Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Istny armagedon, padają jak muchy.

Myślę że padają tak jak inne wyroby elektroniki z danej półki cenowej. Nic nadzwyczajnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie trzeba jechać, zawsze można napisać lub zadzwonić i zamówić kuriera. Poza tym chciałem tylko pomóc, to wszystko.

Wiem, spoko.

Po prostu trzeba się pogodzić z faktem, że plazmy przestały być produkowane i sprzedawane. Jak kiedyś kineskopowce.

Jeszcze pół roku temu kupiłbym st60 i byłoby pozamiatane. A dziś - zostaje LCD. Podkreślam, że to TV na przeczekanie, na rok powiedzmy, który potem powędruje do pokoju dziennego, dlatego nie chcę wydać fortuny, powiedzmy do 5 tys mogę dać.

Myślę że padają tak jak inne wyroby elektroniki z danej półki cenowej. Nic nadzwyczajnego.

Lechu, jako znawca elcedeków może zamiast uparcie dręczyć plazmy i ich właścicieli polecisz coś ciekawego i sprawdzonego do 5 tys i 50-55 cali przekątnej?

Wszyscy chwalą za PQ i cenę Samsung seria 6400 z 2014r. (nie mam doświadczenia w domowym używaniu).

Philips (mój wysoki) poza Twoją możliwością budżetową.

Porównuję (bo mam oba w domu !) Sama 46C8000 (chyba 2011 pierwszy model 3D) z Philips (2014 - martyca Samsung najwyższa) 55PFL8008/12 i jest duży progres w jakości PQ.

Oczywiście na korzyść nowego PHILIPSA, model 2014.

Wszyscy robią dziś bardzo dobre LCD !!! SONY/PANAS/TOSHIBA/PHILIPS/LG/ ... MANTA.

Na Samie (I piętro) mam BD i NTC a na Philipsie (parter) SAT nc+ i FAT PS3.

Przy czym PHILIPS "jedzie" wszystko po USB z pena/HDD NTFS !

Nikt o tym nie pisze bo rzadko u kogo spotykają się w domu takie dwa wysokie modele LCD o dużych przekątnych.

Zdecydowana część piszących ma stare plazmy lub niskie modele ( czytaj: tanie bardzo) LCD.

Ich miarodajność jest ZEROWA.

Lechu, jako znawca elcedeków może zamiast uparcie dręczyć plazmy i ich właścicieli polecisz coś ciekawego i sprawdzonego do 5 tys i 50-55 cali przekątnej?

Nie. Jestem zdania, że wyboru każdy powinien dokonać sam. Pozatym nie jestem znawcą LCD-ków. Trzeba cztać testy chodzić do sklepów i oglądać, prosić sprzedawców o pilota i próbować ustawić pod własne preferencje. Po kilku wizytach i przeczytaniu kilku portali testujących na pewno się coś wyklaruje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dzięki Janunio za propozycje.

Ten Szajsung 6400 jest OK, ale nie jestem w stanie zaakceptować stopki ala kurza łapa

Philips ma dobre testy, ale można też wyczytać, że kontrast jest przeciętny (dla mnie sprawa kluczowa) oraz spory clouding:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie. Jestem zdania, że wyboru każdy powinien dokonać sam. Pozatym nie jestem znawcą LCD-ków. Trzeba cztać testy chodzić do sklepów i oglądać, prosić sprzedawców o pilota i próbować ustawić pod własne preferencje. Po kilku wizytach i przeczytaniu kilku portali testujących na pewno się coś wyklaruje.

no nic odkrywczego to żeś nie napisał...

ja wiem, że wyboru dokonam sam, ale czekam na propozycje czym w ogóle się zainteresować

często podkreślasz że Twoi znajomi mają takie świetne LCDeki (i słabe plazmy, których na szczęście się pozbyli...) więc może jednak masz jakichś faworytów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba w sklepie także mieć własne źródło sygnału video.

Zapomniałeś napisać albo nie masz doświadczenia.

Ja przed laty wchodząc do MM/Saturn zgłaszałem na bramce własne płyty BD, HDD, Pendrive ...

Nigdy tego nie robiłeś. Szkoda.

Jeszcze trzeba było wcześniej pozyskać sympatię pracownika na dziale TV.

Sam pilot na materiale video nic nie da w sprawie testu sklepowego TV.

Musisz spowodować sytuację, że w sklepie na TV pójdzie sprawdzony sygnał.

