Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Acz poziom panów ministrów jest na poziomie ...... (autocenzura) bo i matki 9 dzieci lesbijkę zrobili....

Wszystko wskazuje na to, że miała skłonności do płci własnej i dla żadnego studenta polonistyki, który się trochę przyłożył do książek, nie było to żadną tajemnicą. Już w czasach PRL, gdy studiowałem. Tylko nikt specjalnie o tym nie mówił, bo nie przekładało się to na jej twórczość.

Jeżeli jakiś ksiądz pisze, że obecnie doznaje takich prześladowań jak za komuny to oznacza że albo zwariował (ze względu na wiek możliwa również demencja) albo za czasów komuny był Tajnym Współpracownikiem i w uznaniu zasług władza nie szczędzila mu rozmaitych przywilejów.

No bo ksiądz chyba nie kłamie, przecież to grzech ;-)?

Jestem Europejczykiem.

A takie cós jak muls to skąd się wywodzi - jeżeli można zapytać? ;)

jedno jest jest pewne..nie ze szwalni.

a gdybym calkiem zidiocial to przyjme ...muls infulat pierwszy perdolniety.

StaryM

A Mickiewicz z Paryża wracał parę miesięcy, tak się spieszył bidula do powstania.

A jeden znany i kilku mniej znanych władców Polski umarło na choroby weneryczne..

A Plotek na poziomie 1000 państwa polskiego jest multum - ot choćby o carycy co młóciła konie swoich oficerów...

Tylko czy o tym się ma uczyć młodzież ???

Co do kościoła, Polska płaci za pomoc kościoła solidarności. Kościół pośrednio bronił siebie, bo jakby cicho siedział bo skończyliby jak cerkiew za Stalina. ( w CCCP) Także bronili swojej zadniej strony. A i tak kiepsko bo wg. szacunków SB (Służby Bezpieczeństwa - policja polityczna PRL to dla gimnazjalistów) współpracowało z nią ok 70% księży i zakonnic. Te procenty były jawnie podawane za czasów początków IV RP. Później chyba czarni połapali się, że to źle o nich świadczy i kurtyna milczenia.

Dalej mamy Papieża J.P. II który w trosce o interesy Watykanu zafundował nam konkordat, a nowa władza szybko to zaklepała...

I dzięki uroczemu konkordatowi mamy syf jaki mamy.

Nie walczę z kościołem. Ja jestem za modelem niemieckim - kto chce pisze, że jest katolikiem i płaci podatek na kościół (co w tym dziwnego ??? Wędkarze też płacą składki) + zerowa tolerancja dla księży pedofilii. No i oczywiście rady parafialne z dostępem do ksiąg finansowych parafii...

Ale prędzej piekło zamarznie niż czarny odda choć jedną zagrabioną złotówkę.................

Jeżeli jakiś ksiądz pisze, że obecnie doznaje takich prześladowań jak za komuny to oznacza że....

Nie "oznacza" tylko tak Ci się wydaje.

Dlaczego? Długo by pisać i jak na razie widać po tym co tu się pisze nie macie o tym wiedzy lub unikacie sedna tego "wstydliwego" tematu. Bo zdaje się to "prześladowanie" było konkretnie wskazane na czym polega.

Wielu przy okazji próbuje "zaistnieć" powielając obiegowe opinie o KK które nieraz niewiele mają wspólnego z rzeczywistością.

No bo ksiądz chyba nie kłamie, przecież to grzech ;-)?

Nie kłamie, tyle że Ty wcześniej na słowo uwierzyłeś np. KRRiT. ;)

jedno jest jest pewne..nie ze szwalni

To mi ulżyło.

a gdybym calkiem zidiocial to przyjme ...muls infulat pierwszy perdolniety.

Ładnie. :)

Tyle że tytuły, a zwłaszcza ten... to nie za głupotę się przyznaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tyle że tytuły, a zwłaszcza ten... to nie za głupotę się przyznaje.

http://wirtualnaparafia.republika.pl/news/news65.htm

A dlaczego to ma być jakimś wzmocnieniem racji pana infułata? Facet bredzi i tyle, a wewnątrzkościelne zaszczyty nie są niczym przekonującym.

Tylko czy o tym się ma uczyć młodzież ???

