Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, essewissa napisał:

To musi być niezły shit z tego Marantza, że mózg musi się do tego dźwięku przyzwyczajać aż 100h. 🙂 

Retoryka niedowiarków.

A co jeśli w tym czasie nie słuchasz a sprzęt sobie działa jak mnie nie ma w domu? Na odległość też się przyzwyczaja?

Sprawdź sam. 

10 godzin temu, essewissa napisał:

ale te nowe Marantze wypadają słabo pod tym względem.

Mogę prosić o jakieś źródło tych rewelacji?

Fakt ze po odejściu Kena Marantz to już nie to samo, ale firma istnieje dalej i bazuje w większości na starych rozwiązaniach. Wzmacniacze w klasie D tez mnie nie przekonują, ale źrodła a zwłaszcza strimery wydaje mi sie ze idą w dobra stronę.
Ktoś inny dostraja to pewnie charakter brzmienia może być trochę inny, ale na tym poziomie to chyba raczej należy mówić ze coś brzmi inaczej a nie gorzej. 30n ma jak narazie bardzo dobre oceny i mówię głównie o użytkownikach.
30n z tego co czytałem ma odwrotnie ustawione filtry niz w ND8006, w 30n ten bardziej analogowy jest domyślny.
Czas pokarze czy nowe sprzęty będą równie niezawodne, pamietam jak dawno temu Ken narzekał ze coraz trudniej zdobyć dobrej klasy komponenty. Pod tym względem to raczej bym sie spodziewał pogorszenia sytuacji niż polepszenia. 

27 minut temu, Starzec2 napisał:

Fakt ze po odejściu Kena Marantz to już nie to samo, ale firma istnieje dalej i bazuje w większości na starych rozwiązaniach. Wzmacniacze w klasie D tez mnie nie przekonują, ale źrodła a zwłaszcza strimery wydaje mi sie ze idą w dobra stronę.
Ktoś inny dostraja to pewnie charakter brzmienia może być trochę inny, ale na tym poziomie to chyba raczej należy mówić ze coś brzmi inaczej a nie gorzej. 30n ma jak narazie bardzo dobre oceny i mówię głównie o użytkownikach.
30n z tego co czytałem ma odwrotnie ustawione filtry niz w ND8006, w 30n ten bardziej analogowy jest domyślny.
Czas pokarze czy nowe sprzęty będą równie niezawodne, pamietam jak dawno temu Ken narzekał ze coraz trudniej zdobyć dobrej klasy komponenty. Pod tym względem to raczej bym sie spodziewał pogorszenia sytuacji niż polepszenia. 

Dla mnie 30n to taki niedorobiony następca ND8006, dodali sacd i cena x2. 🙂 Jest wszystkomający grajek. Ja bym chciał zobaczyć normalne źródło sacd/cd od Marantza, made in Japan i w normalnych pieniądzach jeszcze 7-8tyś. Jakiś następca 8005, ale to se chyba ne wrati.

Ja jestem ciekaw co będzie następcą serii 8000 Marantza, chyba najlepszej wg mnie, w sensie koszt/wartość. Taka wizytówka firmy. Seria 8000 była w grupie najlepszych wzmacniaczy magazynu Audio, ja to rozumiem.

Następca 8000 musi być made in Japan,  ciekawe jak to wycenią.

Zerwali ze starym designem, co nie dziwi, ale zmienili tez numerację odchodząc od „tysięcy” sześć, siedem, osiem itp. Design i numeracja, w sumie rewolucja. Pewnie nie będzie już 11,12, 15 itd. 
Miałem klasę D, najlepszą Ncore. Streamingi, pliki, wszystko marność 🙂

Wracam do korzeni, cd, analogowy wzmacniacz.

Edytowane przez essewissa
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanko, czym właściwie różni się  pm14s1 od pm14s1 se ? Wersja specjalna ale czy coś to daje, czy to kena ishiwaty model a więc lepszy? 

A wiekowo też wersja se jest młodsza?

I z jakich lat pochodzą?

Gość

(Konto usunięte)

Mam pytanko, czym właściwie różni się  pm14s1 od pm14s1 se ? Wersja specjalna ale czy coś to daje, czy to kena ishiwaty model a więc lepszy? 

Generalnie, to KI czy SE, to są wersje "bardziej audiofilskie"
W dniu 18.06.2023 o 23:49, essewissa napisał:

Przeczytałem w jednej z recenzji, że ND8006 bardzo się grzeje podczas pracy, jak wzmacniacz i jest to nienaturalne jak na odtwarzacz. Czy, któryś z użytkowników ND8006 mógłby potwierdzić, albo zaprzeczyć że tak jest?

Mój jest lekko ciepły tylko. Powiedział bym, że nie inaczej niż każdy inny CD jakiego miałem. Sacd30n wydaje mi się być o wiele bardziej ciepły.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Podobno na listopad zapowiadany jest model Stereo 70s.

