Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Naciąłem się na transmecie. Mam m.in. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

USB fatalnie na tym działało, ogólna porażka.

Radziłbym ci kupić coś na procesorze VIA, AMD lub intela.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ukryta Zawartość

Na tym mi działa konwerter JarkaC (czyli UAC1 do 96/24) i jest bardzo ok. Mały flash, więc w grę wchodzi mój systemik, albo

dokupowanie adapter ide-cf i kart cf, bo normalnego debiana się na 64MB nie postawi, ew. mały pendrive i system na pendrive

a flash na partycję /boot. Jeśli pożeni się mpd z soxr to maszyna daje radę z upsamplingiem wszystkiego do 96/24.

Mam coś takiego w tej chwili i jest ok. Z tego co widzę to powinien dać radę z 192/24, ale nie mam jak tego sprawdzić.

Jeśli chcesz zapas mocy to:

Ukryta Zawartość

albo:

Ukryta Zawartość

(tu już można zainstalować voyage-mpd na flash)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• 4 tygodnie później...

Może nie do końca ten wątek, ale paręnaście postów wyżej dyskutowaliśmy o metodach resamplingu

w mpd, niektórych może to zainteresować. W końcu się doczekaliśmy:

master/mpd.git

"pcm/SoxrResampler: Add configurable quality levels"

pozdrawiam

Może nie do końca ten wątek, ale paręnaście postów wyżej dyskutowaliśmy o metodach resamplingu

w mpd, niektórych może to zainteresować. W końcu się doczekaliśmy:

master/mpd.git

"pcm/SoxrResampler: Add configurable quality levels"

pozdrawiam

Zgłaszanie bugów ma sens :D

• 1 miesiąc później...

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze stacjonarnego komputera PC, który będzie spełniał następujące wymagania:

1. możliwie cicha praca, jeśli jest to możliwe - bezgłośna, komputer będzie w salonie, w sąsiedztwie sprzętu audio, a więc zależy mi, żeby nawet cichy odsłuch nie był zakłócany pracą komputera,

2. co najmniej 1 tb dysku twardego (najlepiej sdd),

3. wbudowany moduł wifi,

4. cena do 4.000 zł.

Zastosowanie:

1. przede wszystkim jako bezgłośny serwer plików muzycznych i video, które będą strumieniowane do sprzętu audio-video,

2. praca (word, excel),

3. przeglądanie internetu,

4. czasami gry, głównie strategie (np. Cywilizacja 5) - nie jest to punkt priorytetowy, przede wszystkim zależy mi na cichej pracy, ale miło byłoby, gdyby w razie potrzeby można było coś odpalić.

Jestem otwarty na sugestie. Może być to komputer w obudowie mini. Bardzo podoba mi się koncepcja apple mini, jednakże wolałbym coś w systemie Windows i z większym twardym dyskiem.

Preferuję gotowy zestaw, ale jeśli będę miał pewność, że propozycja do złożenia jest optymalna, to mogę się i na taką opcję zdecydować.

Będę wdzięczny na przykładowe namiary zestawów o takich parametrach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze stacjonarnego komputera PC, który będzie spełniał następujące wymagania:

1. możliwie cicha praca, jeśli jest to możliwe - bezgłośna, komputer będzie w salonie, w sąsiedztwie sprzętu audio, a więc zależy mi, żeby nawet cichy odsłuch nie był zakłócany pracą komputera,

2. co najmniej 1 tb dysku twardego (najlepiej sdd),

3. wbudowany moduł wifi,

4. cena do 4.000 zł.

Zastosowanie:

1. przede wszystkim jako bezgłośny serwer plików muzycznych i video, które będą strumieniowane do sprzętu audio-video,

2. praca (word, excel),

3. przeglądanie internetu,

4. czasami gry, głównie strategie (np. Cywilizacja 5) - nie jest to punkt priorytetowy, przede wszystkim zależy mi na cichej pracy, ale miło byłoby, gdyby w razie potrzeby można było coś odpalić.

Jestem otwarty na sugestie. Może być to komputer w obudowie mini. Bardzo podoba mi się koncepcja apple mini, jednakże wolałbym coś w systemie Windows i z większym twardym dyskiem.

