Skocz do zawartości
IGNORED

Goldmund chce odkupić swoje winy ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

AkustyK sprzedaje w modelu 'factory direct'. Oznacza to że nie możesz tych kolumn posłuchać w żadnym sklepie, nie świadczysz testów, nie zobaczysz firmy na Audio Show.

No tak, za to warto dopłacić 80% ceny :)

A tak w ogóle to akustyki były wystawiane na AS, zdaje się w pokoju Audio.

Twoje pieniądze, twój wybór.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jancio - dostarcz mi do testu ten wzmacniacz o którym piszesz (kosztujący 1/10 ceny hi-endu). Słyszałem już wiele tego typu zapewnień (w przytłaczającej większości od osób, które dobry sprzęt widziały tylko na zdjęciu), niestety efekt końcowy był zawsze taki sam, a zderzenie z rzeczywistością - bolesne.

A czemu tak jest? Bo papier wszystko zniesie.

Jancio - nie masz nawet pojęcia ile kosztuje obudowa (podpowiedź : czasami nawet 50% BOM).

Nie masz pojęcia o czym ja pojęcie mam a o czym nie. Ponieważ się nie znamy. Dlatego mogę być tego pewny że nie wiesz. Ty takiej pewności nie masz.

Co do obudów - napisałem że czym bardziej budżetowy sprzęt, tym udział (procentowy) obudowy w cenie większy. Bo te sprzęty liczy się w modelu "duża sprzedaż, marża kilkanaście-dziesiąt jako procent od wartości wykonania plus przyszły serwis". A nie tak jak w hi-end - mała sprzedaż, marża kilkaset-kilka tysięcy procent od ceny wykonania.

I mimo że cena budy w budżetówce bezwzględna niższa, to procentowo w cenie koncowej - wyższa.

Obudowy dla PASS-ów są bardzo drogie, w gruncie rzeczy to ogromne radiatory, materiało i pracochłonne. A mimo to, nawet gdyby taka obudowa kosztowała 3K, to jaki to jest procent ceny całego wzmacniacza? A celowo wybrałem wzmacniacze w których obudowy są wyjątkowe, bo klasa-a przy dużych mocach to niezła grzałka.

A tym prezentowanym Goldmundom...co tam miałoby tyle kosztować w tej brzydkiej budzie, wygladającej na studencki projekt na zaliczenie laborki z elektroniki? farba na logo firmy czy te same co u większości terminale po raptem kilka euro sztuka? Ach...może poczucie obcowania z wysoką półką? Primare A10 ma DOKŁADNIE taką samą obudowę jak droższe modele firmy, minimalnie niższa płyta czołowa niżw i21. To nie obudowa powoduje ze model A10 jest 3x tańszy niż i21, bo różnica w cenie płyty czołowej to ile...10%? Ceny budy, nie całości. Tak czy inaczej o cenie końcowej w hi-end decyduje co innego, nie cena obudowy...a przecież primare mimo że nie za darmo, to jednak całkiem z umiarem wyceniają swoje produkty.

AkustyK sprzedaje w modelu 'factory direct'. Oznacza to że nie możesz tych kolumn posłuchać w żadnym sklepie, nie świadczysz testów, nie zobaczysz firmy na Audio Show.

I jeszcze mnie poinformuj że jesteśmy na forum audiostereo :)

Dziękuję Ci bardzo za przepisanie mojej linii argumentacji. Dokładnie to mówię.

Model "factory direct" JEST związany ściśle z cenami materiałów, robocizny etc. Nabywca NIE płaci za marketing, pośredników i interes Elberotha jako sprzedawcy sprzętu czy współorganizatora wystaw Audio. Jaki rezultat cenowy - każdy może sprawdzić sam, porównując ceny u Akustyka z n.p. Xavianem czy Gamutem. Dlatego Twoje "ciekawe ile można zaoszczedzić dając tańszą obudowę..."...wybacz, ale wielki śmiech na sali. Zaoszczędzić to można u Akustyka, kupując kit głośników i zwrotnic a obudowę zlecając znajomemu stolarzowi. A nie u Goldmunda gdzie ta obudowa wzmacniacza nijak nie koreluje z ceną całości.

Aha zapomniałem - ty byś na pewno chciał mieć możliwość pożyczenia z najbliższego sklepu, potestowania w swoim systemie przez tydzień ... i dalej zapłacić 7kzł. A tak się niestety nie da.

Nie, nie chciałbym. Przede wszystkim nie chciałbym żeby sprzedawca wpieprzał się w mój styl kupowania czegokolwiek.

Jeśli wzmacniacz kosztuje 7K- to i owszem, chcę go kupić za 7K. A gdyby kosztował dodatkowe 63K marży i łącznie byłoby to 70K, to chciałbym go kupić za 70K. Oczywiście to drugie po testach, pierwsze zresztą też, acz mógłbym zaryzykować bez testów, jeśli byłby sprzedawalny.

Jeżeli panujący w sprzęcie audio model sprzedażowy ci nie odpowiada, możesz zawsze kupować w firmach, które sprzedają tylko factory direct. Oczywiście w ciemno.

