Skocz do zawartości
IGNORED

Kontrowersje wokół nowej serii tv Sony W6

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Dorozumiewam się, że był to hotel 5-gwiazdkowy w cenie >800 EUR za noc. Bowiem zazwyczaj w hotelach są 26" LCD, a u nas nawet jakieś rzęchy CRT.

A zdziwiłbyś się, tak jak ja. Cena oscylowała w granicach 60-80 EUR za dobę i było to w Niemczech i w Hiszpanii.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli chodzi o IPS-y to maciej wyżej ocenił Lg :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mogłem wczoraj kupić LG 47LA690 za 2899 (około 600zł taniej) na otwarciu nowego Saturna w Krakowie, ale się za długo zastanawiałem czy jest odopowiednio dobry i poszły bardzo szybko, i w końcu nie wiem czy straciłem na tym (w sensie jakości) czy nie.

Ukryta Zawartość

ale się za długo zastanawiałem czy jest odopowiednio dobry i poszły bardzo szybko, i w końcu nie wiem czy straciłem na tym (w sensie jakości) czy nie.
Tak właśnie robi się sprzedaż i rankingi popularności sprzętu wciskając potem ludziom, że jeśli czegoś sprzedaje się więcej, to musi być to lepsze.

Tak właśnie robi się sprzedaż i rankingi popularności sprzętu wciskając potem ludziom, że jeśli czegoś sprzedaje się więcej, to musi być to lepsze.

Ja mam 3 LCD-ki. Dwa z nich nie są oczywiście lepsze, ale nie są gorsze (jeden z nich może nawet jest lepszy ?). Nie zależy to od sprzedaży, ale na pewno na sprzedaż wpływa. Jak by było tak źle jak to malują fani plazmy to na pewno wyniki sprzedaży wyglądałyby inaczej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

U nas na pierwszym miejscu liczy się przede wszystkim niska cena i PROMOCJA !!!!!!!! Potem dopiero idzie jakość, do której po czasie zawsze można się przyzwyczaić, a nawet docenić.

U nas na pierwszym miejscu liczy się przede wszystkim niska cena i PROMOCJA

To chyba wszędzie tak jest, nie tylko u nas. U mnie liczy się jakość i święty spokój :-). To zapewniają mi moje TV (przynajmniej dwa z nich - mam nadzieję).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Od tego modelu zdaje się zaczyna już lokalne wygaszanie.

To chyba wszędzie tak jest, nie tylko u nas.

I tak i nie. Owszem, wszędzie klienci zwracają uwagę na cenę i promocje, ale krajach zamożnych te czynniki mają relatywnie mniejsze znaczenie niż u nas, gdzie są one podstawowym (jeśli nie jedynym) kryterium podejmowania decyzji.

To chyba wszędzie tak jest, nie tylko u nas.

Promocja towarów jest wszędzie, ale tylko chyba u nas tą ofertą objęte są niskiej jakości modele. I ta właśnie grupa towarów, w mniemaniu niedoinformowanego klienta, jest najwyższej jakości.

• 2 tygodnie później...

Niekończącej się opowieści o brakującym motionflow (a który podobno na samym początku był ale zniknął) w W6 ciąg dalszy, poniżej gość twierdzi że miał kontakt mailowy z suportem Sony i ponoć mu powiedzieli że jak zrobi update to powinien się pojawić, ale gość pisze że po update jednak nic takiego się nie pojawiło a przecież powinno się pojawić, to dlaczego nie ma ? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytają mnie ludzie na privie o różnice Sony W6 i Samsungów (do użytkowania z grami i filmami) z pobliskich półek cenowych, może lepiej wkleję poniżej wypowiedzi Macieja z różnych wątków z jego forum bo on je dłużej testował i też jest bardziej kompetentny w tym temacie.

''Może być Samsung F6500, może być Sony W6. TV Sony mają tą zaletę, że mają bardzo krótkiego input laga, więc przyjemnie gra się na konsoli. Jakość obrazu bardzo podobna, żeby nie powiedzieć taka sama.''

