osobiście nie jestem ortodoksem i uważam, że jeśli komus nie przeszkadza świadomość nienaturalności barw to led może faktycznie wydawać się jako atrakcyjny. Problem tylko w tym, że po pewnym czasie owa atrakcyjność może męczyći frustrować.

Nienawidzę osobiście przejaskrawionych, nienaturalnych kolorów, rażącej jasności itp. "wynaturzeń" ... posiadam LCD z podświetleniem LED i jestem zadowolony z naturalnego, nieprzesyconego obrazu - pomyśl dla czego.

ps. widziałem plazmę w sklepie, która miała przesycone kolory wzgl. tego mojego LCD

Każdy, a to każdy LCD będzie miał nienaturalne kolory. Myk polega na tym aby tę niedogodność w sztuczny sposób obejść. Stąd te droższe modele LCD będą wyglądały korzystniej od tańszych czyli mniej zaawansowanych. Ale to cały czas magia konstruktorów a nie zalety technologii.

A dithering na plazmach to nie jest "magia konstruktorów" i "SZTUCZNE obejście problemu"? Nigga ... PLEASE. No i Twoja utarta kwestia "każdy LCD będzie miał nienaturalne kolory" - co za brednia? Ale oczywiście możesz udowodnić że nie ma LCD mającego dE nieprzekraczającego 3 ... tylko że Ja wiem że są takie LCD które maja odchyłki barwne dużo niższe, więc nawet nie próbuj.

Panowie wrócę jeszcze na chwilkę do tematu zakupionej przeze mnie niedawno Plazmy Panasonica TX-50XT50E. Po paru dniach testowania, grzebania w ustawieniach stwierdziłem że to nie jest to. Wielu z was, na przedzie z Panem witek_z powie mi: a nie mówiłem :) Otóż panowie...mieliście rację, że lepiej dozpierać do porządnej plazmy lub. Zgadzam się z tym. Jednak ja obrałem inną drogę. Dołożyłem parę stówek i zakupiłem leda Philips 47pfl6007 i szczerze....nie zamieniłbym go na nic innego. Mnogość ustawień obrazu, świetna czerń, dobrej jakości skalowanie obrazu 2d do 3d w pasywie, 4 pary gogli w zestawie. No i.....ambilight. To wszystko razem powoduje, iż jak na razie pozostaję w segmencie kolorowych, pięknych ledów i niech tak pozostanie :) pozdr!

Trzeba zacząć od tego że większość kupujących woli cukierkowe kolory i plazma dla nich wydaje się bez wyrazu. Szczególnie w sklepie.

Producenci telewizorów LCD specjalnie tak kalibrują swoje telewizory pod gusta klienta.

Znajomy który zobaczył obraz na moim skalibrowanym LE40C650 powiedział że obraz w stosunku do trybu normalnego wygląda znacznie gorzej , tak samo tryb film Samsunga.

Panowie wrócę jeszcze na chwilkę do tematu zakupionej przeze mnie niedawno Plazmy Panasonica TX-50XT50E. Po paru dniach testowania, grzebania w ustawieniach stwierdziłem że to nie jest to. Wielu z was, na przedzie z Panem witek_z powie mi: a nie mówiłem :) Otóż panowie...mieliście rację, że lepiej dozpierać do porządnej plazmy lub. Zgadzam się z tym. Jednak ja obrałem inną drogę. Dołożyłem parę stówek i zakupiłem leda Philips 47pfl6007 i szczerze....nie zamieniłbym go na nic innego.

Po paru dniach testowania z pewnością zamieniłbyś go na dowolną plazmę Panasonica, wyższą od XT.

