Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny warte "spróbowania"

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Tez jeszcze do niedawna sadzilem ze najlepszy glosnik to glosnik szerokopasmowy ale ostatnio przekonuje sie co moze wydawac sie dziwne ze glosnikow musi byc tyle zeby kazdy pracowal w swym zakresie tlokowo, mamy przeciez obecnie mechanizmy konstrowania aktywnych cyfrowych zwrotnic o nachyleniach po 200dB/oct - uwazam ze tutaj lezy przyszlosc i niesamowita jakos reprodukcji

Głośnik szerokopasmowy wydaje się być czasami przyrządem trudnym do zastąpienia, oczywiście można ich słuchać, jako docelowych w specyficznych, czy mniejszych systemach.

>> Stasiop,

Jakich aktywnych cyfrowych zwrotnic słuchałeś, że tak zmieniły poglądy?

>> 747,

Jakie to są "mniejsze systemy"? I na czym ma polegać ta "specyficzność"?

Akurat jestem bardzo "za" i takimi zwrotnicami i szerokopasmowymi głośnikami.

To pierwsze zapewnia bezkompromisowość, a drugie najlepszy stosunek cena/jakość.

Bezkompromisowych kolumn i o najlepszym stosunku korzyści do nakładów, z całą pewnością warto jest posłuchać.

Ciekawi mnie, z jakimi Wy mieliście do czynienia.

Zjawiłem się niedawno u Germanów na umówiony wcześniej odsłuch kolumn Lansche No.7.

Piękne, duże skrzynki, wykonane bardzo dobrze, 175cm wysokości, 4 przetworniki basowe po 20cm każdy,

2 średniotonowe robione na zamówienie przez Audio Technology i legendarny tweeter plazmowy zwany też jonowym.

Ponoć najlepszy ze wszystkich. Oczekiwania były spore ale niestety odsłuch rozczarował.

Kolumny zagrały mocno poniżej oczekiwań i nie wiem na ile to wina sprzętu towarzyszącego a na ile samych kolumn.

W 2011r gdy w Monachium była premiera tych kolumn to ponoć grało tak rewelacyjnie, że ludzie wracali do pokoju Lansche

po kilka razy nie mogąc uwierzyć, że to tak super gra!!!

A tu grało bardzo nudno, szaro, słaba przestrzeń, rozmyty słaby bas, takie bezduszne, nijakie granie.

Co ciekawe nawet sam tweeter wypadł słabo.Rozdzielczość poniżej oczekiwań, nudne, jednolite cykanie.

Nie można przekreślać tych kolumn bo taki jeden odsłuch to za mało.

Ale wrażenie dobrego nie pozostawiły. Brakowało podstawy basowej, a 4x20cm basowce w tak dużej obudowie powinny mieć

możliwości zejścia na basie i dobrego ataku. To 3x mniejsze TAD CR1 z...jednym 20cm basowcem miały więcej życia i lepszy bas!

Lansche były podłączone do wzmacniacza AVM. Później konsultowałem wrażenia z tego odsłuchu z kilkoma osobami i pojawił się

pogląd, że winny był AVM (piec i CD) który robi przyzwoite HiFi ale nigdy dobrego high endowego wzmacniacza nie zrobił.

Inny pogląd to ponoć ten plazmowy tweeter ma tak dużą rozdzielczość i jasność, że dominuje nad innym przetwornikami co daje wrażenie

nadmiernej jasności całego przekazu i aby tego uniknąć to Lansche tłumi ten tweeter już na zwrotnicy przez co później podczas słuchania

on nie może się rozpędzić i "chodzi na pół gwizdka".

Pewnie trochę prawdy jest w obu tezach.

Tak czy inaczej obok SF Aida spore rozczarowanie. Podczas gdy TAD Reference One czy Dynaudio Evidence wręcz przeciwnie...świetne granie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

winny był AVM (piec i CD) który robi przyzwoite HiFi ale nigdy dobrego high endowego wzmacniacza nie zrobił.