Poniżej jest wypowiedź odnośnie postów wyrażających się jednoznacznie negatywnie o Samsungu F6500 i o porównaniu z W6:

''Czytaj więcej będziesz mądrzejszy głupszy Wiesz ile widział w życiu przeciętny użytkownik pclaba? Nie piję w tym momencie do tamtego forum, ale ogólnie do opinii wystawianych przez ludzi. Zazwyczaj widział dwa wyświetlacze: swojego nowego Samsunga F6500 i stary dużo mniejszy telewizor, na którym wad kanałów SD nie było tak dobrze widać. Potem człowiek poszedł do znajomego i zobaczył czy to lepszy kanał, czy tylko załączył mu się powszechny efekt UNCLJ (U Niego Chyba Lepiej Jest) i tak narodziła się opinia, że Samsung jest słaby, a słaby nie jest. To w zasadzie dokładnie taki sam wyświetlacz jak Sony. Pewne różnice wynikają tylko z elektroniki. W szczególności Samsung ma upłynniacz ruchu, więc obraz jest ostrzejszy i płynniejszy. Sony za to krótszego input laga, więc lepiej radzi sobie przy konsoli. Reszta to głównie wymysły. Nie rozumiem w ogóle co to znaczy, że obraz jest słaby. Zbyt ogólne pojęcie, żeby dać bardziej szczegółową odpowiedź.''

Maciej o systemie X REALITY w Sony vs Samsung :

'' Różnice w jakości skalerów trzeba oglądać pod lupą.

Różnice widzialne robią się dopiero jak załadujesz jakiegoś poprawiania krawędzi, ostrości, uwydatniania szczegółów itp. te rzeczy faktycznie lepiej robi Sony. Jeśli jesteś fanem bądź co bądź sztucznego wyostrzania (nie twierdzę, że nie wygląda to atrakcyjnie) to lepiej pasuje Sony.''

I jeszcze odnośnie X reality vs SAMSUNG f6500:

''Jeśli chcemy coś podostrzać to inteligentniej robi to Sony.''

--------------------------------

Czyli wychodzi na to że główna zaleta Sony to będzie ten cały poprawiacz X Reality, który wyciągnie sztucznie więcej z kiepskiej jakości.

Cytat z gmeru:

''X Reality poprawia bardziej SD. Tylko czy aż tak? Najbardziej poprawia mega syfiasty obraz czyli głównie YouTube itp. Ale już w miarę dobre SD z telewizji? Mam wątpliwości czy zobaczysz różnicę. Chyba, że by stały dwa koło siebie. No kurcze masz ciężki wybór ; ''

Gość z Angielskiego forum twierdzi że będzie składać pozew sądowy przeciwko Sony w związku z brakiem systemu motionflow w W6 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he, już chyba wiem dlaczego Maciej w pytaniach na swoim forum ominął nieco temat jakości skalowania kanałów SD w Sony W6, twierdząc że i tak większość korzysta z zewnętrznych tunerów, czy ja wiem, teraz coraz popularniejsze staje się wykorzystywanie modulów CI.

Cytat z poniższej Rosyjskiej recenzji:

Ukryta Zawartość

''Źródła o standardowej rozdzielczości (SD)

Upscaling sygnałów niskiej rozdzielczości na Sony W653A zrealizowany jest, ogólnie rzecz biorąc dobrze. Obraz zawiera wszystkie niezbędne szczegóły a ilość artefaktów jest minimalna. Ale sam w sobie obraz po przeskalowaniu nie jest zbyt ostry, jeśli nie jest w centrum. Można to poprawić za pomocą inteligentnej obróbki konturów Reality Creation, ale na DVD rezultaty nie są imponujące — bardzo łatwo można naruszyć równowagę i wnieść więcej artefaktów, niż pożytku.''

