Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Może coś przeoczyłem ale co mają plazmy do prawa EU?

Tak samo jak żarówki żarowe pobierają "za dużo" prądu i jest ich tak dużo ( w każdym domu po min. 3 szt. :-) ) dlatego trzeba było ich zabronić - bo są "nieekologiczne".

No ale jest już zakaz sprzedawania plazm ? Przepisy mówią przy jakiej wielkości TV ma być maksymalne zużycie prądu ?

Panasonic " wyprzedza przepisy UE " ?

To tylko takie pieprzenie jak o "zakazie wędzonek". Zakazana jest pewna ilość pewnych substancji; większość robionych "na dymie" wędzonek trzyma się nowej normy z zapasem.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A co się stało z żarówkami i z jakiego powodu? Czy żarówki energooszczędne dają lepsze światło?

A jak oceniacie jakość transmisji z Soczi? Obraz realizowany z kamer 4K.

Z żarówkami nic się nie stało - poza zmianą nazwy :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

eko żarówki nie dają lepszego światła - nienawidzę zwłaszcza świetlówek, które wcale takie energooszczędne nie są w warunkach domowych.

Jakość transmisji oceniam bdb - natomiast jakość gazu się pogorszyła ... takie mam wrażenie bynajmniej :-)

Ukryta Zawartość

Jakość transmisji oceniam bdb - natomiast jakość gazu się pogorszyła ... takie mam wrażenie bynajmniej

Gazu którego tankujesz do samochodu , lub kupujesz w butli do kuchenki gazowej ?

A jak oceniacie jakość transmisji z Soczi? Obraz realizowany z kamer 4K.

Jak na TVP 1 HD to całkiem fajnie ( 50GT50 )

Czy żarówki energooszczędne dają lepsze światło?

Nie

Lobby LCD - załatwiło za $ "prawne" wykluczenie z rynku swojej jedynej konkurencji.

??? Plazmy wykluczone za dolce, bo komuś przeszkadzało że jest inny typ wyświetlacza? Co za brednia! To tak jak by zniszczyć produkcję głośników wstęgowych lub ART bo są inne - BEZSENS! Ta "teoria śpikowa" się nawet kupy nie trzyma (czyt: wolę tą o UFO, lub o pseudo-lądowaniu US lub A na księżycu)

Czy ktoś używa kamerki internetowej do skype?

To tak jak by zniszczyć produkcję głośników wstęgowych lub ART bo są inne - BEZSENS! Ta "teoria śpikowa" się nawet kupy nie trzyma (czyt: wolę tą o UFO, lub o pseudo-lądowaniu US lub A na księżycu)

To mało wiesz. Dowiedz się dla czego Elac zaprzestał produkcji wspaniałych głośników jonowych. O pozostałych tematach też nie masz wiedzy.

Ktoś kiedyś powiedział, że internet to ściek informacyjnych śmieci i miejsce dezinformacji.

Aż się prosi panowie. Mniej pitolenia.

Dowiedz się dla czego Elac zaprzestał produkcji wspaniałych głośników jonowych.

Jestem ciekawy, dlaczego ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To mało wiesz. (...) O pozostałych tematach też nie masz wiedzy.

Ktoś kiedyś powiedział, że internet to ściek informacyjnych śmieci i miejsce dezinformacji.

Aż się prosi panowie. Mniej pitolenia.

... nie pitol dezinformacyjnymi ściekami. ... o pozostałych tematach nawet nie "nie masz wiedzy", tylko jesteś poniżej dna siejąc sprzeczne z rzeczywistością informacje. ... od tej kalibracji temp. barwowej przy pomocy jarzeniówki z Castoramy mózg ci się wylasował.

ARTON55 - masz szansę się wybronić ... napisz coś więcej o tym głośniku jonowym ELAC to wyjątkowo przyznam Ci rację. Bo z tego co teraz poszperałem odrobinkę odnośnie głośników jonowych ELAC, to nie jest tak jak piszesz.

"Zawodowcy" od kalibrowania mówią nam o potrzebie kalibrowania co 1,5 roku. "Zawodowcy" od handlu o potrzebie wymiany sprzętu co kilka lat. Przed chwilą wróciłem od matki i zrobiłem na szybkiego kilka zdjęć soniakowi z lat 80-tych. Obraz z niego jest lepszy od niejednego LCD by nie powiedzieć od wszystkich z tej grupy rozmiarowej.