Elb, gdzie byłeś 25 lat temu, jak wchodziłęm w dorosłe życie, żeby mi poopowiadać na czym świat stoi w audio...teraz, kilka systemów dalej, kupionych w "panującym systemie" ale też w "factory direct" które Ci nie leży bo zabiera Ci klientów i taaakie fajne prowizje, takie informacje mi niepotrzebne.

Ja rozumiem że takie info Ci nie w smak, ale naprawdę obecnie wolałbym kupić 3 pary różnych akustyków naraz, w cenie jednych Gamutów, wytestować te trzy pary na wszystkie strony jak długo chcę i bez parcia na "domownicy z dala od skrzynek bo muszą wrócić nie draśnięte", wybrać te które mi się najlepiej sprawdzą a pozostałe 2 pary sprzedać choćby i za pół ceny, i i tak byłbym z tym zdrowo finansowo do przodu, a i zabawa jakoś ciekawsza i bardziej urozmaicona. I pewnoścze wybrałem najfajniejsze - większa.

I proponuję EOT. I tak nic od Ciebie nie kupię, nie trać na mnie czasu. Mnie już w kwestiach zakupowych interesują wyłącznie głośniki, a tych nie zamierzam kupować w "panującym systemie" więc... chyba tyle w temacie.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Ale w czym ty Jancio masz problem?

Pasują tobie kity od Akustyka i skrzynia od stolarza to sobie zamów!

Kable też możesz kupić w Castoramie a wzmacniacz to zapewne złoży tobie

ktoś z działu DIY. Będziesz miał tanio i będziesz zadowolony.

I żeby poczuć się lepiej możesz wierzyć, że jesteś cwańszy od innych i masz

prawie Wilsony i prawie High End za gorosze.

Ważne byś był zadowolony.

Przepraszam że muszę to napisać, ale pieprzysz jak potłuczony.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No jak :)

To było do kolegi Jancio, któremu się tak wszystko ze wszystkim pomieszało, że nawet nie chce mi się odpisywać. Są takie chwile, kiedy stwierdzasz, że dyskusja nie ma sensu - i to jest właśnie ta chwila :)

• 7 miesięcy później...

Ale ciekawy temat aż zaJOBa można dostać. Obecnie temat tego wzmacniacza powrócił. Znany z przekrętów i naciągania Goldmund chyba chce pokazać mniej pazerną twarz.

Swoją drogą nazwa kojarzy się z wytwórcą kabli AC z wioski obok czyli Edmund. Ktoś zna kable Pana E?

Roy z WBF pisał, że i FM i Goldmund są warte swojej ceny i jest to półka Dartzeela i Soulution wg niego. Chodziło oczywiście o wysokie modele. Ciekawe.

Wszedłem z profil ŁUKASIQA i czytam............Nowy system w pażdzierniku/lisopadzie.

Mamy luty a tu nie ma systemu chyba a o Lukasiqu już nie wspomnę...........glowa mnie juz boli od tego hajenda

Ale ciekawy temat aż zaJOBa można dostać. Obecnie temat tego wzmacniacza powrócił. Znany z przekrętów i naciągania Goldmund chyba chce pokazać mniej pazerną twarz.

Swoją drogą nazwa kojarzy się z wytwórcą kabli AC z wioski obok czyli Edmund. Ktoś zna kable Pana E?

Tak mi sie skojarzyło.............a mianowicie mój poprzedni wpis z przekretem i z Łukasikiem nota bene też.przede wszystkim

A Pan Edmund to taki szarlatan jest-kable zasilające mógłby wysyłać jako urzadzenia do obrony-nimi mozna wroga zatłuc na smierć.

sry, ale nazwa job to zdrowemu facetowi kojarzy sie raczej z jednym, z blow:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

właśnie, właśnie...kable monsieur Edmunda - też mi się coś ostatnio obiło o uszy, najwyraźniej rośnie siła jego marketingu - podobno lepsiejsze niż wysokie Acrolinki...testował je ktoś u siebie?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Job 225 - środek jeszcze przejdzie, obudowa w żadnym razie. 1550$ czyli ok. 4.5k. Nie jest to wiele, ale bez przesady.

Wasze teorie dotyczące wyceny obudowy i urządzeń (w ogóle) są również mocno przesadzone. Trochę urządzeń audio w życiu widziałem; i tych tańszych i tych droższych i tych bardzo drogich. Reguły nie ma żadnej. Są konstrukcje (w tym również kolumny), których cena jest umiarkowana, a pod względem wykonania można je spokojnie postawić koło znacznie droższych. Są firmy i firmy, różne jest też podejście do półki hi-end; dla jednych to słowo oznacza po prostu produkt wysokiej jakości, dla innych półkę gdzie każda cena jest dobra.

Goldmund raz maksymalnie wtopił i mimo że nie jest w tym względzie wyjątkiem od tego momentu dla mnie nie istnieje.

A co takiego zrobił Goldmund?

Nic specjalnego i w tym problem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.