Co ciekawsze będzie droższy od Cinema 70s.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Marantz-Stereo-70s-Front.jpeg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wersja srebrna, środek i tyłek 

Marantz_Stereo70s_3-1024x289.jpg

Marantz_Stereo70s_1-1024x801.jpg

Marantz-Stereo-70s-2.jpeg

Co jak co, ale nowe Marantze moim zdaniem są jednymi z ładniejszych tranzystorów na rynku. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słyszałem plotki ale mam nadzieję że cena będzie podobna do Cinema70s

• 4 tygodnie później...

witam , ja się napaliłem i kupiłem pm 7000n i tylko się nie śmiejcie ale gdzieś  tam w kilku testach wyczytałem że jest lepszy od 8006 a na pewno od 7005 ...

Edytowane przez duzy213
  • Moderatorzy
10 minut temu, duzy213 napisał:

witam , ja się napaliłem i kupiłem pm 7000n i tylko się nie śmiejcie ale gdzieś  tam w kilku testach wyczytałem że jest lepszy od 8006 a na pewno od 7005 ...

To gratulujemy, choć ja mam bardzo odmienne zdanie w tej materii.

P.S. Kolega Rafał pisała o Streamerze.

Cześć. Szukałem i wreszcie nabyłem Marantz pm 16. I jest pięknie niemniej nie posiadam pilota. Co prawda do volume owy służył chyba tylko ale..... przydałby się jak z kanapy nie będzie mi się chciało wstać ;-)

Stąd pytanie: o oryginał trudno - a może ktoś ma na zbyciu takiego grala ;-) ale podpowiedzcie jaki model zastępczy się nada?

Pzdr

20230929_140701.jpg

2 godziny temu, mister22 napisał:

Cześć. Szukałem i wreszcie nabyłem Marantz pm 16. I jest pięknie niemniej nie posiadam pilota. Co prawda do volume owy służył chyba tylko ale..... przydałby się jak z kanapy nie będzie mi się chciało wstać 😉

Stąd pytanie: o oryginał trudno - a może ktoś ma na zbyciu takiego grala 😉 ale podpowiedzcie jaki model zastępczy się nada?

Pzdr

20230929_140701.jpg

Ja do Pm68 używam takiego:

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/akcesoria-rtv/piloty/pilot-uniwersalny-hama-4w1

Mały, zgrabny, tani. Regulacja volume, muting i wl/wył do standby, polecam 😉

3 godziny temu, stach_s napisał:

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/akcesoria-rtv/piloty/pilot-uniwersalny-hama-4w1

Ciekawe czy zgra się z pm16 

8 hours ago, mister22 said:

podpowiedzcie jaki model zastępczy się nada?

Gratuluje zakupu, według mnie świetny wzmacniacz👍. Mam PM16 i wszystkie piloty Marantza  z nim działają tj od CD, Streamera albo innego wzmacniacza. Oczywiście PM16 ma tylko kontrole głośności i „mute” z pilota.

W dniu 30.09.2023 o 09:58, stach_s napisał:

I wszystko się zgadza. Pilot dotarł. Kod zadziałał. Funkcje powyższe działają. Dzięki.za poradę

W dniu 30.09.2023 o 15:46, Starzec2 napisał:

Gratuluje zakupu, według mnie świetny wzmacniacz👍. Mam PM16 i wszystkie piloty Marantza  z nim działają tj od CD, Streamera albo innego wzmacniacza. Oczywiście PM16 ma tylko kontrole głośności i „mute” z pilota.

A jak Twoja 16ka po serwisie? Bo czytałem wątek ale nie widziałem jak po serwisie? 

1 hour ago, mister22 said:

A jak Twoja 16ka po serwisie? Bo czytałem wątek ale nie widziałem jak po serwisie? 

Niestety, serwis nie doszedł do skutku, wzmacniacz leżał w serwisie przez miesiąc i gość nawet do niego nie zajrzał wiec go odebrałem. Przez to ze kupiłem pm11 to 16 narazie wylądowała w drugiej sypialni i nie jest za często używana ale jej nie sprzedaje. Mam nadzieje ze zrobię ten serwis bo jak dla mnie to najfajniejszy wzmacniacz jaki miałem.  

Jak twoja 16 się sprawuje, jesteś zadowolony z dźwięku?

W dniu 30.09.2023 o 13:18, mister22 napisał:

Ciekawe czy zgra się z pm16 

Głośność obsługuja od innych modeli. Nie wiem jak źródła.

?👈

22 godziny temu, Starzec2 napisał:

Jak twoja 16 się sprawuje, jesteś zadowolony z dźwięku?

Udało mi się zakupić moją właściwie z jedynych rąk a dokładnie z jednej rodziny ;-) tak czy owak dioda świeci :-) stan zewnętrzny oceniam jako świetny. Nie zaglądałem do środka jeszcze. Czekam póki co na nowy dac (po ifi zen jutro podłączam NEO) oraz gramofon bo przechodzę akurat na MC wtedy będzie latwiej się bardziej szczegółowo wypowiedzieć ale.... to co mnie od razu uderzyło to szlachetność dźwięku... taki aksamit w porównaniu do vincent sv226. Piękna scena we wszystkie mozliwe strony oraz dźwięk absolutnie oderwany od kolumn. Aaaaa - gra to w parze z Canton Ergo 1002 DC a na dziś stream z Volumio Primo i głównie Qubuś ;-) 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.