Zamiast polewania i osobistych wycieczek konkrety panowie.

Ukryta Zawartość

post-27801-0-56294500-1391960170_thumb.jpg

post-27801-0-86799400-1391960206_thumb.jpg

post-27801-0-40071700-1391960538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze zdjęcia są zbyt kiepskie by coś dało się ocenić (inna sprawa, że zrobić na prawdę dobre zdjęcie jest bardzo trudno). Kolejna sprawa, to obraz nie jest przypadkiem nienaturalnie ściśnięty w poziomie z powodu źle ustawionego tunera? Zaraz wkleję jedno zdjęcie byś miał porównanie.

Porównaj czytelność liter z tym co Ty wkleiłeś (zdjęcie mógłbym zrobić lepsze gdybym zgasił światło, ale chciałem pokazać obraz w niekorzystnych warunkach):

w31l.jpg

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

kilka zdjęć soniakowi z lat 80-tych. Obraz z niego jest lepszy od niejednego LCD by nie powiedzieć od wszystkich z tej grupy rozmiarowej.

Faktycznie tak myślisz? czy chciał byś tylko za wszelką cenę mieć rację i satysfakcję z twoich porównań-i pseudo pomiarów.

Po następne-tak kiepskie zdjęcie do porównań,bez LCD obok to jak sprawdzanie smaku przez szybę.

Koledzy.

Wy nie odróżniacie zdjęć na szybko zrobionych i nie wyostrzonych od jakości obrazu tv 20-letniego! Czy oprócz niezłapanej ostrości można się do jakiś parametrów obrazu doczepić. słucham konkretów nie bzdur.

Kylie. Pokazałeś , że cierpisz na osobiste niedowartościowanie. Czy moje zdjęcie nie wykazało, że ten staruszek NIE WYMAGA KALIBRACJI? Przypomnij nam co na ten temat twierdziłeś. Czy już dowiedziałeś się jaką mają odchyłkę od wartości nominalnej jarzeniówki o bieli 6500k? A jak tam z głośnikiem jonowym Elaca? Maż coś z konkretów dopowiedzenia?

No i podstawowe pytanie. Jaką wielkość ekranu ma ten sfotografowany przez ciebie LCD?

Czy oprócz niezłapanej ostrości można się do jakiś parametrów obrazu doczepić. słucham konkretów nie bzdur.

Bzdurą to są te zdjęcia które wstawiłeś. I ty chcesz to określić na ich podstawie? Przecież na nich wszystko jest nie tak, mdło, blado z przesadzoną czerwienią, do tego dochodzą jeszcze przekłamania samego ekranu np w moim laptopie jak i pewnie reszty użytkowników...jak Ty to piszesz, każdy kto ma choć trochę inteligencji wie że nie da się określić odwzorowania kolorów za pomocą tak lipnych zdjęć oglądanych dodatkowo na innym ekranie. Studiów też nie trzeba kończyć żeby to wiedzieć...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tribul-jak chcesz Steve Wondera przekonać. :)

Dla takich ludzi to konkretów trzeba by poszukać na ich poziomie myślenia,czyli tak głupich i nic nie wnoszących(mało tego-tandetnych) jakie oni sami podają-tylko jest zastanowienie czy robi to paląc głupa czy dla jaj z czystą premedytacją.

A tam szkoda czasu.-na takie polemiki.

Mamy złoto na Igrzyskach i to jest ważniejsze.

...zdjęcie mógłbym zrobić lepsze gdybym zgasił światło, ale chciałem pokazać obraz w niekorzystnych warunkach):

Kalibrowałeś telewizor ? no i w jakim trybie lubisz oglądać tj w film, neutral itp, no i jakim trybie kolorów ?.

Arton fajny ten telewizorek aż dziw że to taki "staruszek", kolory rewelacyjne, zbieżność dynamiczna i statyczna super, biel bez kolorów podstawowych i dopełniających, gdyby jeszcze zmieniić format w tunerze i ciut zmniejszyć jasność to byłoby OK.

A wszyscy co tu psioczą niech dają spokój.

Kyle nie masz przypadkiem ciutkę zbyt dużo zielonego w światłach?

