Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie. Czy w ST60 można oglądać materiały z Youtube w wysokiej rozdzielczości? Proszę jakiegoś posiadacza o sprawdzenie i odpowiedź. A i jeszcze jedno, jest Vod TVP?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A wyobraź sobie, że po moim wpisie Maciej Koper wysłał mi właśnie propozycję kalibracji w opcji jaką opisałem.

I powstrzymaj się na przyszłość w ocenie personalnej innych rozmówców.

Trzeba było wcześniej przeczytać jego ofertę to byś wiedział już dawno.

Podobnie przy naprawie TV płacę jak jest lepiej niż przed naprawą.

Naprawa a kalibracja to dwie różna sprawy.

Są tacy co absolutnie różnic nie widzą-więc co wtedy,będziesz się przekomarzał że ty nie widzisz i nie zapłacisz ,a kalibrator będzie twierdził że jesteś ślepy-bo on wyraznie widzi ?

Maciek może pójdzie na ten układ i pieniędzy nie wezmie,ale inny gość (nie wiadomo)

Za leczenie pacjenta odpowiedzialny jest lekarz przepisujący leki, a nie farmaceuta.

Jesteś kolego w dużym błędzie-są leki bez recepty-na przeziębienie-i nie tylko.

Lekarz nie ma tu nic wspólnego-i nie będę prowadził jałowych dyskusji-te parę tyś wpisów to twoja wiedza-powodzenia,w każdym wątku(tylko nie na tema). ;)

Nic nie odpisuj-nie poć się.

formaty przeplatane nie powinny istnieć.

Skoro opłaty za emisję są funkcją ilości bitów - nic dziwnego, że istnieją. Do tego stopnia zawładnęły rynkiem, że nie ma nawet norm nadawania w "p".

Jesteś kolego w dużym błędzie-są leki bez recepty-na przeziębienie-i nie tylko.

Twierdzenie 'sittka' jest wtedy nadal aktualne. "Lekarzem" jest każdy sam (sam jest odpowiedzialny).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sorry ale w noc tyle w clubie się zostawia.-więc jak po wydaniu na driny ,wstęp,taxi itd nie szkoda ci tych pieniędzy-to i na kalibrację nie powinno ci być szkoda.

Jeśli ktoś tyle w noc zostawia w klubach, to chyba nie zawraca sobie głowy jakimiś pierdołami jak kalibracja i TV bierze z najwyższej półki, np 4K do kibla.

Nic nie odpisuj-nie poć się.

Ale to ty sugerowałeś odpowiedzialność farmaceuty, kojarzysz? magister farmacji? apteka?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Naprawa a kalibracja to dwie różna sprawy.

Są tacy co absolutnie różnic nie widzą-więc co wtedy,będziesz się przekomarzał że ty nie widzisz i nie zapłacisz ,a kalibrator będzie twierdził że jesteś ślepy-bo on wyraznie widzi ?

No to kalibracja to jak tuning auta np.

Kierowca musi poczuć różnicę w jeździe przed i po zabiegu. Jak tylko go magik będzie zapewniał:

-niech mi Pan uwierzy teraz jest lepiej,

to ja dziękuję za taki tuning. Różnica ma być odczuwalna od razu i to dla kierowcy również.

Trzeba było wcześniej przeczytać jego ofertę to byś wiedział już dawno.

Co bym wiedział już dawno?

Maciek ma w ofercie usługę na warunkach jakie mi zaproponował?

To jest u niego standard?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jeśli ktoś tyle w noc zostawia w klubach, to chyba nie zawraca sobie głowy jakimiś pierdołami jak kalibracja i TV bierze z najwyższej półki, np 4K do kibla.

Tv z najwyższej półki też wymaga kalibracji,a to 4k na dzień dzisiejszy faktycznie w kiblu można powiesić.

+

0

O ile się nie mylę-gdzieś była wzmianka(taki cytat) na stronie Maćka ,że jak nie zauważysz zmian,to nie zapłacisz-coś takiego.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak dla mnie istotne by były dwa parametry przy kalibracji.

Jakby się Maćkowi udało polepszyć płynność ruchu w moim VT i może płynność przejść tonalnych, a reszta by się nie pogorszyła, to mistrzostwo świata.

To są jedyne dwa elementy, których niedomagania mogę dostrzec.

To jakie mają one obecnie zastosowanie skoro są ?