Taka wizyta to ok. 4-5 godzin ciężkiej pracy.

Także wysoka cierpliwość obsługi.

Kup im "flaszkę" za 20 pln.

Weź kanapki.

Czytałem wyżej.

Philips ma najwyższe noty u wszystkich recenzentów / testerów za jakość obrazu.

Po angielsku - PICTURE QUALITY = PQ.

Potwierdzam.

Włącznie z reprodukcją SD z NTC/DVB-T.

Właśnie za to dokonanie belgijskich programistów inwestorzy z Chin z TPVision zapłacili pozostawiając dział rozwoju w Belgii !!!

Ty szukasz ładnej "stopki" do TV to zamyka cały mój wysiłek w sprawie.

Jestem powalony, bo ...

dorobisz u miejscowego kowala ...

Kiedyś drogi Mczaj też chciałem kupić telewizor (i kupiłem) na przeczekanie, docelowo chciałem kupić (jak się wtedy mówiło) technologię tańszą niż plazma i lepszą czyli OLED.

Nie kupiłbym na twoim miejscu nowego LCD. (bo po co nowego)

Philips ma dobre testy, ale można też wyczytać, że kontrast jest przeciętny (dla mnie sprawa kluczowa) oraz spory clouding:

Philipsy mają ciulową kompensację ruchu a' la "teatr telewizji".

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Philips ma od zawsze najlepszą kompensację ruchu !!!

Jest stopniowana.

Sytuacja trwa od wielu lat i jest zasługą belgijskiego oddziału R&D.

Oraz skandynawski design; po polsku = wzornictwo przemysłowe rodem z Europy = Skandynawii.

To są spece nie z Chin tylko z centrum dowodzenia w Belgii.

Najmocniejszy punkt firmowego software PHILIPS TV to właśnie systemy upłynniające ruch na LCD.

Wyprzedzili resztę o kilka lat.

Po co piszesz takie BZDURY ?

Na plazmie miałeś skaczący obraz.

Brak płynności treści filmowej.

Przyznaj, że oczy Ci się męczyły na plazmie.

Zwłaszcza przy 50 Hz. I ten green hosting = smużenie plazm.

Czytałem wyżej.

Philips ma najwyższe noty u wszystkich recenzentów / testerów za jakość obrazu.

Po angielsku - PICTURE QUALITY = PQ.

no to skoro czytałeś test wyżej, to chyba doczytałeś że nie ma najwyższych not, tylko po prostu dobre, a clouding ma bardzo duży, kontrast słaby, cena wysoka...

co do tej stopki ala Tyranozaur Rex w Samsungu, to potwierdzam - dla mnie osobiście i dla mojej małżonki jest tak brzydka, że powoduje wykreślenie tego dobrego modelu z short listy

Kiedyś drogi Mczaj też chciałem kupić telewizor (i kupiłem) na przeczekanie, docelowo chciałem kupić (jak się wtedy mówiło) technologię tańszą niż plazma i lepszą czyli OLED.

Nie kupiłbym na twoim miejscu nowego LCD. (bo po co nowego)

co więc proponujesz nowego do 5 tys? nie kupię używanego TV

no nic odkrywczego to żeś nie napisał...

ja wiem, że wyboru dokonam sam, ale czekam na propozycje czym w ogóle się zainteresować

często podkreślasz że Twoi znajomi mają takie świetne LCDeki (i słabe plazmy, których na szczęście się pozbyli...) więc może jednak masz jakichś faworytów?

Chyba nie spodziewałeś się, że podpowiem Ci konkretny model do zakupu w zakresie cenowym określonym przez Ciebie ? Mój kolega, ten od plazm, operuje na zupełnie innym poziomie cenowym. Ostatni jego zakup sprzed dwóch lat to TV za 25 kzł (Samsung). Model kiedyś podawałem. Myślę że jest bardzo dobry, choć ustawienia które preferuje kolega nie są do końca w moi guście, tak jak moje w jego. Zawsze jak przychodzi do mnie to zwiększa nieco jasność i nasycenie kolorów. Ja też kupiłem ostatni TV już ponad rok temu na wyprzedaży, więc te modele które używam też nie są już produkowane. Poza tym przekraczały zadeklarowany przez Ciebie górny pułap cenowy. Drugi kolega, ten od Panasonica, kupił jakiegoś Sony-ego, ale modelu nie pamiętam. Też było to około 3 lata temu więc ten model też pewnie nie jest produkowany. Jest zadowolony, ale oczywiście z uwagami (nie ma rzeczy idealnych). Trzeci kolega, ten od Pioneer-a 9 generacji, kupił Sony-ego z serii X4500, ale to było już bardzo dawno (też wyprzedaż). Też jest bardzo zadowolony, choć na gwarancji miał wymianę matrycy. Pioneera ma w dalszym ciągu (tego z wadliwymi pikselami).