Preferuję gotowy zestaw, ale jeśli będę miał pewność, że propozycja do złożenia jest optymalna, to mogę się i na taką opcję zdecydować.

Będę wdzięczny na przykładowe namiary zestawów o takich parametrach.

Z góry dziękuję za pomoc.

IMHO bez sensu. Kup NAS z dyskiem twardym i wystaw go gdzieś daleko, podłącz go do routera wifi czy co tam masz. A potem kup sobie jakiś komputer. Przypominam, że dysk sdd 1TB to ponad 2000 zł. Jak chcesz kupić apple mini za 2000zł? W każdym razie ty potrzebujesz normalnego komputera

biurkowego.

Czy ktoś kto posiada M2Tech HiFace DAC poświęciłby się i wypożyczył mi to urządzenie na kilka dni do testów wydajnościowych komputerków? Chodzi o ustalenie akceptowalnego minimum jeśli chodzi o parametry komputerka.

A moze byc M2Tech HiFace converter? :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Czy ktoś kto posiada M2Tech HiFace DAC poświęciłby się i wypożyczył mi to urządzenie na kilka dni do testów wydajnościowych komputerków? Chodzi o ustalenie akceptowalnego minimum jeśli chodzi o parametry komputerka.

Dystrybutor GF Mod wypożycza bez problemu za kaucją - polecam. Wypożyczałem set M2Tech HiFace EVO/EVO Dac, wszystko przebiegło bardzo profesjonalnie.

A moze byc M2Tech HiFace converter? :)

Tez nie mam :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tez nie mam :)

Jesteś jak saper. Rozbrajasz. :D

Witam, zdobyłem za darmo komputerek jak w opisie, z tym że wsadziłem mu 1GB RAMu:

Ukryta Zawartość

Planuję jeszcze zastąpić standardowego małego twardziela dwoma 1TB w RAID 1.

Zauważyłem że jest bardzo cichy mimo dwóch wentylatorów, w sumie i tak dodatkowo będzie schowany w szafie, oczywiście z wentylacją.

Pytanie co jeszcze zmodyfikować by jak najlepiej dostosować ten komputerek do odtwarzania muzyki ? Dobrze byłoby chyba wymienić zasilacz na liniowy, mógłby ktoś polecić jaki będzie wystarczający ?

Komputerek będzie współpracować z DACkiem Hegla HD11.

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Z tego czołgu zrób NAS, a do muzyki kup komputerek. To znaczy jakiś terminal hp, fujitsu, itd., bez wiatraka, z pamięcią flash a nie dyskiem twardym.

No i wisienkę na tort ... Audiophile Optimizer -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :):):)

Ukryta Zawartość

No i wisienkę na tort ...

Kolego, bez jaj mi tu ;)

lista wsparcia na dole już mówi wprost z czym mamy doczynienia

SOTM JCat Jplay VooDoo Audio..

no i bez windows serwera nawet smietana do wisienki ze zasmakuje ;)

Widzę, że wesoło tu. ;-)

Uwaga - jestem laikiem w temacie PC-audio, ale chcę sobie złożyć jakiś komputer tylko do odtwarzania plików audio,

najlepiej w małej obudowie typu desktop.

Powinien mieć jedynie płytę główną z dobrym zasilaczem, system operacyjny (jaki?), jakiś dysk, RAM (ile?) i odpowiednie wyjścia:

hdmi, usb i koniecznie wyjście na stary kineskopowy TV (svhs, ew. vga + przejściówka - zadziała?).

Player jriver + ew. jplay, opcjonalnie foobar (oczywiście odpowiednio skonfigurowane: WASAPI, itp.).

Sprzęt: DAC - Musical Fidelity M1 + aktywne monitory studyjne Yamaha HS80 połączone XLR.

Ewentualnie jakiś konwerter usb/spdif + dobry coaxial (lepsze to niż przyzwoity kabel usb?).

Pomożecie Panowie specjaliści? ;-)

Twoje założenia powodują, że potrzebujesz normalny desktop, może być pasywny. Ja używam do pc-audio komputera za 60 zł, ale nie da się na nim uruchomić windows/iriver/jplay/foobar.