Mają obecnie zastosowanie zapchajdziury :)

NA prawdę ... jak widzę to rozsypujące się na skokach narciarskich 1080i@50 FPS na TVP DVB-T , to wolałbym już 720p@50FPS - końcowa jakość byłaby wyższa.

Mają obecnie zastosowanie zapchajdziury :)

Chyba żartujesz. Są powszechnie stosowanym (powiem więcej: jedynym istniejącym) standardem nadawania DVB-T/S.

jak widzę to rozsypujące się na skokach narciarskich 1080i@50 FPS na TVP DVB-T

A to ciekawe. Mam dwa telewizory, na żadnym się nie rozsypuje.

wolałbym już 720p@50FPS - końcowa jakość byłaby wyższa.

Nie byłaby.

Skoro opłaty za emisję są funkcją ilości bitów - nic dziwnego, że istnieją.

??? ... przecież 720p wymaga mniej bitów dla zachowania przyzwoitej jakości (formaty przeplatane gorzej się kompresuje, nawet na surowo licząc, to 1280x720 to nieco mniej pikseli od 1920x540).

Główny problem przeplatanych, to dodatkowe straty jakości choćby przy usuwaniu przeplotu.

Nie byłaby.

Wytłumacz dla czego.

A to ciekawe. Mam dwa telewizory, na żadnym się nie rozsypuje.

Boś ślepy (skoro nie widzisz czasem tych makrobloków), albo masz włączone rozmywanie zniekształceń blokowych (w menu TV nazwane ładnie "usuwaniem zniekształceń" - l o l) ... choć dobre oko zobaczy to zwiększone rozmycie. Zwróciłem na to uwagę w ostatnich dniach.

Chyba żartujesz. Są powszechnie stosowanym (powiem więcej: jedynym istniejącym) standardem nadawania DVB-T/S.

Co nie znaczy, że są dobrym standardem. ... jedyna przewaga 1080i 50 FPS nad 720p 50FPS jest w filmach (bo da się przepchać 1080p25FPS w 1080i50FPS, podczas gdy w 720p byłoby ... 720p i każda klatka dublowana)

@ Kyle

Uznano (moim zdaniem jak najbardziej słusznie), że mimo wszystkich niedogodności wynikających z "i" obraz 1080i jest lepszy od 720p. Wystarczy zresztą porównać ARD/ZDF (720p) z Animal Planet czy National Geographic (1080i). Różnica na korzyść tych ostatnich jest zauważalna natychmiast.

Może jestem ślepy. A może Ty czepialski. Albo coś nie halo z Twoim telewizorem.

@ Kyle

Uznano (moim zdaniem jak najbardziej słusznie), że mimo wszystkich niedogodności wynikających z "i" obraz 1080i jest lepszy od 720p. Wystarczy zresztą porównać ARD/ZDF (720p) z Animal Planet czy National Geographic (1080i). Różnica na korzyść tych ostatnich jest zauważalna natychmiast.

Nie wykluczone, że "ARD/ZDF" robi często to samo co "TVP1/TVP2" ... czyli skalowane SD

Nie wykluczone, że "ARD/ZDF" robi często to samo co "TVP1/TVP2" ... czyli skalowane SD

Nie sądzę. To nie w stylu skrupulatnych i dokładnych z natury Niemców.

Nie sądzę. To nie w stylu skrupulatnych i dokładnych z natury Niemców.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... tia

Ukryta Zawartość

... yhy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zauważyłem że jak obraz jest skalowany z SD (tvp1 i 2) to w obrazie widać obwódki, w pierwszym linku widać to dokładnie na brzegu kartki papieru i ramionach prezenterki, gdzie niegdzie widać też "schody", druga fotka jest bez wątpienia lepszej jakości.

No to kalibracja to jak tuning auta np.

Kierowca musi poczuć różnicę w jeździe przed i po zabiegu. Jak tylko go magik będzie zapewniał:

-niech mi Pan uwierzy teraz jest lepiej,

to ja dziękuję za taki tuning. Różnica ma być odczuwalna od razu i to dla kierowcy również.

Myślę ze nie będziesz zawiedziony.

Tak. Mi też mówił że jak nie zobaczę różnicy to nie będę musiał płacić. Jak skończył to nawet przez myśl mi nie przeszło powiedzieć coś takiego. Fakt że różnice nie są jakieś spektakularne. W pewnych aspektach jest lepiej a w pewnych znacząco lepiej. Np czerń poprawiła się trochę, natomiast odwzorowanie kolorów, głębia obrazu i naturalność jak dla mnie znacznie, zwłaszcza w porównaniu z trybem kino, nie wspominając o normalnym i reszcie ( kalibrowany na trybie prawdziwe kino).

