Skocz do zawartości
IGNORED

Radio w Polsce - cyfryzacja

s.z

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd zaczęli nadawać w hd zacząłem oglądać telewizję - obraz jest poprostu piękny i przyjemnością jest obejrzeć sobie np. mecz czy jakiś film z ładnymi zdjęciami. A tutaj co? Wprowadzili cyfryzację by serwować mp3? Nic z tego nie rozumiem. Przecież przyzwoity dźwięk to znacznie mniej danych do przesłania niż obraz w hd.

Do sittek:

Czy masz jakiś lepszy sprzęt i na nim w salonie nie słyszysz degradacji dźwięku?

Jeśli nie, to po co ta wypowiedź.

Napisałem wyraźnie:

Niestety nawet na małym radyjku Dual DAB5 w łazience wyraźnie słychać, że jakość dźwięku jest znacznie niższa niż na FM.

Przez kilka lat miałem możliwość bezpośredniego porównywania stacji analogowych z tymi samymi nadawanymi w DAB, na zwykłych radyjkach oraz trochę lepszych zestawach HiFi (Rotel RT-06) i nikt mi nie wmówi, że dźwięk cyfrowy był gorszy od tego w analogu. Analog nie miał dynamiki i przestrzeni DAB-u a jesli stacja nadawała z dobrym bitrate to odróżnić od płyty CD z odtwarzacza nie było szans. Jeśli jest tak jak piszesz to wytłumaczeniem jest fakt, iż w Polsce nadawana jest wersja testowa i wszystko jest możliwe. A biorąc pod uwagę fakt że u nas jest DAB+ a nie zwykły DAB to nie ma o czym gadać.

A tutaj co? Wprowadzili cyfryzację by serwować mp3? Nic z tego nie rozumiem.

DAB+ nie nadaj w mp3.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek: Nie ważne - mp3 czy mp4, aac czy inne kompresowane g$%no. Mp3 to była metafora. Telewizja nadaje w hd (wysoka rozdzielczość + dźwięk) a radio w kompresji. Z powyższego wynika, że ten DAB to ściema. Przy powszechnie dostępnych plikach muzycznych o rozdzielczości 24bit, szybkim internecie i transmisji danych oferuje się ludziom kompresję jako postęp.

Jeszcze pytanie - jakbyś porównał DAB+ (czyli AAC+) do kompresji ATRAC (urządzenia typu minidisc), moim zdaniem lepszej niż mp3? Przynajmniej tyle będę miał, że cyfrowym złączem zgram sobie audycję na minidisc bez szumów i sprzężeń.

Wiadomo jaki miałby być bitrate stacji w Polsce? Jeśli technicznie nie dorówna cd to raczej regres, zupełnie bez sensu. Pewnie i tak 85% stacji nadal będzie kompresować dynamikę, ale żeby chociaż była możliwość nadawania z normalną jakością.

Przy powszechnie dostępnych plikach muzycznych o rozdzielczości 24bit, szybkim internecie i transmisji danych oferuje się ludziom kompresję jako postęp.

Zastanów się jaka jest powszechna dostępność większości obywateli Polski do szybkiego Internetu w sieci? Tylko nie bierz pod uwagę siebie i swoje otoczenie, nie bierz pod uwagę swoich wyobrażeń tylko oceniaj fakty. Uważasz, że każdy zwykły Kowalski śmiga sobie na fonie po necie i słucha muzy we FLAC? Opamiętaj się, zejdź na ziemię, przetrzyj kalosze, popraw beret.

Po drugie, sądzisz że jakość dźwięku w TV cyfrowej bije na głowę radio cyfrowe? Zawsze zdumiewa mnie teoretyzowanie ludzi niepoparte żadną praktyką. Zadam pytanie: czy miałeś kontakt z radiem DAB (DAB+) i porównywałeś je z analogiem, który nota bene umiera? Który w większych miastach jest zakłócany przez coraz to nowsze nadajniki? Który ma tak wąskie pasmo, że niedługo zniknie? Czy uważasz że radio analogowe swą jakością bije na głowę przekaz cyfrowy? I nie mieszaj internetu. Nic nie stoi na przeszkodzie aby te dwie technologie funkcjonowały obok siebie, tak jest w większości cywilizowanych krajach. Dlaczego my mamy być zawsze zacofani? Wytłumacz proszę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jestem nowym użytkownikiem Waszego Forum i choć napisałem już kilka postów, nie jestem ,,dopuszczany do dyskusji,,

Jeśli się pojawi ten, powiedzcie mi, czy mam rozumieć ze analog ma zostać całkowicie wykluczony ? To mi się wydaje nierealne.