To ja jeszcze też coś przytoczę.... z tego powodu że mam drugą zmianę to godzinkę przed pracą postanowiłem wyjechać do Wesel (w tym mieście pracuję) znajduje się tam sklep Medimax i market Real. Wszedłem do sklepu i uderzyłem od razu na regały Panasonic, szukałem Plazmy oczywiście i znalazłem... ale jakiś model premium bo cena była wysoka (2,5tyś euro koło 10tyś zł) model 55vt60e nie pamiętam całej nazwy, plazmę otaczały Ledy i bardzo się wyróżniała, było to samo co widziałem przedwczoraj, czyli ponuro, ciemno i ogólnie słabo, poprosiłem sprzedawcę żeby spróbował poprawić obraz w tym tv, bo marnie to trochę wygląda jak na tv za 2,5 tyś. a on mi odpowiedział...Plazma w dzień wypada blado przy Led, ale zaczął się bawić rozjaśnianiem, kontrastem itd... a w efekcie było tylko gorzej, a na koniec zaproponował mi tą plazmę za 2100e no nic..na regale obok stały telewizory Philips, popatrzałem na 55" Led za 2100 euro i to było to, nic dodać nic ująć, sprzedawcy podziękowałem i poszedłem do Reala zobaczyć co tam mają... i mieli:) stały dwa 60" koło siebie na pierwszym obraz to była katastrofa, nawet takie pasy było widać jak idą z góry na dół i bolały oczy od dłuższego patrzenia od razu zerknąłem co to za tv... i oba to były LG ten z tym niskim odświeżaniem koło 50Hz to Plazma, cena mówiła sama za siebie 999euro za 60" więc cudów nie było można się spodziewać ten drugi 60" to był Led i obraz w porównaniu do tej Plazmy miał świetny. To by było na tyle moich doświadczeń z plazmami, a jeszcze kilka dni temu chciałem zamówić online tego Panasonic vt50 i bogu dzięki że się powstrzymałem, nie piszę tego złośliwie, ale bardzo się cieszę że mogłem zobaczyć te tv i już wiem że to nie to czego szukałem, obecnie posiadam Lcd samsung 40" 2 lata temu dałem za niego 800e i muszę powiedzieć że obraz jest nie najlepszej jakości, to był spontaniczny zakup, ale teraz już tego błędu nie popełnię. Pozdrawiam Wszystkich i warto czasem przejść się do sklepu i popatrzeć zanim podejmiemy jakąkolwiek decyzje, a to nic nie kosztuje.

Kurde, no może faktycznie te LEDy takie dobre a plazmy do bani :)

A tak na poważnie to ja teraz się zastanawiam, czy to Twoja głupota, brak logicznego myślenia, czy tylko prowokacja.

Bo trudno mi uwierzyć że można takie bzdury wypisywać. Zastanowiłeś się może, brałeś poprawkę na pewne aspekty, które zakłócałyby postrzeganie obrazu ??

Szybkości Ferrari nie mierzysz na zaoranym polu, bo tutaj najgorszy traktor go bierze jak chce. A dobry obraz to nie wyścig jasności.

Nie wiem po co po raz n-ty, jak krowie na granicy tłumaczymy, że nie ma najmniejszych szans aby plazma wyglądała dobrze w rozświetlonym świetlówkami sklepie lub na tle mocniej świecących Ledów. Co jakiś czas i tak przychodzi ktoś oświecony i uświadamia, szerzy swoją jedyną prawdę i jak to dobrze on zrobił że nie wziął tej paskudnej, kiepskiej plazmy. Koń by się uśmiał.

Co jakiś czas i tak przychodzi ktoś oświecony i uświadamia, szerzy swoją jedyną prawdę i jak to dobrze on zrobił że nie wziął tej paskudnej, kiepskiej plazmy. Koń by się uśmiał.

gościu mam takie pytanie do Ciebie, chcesz mnie sprowokować przez takie prostackie pisanie w moim kierunku?

podobne teksty widziałem już na forum Onetu, myślałem że tu ludzie mają trochę więcej kultury....czy Ci się to podoba czy nie, plazma nie zdała egzaminu, nie trzeba mi tv który będzie dobrze działać tylko w nocy....

gościu mam takie pytanie do Ciebie, chcesz mnie sprowokować przez takie prostackie pisanie w moim kierunku?