Ale już za to chwalono obraz ze żródeł HD, jednak w recenzji nieco zbagatelizowano brak upłynniacza:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

''Jak zwykle,telewizory LCD mają trudności ze scenami dynamicznnymi. W przypadku Sony W653A standardowy stres-test Motion Resolution pokazuje około 300 wyraźnie rozróżnialnych linii z 1080. Niestety, w czasie szybkiego ruchu obraz traci czytelność. Jeżeli dla filmów, nakręconych z częstotliwością 24 klatek na sekundę, nie jest jeszcze wtedy zbyt krytycznie, to już dla dynamicznych transmisji sportowych albo gier przy 50 — 60 Hz to ograniczenie staje się już zauważwalne.

Zazwyczaj w podobnych sytuacjach może pomóc interpolacja klatek pośrednich ale podobnej funkcji dla Sony W653A nie przewidziano. Nie jest to aż tak duża strata, ponieważ interpolacja zazwyczaj jest daleka od ideału. Zamiast niej w W653A jest tryb skanowanego podświetlania LED Motion. Jest on w stanie zwiększyć rozdzielczość maksymalnie do 1080 linii, ale wśród skutków ubocznych można wymienić odczuwalne obniżenie jasności, migotanie podświetlania i rozdwajające się kontury. W każdym razie, przychodzi nam balansowanie pomiędzy niską rozdzielczością a niepożądanymi efektami ubocznymi. Jest, to jedna ze słabych stron Sony W653A.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy to co poniżej napisano w nowej Angielskiej recenzji, konkurenta cenowego W6 czyli Samsunga F6500 ma przełożenie również dla źródeł SD ale piszę o tym dlatego że maciej chwalił go właśnie za wewnętrzne skalowanie, i właśnie dlatego jest ciekawe to, czy przy tej dodatkowej zalecie dałby w efekcie ostrzejszy i bardziej szczegółowy obraz niż W6 ?.

Ukryta Zawartość

Cytat z powyższego testu o specyfice matryc Samsunga F6500:

Jest zastosowane w panelach Samsunga coś takiego, co daje im niezwykle ostry i szczegółowy obraz - jest to struktura pikseli , ale nie będę Was zanudzać szczegółami - ale może to być bardzo atrakcyjne przy materiałach przyrodniczych czy też dokumentalnych. Stwierdzamy też, że niektóre wyświetlacze wyglądają bardziej " filmowo " z Blu-ray , ale wiemy, że wiele osób właśnie preferuje tego typu obraz.

EDIT:

Odnośnie Reality creation to gość z forum Macieja wypowiedział się tak:

''to jest tzw. "zwiększacz ostrości" przez procesor, owszem poprawia to ostrość obiektów oraz tła, ale niestety powoduje dość spore artefakty podczas ruchu, robi się taka "pikseloza" wokół lub "kaszka" zwłaszcza odnośnie jasnych obiektów. Do normalnego oglądania (nie sportu) ustawiam tryb ręczny, rozdzielczość na 15-20 a filtr na 50 - dzięki temu filtrowaniu zmniejszają się artefakty a lekko podnośi się ostrość obrazu.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest po prostu zbieranie wszystkich możliwych istotnych informacji które są absolutnie niezbędne do dalszej obiektywnej dyskusji, czysta logika nic więcej.

Ukryta Zawartość

W dzisiejszym poście z powyższego linka, gość pisze że porównywał poprzedni model EX720 z W6 na materiałach HD, i stwierdził że EX720 ma bardziej szczegółowy obraz, i że zwłaszcza dobrze to widać na skórze ludzkiej. Obstawił że ta większa sczegółowość w EX720 wynika z zastosowania matrycy Samsunga. Jeżeli to porównanie zostało przeprowadzone prawidłowo, to wtedy potwierdziłoby ono to co napisano w tej Angielskiej recenzji co ją wcześniej cytowałem, tj że specyficzna struktura pikseli w matrycy Samsunga daje bardziej szczegółowy obraz.

Ukryta Zawartość

Znowu będzie że gadam sam ze sobą, ale uzupełniam temat o ciekawą informację. Jak wiadomo Sony informowało już jakiś czas temu że zrywawa ze współpracą z matrycami Samsunga co w sumie wydawało się prawdą w odniesieniu do modeli z zeszłego roku.