Jestem świadom, że radio, tv cyfrowe zarzuca pelerynę na większość cywilizacji, ale co z tradycyjnymi miłośnikami audycji i muzyki, którzy pamiętają Diorę i puszki ustawiane na regałach ? Już nie wspomnę o moim tunerze za całkiem sporą sumę :)).

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Cyfryzacja PR wstrzymana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Cyfryzacja PR wstrzymana:

Ukryta Zawartość

Powinny wszystkie stacje radiowe budować w Polsce DAB+ bo koszta wspóle.

Ale jak widać nowi prezesi z ramienia PiS wszystko zniszczą w Polsce byle było pod Nich. Zapewne i tak cyfrowe radio oleją

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

czego żal? 96 kbps? dziękuję, wolę fm.

Tak nadają, ale format ma większe możliwości. Analog (fm) to podobno też na łączach do nadajnika mp3 192 kbps (info niesprawdzone) z dodatkowym ograniczeniem pasma do 15 kHz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Trójka nadaje w trochę lepszej jakości.

Strumień (32 bit, 224 kbit/s, Vorbis) jest dostępny pod adresem:

Ukryta Zawartość

Ograniczenie pasma do 15 kHz wynika ze względów technicznych, ponieważ na 19 kHz jest przesyłany sygnał pilota stereo.

Widać go w tym strumieniu na analizatorze widma, np. w odtwarzaczu Neutron.

Ukryta Zawartość

Wstrzymuje bo popełniło błąd. To są konsekwencje braku jakiejkolwiek kampanii społecznej, dotyczącej DAB+.

Założę się że spora rzesza ludzi którzy na co dzień słuchają jednego z programów Polskiego Radia S.A., nigdy nie słyszało o planach cyfryzacji.

Mówiło się że sygnał analogowy programów PR ma być ostatecznie wyłączony do 2020 roku, ale myślę że to się przedłuży, i to znacznie. Ale, np. "Czwórka", z tego co czytałem ma już niebawem zniknąć z radia FM, będzie dostępna tylko w DAB+ i przez internet. W miejsce "4" wskoczy inny program PR.

To musiało się tak skończyć. Odbiorniki DAB+ kosmicznie drogie... FM górą!

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

To musiało się tak skończyć. Odbiorniki DAB+ kosmicznie drogie... FM górą!

Czy to musiało śię tak skończyc to sprawa mocno dyskusyjna,to raczej dowód

na to wysokiej jakości sygnał radiowy to sprawa marginalna dla większości odborców....

i taka jest niestety smutna prawda...

A nasz płacz na na Audiostereo nic nie zmieni,my jesteśmy niszą....

a ktoś może ma magiczny sposób jak na odtwarzaczu sieciowym odebrać tą Trójkę 224 kbps? ;) Wiem że po pierwsze odbierać musi strumień. ogg, tylko w Stream Magicu się z tym spotkałem, ale jak mu ręcznie zapodac link do odtwarzania?

Oficjalna Trójka w Sieci to tylko 96 kbps :(

W przeglądarce internetowej wpisujesz adres IP SM6 w domowej sieci. Otworzy się strona konfiguracji Twojego SM6. Po otwarciu ustawień wstępnych możesz dodać nowe stacje wpisując ich adres www (opcja "add new preset"). Ja tak słucham Trójki, jakość dużo lepsza niż oficjalny strumień.

Czyli trzeba kupić SM :) Masz wersję V1, V2 czy cxn? Na wszystkich to działa?

w Denonach, Marantzach można zapomnieć o odtwarzaniu .ogg

nie ma też opcji add new preset, można tylko zmienić przyjazną nazwę urządzenia w sieci :)

Czyli trzeba kupić SM :) Masz wersję V1, V2 czy cxn? Na wszystkich to działa?

U mnie w CXN na aktualnym sofcie opcja ustawień przez przeglądarkę swoich presetów radiowych jest niedostępna.

Ja mam mimo możliwości odsłuchiwania na FM ponad 70 kanałów! (nie mylić ze stacjami) od czasu zmienienia za poprzedniego panowania PIS częstotliwości duży problem z przyjemność słuchania zarówno Trójki,Dwójki jak i innych audycji! Cała z pietyzmem latami regulowana maszyna została totalnie rozstrojona!