Od czasu zakupu moich TV upłynęło już trochę czasu, po sklepach nie lubię chodzić, testy czytam rzadko (nie mam teraz potrzeby), więc co warto kupić do 6 kzł to nie wiem. Podałem Ci sposób w jaki postępowałem przy wyborze. Nie podejmowałem decyzji na podstawie opinii z forów, ale też je czytałem żeby mieć obraz całościowy. Procedura wyboru dosyć żmudna, ale TV to przeważnie zakup na lata (nie lubię częstych zmian) więc nie należy się spieszyć.

widać że nie jesteś na bieżąco, gdyż budżet który podałem to na dziś w przypadku full-HD pozwala kupić najlepsze (najwyższe) modele 50-55 cali. Bardzo to wszystko potaniało, droższe są dopiero wyższe modele 4K.

widać że nie jesteś na bieżąco, gdyż budżet który podałem to na dziś w przypadku full-HD pozwala kupić najlepsze (najwyższe) modele 50-55 cali. Bardzo to wszystko potaniało, droższe są dopiero wyższe modele 4K.

Tak wiem że potaniało, ale wszystko jest przeważnie krawędziowe a to rzeczywiście potania, ale też pogarsza jakość. Na dziś trudno jest znaleźć coś godnego uwagi. Jak zwróciłeś uwagę to 2 z moich kolegów (byłych zwolenników plazmy) poszło w Sony-ego. Może tam trzeba zajrzeć ? Naprawdę trudno jest doradzać bo nie jestem na bieżąco. Na pewno na skutek oszczędności jakość nieco się pogorszyła. Może spróbuj coś z drugiej ręki. Plazmę oczywiście ;-).

@MCZAJ ja bym na twoim miejscu kupił na przeczekanie Panasonic TX-P48AS640 za 2600zł fortuny nie wydasz a stosunek jakości obrazu przebija cenę pisałem o tym modelu w grudniu był testowany jak na pisano "złoty środek"

Wysokiej klasy projector to i owszem ale nie kazdy ma duze pomieszczenie i calkowite zaciemnienie tez musi byc. Ale zaden ekran nie da ci takiego obrazu jak PDP jednak.

Masz racje że jakość obrazu będzie inna nie koniecznie dużo gorsza....ale ta magia cali jednak rekompensuje tą strate jakości obrazu... przynajmniej ja jestem w stanie poświęcić tą " troszke" lepszą jakość na rzecz 30-40 cali więcej , w moim przypadku.... ale plazmy i tak nie "oddam"...;) :)

Potrafi być już nieźle przy dobrym (skalibrowanym do środowiska w którym żyje) projku i odpowiednio do niego i do jasnego otoczenia dobranym ekranie... a przy "jaskini" to już naprawdę odlot....

@MCZAJ ja bym na twoim miejscu kupił na przeczekanie Panasonic TX-P48AS640 za 2600zł fortuny nie wydasz a stosunek jakości obrazu przebija cenę pisałem o tym modelu w grudniu był testowany jak na pisano "złoty środek"

biorę go pod uwagę, a raczej jego 55 calową wersję, jest jeszcze Panasonic TX-55AX630 czyli model 4K za 4999 zł

mają matryce VA co oznacza dobry, jak na LCD, kontrast

Właśnie, o to to to czyli PVA. (SPVA)

A plazmy byś nie chciał? (trochę grała ale ze sklepu, mogę zobaczyć czy jeszcze jest, chyba 65' ale nie jestem pewien czy VT60 czy niższy)

mają matryce VA co oznacza dobry, jak na LCD, kontrast

Ani Lech36 (podświetlenie tylne z wygaszaniem lokalnym) ani ja (krawędziowy z 16-strefowym LED Plus) nie mamy zastrzeżeń do poziomu czerni (jak na LCD oczywiście). Obaj mamy IPS.

Nie bardzo rozumiem skąd bierze się przekonanie, że tylko *VA jest w stanie zapewnić czerń na zadowalającym poziomie.

