Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Conclusion

Before we reviewed the Panasonic TX-P42UT50B, we had the idea that the UT50 series’ picture quality would be essentially the same as the excellent ST50′s, factoring in the omission of the antireflective plasma screen coating on this cheaper display. That assumption turned out to be right on the money: provided you’re in a dimmer environment where its deep blacks won’t be washed out by light hitting the screen, the TX-P42UT50 produces the same outstanding picture quality, and in the right environment, it’s frankly hard to tell it apart from the very best.

If the Panasonic TX-P42ST50 were to be available for around £100 more, we’d probably argue for the UT50′s redundancy. However, the TX-P42UT50B is priced at around £550, which is some £300 less than the 42-inch ST50. For users in darker viewing environments who don’t care for the ST50′s sleeker design, built-in wireless connectivity or Infinite Black Pro screen filter, the UT50 is almost all good news. In such environments, it completely smokes LCD-based TVs (which is the bulk of the competition at this price point) in just about every way, with its ultra-low input lag, near-perfect screen uniformity, and naturally achieved deep blacks.

Czyli tak jak przypuszczałem, pitolenie o nie wiadomo czym i dorabianie teorii a jedyna różnica to brak filtra, czyli obraz w nocy identyczny jak ST50. Czerń 0,009cd/m2.

Co ciekawe - input lag 16ms, chyba lepiej jak w droższych modelach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I to by się mniej więcej zgadzało, na cholerę Panasonicowi prace nad różnymi panelami. Wsadzają wszędzie jeden i ten sam, temu nie damy filtra, temu damy ale bez THX, temu inną elektronikę, design. Tak to właśnie wygląda.

Ukryta Zawartość

<br />...ale bez THX....<br />

A po co THX skoro potem trzeba je kalibrować ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A po co THX skoro potem trzeba je kalibrować ?

Ale 95% jest ustawione dobrze już na etapie fabryki. W przeciwieństwie do innych trybów, gdzie bywa że nic nie jest ustawione tak jak trzeba, więc trzeba ustawiać wszystko.

Czyli tak jak przypuszczałem, pitolenie o nie wiadomo czym i dorabianie teorii a jedyna różnica to brak filtra, czyli obraz w nocy identyczny jak ST50. Czerń 0,009cd/m2.

Co ciekawe - input lag 16ms, chyba lepiej jak w droższych modelach.

Ukryta Zawartość

I to by się mniej więcej zgadzało, na cholerę Panasonicowi prace nad różnymi panelami. Wsadzają wszędzie jeden i ten sam, temu nie damy filtra, temu damy ale bez THX, temu inną elektronikę, design. Tak to właśnie wygląda.

Sranie w banie ruskie wojsko.

Sam widziałem 46GT30 i 42GT30, w większym była lepsza czerń niedziałającego ekranu.

Ukryta Zawartość

<br />Ale 95% jest ustawione dobrze już na etapie fabryki<br />

To dla 5% wzywałeś Maćka. To jest dopiero rozrzutność. No chyba, że Maciek w ramach reklamy zrobił to gratis lub za bardzo małą cenę. Przecież 5% to można uzyskać regulując we własnym zakresie

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@ Lech36

Trochę nie tak. Najpierw chciałem tylko zlikwidować fabrycznie ustawioną żółto-zieloną dominantę, co trzeba w THX zrobić z poziomu menu serwisowego. Tego sam (wtedy) nie potrafiłem. Zachęcony jednak dyskusją na temat korzyści jakie daje kalibracja postanowiłem ustawić sobie jeden tryb na tip-top, zgodnie ze wszystkimi normami. Wybór padł na THX, między innymi dlatego, że jest jasny. Prawie jak Normalny. Inne, Kinowy czy Profesjonalne są na mój gust zdecydowanie za ciemne.

Wiedziałem, że THX jest dla tych, którym się nie chce kalibrować, gdyż jest prawie dobrze ustawiony fabrycznie. Ale nie miałem pojęcia, że tam jest tak niewiele do zrobienia. Powiedział mi to dopiero Maciek, który wszystko pomierzył.

A THX stał się moim ulubionym trybem, innych praktycznie nie używam.

To rozwiń te różnice oprócz filtra, będziesz w stanie ? :)

U30 albo U20 (nie pamiętam czy tak samo UT20/UT30) miały gorszy subfield, 400hz zamiast 600hz i to było widoczne w jakichś testach gdzie porównywali płynność materiału bezpośrednio.

UT50 ma natomiast z tego co widzę tak samo jak ST50 - subfield 2000hz.