Raczej w tym może być problem.

Ale ani jedni ani drudzy w Niemczech zbytnią popularnością się nie cieszą.

Sylwek nie wiem czemu (jak już jechałeś do Rzeszy) zamiast Lansche nie wybrałeś się do Beckes&Muller ?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nie chcę tutaj wyjść na jakiegoś zapatrzonego w markę AP obrońcę bo swoje podobnie jak kolega powyżej też sprzedałem ale tylko dlatego że znalazłem takie które w moim systemie bardziej mi się spodobały a nie dlatego że AP nie grały.

Jak wcześniej pisałem w mojej ocenie to dobre kolumny ( Tempo 6, Sitara) - nie jest to koniec świata ale absolutnie żaden bubel jak sugerowałeś.

ja nie chcę wyjść na hejtera, moje dywagacje zaczęły się od stwierdzenia gdzieś powyżej, że do 10k z drugiej ręki nic lepszego nie ma...otóż jest wiele, nie tylko do 10k, ale i znacznie poniżej można kupić kolumny znacznie ciekawsze (IMO) od AP...

• 1 rok później...

Tez jeszcze do niedawna sadzilem ze najlepszy glosnik to glosnik szerokopasmowy ale ostatnio przekonuje sie co moze wydawac sie dziwne ze glosnikow musi byc tyle zeby kazdy pracowal w swym zakresie tlokowo, mamy przeciez obecnie mechanizmy konstrowania aktywnych cyfrowych zwrotnic o nachyleniach po 200dB/oct - uwazam ze tutaj lezy przyszlosc i niesamowita jakos reprodukcji

A słuchałeś takiej zwrotnicy?

CYFROWEJ !!!

Bo ja sluchalem i na 6, 12, 18, 24 i 48 dB/oct dla rozych rodzajow filtra i zprzyjemnoscia wrocilem do lampowej analogowej na 6 dB/oct.

Podejrzewam u Ciebie spad majtek z wrażenia jak zrobia probkowanie 64bit/1024kHz.

TYLKO PO CO ???

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

TYLKO PO CO ???

W technice postęp jest ewidentny. Twoja postawa to dziecinada.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

W technice postęp jest ewidentny. Twoja postawa to dziecinada.

Jak rozumiem postępem nazywasz filtr o zboczu 200dB/oct w stosunku do 6 dB/oct.

Moja rada ... posłuchaj sam i oceń.

Postęp technologiczny jest na pewno ... w marketingu i drenowaniu naszych kieszeni. Robią to perfekcyjnie, a klienci idą z duchem tego postępu jak głupie bydło na rzeź.

Gratulacje.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

W technice głośnikowej postępu nie ma żadnego. Nadal najlepiej brzmią midwoofery, woofery celulozowe i tweetery jedwabne (ach ten marekting na diament i beryl)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W technice głośnikowej postępu nie ma żadnego. Nadal najlepiej brzmią midwoofery, woofery celulozowe i tweetery jedwabne (ach ten marekting na diament i beryl)

Powiedziałbym nawet że w wielu aspektach jest regres. Brakuje np. wysokiej klasy głośników do obudowy zamkniętej z lekkimi membranami i miękkim zawieszeniem. Wysokotonówki dostosowali dzisiaj do średnio niskotonowców z ciężkimi membranami, wielkimi magnesami i twardym zawieszeniem i muszą być cięte bardzo nisko nawet na 1,5 -2 Khz. To powoduje, że zakres średnicy w coraz większym stopniu jest przetwarzany przez kopułęczkę naście mm średnicy. Jaki tego mamy efekt wszyscy słyszą. Piękne i barwnie grające średniotonowce zastąpiły nisko-średniotonowe, które siłą rzeczy nie mogą przetwarzać pięknie dołu i środka pasma przy tej samej konstrukcji membrany. Obecnie kolumienki muszą być cieniutkie, chudziutkie i z pierdylionem mikro głośniczków. Jeszcze trochę a 18cm to będzie największy model.