Jak dla mnie istotne by były dwa parametry przy kalibracji.

Jakby się Maćkowi udało polepszyć płynność ruchu w moim VT i może płynność przejść tonalnych, a reszta by się nie pogorszyła, to mistrzostwo świata.

To są jedyne dwa elementy, których niedomagania mogę dostrzec.

Płynności ruchu nie da rady poprawić, masz kilka ustawień IFC i da się wybierać tylko między nimi. Ewentualnie można sprawdzić poprawność ustawień na źródłach sygnału.

Ja używam pośredniego cały czas, do lekkiego teatru o dziwo się przyzwyczaiłem i teraz znowu denerwuje mnie "normalny" judderowy przekaz.

Płynność przejść tonalnych chyba da się u Ciebie poprawić. Po ustawieniu prawidłowego balansu bieli trzeba poprawnie ustawić 10-punktową gammę. Ja się tym bawiłem u siebie na ST60.

Poprzednie Panasonic były dość skąpe w ustawienia tego typu ale seria VT30 już chyba to miała zaadoptowane.

A które ustawienie jest ważniejsze RGB gain (6 suwaków) czy 10p ( 10 suwaków) ?.

10 suwaków ?

Generalnie o co chodzi, kolor składa się z trzech podstawowych składowych R G B (czerwony, zielony, niebieski) i trzeba wyrównać poziom tych składowych aby kolor wynikowy na tv był prawdziwy. Do tego służy ustawienie "balans bieli" (100% tych trzech składowych = kolor biały). Zwykle balans bieli jest rozjechany w mniejszym lub większym stopniu i np masz kolory z zabarwieniem czerwonym albo zielonym, albo obraz jest za chłodny itd.

Biała plansza przy max jasności to tzw IRE 100, czarna plansza to IRE 0, pośrednie wartości to skala szarości. I teraz tak - RGB gain (wzmocnienie) to ustawienia kontrastu każdego koloru (R, G, B), ustawia się to na jasnych planszach w okolicach IRE 70-80. Jest jeszcze jasność RGB (RGB cut / cutoff - różnie nazwane) to się ustawia na ciemnych IRE.

W balansie bieli najczęściej są ustawienia ogólne (tzw 2 punktowy balans bieli) gdzie ustawiasz kolory w dwóch punktach jasności (tak jak wyżej podałem) i to daje już dość poprawny obraz, jest też dokładniejsze ustawienie w 10 punktach od IRE 0 (10-20-30....90-100), to już zapewnia precyzyjne kolory niezależnie od jasności (przy 2 punktowej odrobinę może się rozjeżdżać). Można jeszcze to samo zastosować dla kolorów dodatkowych CMY ale to już nie jest takie istotne. Na koniec można jeszcze poprawić 10-punktową gammą, gamma jest ważna bo zapewnia płynny przebieg jasności.

Dlatego nie zawsze kalibracja się opłaca (przynajmniej ta płatna), w przypadku mojego ST60 oceniam że obraz w stosunku do najlepszego trybu True Cinema poprawił się o ok 10-15% (wyraźnie za duże zabarwienie czerwonego).

Czy był jakiś istotny problem by tą czerwień samemu skorygować na bieli?

Nie rozumiem co chcesz przekazać.

Że na tych obrazach z TV ZDF HD o rozdzielczości 1280x720 pix, które ktoś zrzucił pewnie przy pomocy karty PC, ewidentnie widać że to realnie SD 720x576 (bo marna ilość detali), wyostrzone (bo widać negatywny efekt filtra wyostrzającego) i przeskalowane do 1280x720. Nie widzisz tego? - to zabawne w takim razie, skoro z XX metrów na ekranie 30-40cali bez problemu rozróżniasz HD od SD.

ps. co najwyżej znaczek stacji na tych screenach jest w HD ... tak jak w TVP1 na "wiadomościach"

Innymi słowy te wywody "w stylu skrupulatnych i dokładnych z natury Niemców" możesz wsadzić między bajki.

Pokazuje zawsze to co ustawione masz systemowo na wyjściu dekodera a nie rozdzielczość materiału.