Tak, do myślenia.

"nie trzeba mi tv który będzie dobrze działać tylko w nocy...."

W domu u siebie ustawiasz kontrast na max. ?Bo w sklepie tak masz ustawione wszystkie tv.

Plazma w sklepie była zdecydowanie za jaskrawa na warunki domowe, tylko jak wokół wszystko świeci się jak halogen, jak nie oświetlenie to stojące obok LEDy, to nie ma siły. Oko się przyzwyczaja. Jeśli ustawione na max. Ledy wyglądają normalnie to chyba coś tu jest nie tak.

Z jednej strony don111 ma rację, że w sklepie LCD są ustawione w tryb "wypal mi oczy na kolorowo" i stojący obok neutralnie ustawiony wyświetlacz (czy to LCD, czy plazma ... czy CRT) wypadnie ... blado, ... ... a z drugiej strony Aro121279 ma rację, krytykując migotanie tanich plazm, które w domu cudownie nie zniknie.

To ja jeszcze też coś przytoczę..

...i warto czasem przejść się do sklepu i popatrzeć zanim podejmiemy jakąkolwiek decyzje, a to nic nie kosztuje.

Jeszcze raz pozwoliłem sobie na odpowiedź bo kompletnie się z kolegą nie zgadzam.

Gdybyś to mówił w czasie gdy w sklepach można było zobaczyć TV z serii 30 (zwłaszcza G30) to jeszcze bym mógł to zrozumieć bo były eksponowane w sklepach w fatalnych ustawieniach.

Teraz zauważyłem że im wyższa seria tym lepiej z prezentacją plazm. W serii 50 (np. ST 50) ustawienia były na tyle dobre że nawet przewaga w jasności LCD nie była przy bezpośrednim porównaniu widoczna.

Nie wiem być może ma kolega inne preferencje, ja nie widzę dla siebie na razie nic innego jak plazma, oczywiście w interesującym mnie normalnym zakresie cen. Nie interesują mnie "nowości" które wprawdzie mogą im dorównywać lub nawet być nieco lepsze, ale za to i niewspółmiernie drożej kosztują.

Może wpływ na to ma to że nie widzę wad (kropy, migotanie) a cenię sobie zalety (naturalne i bardziej zróżnicowane kolory, spokojniejsza dynamika jasności, plastyczność, płynność obrazu, czerń itp). Już nawet w serii X60 z konkurencją w swojej i nieco wyższej cenie niektórymi zaletami wygrywają.

Jeszcze o prezentacji w sklepie. W tych których ja bywam nie jest na tyle jasno by plazma mogła nie "wyrabiać".

Z kolei jest to taki poziom oświetlenia porównywalny z tym jaki mam w domu (okna od strony słońca). Nie wyobrażam sobie bym w domu oglądał TV bez odpowiedniego przyciemnienia, nawet gdyby to był LCD i świecił jak nie przymierzając spawarka. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Producenci telewizorów LCD specjalnie tak kalibrują swoje telewizory pod gusta klienta.

Totalna bzdura !! Mam LCD-ka i nic w nim nie trzeba było kalibrować (tryby THX są wręcz prawie wzorcowe, wg testów po bardzo delikatnej kalibracji można uznać je za wzorcowe), a nie lubię "cukierkowych" kolorów i efekciarskiego obrazu, ale też nie cierpię obrazu ze spadającą jasnością bieli przy dużych wypełnieniach tak jak to ma miejsce na plazmach.

Nie wiem po co po raz n-ty, jak krowie na granicy tłumaczymy, że nie ma najmniejszych szans aby plazma wyglądała dobrze w rozświetlonym świetlówkami sklepie lub na tle mocniej świecących Ledów.