Kyle nie masz przypadkiem ciutkę zbyt dużo zielonego w światłach?

Zdjęcie nie nadaje się do oceny kolorów. Jak ustawię inny balans bieli w "zdjęciorobie", to kolory będą inne.

Kalibrowałeś telewizor ? no i w jakim trybie lubisz oglądać tj w film, neutral itp, no i jakim trybie kolorów ?.

Skalibrowałem tylko gammę (tak by było najbliżej 2.2) i gradację ("jasność" na 52 co odkryło parę dolnych odcieni).

Czy oprócz niezłapanej ostrości można się do jakiś parametrów obrazu doczepić.

Poza zrąbaną geometrią i wspomnianym brakiem ostrości, nic więcej nie można ocenić, z powodu przekłamań barw choćby samego aparatu.

To sukces. Ja widzę że lud jest biały.Tym samym balans prawidłowy. Kontrast wysoki. Przyznaje geometria trochę puściła. Co oznacza jak pisałem bajki o częstej regulacji kolorów i wymianie sprzętu na nowy. Dziękuję. Tak twierdziłem od początku. Przypomnę kupiony w latach 80-tych w Pewexie w Mariocie. Nie dajcie się wpuszczać w maliny.

To sukces. Ja widzę że lud jest biały.T

A ja widzę, że ma odcienie kremowego, czerwonego/pomarańczowego, niebieskiego (zdjęcie nr. 4 i nie mam na myśli tego niebieskiego/błekitnego wewnętrznego pasa lodu)

ps. poza tym na biały jako wyznacznik na tych fotkach to bym nie patrzył, bo wystarczy lekkie przepalenie barw na matrycy światłoczułej i już z zafarbu zrobi się czysta biel

Bierz poprawkę, że to kineskop a nade wszystko, że ma 21". Na zdjęciu nie da się go dobrze ocenić tak jak wygląda na żywo. Przekłamania aparatu i matrycy komputera. A na żywo na prawdę robi wrażenie wysokim kontrastem, wyraźnym obrazem i ładnymi kolorami jak by był to niedawno kupiony Sony. Małe LCD się chowają a z dużymi wiadomo, nie ma szans.

Witam wszystkich forumowiczów Audio stereo. Kyle mam pytanie do Ciebie. Posiadam Sony 40 ex720. Do oglądania filmów i sportu używam fabrycznych ustawień czyli 'Kino1' i 'Sport' . Czy da sie coś skorygować żeby było lepiej szczególnie chodzi mi o Film. Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.

chyba tylko w zakresie rozdzielczości

Skoro z dużymi "tylko w zakresie rozdzielczosci" to czemu nie z małymi również, które mają 1920x1080 pix? Znowu czuć politykę plazmofila, twierdzącego że LCD to dno - przynajmniej tak odebrałem Twoją sugestię.

Skoro z dużymi "tylko w zakresie rozdzielczosci" to czemu nie z małymi również, które mają 1920x1080 pix? Znowu czuć politykę plazmofila, twierdzącego że LCD to dno - przynajmniej tak odebrałem Twoją sugestię.

Ponieważ małe LCD mają również inne mankamenty.

Ładną fotkę zrobiłeś i nawet czerń mi się podoba ale włączone jest światło w pokoju i obraz jest statyczny.

Nie chcę się z Tobą znów kłócić ale ja naprawdę widziałem ten telewizor w realu (nie mylić z marketem) i niestety nie spełniał moich oczekiwań.

Skoro już porównujecie LCD do Sony CRT, to pamiętam jak za czasów ostatniego (tuż potem skończono produkcję CRT) najlepszego modelu Sony na Trinitronie o zwiększonej gęstości luminoformu (ostatni najnowszy i najlepszy trinitron), model chyba HQ150 porównywałem go z plazmą kuro, na sygnale z satelity astra z tunera analogowego (chyba na eurosporcie), to bardziej mi się podobał wtedy ten Soniak, miał bardziej płynny ruch, czerń też była jakby nieco lepsza i nasycenie i odcienie kolorów. Potem czytałem że ten Japończyk co opracował ten tv został wywalony z firmy za bardzo wysokie nakłady na opracowanie tego tv.

Potem miałem okazję kupić ten tv ale w domu się nie zgodzili ze względu na dużą głębokość.

To był chyba ten model:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.