Skocz do zawartości
IGNORED

jakie interkonekty i lub kable głośnikowe-pierwsze kroki

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki Krzych i Jaro!!

namierze Dreamera i sprobuje sam. Czy dreamer wymienial tez gniazdo zasilania IEC? A na marginesie: jak ustawic selektor napiecia na 220 czy na 240 V?? Ma to jakies znaczenie?

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

A ja przy okazji spytam o opinię jaki CD (nowy) do PM7200 (który już stoi u mnie na półce).

Chodzi żeby oczywiście był możliwie najtańszy, ale jednocześnie odpowiedniej dobrej klasy do PM7200..

-> Chris01

Tak, w tym egzemplarzu Dreamer_1 wymieniał też gniazdo IEC oraz zrobił kilka innych pożytecznych rzeczy ;-) Zwróc się do niego - sam jest posiadaczem Marantza PM-75, więc dobrze zna sie na tym sprzęcie ;-)

Selektor napięcia miałem ustawiony na 240V; gdzieś na forum czytałem też coś na ten temat - poszukaj, coś się mówiło... -)

-> Chris01

Skoro Twój PM-75 jest złoty, to - z łaski swojej - ofoć go i wrzuć jakieś ładne zdjęcia na forum ;-) Złoty PM-75 to rzadkość - ja na ten przykład widziałem "toto" tylko raz, reszta wzmaków była w tym "wojskowym kolorze" ;-)

Odpowiem też krótko na inne Twoje pytanie - dlaczego po pół roku zmieniłem Marantza PM-75 na Amplifona WL25: bo po "obsłuchaniu" Marantza chciałem mieć już tylko lampkę... i tak się stało ;-)

Jakis czas temu mialem mozliwosc posluchac PM-75 z Hyperionami II, Marantzem CD-63 na kabelku Audionova Moonwalk + IC AudioQuest Copperhead (wiem, IC to zadna rewelacja, ale na potrzeby tego zestawu byl calkiem ok). Co do Moonwalka... Kable Audionova sa bez zarzutu - dobra kontrola niskich rejestrow, analitycznosc i na pewno nie sa to kable "ciemne" (wyraznie czuc moim zdaniem charakter miedzi, jako nosnika - nie sa tak "gladkie" i lekko zmatowione, jak kabelki srebrzone, ktore mialem tez okazje posluchac zamiennie). Z Hyperionami III (nie sluchalem) mozna zakladac, ze bedzie rowniez dobrze. W miare mozliwosci mozna - z tego, co wiem - zakupic z mozliwoscia zwrotu i posluchac. Jak bedzie kabel pasowal, to zostanie... Ryzyka wielkiego nie ma.

Pozdrawiam,

Lete

Również jestem posiadaczem PM-75 i moim skromnym zdaniem kabelki Audioquest Type 6+

dość ładnie z nim współpracują, a jak wiadomo nie kosztują one jakieś kolosalnej sumy.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Witam. Nabylem ostatnio musical fidelity A1 na allegro za ok. 500zl. Gra super. Podłańczam go do Jbl lx 20 -podstawkowe i cd sony cdp-x222es. Wiec "piętą achillesową" w moim systemie są oczywiście kable. Co byście polecali? Co sądzicie o kimberze 4pr na głosnikowe? Prosze o rady..........

dominion, 22 Paź 2006, 21:42

kimber 4pr to dobry kabel ,

sprobuj takze kabel naima , glosnikowy

u mnie sie sprawdzil lepiej niz 4pr

dominion, 22 Paź 2006, 22:28

naim........ poszukaj

jest tylko chyba jeden kabel w ofercie i to calkiem niedrogo:-)

jak poszukasz w necie to napewno znajdziesz

a1 naprawde fajna rzecz

nalezy mu sie troche dbalosci w doborze kabli

i wzm lubi kolumny 8 ohm

na jbl napisane jest 6 ohms.....

Jest jeszcze jeden problem z MF A1. Otóż postawilem wzmak na cd sony (cdp-x222es) no i nie pasuje mi inaczej tego rozmiescic. A1 strasznie sie grzeje tak ze mysle patelnie położyc i cos sobie usmażyc.....wiec i cd jest w połowie tak gorący. Oddzieliłem wiec jeden od drugiego płytą pilśniową 18mm ale mało to co dało!!!!!! Może mam sie udac do sklepu z materiałami do wykonczeniowki i zakupic troche wełny mineralnej; hehehe ale cd musi stac twardo wiec raczej nie. A moze sprawe olac bo nic sie nie stanie........

dominion, 22 Paź 2006, 23:48

u mnie wzm stoi na cd i jest ok

grzeje sie gora a1 i to znacznie

mf a1 gra tez z innymi kolumnami ponizej 8ohm

ale a1 lubi latwe obcizazenia rowne 8ohm

u mnie graja z AE 100i

szeroka baza , hektary przestrzeni oraz jedrny , pelny i barwny dzwiek

ps

welne zostaw sobie do zatykania dziur w oknach , .....chociaz

z kaloryferkiem mf a1 zadna zima nie straszna:-)

• 3 lata później...

HOP do góry:)

No panowie, przyznać się kto jeszcze ma Marantza?? ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 1 rok później...

Witam, mam kłopot z doborem kabli do zestawu HK 3490 i B&W DM 601 S3.

Ostatnio dostałem Wireworld Luna 16/4 i nie jestem zachwycony, góra jest ostra (aż szczypie w uszy), bas nieco mocniejszy ale minimalnie, reszta się nie poprawiła, wcześniej miałem najtańszego Oehlbach'a 2x2,5mm (w długości 2x5m) i grało nieźle. Na tą chwilę mam oba kable wpięte na bi-ware, lune na dół oehlbacha na górę, ale czy gra to lepiej niż jeden kabel... chyba nie.

Co myślicie o Sommer cable orbit 240(4mm) albo DNM reson do tego zestawu?

Pozdrawiam

• 10 miesięcy później...

Witam. Chcialbym zmienic przewod laczacy CD Vincent S1 z Denonem 1500ae. Obecie uzywam jakiejs qpy z euro agd. Chciałbym złagodzic góre oraz wyeksponowac troche srodek. Bas mam ok. Przedzial cenowy 200-400zł i chcialbym kupic cos uzywanego. Pozdrawiam

Masz luksusową sytuację, bo jakikolwiek IC kupisz, nawet w ciemno, a zwłaszcza za 200-400 złotych, to na pewno będzie lepiej.

Każda pliszka swój ogonek chwali :)

Nie do końca.

The Name miałem kiedyś i porównywałem go do kilkunastu innych ciekawych kabli.

Wygładza górę oraz porządkuje środek pasma.

dziekuje Wszystkim za pomoc. "muda44" posluchalem się Twoich rad i kabelek już do mnie jedzie. Dzięki serdeczke :))))))))))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Posiadam kolumny Tonsil Maestro II180 grające z Yamahą RX-V740. Nie jestem zadowolony z brzmienia, więc kupiłem wzmacniacz Denon PMA-860.

Czy to dobre połączenie?

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o radę, z jakimi kablami głośnikowymi najlepiej zagra ten zestaw i jakie zastosować interkonekty.

Pozdrawiam.

Kolejny który sie naczytał Ałdiofili, zagrać powinno nawet na drucie z wieszaka, dosyc ostry wzmacniacz i ciemne kolumny, powinno być w porządku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.