Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
16 godzin temu, tomikin napisał:

Budżet do 2 tys. a z tego co widzę ten kawał kloca nie mieści się w nim. Poza tym jeśliby mi się spodobał to tylko pod kątem brzmienia bo z wyglądu nie ma szans ale dziękuję za propozycję. 

Fakt urodą nie zachwyca 😜 

A może coś cyfrowego? 

Topping mx 5, tani, mały, nowy i jeszcze trochę ci zostanie. 

Napisz do @Audiomagic.pl

Może Ci wypożyczą go na testy 

18 godzin temu, tomikin napisał:

Budżet do 2 tys. a z tego co widzę ten kawał kloca nie mieści się w nim. Poza tym jeśliby mi się spodobał to tylko pod kątem brzmienia bo z wyglądu nie ma szans ale dziękuję za propozycję. 

Budżet na "tombak"  A zlotego pierścionka szukasz ? 

Kolega Nada podpowiada 🙂 coś pożądnie grającego, większość NADów urodą nie grzeszy 

Chcesz fajne granie w takich a nie innych pieniądzach też można tylko spróbuj  iść na  kompromis nie koniecznie piękny ( złoty) może ? mocny solidny i dobrze grajacy NAD ( tombak 🤔 ) z wyglądu.

Nie tego to innego NADa również podpowiadam posłuchać 

Edytowane przez bogus18

@Kw202świetny pomysł, napiszę do nich ☺️ Topping nie jest mi znany ale sprawia dobre wrażenie i jeśli by to dobrze grało to czemu nie. 

@bogus18 nie oczekuję przecież złotych gór ale skoro Harmana kupiłem lata temu nowego za 1,4tys to myślę że teraz za około 2 tys coś używanego się znajdzie co gra i wygląda nie gorzej od niego. Jednak Nady mi wyjątkowo nie leżą w kwestii wyglądu nic nie poradzę a wierzę że brzmią fajnie bo kiedyś miałem u siebie takiego Nadzika c715 i miło wspominam.

45 minut temu, tomikin napisał:

@Kw202świetny pomysł, napiszę do nich ☺️ Topping nie jest mi znany ale sprawia dobre wrażenie i jeśli by to dobrze grało to czemu nie. 

@bogus18 nie oczekuję przecież złotych gór ale skoro Harmana kupiłem lata temu nowego za 1,4tys to myślę że teraz za około 2 tys coś używanego się znajdzie co gra i wygląda nie gorzej od niego. Jednak Nady mi wyjątkowo nie leżą w kwestii wyglądu nic nie poradzę a wierzę że brzmią fajnie bo kiedyś miałem u siebie takiego Nadzika c715 i miło wspominam.

Powiem jak ja to widzę.  Wygląd rzecz względna,? Każdy z nas chce mieć dobrze grający system  i jak by był piękny to by było to 👍 

Ale zawsze są jakieś  priorytety ( np założony budżet ) i teraz każdy musi sam zdecydować czy  ładny?  czy dobrze? Grający?

To Tylko przykład, Ty wolisz tak a inni może? Inaczej ? 

Nie chcesz NADów? Ok. 

Ale tak czy inaczej to dobre granie. 

W dniu 1.09.2022 o 20:35, tomikin napisał:

Budżet do 2 tys.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kupowanie wzmacniacza w ciemno niesie duże ryzyko bo zwyczajnie może być za ciemno lub za jasno....

Sam mam hegla h70 i jestem mega zadowolony przede wszystkim podoba mi się scena i zróżnicowanie z jakim traktuje płyty. W moim odczuciu jest dość neutralny i oddaje to co jest na płycie. Jak realizacja zawiera dużo basu to tak będzie, ale sam od siebie nie doda jeśli tego basu na płycie brakuje.

Brak regulacji tonów i loudness może być problemem jeśli się wcześniej nie sprawdzi czy dobrze się zgrywa z kolumnami, ale jest się trafi to polecam. Ja w pewnym momencie stwierdziłem że chce wzmacniacz beż funkcji podbarwiania brzmienia, bo tak to co chwila się bawiłem 😁

Edytowane przez Ajothe

@bogus18 a od siebie poleciłbyś jakiegoś NADa ? Gdyby nadażyła się okazja to mógłbym spróbować posłuchać i się z nim polubić bo z tego co widzę to inne wzmacniacze jak Hegel, Naim czy Rotel też szczególnie piękne nie są ☺️

@Tal dzięki za propozycje, z tych co podałeś wybrałbym chyba Hegela.