Podobnie nie miał zastrzeżeń do czerni don111 (też IPS z tylnym podświetleniem i local dimming).

A plazmy byś nie chciał? (trochę grała ale ze sklepu, mogę zobaczyć czy jeszcze jest, chyba 65' ale nie jestem pewien czy VT60 czy niższy)

Jedyny i niższy w tym rozmiarze to tylko st60..... ;)

Panasonic zaczął robić lepsze LCD dopiero od modeli 4K, gdy całkowicie zrezygnował z produkcji plazm. Wcześniejsze produkty LCD wyraźnie odstają od konkurencji. Jeżeli już to z LCD szukałbym z Sony serii W9, np Sony KDL-55W955B. Jak na świetlówkę jest niezły. Niestety jak to LCD aby oglądać coś w nocy to albo przy włączonym świetle lub z włączonymi energo/oszczędzaczami. Leci wtedy jakość obrazu ( kontrast i czerń), ale generalne da się oglądać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ani Lech36 (podświetlenie tylne z wygaszaniem lokalnym) ani ja (krawędziowy z 16-strefowym LED Plus) nie mamy zastrzeżeń do poziomu czerni (jak na LCD oczywiście). Obaj mamy IPS.

Nie bardzo rozumiem skąd bierze się przekonanie, że tylko *VA jest w stanie zapewnić czerń na zadowalającym poziomie.

Podobnie nie miał zastrzeżeń do czerni don111 (też IPS z tylnym podświetleniem i local dimming).

tu nie chodzi o czyjeś przekonania, tylko o wyniki pomiarów kontrastu - VA ma średnio 3 razy lepszy kontrast i 3 razy niżej schodzącą czerń, przez co nie są konieczne układy lokalnego wygaszania.

Dziś pooglądałem sobie trochę elcedeki w Saturnie i najbliżej mi do Panasa 55 cali 4K za 5 tys. Generalnie obraz na panasach wydaje się lekko ocieplony, przyjemniejszy dla oka niż z samsungów. LG też całkiem przyjemnie świeciło.

Jeśli chodzi o porównanie tego Panasa 4K do Panasa full-hd to nawet na materiale 1080p obraz z 4K jest gęstszy, plastyczniejszy, aczkolwiek z odległości 2m różnica się zaciera.

kupiłbym plazmę, gdyby była w regularnej sprzedaży, dziś ani w Euro ani w Saturnie nie było ani jednej, a egzemplarzy powystawowych lub tzw. ostatnich sztuk trochę się obawiam

tu nie chodzi o czyjeś przekonania, tylko o wyniki pomiarów kontrastu - VA ma średnio 3 razy lepszy kontrast i 3 razy niżej schodzącą czerń, przez co nie są konieczne układy lokalnego wygaszania.

Co Ci przeszkadzają układy lokalnego wygaszania? Najważniejszy chyba jest efekt końcowy. W codziennym oglądaniu nie można się do czerni i kontrastu przyczepić. Jak na LCD oczywiście. Czy IPS z tymi układami też ma 3x gorszą czerń?

Coś za coś. Na *VA masz lepszą czerń za cenę skandalicznie małych kątów oglądania. To chyba Ty napisałeś kiedyś, że gdy ogląda się w dwie osoby - na dobrą sprawę powinny one siedzieć jedna za drugą, a nie obok siebie.

Uważaj z zakupem 4K. Ta sprawa nie jest do końca wyjaśniona. Transmisje 4K będą kodowane w MPEG-4/H.265. Z tego co ja miałem okazję przeczytać - wszystkie obecnie sprzedawane na terenie Europy telewizory 4K mają na pokładzie dekoder H.264 (czyli Full HD). A więc jest to tylko wyświetlacz 4K, który pokaże Ci taki materiał w rozdzielczości UHD z Twojej kamery, pendrive, komputera lub Internetu (podobno znikoma ilość osób ma sieć wystarczająco szybką dla tych celów). Transmisji w 4K nie odbierze, będzie wymagał dodatkowego zewnętrznego dekodera. Modele posiadające na pokładzie H.265 pojawią się na rynku w połowie tego roku.

To wszystko przeczytałem na brytyjskich stronach Internetowych. Maciek Koper z kolei twierdzi, że niektóre obecnie dostępne telewizory mają już H.265. Nie potrafię powiedzieć kto ma rację, ale uczulam Cię na tę sprawę.

lokalne wygaszanie nigdy nie będzie idealne, zawsze to jednak "oszukiwanie" ograniczeń matrycy, pytanie po co oszukiwać te ograniczenia, skoro można mieć ten sam efekt natywny (jak w plazmach), do tego z tego co piszą VA lepiej sobie radzą z ruchem.

