Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że Marantz PM6005 zagra dużo lepiej od Denona PMA710.

Nie zagra lepiej, to cały czas ta sama niska półka.

Poza tym czytam i czytam i widzę że większość z was poleca sobie DAC jako źródło szczęścia i poprawę wszelkich niedostatków w muzyce. Koledzy, opanujcie się, nie dajcie się wciągać w tanie urządzenia. DAC stał się dla wielu lekiem na całe zło, a jest ..... SUPLEMENTEM, który zazwyczaj nie działa. I te kable .......rozweselające.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Słaby, tani DAC z takim samym lichym sprzętem towarzyszącym nigdy nie zadziała.

Edytowane przez sittek

Wszystko zadziała, tylko kwestia tego jakie ktoś ma oczekiwania i jeżeli ktoś chce kupić sprzęt z określonej półki cenowej to zakładamy, że nie chce więcej wydawać. A jeżeli do wzmacniacza lichego kupimy nawet dac-a za 10 tys. zł to i tak efekt będzie gorszy jak do dobrego wzmacniacza kupimy dac-a z poziomu 1tys. zł. W największym stopniu na dźwięk ma wpływ sam wzmacniacz i kolumny, dac-iem lub cd możemy już tylko do modelować dźwięk.

Dokładnie tak.

Pitolicie panowie.

Proponuje do Cd z półki 1000-2500 kupić DAC-a za 2000-3000zł i wtedy pogadamy.

I jak poprawę w dzwieku nazwiecie modelowaniem to to forum dla modelarzy jest.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jakiś nowy temat "Tani DAC do... porady dla początkujących" by się przydał :P

Edytowane przez runik2

Panowie czy dc6t są jeszcze dostępne w UK? Nowe?

Zgadzam się że daciem można modelować brzmienie systemu ale nie określił bym tego słowem "tylko". O ile zgadzam się że kolumny i wzmak to główne elementy toru to źródło nie może być pomijane.

Pozdrawiam

Pitolicie panowie.

Tak? W takim razie co poleciłbyś z DAC do Rotela RCD-971, Rotela RCD-991AE, Arcama CD82T, Creeka Evolution? Jakie zmiany by wprowadziły? Opisz coś z własnych doświadczeń.

Nie wiem, ja tam wyraźnie słyszę zmiany w DAC nawet przy tanich transportach. Nie jest to tak duża zmiana jak wzmak czy kolumny, ale jest!

?👈

Można usłyszeć zmiany jeśli DAC wprowadza ewolucje w częstotliwościach próbkowaniach, rodzajach przetworników HD, DSP, gdy w układy dodaje się nowe technologie np. DirectDrive, Tubestate ( tylko jest to dodawanie cyfrowych bajerów, które wprowadzają zmiany w torze audio). Teraz jest coraz więcej tego, niestety trzeba płacić jak za zboże, tak jak kilkanaście lat temu za kości DSP w amplitunerach. Ceny sprzetu szły ostro w górę i kosztował dwa trzy razy tyle; a potem po latach, gdy staniał, okazywało się, że produkcja takiej kości to raptem 5 dolarów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel ten to specyficzne urządzenie, niby marka ta jest idealna do rocka, wzmacniacz jest dośc dynamiczny jak na swoją moc, niestety często zawodzi nas i nie pozwala cieszyć się ulubiona muzyką. Jeśli jakość nagrań będzie słaba, albo nieodpowiednia dla niego, to wzmacniacz ten może zamęczyć dynamiką i ogromna czytelnością przekazu. Jednakże gdy przesiądziemy się na jakieś spokojniejsze jednostki - zaczyna nam jego brakować, bo te inne są jakieś takie nijakie. I z powrotem wracamy do niego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak? W takim razie co poleciłbyś z DAC do Rotela RCD-971, Rotela RCD-991AE, Arcama CD82T, Creeka Evolution? Jakie zmiany by wprowadziły? Opisz coś z własnych doświadczeń.

Z tymi starymi Rotelami to przypuszczam, że będziesz szczytował. Wybierz sie do sklepu i sam posłuchaj, ja o swoich doznaniach w temacie DAC-ów już pisałem, nie będę się dla twojej przyjemności produkował po raz drugi.

Nie wiem, ja tam wyraźnie słyszę zmiany w DAC nawet przy tanich transportach

Bo tam są nędzne dac-i, cała tajemnica.

@Jacchusia jak widzę po twoich wpisach w przedmiocie audio masz jeszcze dużo do nauki, szczególnie kuleje u ciebie praktyka. Dlatego raczej wstrzymaj się od pisania, bo niedoświadczonym kolegom możesz sporo namieszać.