@Ajothe od pewnego czasu również nie korzystam z regulacji barwy, mam ustawione na zero i wydaje mi się że dzięki temu nawet dżwięk z Harmana lekko się poprawił ☺️ Zapytam odnośnie Hegela H70 którego użytkujesz czy te niebieskie diody rzeczywiście tak dają po oczach jak to widać w ogłoszeniu w linku powyżej, nie przeszkadza to wieczorami?

Godzinę temu, tomikin napisał:

@bogus18 a od siebie poleciłbyś jakiegoś NADa ? Gdyby nadażyła się okazja to mógłbym spróbować posłuchać i się z nim polubić bo z tego co widzę to inne wzmacniacze jak Hegel, Naim czy Rotel też szczególnie piękne nie są ☺️

@Ajothe od pewnego czasu również nie korzystam z regulacji barwy, mam ustawione na zero i wydaje mi się że dzięki temu nawet dżwięk z Harmana lekko się poprawił ☺️ Zapytam odnośnie Hegela H70 którego użytkujesz czy te niebieskie diody rzeczywiście tak dają po oczach jak to widać w ogłoszeniu w linku powyżej, nie przeszkadza to wieczorami?

Ze  wzmacniaczy NAD sprawdź 316 lub 326 BEE za taką kasę dobre granie . (Lub wyższe 35. ,36. ) 

Nikt nie wymieniał A miałem i znam  (używane można w dobrej cenie trafić )Atoll in 50 Xindak A06 oba są  srebrne  alumninum lub  czarne . Bardzo dobre brzmienie . Raczej ładniejsze niż NAD ale widać to już kwestaja gustu .

Spróbuj posłuchać A może to Ci się sprawdzi? 

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18
22 godziny temu, bogus18 napisał:

Ze  wzmacniaczy NAD sprawdź 316 lub 326 BEE za taką kasę dobre granie . (Lub wyższe 35. ,36. ) 

Nikt nie wymieniał A miałem i znam  (używane można w dobrej cenie trafić )Atoll in 50 Xindak A06 oba są  srebrne  alumninum lub  czarne . Bardzo dobre brzmienie . Raczej ładniejsze niż NAD ale widać to już kwestaja gustu .

Spróbuj posłuchać A może to Ci się sprawdzi? 

Pozdrawiam 

Właśnie te mniejsze modele NAD-ów bardziej do mnie przemawiają a C326bee wydaje mi się najbardziej optymalny i jeśli już to za takim się rozejrzę. Dzięki wielkie, pozdrawiam również. 

23 godziny temu, tomikin napisał:

No świecą, ale kompletnie mi nie przeszkadzają...rzecz pewnie indywidualna, u mnie hegel nie stoi na wysokości wzroku, a jakieś 30cm nad ziemią. Mi tam się nawet podobają te dwie diody 😁

10 minut temu, Ajothe napisał:

No świecą, ale kompletnie mi nie przeszkadzają...rzecz pewnie indywidualna, u mnie hegel nie stoi na wysokości wzroku, a jakieś 30cm nad ziemią. Mi tam się nawet podobają te dwie diody 😁

U mnie wzmak stoi na biurku czyli dość wysoko stąd mam pewne obawy czy nie będzie rozpraszać, najwyżej przysłonię pudełkiem cd albo zakleję w razie czego, dzięki.

Zawsze można pomyśleć o jakichś gustownych nalepkach przyciemniających, najlepiej też antywibracyhnych 😉🤣

Jeszcze jedno jak chcesz go ustawiać na biurku to musisz wiedzieć, że jest ultra głęboki...