Widziałem gdzieś na jednym portalu test Sonego W805B (VA) vs jakiś wyższy model Sonego z IPS z poprzedniego roku i wyniki były takie, że 805B miał 4 razy lepsze wyniki (kontrast z tego co pamiętam prawie 4000:1 vs 1000:1, czerń 0,04 vs 0,15).

Więc skoro można mieć lepsze rezultaty, to czemu nie?

Co do kodowania 4K - dzięki za uwagę, zainteresuję się tematem.

Bez przesady z tą ułomnością oszukiwania matrycy ;)

Na IPS z local dimming jeśli nie chcesz mieć w ogóle efektu halo, to można podbić jasność trochę a i tak efekt będzie lepszy od VA (czerń wciąż co najmniej tak dobra jak na VA).

Tak czy inaczej lepiej oglądać z tym efektem bo to nie jest tak kłopotliwe jak się wydaje, niektóre sceny wyglądają lepiej niż na najlepszych plazmach, choć mimo wszystko - biorąc pod uwagę wady/zalety - to odrobinę lepiej się ogląda ciemne sceny na nie wygaszającym się do zera ST60 niż na takim LCD z local dimming. Tyle że ST60 ma czerń ok 0,005cm/m2 więc tu do ideału OLEDa niewiele brakuje w tej kwestii. 0,04 to gorzej jak na starych Panasonic + dołóż efekt możliwych chmurek po rogach i pod kątem.

W sumie i tak chyba niewielki wybór z tego typu tv z local dimming obecnie ? Trochę nie na czasie ostatnio w temacie LCD jestem :)

Normalnego IPSa nigdy bym jednak nie wybrał, wolałbym też VA.

Poszukałbym na Twoim miejscu używanych wysokich modelów Sony z wygaszaniem, jeśli nie uda się dostać plazmy.

panowie, jeszcze raz: nie kupię UŻYWANEGO tv.

szukam czegoś nowego.

obecnie mam 2 typy: Sony W805B oraz Panasonic AX630 4K. Oba 55 cali, oba VA, oba do 5 tys.

jeśli ktoś ma jakieś pewniaki do dodania to będę bardzo wdzięczny. Najlepiej takie, które mają ze 2-3 niezależne testy na znanych portalach specjalistycznych z pomiarami.

Może być nawet IPS z local dimming, tylko pls o konkretne propozycje, być może dziś dokonam zakupu.

Czy IPS z tymi układami też ma 3x gorszą czerń?

Czerni może nie mieć 3x gorszej ale kontrast w ramach jednej strefy "local dimming" będzie dalej na IPS ~1:1000 mimo że całościowy będzie dużo wyższy. Na PVA kontrast w ramach jednej strefy będzie 1:3000-5000. Przy tym wyższym (1:5000) nawet "local dimming" jest już niepotrzebny. Mam jeden i drugi typ matrycy więc są to obserwacje własne. Ten TV z PVA oceniam jako lepszy pod względem jakości obrazu od IPS, ale ten z IPS też ma swoje zalety i oczywiście wady.

Coś za coś. Na *VA masz lepszą czerń za cenę skandalicznie małych kątów oglądania.

Ten co mam z PVA ma naprawdę dobre kąty oglądania. Do +/- 45 stopni trudno jest dostrzec jakieś różnice w jakości obrazu. Najczęściej siedzę na kanapie z brzegu tj. około 15 stopni od prostopadłej. Dalej nie próbuję bo geometria (perspektywa) obrazu staje się nie do przyjęcia.

lokalne wygaszanie nigdy nie będzie idealne, zawsze to jednak "oszukiwanie" ograniczeń matrycy, pytanie po co oszukiwać te ograniczenia, skoro można mieć ten sam efekt natywny (jak w plazmach), do tego z tego co piszą VA lepiej sobie radzą z ruchem.

OLED ma najszybszą matrycę a też z ruchem radzi sobie tak sobie. To chyba bardziej zależy od elektroniki i jakości sygnału a nie od typu matrycy. Widziałem mecz piłki nożnej na Panasonicu VT50 w MM i płynność ruchu też była nie najlepsza ("klatkowanie" i przycięcia). Na obu moich TV na dobrych materiałach BD (koncerty i filmy) nie zauważyłem jeszcze jakichkolwiek problemów z ruchem. Możliwe że nie mam wygórowanych wymagań pod tym względem ;-).