Potrzebny jest złoty środek. Nie można ukrywać faktów w imię budowania posągowego obrazu postaci historycznych. Tak robiono z Mickiewiczem.

Ale nie można też przesadzać w drugą stronę. Miałem na studiach docenta od epoki oświecenia, który potrafił na egzaminie zadawać pytanie w stylu: "A z czego słynął Trembecki w latach ...."? Prawidłową odpowiedzią było, że cała Warszawa wiedziała, iż złapał trypra. ;)

Facet bredzi i tyle...

Może jakieś szczegóły?

Podziel się argumentami chętnie wysłucham.

KRRiT też podawała - "nie mieli kasy i tyle" - a okazało się że tym "nadzianym" brakło i trzeba było na raty rozłożyć. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Może jakieś szczegóły?

Niezależnie od oceny sytuacji z multipleksem, nazwanie tego prześladowaniami gorszymi niż w PRLu, to jest bredzenie.

Niedługo powie, ze kościół prześladowany jest jak Żydzi w obozach śmierci.

A poza tym mam już dość rządzenia się katabasów w tym kraju i finansowania ich z moich podatków.

Niezależnie od oceny sytuacji z multipleksem, nazwanie tego prześladowaniami gorszymi niż w PRLu, to jest bredzenie.

Tu akurat mamy sytuację którą ściśle łączymy cyfryzacją taki właśnie główny zarzut pada.

"To, co wyprawia Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, przypomina tamte czasy i to, co wyprawiali Cyrankiewicz i Gomułka."

To cytat najbliższy temu co napisałeś, "przypomina" to chyba co innego znaczy niż "gorszymi jak w PRL-u"? ;)

Niedługo powie, ze kościół prześladowany jest jak Żydzi w obozach śmierci.

Widzisz tu paradoksalnie byłeś bliżej prawdy...

"Czy da się zamknąć usta prawdzie, czy da się wierzących zepchnąć do zakrystii i zamknąć ich jak Żydów w getcie, aby nie mieli żadnego głosu w społeczeństwie, bo ich się poniża, ośmiesza i odbiera prawa, które im gwarantuje Konstytucja?"

Tylko zastanawiam się - zabierasz głos a doskonale po tym widać że nie czytałeś tego listu!"

A poza tym mam już dość rządzenia się katabasów w tym kraju i finansowania ich z moich podatków.

To wszystko wyjaśnia. ;)

....współpracowało z nią ok 70% księży i zakonnic. Te procenty były jawnie podawane za czasów początków IV RP. Później chyba czarni połapali się, że to źle o nich świadczy i kurtyna milczenia.

A ja się dopiero teraz "połapałem"...jak kolega ma ochotę porozmawiać o tych procentach proponuję odpowiedni wątek.

Mam nadzieję że pisząc to kolega nie był pod "ich" wpływem....i proponowałbym zacząć od podania wiarygodnego źródła tych rewelacji!

to jakieś przykłady tych prześladowań pokażecie czy nie ?

parady rycerzy chrystusa w centrum stolicy, śpiewanie pieśni religijnych w centrum stolicy,

ksiądz na każdej oficjalnej urczystości, wszędzie KRZYŻE w szkołach urzędach KRZYŻE więc

zdaje się że ktoś tutaj nie rozumie słowa "prześladować".

Maju

Co według Ciebie jest prześladowaniem ?

Kto jest prześladowany ? Księża ? Kościół jako instytucja ?

Podobnej bzdury nie słyszałem od lat.

Maju prześladowani to byli ludzie w CCCP, traciło się życie, zdrowie, podobnie w całym bloku komunistycznym. W Afryce są ludzie prześladowani....

Teraz kościół w Polsce ? Biskup ? A jak jest bidula prześladowany ?

Biskupa obsługuje pluton zakonnic zmniejszony z 12 do 11 ? Nie może bidak limuzyny wymieniać co kwartał ?

Państwo już nie oddaje każdego majątku o który kościół wystąpi ???

Dwór mu zmniejszyli ???

Byłeś kiedyś w pałacu biskupim ?

Widziałeś prywatne apartamenty biskupa ?

Wątpię, bo być nie bredził.

Z kościołem konfliktu boi się każda partia. Inaczej już dawno nie byłoby konkordatu i byłaby normalność.