To jest jedna z największych wad plazm. Nie dość, że nie ma możliwości ustawienia naturalnej jasności w każdych warunkach to jeszcze ta jasność pompuje w rytmie wypełnienia ekranu. Plazmy to TV o bardzo wąskim zakresie zastosowań tylko do oglądania filmów w zaciemnionych pomieszczeniach. To moje prywatne wnioski z ostatnich dyskusji :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Od 5 lat mam panasa th50pz80e i wraz z zona jestesmy b. zadowoleni z zakupu.Obraz jest bardzo naturalny,a na kanalach HD jest wysmienity nie wspominajac juz o BR.Od wczoraj u corki w pokoju czeka jeszcze nie rozpakowana plazma panasa 55stw60 i naprawde niewyobrazam sobie zebym byl niezadowolony z obrazu jaki ona oferuje.Nawioazujac do tematu, ok nowe lcd led samsunga serii f7090 czy 8090 prezenzuja na pierwszy rzut oka piekny obraz tym bardziej jak za demo robi jakis lekko poruszajacy sie afrykanski krajobraz.Tylko pytanie czy wygladajac przez okno naszym ocza ukazuje sie obraz jak ze zdjecia o wysokiej rozdzielczosci?To naprawde robi wrazenie ale chyba nie o to tutaj chodzi zeby trawa wygladala jakby przed chwila byla zroszona a koze jeszcze lepiej jak lakierem spryskana.A taki niestety efekt robia bardzo wysokie modele lcd.

Mnogość ustawień obrazu, świetna czerń, dobrej jakości skalowanie obrazu 2d do 3d w pasywie, 4 pary gogli w zestawie. No i.....ambilight.

Dobry telewizor powinien slużyć do oglądania a nie zabawy ustawieniami. Ja w swojej plazmie, gdy po zakupie kilka temu, raz ustawiłem już nic nie ruszam, czy to oznacza że jest to słaby sprzęt?

podobne teksty widziałem już na forum Onetu, myślałem że tu ludzie mają trochę więcej kultury....czy Ci się to podoba czy nie, plazma nie zdała egzaminu, nie trzeba mi tv który będzie dobrze działać tylko w nocy....

Gdy TV porównuje się w sklepie, gdzie jasność jest na poziomie zaawansowanej sali operacyjnej, a w dodatku jeden sygnał podawany jest na kilkaset telewizorów to wówczas można wyciągac wnioski takie jakie chce sprzedawca. Pasy , zakłócenia i inne cuda wianki. Dlatego tacy ludzie jak kolega Aro121279 czy Piteero będą kupować LCD, a sprzedawcy zacierać ręce. I nic na to nie poradzimy. Można pisać, ostrzegać ale Polak i tak wie swoje: bo przecież plazma wypala dziury w matrycy, żre mnóstwo prądu a przede wszystkim straszy dzieci powidokami z duchami.

Od 5 lat mam panasa th50pz80e i wraz z zona jestesmy b. zadowoleni z zakupu.

Od 3 lat mam LG55LE8500 i wraz z żoną jesteśmy b. zadowoleni z zakupu !

Tylko pytanie czy wygladajac przez okno naszym ocza ukazuje sie obraz jak ze zdjecia o wysokiej rozdzielczosci?To naprawde robi wrazenie ale chyba nie o to tutaj chodzi zeby trawa wygladala jakby przed chwila byla zroszona a koze jeszcze lepiej jak lakierem spryskana.A taki niestety efekt robia bardzo wysokie modele lcd.

Kompletna bzdura !! Widać kolega nie oglądał jeszcze dobrego, dobrze wyregulowanego (nie mówię o kalibracji) LCD-ka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Skoro o tej cudownej regulacji... czy każdy LCD da się tak samo wyregulować/skalibrować, czy raczej działa też prawo serii?

Dobry telewizor powinien slużyć do oglądania a nie zabawy ustawieniami. Ja w swojej plazmie, gdy po zakupie kilka temu, raz ustawiłem już nic nie ruszam, czy to oznacza że jest to słaby sprzęt?