Widziałem mecz piłki nożnej na Panasonicu VT50 w MM i płynność ruchu też była nie najlepsza ("klatkowanie" i przycięcia). Na obu moich TV na dobrych materiałach BD (koncerty i filmy) nie zauważyłem jeszcze jakichkolwiek problemów z ruchem. Możliwe że nie mam wygórowanych wymagań pod tym względem ;-).

Bo tą plazmę w MM, tak ustawił jakiś baran !

Gdybyś miał pilota i ustawił tak jak trzeba, to niczego podobnego byś nie zauważył.

Wiele razy widziałem w MM poustawiane plazmy obok LCD, miały puszczony ten sam sygnał - Avatara - i uwaga na ZT60 lekko skakał obraz !!!

To był jaskrawy przykład na kompletny brak przeszkolenia personelu odpowiedzialnego za ekspozycję w dziedzinie znajomości obsługi i konfiguracji sprzętu lub celowa PROWOKACJA !

By nieświadomym tego faktu potencjalnym klientom , "wybić z głowy" pomysł na zakup plazmy i skierować ich oczy na "gołym okiem" lepsze LCDki które stały obok ( a na magazynie całe ich stosy ).

Dlatego BARDZO proszę nie posiłkujcie się w wygłaszaniu swoich opinii przykładami z doświadczeń po odwiedzinach w przybytku zwanym MM i temu podobnych, bo powielacie tym samym nieprawdziwe informacje, które potem idą w świat.

Testować TV to można jak ma się naturalne barwowo źródło światła, pilota w ręku i wiedzę co kryje się pod "dziwnymi" nazwami w MENU, jak działają i do czego służą.

Inaczej to tak samo jakby kręcić naciągami strun w gitarze i potem pytać się sprzedawcy - Panie a dlaczego ten instrument "nie gra" :-)

Pozdrawiam

Pygar

P.s.W domu na zwykłym ST60 nic takiego nie mam, a oglądam sport i dużo filmów, bo wiem jak przygotować TV do optymalnej pracy.

...Panowie... przecież wszyscy dobrze wiecie że oglądanie tv w sklepie i tak nie oddaje jego potencjału... główna przyczyna to inny rodzaj oświetlenia tam i u nas w domu, a głównie jego natężenia i barwy.. inną sprawą jest ( często) brak kompetencji pesonelu połączony z akcją"sprzedasz tego najwięcej to dostaniesz to"...

...i dotyczy to każdego produktu.... :) ;)

Bo tą plazmę w MM, tak ustawił jakiś baran !

Musiało tam być więcej "baranów" bo plazm było kilka różnych typów tej samej marki (LCD też) i wszystkie wykazywały takie same zachowanie obrazu.

Gdybyś miał pilota i ustawił tak jak trzeba, to niczego podobnego byś nie zauważył.

Całkiem możliwe. Tak samo jest przy LCD-kach. Jak dostaniesz pilota to ustawisz tak jak trzeba. Oczywiście przy TV dobrej klasy. Z najtańszymi może być różnie. Plazmami też.

By nieświadomym tego faktu potencjalnym klientom , "wybić z głowy" pomysł na zakup plazmy i skierować ich oczy na "gołym okiem" lepsze LCDki które stały obok ( a na magazynie całe ich stosy ).

W tym MM do którego ja czasem chodzę "magazyn" to powierzchnia sklepu. Nie zauważyłem anty plazmowego działania pracowników sklepu.

Testować TV to można jak ma się naturalne barwowo źródło światła, pilota w ręku i wiedzę co kryje się pod "dziwnymi" nazwami w MENU, jak działają i do czego służą.

Dlatego najchętniej robię to u kolegów bo tam mam domowy komfort, oświetlenie i pełną swobodę posługiwania się pilotem no i dużo czasu. Niestety nie wszystkie modele można tak obejrzeć.

W domu na zwykłym ST60 nic takiego nie mam, a oglądam sport i dużo filmów, bo wiem jak przygotować TV do optymalnej pracy.

Ja też nie mam na 3 posiadanych LCD-kach. Szczególnie sport i koncerty wychodzą doskonale. Filmom też niczego nie brakuje. Nawet czerni, a biel jest perfekcyjna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.