Jednak okazało się że w modelach W9, Sony wstawia matryce PSA made by Samsung :

Ukryta Zawartość

I jeszcze cytat z Macieja:

''Technologia triluminos to diody LED rozmieszczone na krawędziach, przesłonięte folią z kwantowymi kropkami. Generalnie, to taki zwykły Edge-LED.''

Ukryta Zawartość

Niestety prowadzisz dialog sam ze sobą. Czyli monolog. Połowa wpisów jest Twoja, nieraz kilka pod rząd. Nie zauważasz, że "ciekawostki", którymi nas nieustannie próbujesz raczyć - interesują niemal wyłącznie Ciebie. Raczej nikt nie podejmuje tematu.

Bowiem ile czasu można dzielić włos na czworo i robić wiwisekcję każdej już nawet nie drobnostki, ale atomu. Marek telewizorów jest na rynku dużo. Jakoś nie zauważyłem, żeby w innych przypadkach ktoś rozważał w kilometrowych wpisach wszystkie szczególiczki. Sążniste deliberacje czym się różni upłynniacz w modelu X od tego w modelu Y, potem to samo o matrycach, aby zejść do poziomu akademickich analiz na temat pikseli w poszczególnych matrycach.

To się robi nudne jak flaki z olejem. Wiem, już mi raz "uprzejmie" napisałeś, że "jak mi się nie podoba to nie ma obowiązku zaglądania do tego wątku".

Sony to, Sony tamto, Sony owo, Sony jeszcze coś innego. Sorry za szczerość, ale oglądając sprawę z boku całość coraz bardziej sprawia wrażenie dobrze zaplanowanej akcji marketingowo-promocyjnej na obstalunek Sony. Czego to się nie robi wobec kurczącego się rynku i odpływu klientów do konkurencji.

Sorry za szczerość, ale oglądając sprawę z boku całość coraz bardziej sprawia wrażenie dobrze zaplanowanej akcji marketingowo-promocyjnej na obstalunek Sony.

No ... szczególnie, że pisze, o wyższości starego, wycofanego ze sprzedaży modelu SONY, nad obecnym. ;) (EX720 vs W6)

Bobcat, wszystkie twoje wnioski zamiast domniemanego celu trafiają jak kulą w płot, a jest to poprostu jak najdokładniejsza możliwa analiza (głównie w oparciu o posty Macieja, moje porównania a także z recenzji portalów gdzie robią pomiary tv) wad i zalet omawianego modelu a także szczegółowe odniesienie do konkurencji cenowej. Odnośnie zainteresowania tematem to licznik mówi sam za siebie. Odnośnie argumentów o celowym zaplanowanym obalunku, to jest to całkowita bzdura, istotne w tym wszystkim są tylko fakty obiektywne (ale czy wszystkie są obiektywne to na 100% nie wiem ) które wynikają/wychodzą/ujawniają się z coraz bardziej szczegółowego rozpatrywania tematu.

No ... szczególnie, że pisze, o wyższości starego, wycofanego ze sprzedaży modelu SONY, nad obecnym. ;) (EX720 vs W6)

To akurat jest cytat z porównania jakiegoś gościa z angielskiego forum, tak że nie wiem na ile mu można ufać, ale to co napisał pasowało do tego co napisali w recenzji o tej strukturze pikseli co ma w efekcie powodować lepszą szczegółowość. Ale tak czy inaczej ja to będę próbował w miarę możliwości sam weryfikować.

EDIT:

Bobcat, rzeczowa dyskusja jest tylko wtedy kiedy odnosisz się do konkretnego argumentu, że jest np nieprawdziwy itp, i wtedy podajesz swój niepodważalny dowód nieprawdziwości takiego argumentu, ale jeżeli ty odnosisz sie głównie personalnie to znaczy się że robisz wtedy zaplanowaną akcję manipulacyją polegającą na tym że tym sposobem sugerujesz innym że ktoś nie ma racji wyłącznie w oparciu o argument personalny a zarazem unikając jak ognia odniesienia się do konkretów merytortycznych.