Ja w moim małym Sharpie, tym służącym do usypiania, obraz ustawiłem 8 lat temu i do dziś nic nie zmieniałem (jest naprawdę świetny). Obraz na nim jest z roku na rok lepszy. Oczywiście z powodu coraz lepszego materiału dostarczanego nam przez operatorów TV a nie z powodu polepszania się telewizora. To samo z LG też 3 lata temu został ustawiony pod moje preferencje (bardzo drobne korekty z poziomu użytkownika) i do dziś nic nie zmieniałem i nie musiałem go kalibrować :-).

Skoro o tej cudownej regulacji... czy każdy LCD da się tak samo wyregulować/skalibrować, czy raczej działa też prawo serii?

Już o tym pisałem. Moim zdaniem nie każdy. U mojego szwagra nie udało mi się uzyskać zadowalających mnie efektów.

W LCD-ach nie ma "cudownych" regulacji są normalne/zwykłe :-).

Nienawidzę osobiście przejaskrawionych, nienaturalnych kolorów, rażącej jasności itp. "wynaturzeń" ... posiadam LCD z podświetleniem LED i jestem zadowolony z naturalnego, nieprzesyconego obrazu - pomyśl dla czego.

ps. widziałem plazmę w sklepie, która miała przesycone kolory wzgl. tego mojego LCD

Ja również nie lubię tych przejaskrawionych kolorów. Wybrałem plazmę - pomyśl dlaczego.

Powrót po dłuższej przerwie...

@RomekJagoda

A ja lubię mocne intensywne kolory. I jako telewizor do pokoju A/V wybrałem plazmę. Dlaczego? Bo na PDP też mogę sobie takie ustawić i są ładniejsze niż na LCD. A do tego ta nieporównana czerń i kontrast :)

@Sittek

Szczerze mówiąc to mój LG ma możliwości regulacji znacznie bardziej rozbudowane niż Panas.

@Aro121279

Powiadasz że obraz na plaźmie Ci się nie podobał, a jak pozwolili ustawić po swojemu to było jeszcze gorzej? No to mamy diametralnie przeciwstawne doświadczenia.

Widzisz Lech36 roznica polega na tym ze jak widze Samsunga serii F8090 55cali za 2800 euro i jak ktos wyzej wspomnial o tak zwanych cukierkowych kolorach i obrazie o efekcie zdjecia o wysokiej rozdzielczosci a obok stoi plazma vt60 200-300euro tansza i ma obraz naturalny wiec o co tutaj chodzi?Niestety ludzie sie na to lapia(oczywiscie niewszyscy) ale jednak.Jasniej,ostrzej to jest strategia.A nawiazujac do regulacji to niemam zamiaru bawic sie regulacjami w sklepie,wystarczy w moim przypadku ze zdaje sobie sprawe z tego ze wszystko co mnie otacza nie razi mnie w oczy.

Widzisz Lech36 roznica polega na tym ze jak widze Samsunga serii F8090 55cali za 2800 euro i jak ktos wyzej wspomnial o tak zwanych cukierkowych kolorach i obrazie o efekcie zdjecia o wysokiej rozdzielczosci a obok stoi plazma vt60 200-300euro tansza i ma obraz naturalny wiec o co tutaj chodzi?Niestety ludzie sie na to lapia(oczywiscie niewszyscy) ale jednak.Jasniej,ostrzej to jest strategia.A nawiazujac do regulacji to niemam zamiaru bawic sie regulacjami w sklepie,wystarczy w moim przypadku ze zdaje sobie sprawe z tego ze wszystko co mnie otacza nie razi mnie w oczy.

Widzisz na tanich Samsungach może być tak jak piszesz (przykład TV mojego szwagra). Ja z Samsungów ostatnio oglądałem UE75ES9000 i obraz był naprawdę bez zastrzeżeń (żadnych cukierkowych kolorów).

Myślisz, że na tanich plazmach LG i Samsunga też da się ustawić taki idealny obraz, bo z postów tu pisanych wynika, że plazma jest zawsze "cacy" a LCD zawsze "be" :-).