Czy to oznacza, że nie ma sensu pakować się w coś porządnego do odtwarzania muzyki?

Co jest u mnie ograniczeniem? Niedrogi DAC i monitory?

Ja na tym sprzęcie słyszę niuanse między kablami.

Myślałem o desktopie nie za 60 zł, tylko za kilkaset zł (za dużo, czy za mało?).

Słyszałem, że aby jplay dobrze zagrał - potrzeba ok. 8GB RAMu.

Czy to oznacza, że nie ma sensu pakować się w coś porządnego do odtwarzania muzyki?

Co jest u mnie ograniczeniem? Niedrogi DAC i monitory?

Ja na tym sprzęcie słyszę niuanse między kablami.

Myślałem o desktopie nie za 60 zł, tylko za kilkaset zł (za dużo, czy za mało?).

Słyszałem, że aby jplay dobrze zagrał - potrzeba ok. 8GB RAMu.

Porządnego? Stawiasz normalny dekstop, system który ma poważne problemy

z obsługą dźwięku i do tego kupujesz jakiś żałosny soft za 400 zł? 8GB do audio? Do audio

normalne systemy operacyjne potrzebują 64MB.

Za 400 zł można zbudować dedykowany komputer do audio, z możliwością sterowania z tabletu/smartfona z androidem/ios. Było już o tym w tym wątku.

hint: zastanów się jakie oprogramowanie napędzia Bryston BDP-2 i takiego lumina. Podpowiem ci, że nie jest to windows z jplay. Jplay jest dla frajerów.

Do audio

normalne systemy operacyjne potrzebują 64MB.

Zależy kto co uważa za normalny system. Nie dla każdego minimalistyczny linux to system normalny. A tutaj człowiek tylko chce kupić komputerek który będzie umiał na co dzień obsługiwać;)

NORMALNY DO AUDIO oznacza jedno - zminimalizowany do granic możliwości, bo każdy uruchomiony

proces jest zagrożeniem dla transmisji audio. AURENDER bazuje na okrojonym linuxie, podobnie inni.

Mało jest firm, które odważyły się na samodzielne opracowanie "systemu" - to jest trudny temat.

Zobacz jak nad tym trzeba popracować :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zminimalizowany do granic możliwości, bo każdy uruchomiony

proces jest zagrożeniem dla transmisji audio.

No to mój, według tej teorii, nie miałby prawa grać w ogóle, bo zdarzy mi się konwertować jakiś film, albo obrabiać zdjęcia, albo wiele, wiele różnych innych rzeczy :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

No to mój, według tej teorii, nie miałby prawa grać w ogóle, bo zdarzy mi się konwertować jakiś film, albo obrabiać zdjęcia, albo wiele, wiele różnych innych rzeczy :)

Dlaczego nie miałby prawa grać? Gra, tylko pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z pewnych zakłóceń degradujących brzmienie.

Ale ty nie masz komputera do audio. Masz desktop i pracując na nim słuchasz sobie muzyki. Idąc tym tokiem rozumowania każdy komputer jest do audio, bo ma kartę dźwiękową, a jak nie to ma usb i można podpiąć dac z usb.

Dlaczego nie miałby prawa grać? Gra, tylko pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z pewnych zakłóceń degradujących brzmienie.

Tu nie chodzi o zakłócenia. Chodzi o to, że nasz kolega g* wie co się dzieje w systemie i jest szczęśliwy, że mu muzyka

gra.

Mam bitperfect, to czego mi więcej potrzeba?

Ale ty nie masz komputera do audio. Masz desktop i pracując na nim słuchasz sobie muzyki. Idąc tym tokiem rozumowania każdy komputer jest do audio, bo ma kartę dźwiękową, a jak nie to ma usb i można podpiąć dac z usb.

No a co, nie można z każdego komputera słuchać muzyki? Nie jest do tego potrzebny komputer do audio.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Skąd wiesz, że masz BP? Poza tym kolega wyraźnie pisał o "komputerze do audio". Ja rozumiem przez to takie htpc ale wyłącznie do audio. Ty rozumiesz przez to każdy współczesny komputer.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.