Sorry, ale Tobie radio Maryja zaszkodziło (oby odwracalnie). Przeczytałem Twoje posty i widzę iż merytoryczna dyskusja nie ma sensu.

A tak żeby Ci dać do myślenia, to wiesz kto prowadził mszę za Popiełuszkę (tego zabitego przez SB) ? Nie ? To Ci powiem arcybiskup Wielgus - czyli współpracownik SB - tak, tej samej co zabiła P.

To dość ciekawy stosunek kościoła do swoich męczenników. Nawet dla mnie zagorzałego cynika takie zestawienie jest co najmniej niesmaczne !!! Ale pewnie Ciebie to nie razi i nie widzisz w tym nic złego.

Z wikipedii:

"......Rezygnacja Wielgusa wynikała z faktu pojawienia się w mediach zarzutów o współpracę ze służbami PRL (tzw. sprawa TW Greya). Zarzuty te zostały potwierdzone przez Kościelną Komisję Historyczną, która stwierdziła, że z dokumentów wynika, iż Wielgus podjął współpracę z SB pomimo tego, że taka działalność była przez Kościół zakazana. Papież rezygnację przyjął,...." Czyli jego winę uznali jego ziomale - a nie złe duchy, komuchy, czy cykliści...

I podobnie jak chyba już większość polaków mam dość utrzymywania tych pasibrzuchów. Niech funkcjonują, działają, ale za składki ludzi którzy chcą za to płacić !!!!

I jeszcze jedno: zmieniają się Bogowie - mentalność kapłanów - Nie !!! Zawsze są obłudni i nienasyceni. Tak było w Egipcie faraonów, tak jest teraz....

Niech w Polsce działa każdy kościół który nie łamie prawa i nie namawia do jego łamania (wolność jednostki kończy się tam gdzie narusza wolność innej jednostki) ale za swoje... Podobnie z organami ich propagandy - żadnych wyjątków...Owszem jeśli działają jako instytucje nie przynoszące zysku - niech działają w oparciu o przepisy je dotyczące - ale żadnych taryf ulgowych...

A i proszę nie odsyłać mnie do wątków o kościele - nie czuję potrzeby babrania się w tym temacie jako całości. Co nie pozbawia mnie prawa skrytykowania czegoś co uważam za kosmiczną bzdurę i maksymalną obłudę......

P.S. Krytykuje wyłącznie instytucję. Natomiast szanuję wartości wyznane przez każdego człowieka. Niezależnie czy wierzy i w co, czy jest ateistą...O nich nie śmiałbym publicznie dyskutować....

Maju, po prostu, ma takie zajęcie. Reprezentuje tu poglądy i interesy instytucji, jaką jest KK w Posce. Oczekiwanie od niego innego spojrzenia na rzeczywistość jest naiwnością.

Nie można oczekiwać od od spin doktorów, żeby krytycznie budowali wizerunek swojego pracodawcy.

Oczekiwanie od niego innego spojrzenia na rzeczywistość jest naiwnością.

Celowo cytuję te słowa, resztę traktuję jako nie pierwszą Twoją (i nie tylko) insynuację. Szkoda że bez pomówień i szkalowania nie potrafisz prowadzić rozmowy.

Wytłumacz co znaczy "inne spojrzenie na rzeczywistość" zakładam że ma ono coś wspólnego z obiektywną prawdą.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Celowo cytuję te słowa, resztę traktuję jako nie pierwszą Twoją (i nie tylko) insynuację. Szkoda że bez pomówień i szkalowania nie potrafisz prowadzić rozmowy.

Wytłumacz co znaczy "inne spojrzenie na rzeczywistość" zakładam że ma ono coś wspólnego z obiektywną prawdą.

To spróbuj tak po naszemu wytłumaczyć, bez pomówień i szkalowanie, w jaki sposób KK jest prześladowany.

to jakieś przykłady tych prześladowań pokażecie czy nie ?

Maju

Co według Ciebie jest prześladowaniem ?

To spróbuj tak po naszemu wytłumaczyć, bez pomówień i szkalowanie, w jaki sposób KK jest prześladowany.