Powiem ci że widziałem ST50 i UT50 i różnica jest dość znaczna, może po skalibrowaniu obu róznice te się zacierają, ale średnio to widzę. Po za tym co pisza na stronie Panasonica:

ST - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 NeoPlasma //////// UT - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 z Tough Panel / Nie wygląda mi to na ten sam panel

ST - kontrast 5,500,000:1 Statyczny /////// UT - kontrast 4,000,000:1 Statyczny

ST - 12,288 stopni gradacji ////// UT - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji

to dochodzi jeszcze że ten test co podałeś to trochę nie bardzo jest, zarówno dla ST oraz UT:

- Input lag 16ms compared to lag-free CRT

- 1080p/24 capability No judder in 2D or 3D

Osobiście jako użytkownik ST nie zgadzam się z tymi pierdołami, jak na tych tv nie ma Juddera i input lag wynosi 16 ms to ja jestem Patrick Swayze:) O poziomie czerni się nie wypowiadam bo w nocy UT nie widziałem, w sklepie natomiast wyglądało to nico gorzej.

Ok troche zmodyfikuje pytanie: czy jest jakas alternatywa w postaci jakiejkolwiek plazmy 50" dla panasa UT50 w cenie do 3k?

Szkoda, że zanim zacząłeś pisać nie poczytałeś na temat plazm, niestety pojawiasz się bez przygotowania merytorycznego, obrażasz ludzi i co najgorsze mocno się ciskasz. To nie bank, tu panuje większa kultura i przede wszystkim nie wciskamy ludziom kitu. Piszemy prawdę i staramy się nią dzielić. Bez drobnego druku, bez kombinowania.

Koledzy naprawdę grzecznie starają się ci wytłumaczyć, że wydatek 3000 złotych na 50'' to trochę za mało a ty z uporem maniaka pozostajesz przy swoim. Może napisze po twojemu : jeśli chcesz mieć produkt dobrze dopasowany do klienta to dołóż trochę grosza i zakup sobie model ST a nie rozbijaj gówna na atomy. Jak już go zakupisz obiecuję ci, że nawet po takim wydatku, będziesz podniecony jak szczur na otwarcie kanału.

I przeproś witka_z, za co z góry dziękuję.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ty chyba nie rozumiesz idei dopasowania produktu do klienta. Ja was nie kumam naprawde. Czy Wy wszyscy macie topowe modele i poza nimi nie widzicie nic wiecej? Jesli pisze ze mam na tv 50" max 3k i akceptuje toche gorszy jakosciowo obraz od topowych modeli to na grzyba pisanie non stop o drozszych modelach? Ja tez moglbym sobie kupic vt czy tsm zt czy uj wie jaki jeszcze mega topowy model ale wsrod innych wydatkow jakie mam przeznaczam akurat tyle na tv i basta. Nie szukam modelu jakosciowo jak topowy tv tylko jak najlepszego pod pewnymi wzgledami tv 50" do 3k. Czy potraficie to zrozumiec czy dalej bedziecie powtarzac swoje?? a odnosnie witka_z i przepraszania....sitek wez sie chlopie w czerep puknij no na prawde. W kazdym badz razie jesli nie potraficie mi doradzic konstruktywnie i w oparciu o moje potrzeby to dziekuje za dyskusje.

@ Piteero

Między modelem topowym a najniższą półką (na którą uparcie zerkasz) jest wiele stopni pośrednich. I tylko to próbujemy Ci uświadomić. Nie dziw się takiemu stawianiu sprawy. Tutaj raczej nie spotykają się zwolennicy bylejakości.

Jesli pisze ze mam na tv 50" max 3k i akceptuje toche gorszy jakosciowo obraz od topowych modeli to na grzyba pisanie non stop o drozszych modelach?

Pisałem ci strone wcześniej że lepiej wziąć UT zamiast Samsunga, choćby ze względu na funkcje kompensacji ruchu. Jest jeszcze jeden sposób na 50 cali do 3 tysięcy, spróbuj znaleźć serie G30, wiem że ciężko ale wykonalne, tylko nie w Media i Saturnach (chociaż też można zadzwonić na infolinie i zapytać czy nie maja na magazynie) a w jakichś mniejszych sklepach, u prywaciarzy itp, często mają leżaki, ewentualnie używany z odbiorem osobistym żebyś mógł sobie sprawdzić na miejscu, wtedy to nawet GT30

Tak wygląda legendarna czerń w Pioneer Kuro???:):):):)

Ukryta Zawartość

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-plazma-dvb-t-3212171592.jpg

Ukryta Zawartość

Oglądałem i bawiłem się dziś w Media Markt plazmą 55ST60E.

Powiem szczerze, że próbowałem go wizualnie spunktować, ale za bardzo mi się to nie udało, nawet z bliska.

Był jeszcze GT ale nie stały obok siebie więc trudno coś super precyzyjnie określić jak się prezentują względem siebie

co zresztą, jak wykazała lektura na forum, i tak nie ma znaczenia bo i tak się je kalibruje.

Chcę uczciwie powiedzieć, że wrażenia wizualne tego ST są w mojej ocenie naprawdę bardzo, bardzo dobre.

Jestem ciekawy obrazu po kalibracji tego modelu (chyba, że on był po prostu fabrycznie tak dobrze ustawiony)

Nie wiem jak to jest z tą kalibracją z pułapu menu serwisowego,

ale i tych regulacji standardowych jest naprawdę bardzo szeroki wachlarz.