Jak chciałem kupić porządnego Scana 30cm lub więcej do obudowy zamkniętej to mogłem jedynie pomarzyć lub nabyć ociężałego prosiura o masie membrany czekolady i snującym się bez ładu, barwy i konturu basiszczu.

Oczywiście woofer najlepiej w BR o pojemności 10l, magnesie 20kg i wychyleniu 20mm :) Wtedy można zapraszać słonie i słuchać 20m dalej...A jak się drzwi zatrzęsą to jest prawdziwy odjazd!

O berylach i pseudo diamentach nawet szkoda gadać. Zwykła szmata 9700 pokazała ostatnio 7 razy droższemu koledze gdzie jest jego miejsce w szeregu. Tu chodzi tylko o kolejny bajer dla wyciągnięcia pieniędzy za nowszą serię. Gdzie się podziały genialne "złote jajka"? To była świetna kopułeczka z niesamowicie lekką membraną i piękną, delikatną góra. Zalecane cięcie okolice 6Khz.

Szymon1

Mogę się podpisać pod Twoim postem powyżej.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Każdy ma swój gust, ja preferuję tuby ale nawet tam przez ostatnie 30-40 lat nic się nie zmieniło. Doszły tylko neodymowe magnesy które są po prostu lżejsze od ferrytu.

Ogólnie to z tymi kolumnami bywa ciekawie :)

Program 3PR otrzymał ostatnio nowe studio emisyjne M2 a w nim zamiast dotychczasowych Geneleców przesiedli się na klasę wyższe? Focale i jak to się ma na odbiór przez końcowego odbiorcę?

Otóż DUPA!

Dla czego tak ostro, ano bo w Focalach mamy bardzo dobre kopułki berylowe które wszystko dokładnie wyciągają, Co za tym zrobili panowie realizatorzy przyzwyczajeni do starych łagodnie podających dźwięk kolumn ano skorygowali pod swe przyzwyczajenie brzmienie na ich zdaniem ekspertów? (wiem narażam się ale lubię używać słuchu) bardziej łagodne obcinając wysokie tony!

Wygląda na moje ucho to tak:

4 kHz -2dB

8 kHz -4dB

15kHz -6dB

Ponieważ te monitory nie mają niskiego zejścia na basie dalej realizatorzy nie słyszą że na basie trzeba wyłączyć albo filtr dolnoprzepustowy albo podnieść suwakiem zakres 32Hz na aż ! +12dB.

No i taką obecnie referencję mamy z najnowszego studia radiowego przez przyzwyczajenie realizatorów :(

Może niech ktoś tam zadzwoni i przekaże info od Rafaela- niech zresetuja sobie słyszenie! Ja do nich nie będę dzwonił bo parę lat temu zajumali mi dwa 5 metrowe Rafaell's Cable XLR (nie piszę że firma ale ktoś pracujący lub prowadzący audycję u u nich) i nie oddali.

Ponieważ nie wszystko daje się na dłoni, takie małe zadanko do odrobienia dla speców od głośników.

Niedawno też oddano Studio emisyjne dla 2 Programu Polskiego Radia tam dla odmiany wyposażono je nie wiem czy nie lepsze (moim zdaniem) monitory KRK

Pytanie dla speców od głośników jest następujące jakie zmiany w charakterystyce i dźwięku wychwytujecie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To nowe pomieszczenie trojki ma fajnie duzo szyb... nic dziwnego ze za ostro. A i monitorek troche przymaly na taki rozmiar studia, wiec trzeba krecic na dole ;) Oni tam na sluchawkach pracuja (?) wiec tragedii nie powinno byc.

Oni tam na sluchawkach pracuja (?) wiec tragedii nie powinno byc

Pracują na słuchawkach żeby nie było sprzężenia z mikrofonami w spikerce a u realizatora na monitorach.

Co do tych szyb to ja sobie dam dwie obok kolumn i będzie mi grało jak z beryla :))))

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.