Przeczytajcie najpierw list - jak znajdziecie fragment gdzie pada słowo "prześladowanie" - piszcie wtedy do woli.... no chyba celowo się nie ośmieszacie.

Traktujesz współpracę z KK jako coś niegodnego, że aż sięgasz po słowa "pomówienie i szkalowanie" ?

Zresztą takie jest moje zdanie i inetrpretacja wynikające z Twoich tu wpisów.

Sorry, ale Tobie radio Maryja zaszkodziło (oby odwracalnie). Przeczytałem Twoje posty i widzę iż merytoryczna dyskusja nie ma sensu.

Jak widzisz po tym co cytuję nie boję się trudnych rozmów. Nie potrafiłbym też wskazywać co Tobie zaszkodziło że stawiasz takie założenia. Widzę też że manipulacja nie jest ci obca, skoro na moje pytanie skąd masz te dane o 70% współpracujących duchownych piszesz mi tu o Popiełuszce i Wielgusie w tak pokrętny sposób że sam wiedząc ile w tym fałszu o mało w to nie uwierzyłem. ;)

Nie jest moją intencją by walczyć z tym w co wierzysz nie lubię jednak gdy naciąga się fakty czy dane statystyczne by uwiarygadniać swoje zdanie na temat KK.

To jednak tak jak pisałem nie dotyczy ściśle tych spraw i jest właściwy wątek, więc nie ma sensu tego tu ciągnąć.

Traktujesz współpracę z KK jako coś niegodnego, że aż sięgasz po słowa "pomówienie i szkalowanie" ?

Zresztą takie jest moje zdanie i inetrpretacja wynikające z Twoich tu wpisów.

"Nie można oczekiwać od od spin doktorów, żeby krytycznie budowali wizerunek swojego pracodawcy."

A to pewnie żart, nie pamiętasz jak się kiedyś oburzyłeś jak zażartowałem i zapomniałem o uśmieszku ;).

A tą "współpracę" mógłbyś uściślić - może jakąś tajną miałeś na myśli. :))

Znalazłem kiedyś w necie fajną ideę. Potrzebne są koszulki: jedna z napisem "Chrześcijanin", druga z napisem "Ateista". Proszę sobie pochodzić przez tydzień w jednej, a potem w drugiej. Przy pytaniach o wyznanie oczywiście nie prostować, że to tylko koszulka.

Bredzenia kolegi maju są tak niedorzeczne, że dyskusja z nimi jest naprawde poniżej wszelkiego rozsądnego poziomu.

Czytam o tych prześladowaniach kościoła patrząc na zdjęcia danieli pasących się na działce wartej ok, pół miliona a zakupionej przez Kościół za kilka tysiecy. Zaiste niewiarygodnie wyrafinowane są cierpienia zadawane Kościołowi przez funkcjonariuszy zbrodniczego reżimu.

Jestem Europejczykiem.

Czytam o tych prześladowaniach kościoła....Zaiste niewiarygodnie wyrafinowane są cierpienia...

Ciekawe gdzie o tym czytasz? W liście? Może bardziej Ci (Wam) pasuje ta wersja do uzasadniania swoich racji. ;)

Żeby było jasne wskazywałem - to określenie nie pada w liście - są natomiast konkretne zarzuty.

Nie podejrzewam że nie czytałeś tego listu i starasz się o tym pisać, raczej manipulujesz sprowadzając sprawy do absurdów i uciekasz od tego co w liście. Pogrubiona czcionka niczego nie zmieni. A do wylewania swoich antykatolickich żali macie już odpowiedni wątek. ;)

Bredzenia kolegi maju są tak niedorzeczne, że dyskusja z nimi jest naprawde poniżej wszelkiego rozsądnego poziomu.

Podając tak kategoryczne stwierdzenie wypadałoby podać choć jeden konkret. Może jeden choć przykład?

Jak na razie to ja staram trzymać się tematu i nie manipuluję.

<br />Podając tak kategoryczne stwierdzenie wypadałoby podać choć jeden konkret. Może jeden choć przykład?<br />

301 postów nie wystarczy?

Nie karmić trolla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nakręcacie go !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yhy - nakręcamy!!!:) Czasem i z proboszczem trzeba wymienić myśli... Pustka w głowie gwarantowana...