41.5cm + gniazda sieciówki i kabli to jest sporo. U mnie zajął cała głębokości szafki rtv i trochę wystaje 😁

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Zawsze można pomyśleć o jakichś gustownych nalepkach przyciemniających, najlepiej też antywibracyhnych 😉🤣

Wiadomo, poprawa wizualna i plus 10 do jakości dźwięku a i biurko by tak nie drżało przy dub stepie ;D

Namieszam Tobie w głowie skoro słuchasz takich gatunków jak dubstep, down tempo czy rap to znaczy że lubisz dużo basu. W takim wypadku bym się zastanowił czy jednak nie szukać czegoś z funkcją loudness. 

Hegel dostarcza mi wystarczająco dużo basu, ale to nie jest napewno tak podbite jak z funkcją loudness i wiele zależy od nagrania. Dlatego warto odsłuchać przed kupnem, a tak naprawdę to jest to mus...

Masz też słuchawki w awatarze, a hegel nie ma wyjścia na nie 😄

To jest golas. Jedyne co ma xtra poza surowizną to dac 😄

Spokojnie, cięższych tudzież trzęsących pokojem gatunków słucham raczej rzadko, okazyjnie i z ciekawości więc nawet gdyby okazało się że brakuje mocy w niskich rejestrach to jakoś bym to przebolał.
Poza tym mam możliwość pogrzebać w ustawieniach karty dźwiękowej także i tu dałoby się jakoś zaradzić coś na plus, coś na minus ale tak jak piszesz dopiero odsluchy pokażą ewentualne niedostatki i mam tego świadomość.

Cytat

Jeszcze jedno jak chcesz go ustawiać na biurku to musisz wiedzieć, że jest ultra głęboki...

41.5cm + gniazda sieciówki i kabli to jest sporo. U mnie zajął cała głębokości szafki rtv i trochę wystaje 😁

Tego się nie spodziewałem ale na szczęście zmieści się u mnie, blat ma 65cm na głębokość więc i kable też wejdą :)

Edytowane przez tomikin
uzupełnienie treści

Jest taki amplituner Yamahy - RX797 i nawet ma napis "natural sound" 😉 ale mam

obawy, czy ze względu na ciepłą barwę i bardzo poważny bas nie byłby zamianą

"siekierki na kijek" 😉 Mocy wystarczy, 11 kg a jest kilka na olx nawet ze zdalnym.

Może jakiś byłby w pobliżu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

41 minut temu, Ajothe napisał:

Masz też słuchawki w awatarze, a hegel nie ma wyjścia na nie 😄

To jest golas. Jedyne co ma xtra poza surowizną to dac 😄

Słuchawki mam wpięte w dźwiękówkę Asusa dlatego wzmak nie musi mieć jacka.

4 minuty temu, audioburak napisał:

Jest taki amplituner Yamahy - RX797 i nawet ma napis "natural sound" 😉 ale mam

obawy, czy ze względu na ciepłą barwę i bardzo poważny bas nie byłby zamianą

"siekierki na kijek" 😉 Mocy wystarczy, 11 kg a jest kilka na olx nawet ze zdalnym.

Może jakiś byłby w pobliżu ...

Ta Yamaha średnio mi pasuje poza tym w pobliżu nie ma a jestem z łódzkiego. Słuchałem niedawno Yamahy Rn803D i nie podeszła mi. Miała lepszą scenę jak HK980 tzn szerszą i grała bardziej do przodu, więcej detali dało się wyłapać ale jak dla mnie była trochę zbyt analityczna, czasami ostra i tego "natural sound" nie było wcale czuć. Z Heco Aurora 700 ta Yamaha gra znacznie przyjemniej ale do Dali Conceptów nie pasuje moim zdaniem. Nie wiem jak RX979 ale jeśli ma podobną barwę do Rn803D to u mnie nie przejdzie ale dzięki za podrzucenie @audioburak

Kupiłem ją rok temu; stąd polecenie i recenzja w AUDIO okazała się prawdą:

Ukryta Zawartość

Rozdrażew - od zachodu łódzkiego daleko nie jest.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 1.09.2022 o 04:51, Misio38 napisał:

No proszę. Ile to wyobraźnia znaczy.

Jeżeli nie posiadamy wyobraźni - to nie rozwiniemy się w jakimkolwiek hobby... Pamiętaj o tym 😉

W dniu 1.09.2022 o 07:24, tomikin napisał:

Dzieki @AudioAddicted, ciekawy sprzecik, pomysle nad nim. 