Nie mam dekodera. Karte wkladam do szczeliny CI w plazmie.

10 suwaków ?

Może żle to napisałem, bo w tym tv co się bawiłem, to dla poniższych ustawień są suwaki i dla każdego ustawienia była podana jedna wartość np:

R-Offset: 25

G-Offset: 23

B-Offset: 26

R-Gain: 24

G-Gain: 27

B-Gain: 26

I te powyższe wprowadziłem.

Ale akurat coś nie mogłem znaleźć ustawień (myślałem że też będą suwaki) dla 10p, dla których ustawienia podane były tak :

10p White Balance submenu:

Interval 1: Red 0, Green 11, Blue 0

Interval 2: Red 1, Green +1, Blue +1

Interval 3: Red 0, Green +1, Blue +1

Interval 4: Red 1, Green 0, Blue +1

Interval 5: Red 0, Green +2, Blue +1

Interval 6: Red +2, Green +1, Blue +3

Interval 7: Red +2, Green +1, Blue +2

Interval 8: Red +1, Green +1, Blue +3

Interval 9: Red 0, Green 1, Blue +2

Interval 10: Red +1, Green 0, Blue +3

To są akurat ustawienia dla Samsung 32F4000 (tego co o nim wcześniej pisałem że ma kilkanaście % lepszy kontrast niż niektóre plazmy), bo ktoś znajomy ma taki właśnie, widziałem jak u niego chodził ale bawiłem się w sklepie, bo ta osoba lubi raczej bardziej agresywny tryb żywy ;).

Ustawienia są z poniższego linka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tv z najwyższej półki też wymaga kalibracji

Tak? Naprawdę? Każdy WYMAGA? To teraz z fabryk wypuszczane są tylko buble, bez kontroli jakości? A może dotyczy to tylko tych produkowanych w piwnicach albo starych hangarach? Takich bzdur to nie pisze nawet Maciek.

A ja zauważyłem że jak obraz jest skalowany z SD (tvp1 i 2) to w obrazie widać obwódki

Nie zauważyliście, że najbardziej do dupy jest obraz ze studia? (Teleexpress, Wiadomości TVP1, TVP2, jakieś inne pierdoły .....)

Jeszcze nie widziałem Samsunga co by miał dobry obraz.

W przypadku programów TVP1 HD i TVP2HD nadawanych ze studia nawet plazma Panasa nic nie zrobi. Jest do kitu. Tak więc nie od telewizora to zależy a bitrate do dupy i skalowania.

Najlepszym obrazem jest nowoczesna produkcja filmowa. Były próby robione produkcji wielkoformatowej na elektronicznych kamerach ale póki co się nie przyjęło. Osobnym zjawiskiem jest obraz generowany komputerowo. Avatar 3D robi wrażenie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tak? Naprawdę? Każdy WYMAGA? To teraz z fabryk wypuszczane są tylko buble, bez kontroli jakości? A może dotyczy to tylko tych produkowanych w piwnicach albo starych hangarach? Takich bzdur to nie pisze nawet Maciek.

Wyświetl postUżytkownik witek_z dnia 29.01.2014 - 21:24 napisał

Bo Maciek ma to (RAZ) napisane na swojej stronie-i nie musi się powtarzać.

Zapytaj Maćka-że z każdego tv można kalibracją wycisnąć więcej(nawet tego najbardziej wypasionego)

Jak uważasz że ja racji nie mam.A bzdury to ty piszesz.

I nie chodzi o to że (każdy wymaga) tylko że w każdym można kalibracją więcej dobroci wycisnąć.

Teoretycznie zawsze można zmienić jakieś parametry, ale czy będzie widoczne, czy to dostrzeże ludzkie oko i co najważniejsze czy będzie zawsze WMAGANE?

Maciek niech pisze co chce, na tym zarabia i to jego sprawa, tylko po co bezmyślnie powtarzać słowa których się nie rozumie?

Teoretycznie zawsze można zmienić jakieś parametry, ale czy będzie widoczne, czy to dostrzeże ludzkie oko i co najważniejsze czy będzie zawsze WMAGANE?

Maciek niech pisze co chce, na tym zarabia i to jego sprawa, tylko po co bezmyślnie powtarzać słowa których się nie rozumie?

Jak ktoś ma niskie wymagania, to styknie mu lcd za kilka stówek ... jak ktoś ma wysokie wymagania, to potrzebna kalibracja topowego tv.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.