Przeczytajcie najpierw list - jak znajdziecie fragment gdzie pada słowo "prześladowanie" - piszcie wtedy do woli.... no chyba celowo się nie ośmieszacie

Bo koledzy tutaj są mistrzami swiata w bajaniu n/t KK. Tak sobie opowiadają, nakręcają się, kipią "swiętym" oburzeniem, a ze to wszystko ma się nijak do rzeczywistości to już ich nie interesuje, bo im tylko o narzekanie chodzi.

Ciekawe co ich zdanie będzie w tym liscie za klika stron?:)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Najpierw drodzy panowie słówko o trollach. Jak by nie trolle to by żaden wątek na bocznicy nie utrzymał się dłużej jak dobę. ;)

Ciekawe co ich zdanie będzie w tym liscie za klika stron?:)

W liście są brednie, nieprawdy, gównoprawdy i półprawdy.

Na przykład:

brak zdecydowanej reakcji premiera stwarza możliwość do bezkarnego znieważania papieża, kapłanów, symboli religijnych oraz samych wierzących

1. W państwie demokratycznym decyduje prawo i sądy, jak by reakcja premiera miała moc zamykania ust ludziom, to mielibyśmy dyktaturę.

2. Pomiędzy znieważaniem kapłanów, a mówieniem prawdy o kapłanach jest wielka różnica. Starsi ludzie (w tym kapłani) często o tym zapominają, w PRL trzymaliśmy mordę na kłódkę w sprawach występków kapłanów dla dobra większego. Uważaliśmy, że kościół jest po naszej stronie, więc grzeszki pijaków, rozpustników, a nawet pedofilów zamiataliśmy pod dywan (my społeczeństwo). Był cel nadrzędny - walka z ówczesną władzą. Dziś niektórzy uważają, że pomimo demokracji kościół nadal jest ponad osądem i prawem. Nie jest. A krytyka przestępców w sutannach nie jest znieważaniem.

3. Krytyka działań politycznych jest krytyką działań politycznych, a nie znieważaniem religii. Jak Rydzyk przestanie być manipulatorem politycznym, to ludzie przestaną krytykować. Jeśli ktoś uważa, że jest ponad prawem, że powinien mieć specjalne przywileje, bo ma ileś tam popisów poparcia, to powinien też pamiętać, że tych, którzy nie podpisali jest 10 razy więcej.

Jeżeli jakiś ksiądz pisze, że obecnie doznaje takich prześladowań jak za komuny to oznacza że albo zwariował (ze względu na wiek możliwa również demencja) albo za czasów komuny był Tajnym Współpracownikiem i w uznaniu zasług władza nie szczędzila mu rozmaitych przywilejów.

Generalnie to za komuny każdy xiondz miał większe uważanie we władzy i miejscowych organizacjach PZPRu niż obecnie, chociaż kasy z państwowego budżetu dostawał nieporównywalnie mniej niż teraz. Dlatego odczuwa takie prześladowanie.

Robole za komuny tez się czuli prześladowani, bo mieli pracę.

Generalnie ludziom nie może być zbyt dobrze, bo to szkodzi władzy.

Jak to jak??? Za mało dają na tacę, państwo nie płaci podatków na KK, a jeszcze w internecie dopuszcza się wypowiedzi pogan ! Do tego doszło, że wkrótce katolików będą rzucać na pożarcie lwom!... zamiast jak do tej pory - odwrotnie.

ale przyznajmy nie KAZDY moze byc infułatem o ile ktos wie co to jest.

bandz menski jak infulat...

infułaty ty nad poziomy wyłatuj.

infułaty nigdy sie kulom nie klaniał.

"Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji.'

Kto tu podpada pod to?

Shrek777 wypisz wymaluj o Tobie! ;)

Czekam na te wiarygodne źródła informacji że 70% duchownych współpracowało.

301 postów nie wystarczy?

Tak długo na forum i nie wiesz co ta liczba oznacza? ;)

W liście są brednie, nieprawdy, gównoprawdy i półprawdy.

To co podałeś nie ma nic wspólnego z tym co napisałeś.

To subiektywna ocena, wyrwana z kontekstu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i rzecz jasna - "Przygody dzielnego infułata Józefa Wójcika podczas kondominium" :))). Buhaha, jak to powiadają:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.