Wziąłem w ciemno, ze względu na przypisane mu cele - nie miałem dla niego większych celów. Jego cena to w UK groszowe sprawy, ale dzisiaj wiem, że markowego tranzystora tak grającego za te pieniądze na zachodnim rynku nie znajdziemy...

W dniu 7.09.2022 o 13:55, tomikin napisał:

Yamahy Rn803D i nie podeszła mi. Miała lepszą scenę jak HK980 tzn szerszą i grała bardziej do przodu, więcej detali dało się wyłapać ale jak dla mnie była trochę zbyt analityczna, czasami ostra i tego "natural sound" nie było wcale czuć.

Ale słuchałeś po kalibracji? Czy bez niej?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

A ja polecam SMSL A300. Bardzo ciekawy mały wzmacniacz w klasie D. Ma on 2x165W przy 4ohm i gra naprawdę w swoim przedziale cenowym dobrze. Ja kupiłem go szwagierce do Fyne f501 i zastąpił Cambridga 640v2. Dużo lepsza dynamika i przejrzystość.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

20 godzin temu, Misio38 napisał:

Ale słuchałeś po kalibracji? Czy bez niej?

Yamahę słuchałem w trybie Pure Direct, kalibracji nie robiłem więc nie wiem czy i na ile mogłoby to pomóc w uzyskaniu przyjemniejszej barwy dźwięku. Z reguły jeśli porównuję ze sobą jakieś grajki to o ile to możliwe, włączam czy to pure czy source czy po prostu direct ewentualnie ustawiam na zero.  

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 godziny temu, RobG1974 napisał:

A ja polecam SMSL A300. Bardzo ciekawy mały wzmacniacz w klasie D. Ma on 2x165W przy 4ohm i gra naprawdę w swoim przedziale cenowym dobrze. Ja kupiłem go szwagierce do Fyne f501 i zastąpił Cambridga 640v2. Dużo lepsza dynamika i przejrzystość.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Do kotleta się nada😉 ale żeby cieszyć się dźwiękiem..... 

Jak dasz do niego dobre źródło to się zaskoczysz. To tak jak niektórzy mówią o Heglu, że suchotnik jest, a tak naprawdę to tylko świadczy o ich nie umiejętności dobierania elementów do zestawu. Jak do przejrzystego wzmacniacza damy słabe źródło, to zagra bardzo przeciętnie.

22 godziny temu, tomikin napisał:

Z reguły jeśli porównuję ze sobą jakieś grajki to o ile to możliwe, włączam czy to pure czy source czy po prostu direct ewentualnie ustawiam na zero.  

No to w przypadku tej Yamahy robisz poważny błąd.

22 godziny temu, tomikin napisał:

kalibracji nie robiłem więc nie wiem czy i na ile mogłoby to pomóc

Po to ona jest.

21 godzin temu, Kw202 napisał:

Do kotleta się nada😉 ale żeby cieszyć się dźwiękiem..... 

Dlaczego tylko do kotleta?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
27 minut temu, Misio38 napisał:

No to w przypadku tej Yamahy robisz poważny błąd.

Po to ona jest.

27 minut temu, Misio38 napisał:

Miałem kiedyś coś podobnego na testach. 

Grał przyzwoicie, a nawet całkiem nieźle jak za tą cenę.... 

Ale jak zaczynałem skupiać się na dźwięku efekt woow mijał, scena słabiutka a np w nutce Nils'a,, Keith don't go'' struny w gitarze brzmiały jak by były z plastiku. 

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Miałem kiedyś coś podobnego na testach. 

Ale miałeś model SMSL A300? Bo ja miałem kilka wzmacniaczy klasy d i każdy inaczej grał, a muszę powiedzieć że ostatni rok i trochę nowych układów i jakość w klasie D idzie do przodu. Takie Purifi gra bardzo dobrze i ten SMSL, gra na tyle dobrze, że w cenie nowego za 2 tys. to nie widzę dla niego konkurencji w klasie AB.

Edytowane przez RobG1974
  • Pokaż nowe odpowiedzi