Nie poddam się tak łatwo:) wiem że nikt z Was mi źle nie radzi i chciałbym kupić Plazmę żeby zobaczyć jak to się ma w warunkach domowych, jeśli w domu też będzie marnie to wymienię na Led (po uprzednim dogadaniu się w sklepie).

Prosił bym bardzo o jakąś poradę czy duża różnica w jakości obrazu jest w tych tv?

Panasonic: TX-P50STW60

TX-P50GTW60

TX-P50VTW60

TX-P55VT50E

TX-PSTW50

który najlepiej wypada jakość do ceny?

będę wdzięczny za pomoc

Kup gt60, a będziesz zadowolony. Jeśli nie masz bardzo oswietlonego pokoju za dnia to w dzien będzie cacy. Ja mam st60 model niżej i jest super za dnia , a w nocy to już lepiej nie pisać trzeba się przekonać. Ja kupiłem st60 bo gt60 nie ma w 55 calach.

Napisz jeszcze jaki masz sygnał tv i odległość do TV

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Ja tak samo jak piotr83 kupilem 55stw60 bo gt niema w 55 calach.Ale jeszcze nierozpakowany od wczoraj.Jutro w sobote bede na scianie wieszal.

Wytrwaly jesteś , ja rozpakowalem TV w ciagu 5 min od przyjazdu kuriera o 2 w nocy. Przesyłka z polski do uk :)

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Lech36 niewiem jak dla ciebie ale dla mnie 55cali za 2800 euro to nie jest tanio.To sa najwyzsze modele samsunga.

To może zwróć uwagę na inne firmy a nie tylko na Samsunga. Jest jeszcze trochę do wyboru. Niektóre mają dobrą prasę. Trzeba tylko chcieć "pogrzebać" w testach i sprawdzić wstępnie w sklepie. Mnie się udało. Taki np Pioneer Kuro (LCD) w Polsce nie sprzedawany (tylko w USA) ma matrycę LCD Sharpa. RGB dodam, żeby Bobcat się nie uaktywnił ;-). To jest bardzo drogi TV. Myślisz, że też niedobry bo LCD i ma sztuczne przejaskrawione kolory ?

Lech36 niewiem jak dla ciebie ale dla mnie 55cali za 2800 euro to nie jest tanio.To sa najwyzsze modele samsunga.

2800 euro to dla mnie też drogo, ale jest to górna granica jaką mogę ze TV zapłacić jeżeli ten (TV) przekona mnie, że warto (w końcu to zakup na minimum 5 lat). Do tej pory udało mi się nawet nie zbliżyć do tej granicy i jestem (moja żona też) zadowolony. Zwłaszcza wtedy jak fan technologi plazmowej, będąc u mnie, zadaje mi pytanie czy ten TV to plazma (?) i to późnym wieczorem (w pokoju półmrok).

Uff, a już się bałem :-)

Niepotrzebnie się bałeś. LCD-ki nie "gryzą". Chociaż może jak Ty takiego kupisz to kto wie ;-). Na pewno nawali Ci po krótkim okresie pracy ;-).

Z drugiej strony to zastanawiam się co zrobisz jak Panasonic wprowadzi swoje "groźby" w czyn. Zostaniesz tylko z LCD-ami no i może drogimi OLED-ami. To będzie prawdziwa tragedia ;-).

Pozdrawiam

To jest jedna z największych wad plazm. Nie dość, że nie ma możliwości ustawienia naturalnej jasności w każdych warunkach to jeszcze ta jasność pompuje w rytmie wypełnienia ekranu. Plazmy to TV o bardzo wąskim zakresie zastosowań tylko do oglądania filmów w zaciemnionych pomieszczeniach. To moje prywatne wnioski z ostatnich dyskusji :-).

To ciekawe co piszesz. Naturalna jasność w dowolnych warunkach domowych jest do ustawienia i to z zapasem. Plazma nie poradzi sobie tylko w takich warunkach oświetleniowych, w których jedynie matowy LED da radę ale też będzie wyglądał niekorzystnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.