Główny problem jest w tym że na godzinę audycji jest ok 15 minut muzyki!!! resztę wypełniają politycy, reklamy i inne "pierdoły"!!!

Taki śmietnik wpuszczany w nasze najbliższe otoczenie jest mocno toksyczny dla naszego samopoczucia!!!

Nie dam się zabić nawet dla takiej ukochanej? Trójki!!!

Sama jakość sygnału a głownie dźwięku jest po prostu żenująca! co z tego że mamy mieć? super duper DAB+ jak źródło dźwięku wychodzące na antenę jest po prostu nawet w najlepszych stacjach co najwyżej poprawna, nie ma to nawet nic wspólnego ze starą normą Hi-Fi DIN !!!

Dźwięk samej muzyki w radiostacjach jest daleki od naturalności, jest po prostu techniczny, syntetyczny sztuczny; przypomina mi to pewien pokaz na ostatnim pokazie Audio Video Show gdzie o dziwo analogowy z natury gramofon zagrał tak cyfrowo na kolumnach za 50'000EU że krew z uszu!

Ostatnio byłem zmuszony miesiąc słuchać w terenie na bardzo dobrych słuchawkach z komórki Spotify, po powrocie do domu puściłem na kolumnach Trójkę z topowego tunera a później z kompa na kolumny Spotify i o dziwo nuta dźwięku z Spotify jest bardziej zjadliwa!!! No i 0 jadu z głośników!

Współczesny człowiek codziennie wiadomości w 15-30 minut odczyta sobie z zaufanych źródeł w internecie a dalej ma okazję zajmować się swoim życiem z pasującą nam! muzyką w tle lub na poważnie na 100%.

Do DAB-u zostały stare dziadki nie nadążające za technologią tak że moim zdaniem DAB należy jako nie perspektywiczną technologię wygasić jak najszybciej! Wiem przykro to słuchać ale 15 lat temu miało to jeszcze sens a obecnie już jest bez sensu. Streaming przez komórkę (już na dniach[2-3 lata] będzie pokryty nadajnikami 4G) nadrobi to braki z szybkim internetem po kablu tak że prywatni inwestorzy bez naszych podatków za swoje pieniądze zbudują nam taki "DAB 2"

Po co wywalać nasze ciężko wypracowane podatki w błoto? nie lepiej skierować je w projekty ekologiczne; np. w budowanie stacji zasilania dla elektrycznych samochodów np. Tesla lub nawet w naszym kraju uruchomić wspólnie z Elonem Muskiem fabrykę elektrycznych samochodów produkującą je na całą Europę przy okazji tworząc nowoczesne miejsca pracy.

Wiem zagalopowałem się u nas nie ma wizjonerów :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Ten streaming to samoróbka - jest to digitalizowany sygnał tunera FM.

Więcej szczegółów można znaleźć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ale prawdą jest, że brzmi to dużo lepiej, niż oryginalny streaming oferowany przez Polskie Radio.

a ktoś może ma magiczny sposób jak na odtwarzaczu sieciowym odebrać tą Trójkę 224 kbps? ;) Wiem że po pierwsze odbierać musi strumień. ogg, tylko w Stream Magicu się z tym spotkałem

Squeezebox Touch też odtwarza ten strumień.

Jaki konkretnie odtwarzacz sieciowy posiadasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Squeezebox Touch też odtwarza ten strumień.

Ale chyba nie 224 kbs.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ten streaming to samoróbka - jest to digitalizowany sygnał tunera FM.

Więcej szczegółów można znaleźć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ale prawdą jest, że brzmi to dużo lepiej, niż oryginalny streaming oferowany przez Polskie Radio.

Wszystko się zgadza, to mój strumień postawiłem go sobie do celów własnych bo w pracy nie odbiera mi Trójka na FM.

Ukryta Zawartość

Tak, odtwarza.

Dlaczego miałby mieć z nim problemy?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ukryta Zawartość

Ograniczenie pasma do 15 kHz wynika ze względów technicznych, ponieważ na 19 kHz jest przesyłany sygnał pilota stereo.

Widać go w tym strumieniu na analizatorze widma, np. w odtwarzaczu Neutron.

Na moim tunerze Rotel RT-12 śmiga rewelacyjnie,podziękowanie dla pomysłodawcy strumienia :)

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.