• 2 tygodnie później...

(...) ja o swoich doznaniach w temacie DAC-ów już pisałem, nie będę się dla twojej przyjemności produkował po raz drugi

To może byś raczył wkleić link, tak zwykło się robić zgodnie z netykietą.

Jego wypowiedź w tym temacie to tylko :

Pitolicie panowie.

I jak poprawę w dzwieku nazwiecie modelowaniem to to forum dla modelarzy jest.

Zaiste odkrywcze.

Wystarczy podpiąć DAC pod jakiegoś starego zdezelowanego trupa i Jacchusia będzie miała orgazm.

@Jacchusia jak widzę po twoich wpisach w przedmiocie audio masz jeszcze dużo do nauki, szczególnie kuleje u ciebie praktyka. Dlatego raczej wstrzymaj się od pisania, bo niedoświadczonym kolegom możesz sporo namieszać.

Przepraszam bardzo, a _ty_ to kto jestes, żeby tak do mnie pisać?

Bo jeśli wziąć pod uwagę twoje zachwyty na pierdzidełkami typu bose, to żadnego mandatu do bycia spec. w sprawach audio nie masz, wręcz odwrotnie.

Wystarczy podpiąć DAC pod jakiegoś starego zdezelowanego trupa

A gdzie ja pisałem, że starego? Może nie myśl tyle o cudzych orgazmach, a skup się na czytanej treści.

Gdzie są nedzne Daki? Bo nie kumam?

W tanich CD.

Edytowane przez Jacchusia

do Cd z półki 1000-2500 kupić DAC-a za 2000-3000zł

I koniecznie solidny kabelek TOSLINK lub S/P DIF

Bezwarunkowo

Pozdrawiam

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Przepraszam bardzo, a _ty_ to kto jestes, żeby tak do mnie pisać?

Bo jeśli wziąć pod uwagę twoje zachwyty na pierdzidełkami typu bose

Jak widzę jakie bzdety wypisujesz o Bose na pewno tylko w internecie je widziałaś. O odsłuchu nie ma mowy. Nie ośmieszaj się. Zestawy w cenie ok. 15.000zł są poza twoją zdolnością finansową. Dodatkowo oceniasz jakość dźwięku na podstawie wielkości, pewnie twoimi typami są nadal Altusy. Jakie masz pojęcie o DAC? Bo fajna obudowa, bo ma kilka kolorowych gniazdek? Bo kosztuje 3000zł to znaczy jest to dobry sprzęt i będzie idealny gdy podepniesz pod cokolwiek? ? I to jest ta twoja wiedza? Rozwalasz mnie. Już pisałem, nie wypowiadaj się o sprzęcie audio, bo nie masz o nim zielonego pojęcia.

Jak widzę jakie bzdety wypisujesz o Bose na pewno tylko w internecie je widziałaś. O odsłuchu nie ma mowy.

Kolego Jacku szanuję się , osobiście znam kilka konstrukcji bose i powiem że ni cholerę to nie gra dobrze, poprawnie

Pozdrawiam

Tomasz

znam kilka konstrukcji bose i powiem że ni cholerę to nie gra dobrze, poprawnie

Jakie konkretne?

Kolego Jacku szanuję się , osobiście znam kilka konstrukcji bose i powiem że ni cholerę to nie gra dobrze, poprawnie

W audi A3 fabryczny zestaw Bose gra całkiem poprawnie jak na fabryczny zestaw i to w dodatku w aucie :)

Jak widzę jakie bzdety wypisujesz o Bose na pewno tylko w internecie je widziałaś. O odsłuchu nie ma mowy. Nie ośmieszaj się. Zestawy w cenie ok. 15.000zł są poza twoją zdolnością finansową. Dodatkowo oceniasz jakość dźwięku na podstawie wielkości, pewnie twoimi typami są nadal Altusy. Jakie masz pojęcie o DAC? Bo fajna obudowa, bo ma kilka kolorowych gniazdek? Bo kosztuje 3000zł to znaczy jest to dobry sprzęt i będzie idealny gdy podepniesz pod cokolwiek? ? I to jest ta twoja wiedza? Rozwalasz mnie. Już pisałem, nie wypowiadaj się o sprzęcie audio, bo nie masz o nim zielonego pojęcia.

Kiedyś pisałem jaki mam sprzęt znajdź sobie, ale od razu cię rozczaruje, same kolumny więcej kosztowały niż 15.000.

Z resztą tego postu nie będę polemizował bo...Bo jestem dorosły :)

Edytowane przez Jacchusia

• Pokaż nowe odpowiedzi