@ Piteero

Wystukaj w Google TX-P50GT30 lub jeśli Cię nie bawi 3D (podobnie jak mnie nie bawi) to TX-P50G30. Zobaczysz, że są jeszcze do nabycia. Sam mam G30 i mogę go z pełnym przekonaniem rekomendować.

@ Piteero

No to zapoluj na tego G30. Jest w Twoim rozmiarze 50". Proponuję pośpiech, widzę że to są naprawdę ostatnie egzemplarze. Gwarantuję, że będziesz zadowolony.

@ Tomek36

Regulacje są rozbudowane, w niektórych trybach obrazu nawet bardzo rozbudowane. THX jest wyjątkiem. Tutaj z poziomu menu ogólnodostępnego nie zrobisz w Balansie Bieli nic. Po prostu tych ustawień nie ma. To znaczy są, ale ukryte na poziomie menu serwisowego. Trzeba więc widzieć jak się tam dostać i jak poruszać. W sumie nic trudnego.

Jest jeszcze dostępny w EuRo ten Panasonic TX-P50G30E za 3390. Jak znajdę chwilę napewno stestuję.

Uważałbym na starsze, kilkuletnie modele sprzedawane w wielkich sklepach. Zazwyczaj chodzą one miesiącami, jak nie i latami. Sprzedają potem je jako sprzęt nieużywany ( no chyba, że pudło mające oryginalne plomby - jest otwierane przy kupującym. Akurat w przypadku plazm ma to znaczenie.

trudno coś super precyzyjnie określić jak się prezentują względem siebie

co zresztą, jak wykazała lektura na forum, i tak nie ma znaczenia bo i tak się je kalibruje.

Naprawdę tak powszechnie się je kalibruje? Pierwsze słyszę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sranie w banie ruskie wojsko.

Sam widziałem 46GT30 i 42GT30, w większym była lepsza czerń niedziałającego ekranu.

Nie wiem jak w 42 i 46, może jakieś różnice są. Ale modele bez filtra mogą mieć identyczną czerń gdy nie pada na nie światło (ani bezpośrednio ani odbite). Więc takie wywody, że ten ma jaśniejszą czerń na niedziałającym ekranie a ten ciemniejszą czyli będzie miał lepszą czerń także na działającym ekranie, to można między bajki włożyć, jeśli tak czasem jest to tylko przypadek.

Powiem ci że widziałem ST50 i UT50 i różnica jest dość znaczna, może po skalibrowaniu obu róznice te się zacierają, ale średnio to widzę. Po za tym co pisza na stronie Panasonica:

ST - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 NeoPlasma //////// UT - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 z Tough Panel / Nie wygląda mi to na ten sam panel

ST - kontrast 5,500,000:1 Statyczny /////// UT - kontrast 4,000,000:1 Statyczny

ST - 12,288 stopni gradacji ////// UT - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji

O poziomie czerni się nie wypowiadam bo w nocy UT nie widziałem, w sklepie natomiast wyglądało to nico gorzej.

No czyli niby stopnie gradacji na poziomie G/V30 są w UT50, to dość ważny parametr choć obydwie te liczby są na tyle duże, że bez większego znaczenia (posteryzacja).

W skrócie to co widziałeś sprowadzało się do braku filtra i oświetlenia sklepowego...

@ Piteero

Z tym G30 uważaj - bo faktycznie jeśli model jest powystawowy to może mieć już niezły przebieg, nawet kilka tysięcy godzin. Jeśli jest nowy to atrakcyjna propozycja na tle UT50.

Osobiście jakbym z tych dwóch wybierał dla siebie to wybrałbym raczej UT50 bo ma lepszy kontrast (czerń) i tą różnicę będzie widać, ale ja z kolei telewizji prawie w ogóle nie oglądam w dzień. Brak filtra jednak potrafi być czasem upierdliwy jeśli nie masz półmroku w mieszkaniu, uniwersalny bardziej będzie G30. Sprawdź tylko ten przebieg (jak wejść do menu serwisowego znajdziesz w googlach).

among the LCDs that were there, none, including the new Sony 65-inch 4K XBR model, could hold a candle to the plasmas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widzę że Piteero to kawał dzia...a jest, na dodatek zarozumiały, pyszałek. Niech mu ziemia lekką będzie.

Za jakiś czas zrozumie swój błąd.

Nie wiem jak w 42 i 46, może jakieś różnice są. Ale modele bez filtra mogą mieć identyczną czerń gdy nie pada na nie światło (ani bezpośrednio ani odbite). Więc takie wywody, że ten ma jaśniejszą czerń na niedziałającym ekranie a ten ciemniejszą czyli będzie miał lepszą czerń także na działającym ekranie, to można między bajki włożyć, jeśli tak czasem jest to tylko przypadek.

:D:D:D:D:D:D pomyśl dokładnie OK?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.