I żeby było jasne ja nie forsuję tych argumentów tylko się o nich dowiaduję i jestem ciekaw co wy o tym sądzicie.

Tak. Licznik mówi sam za siebie. Nabity głównie przez Ciebie. Dyskusyjny powód do dumy. Najdokładniejsza analiza? Czemu tylko Sony? Weźmy więc może na warsztat również Panasonica, LG, Samsunga, Sharpa, Toshibę i kogo tam jeszcze.

Co o tym sądzimy? Nic. Vide (przeważnie) brak odzewu. Po Twoim wpisie następuje Twój wpis, potem następny Twój wpis i wreszcie kolejny. Zgadnijmy czyjego autorstwa? Twojego rzecz jasna of course.

I to nie jest dyskusja ad personam. Jak najbardziej ad meritum. Tyle źe owe meritum jest wydumane i siłowo podtrzymywane przy życiu.

Tak. Licznik mówi sam za siebie. Nabity głównie przez Ciebie. Dyskusyjny powód do dumy. Najdokładniejsza analiza? Czemu tylko Sony? Weźmy więc może na warsztat również Panasonica, LG, Samsunga, Sharpa, Toshibę i kogo tam jeszcze.

Już to zrobiłem ale w innym wątku bo w tym jest tylko poruszony wątek najbliższego konkurenta cenowego na podobnej matrycy VA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale cały czas o Sony. Jedna z fundamentalnych zasad rynku: nieważne co o mnie piszą, ważne że piszą.

Co o tym sądzimy? Nic. Vide (przeważnie) brak odzewu. Po Twoim wpisie następuje Twój wpis, potem następny Twój wpis i wreszcie kolejny. Zgadnijmy czyjego autorstwa? Twojego rzecz jasna of course.

I to nie jest dyskusja ad personam. Jak najbardziej ad meritum. Tyle źe owe meritum jest wydumane i siłowo podtrzymywane przy życiu.

Bobcat, nie dość że dalej ciśniesz personalnie to paradoksalnie twierdzisz że zwłaszcza tego nie robisz, a nadal od samego początku nie przytoczyłeś choćby najmniejszego orgumentu odnośnie jakiejkolwiek kwestii technicznej do której się odniosłem i mam przeświadczenie że tego nie zrobisz, bo nie masz po prostu żadnych rzeczowych argumentów, taka prawda...poza tym nie w tym masz cel.

Zgoda. Nie mam argumentów. Podobnie jak większość. Ten wątek w ogóle trudno nazwać dyskusją. Takowej tu nie ma. To jest Twój monolog.

No to teraz sam widzisz co tutaj wyprawiasz, tj wprowadzasz tzw offtop. Ale takie działanie też może mieć swój cel, np oddalenie o kilka stron jakiegoś niewygodnego posta. Odnośnie wątku, tak jak już wcześniej powiedziałem, po to właśnie przytaczam tutaj jak najwięcej zebranych informacji, aby potem dyskusja była jak najbardziej merytoryczna tj oddawała jak najpełniej wszystkie możliwe aspekty. A to że akurat nikt w danym czasie nie wypowiada się w tym wątku, to jeszcze nie znaczy że nie mogę w nim podawać kolejnych informacji albo i nawet przytaczać żadnych wcześniejszych swoich wypowiedzi aby je uzupełnić lub np stwierdzić że w związku z większym doświadczeniem (albo jakimiś wcześniejszymi autosugestiami) coś widzę nieco inaczej aniżeli wcześniej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Sorry za szczerość, ale oglądając sprawę z boku całość coraz bardziej sprawia wrażenie dobrze zaplanowanej akcji marketingowo-promocyjnej na obstalunek Sony. Czego to się nie robi wobec kurczącego się rynku i odpływu klientów do konkurencji.

Nie chciałem tego dosłownie napisać, bo od razu by było że znowu walę w Sony. Ale skoro jest to nie tylko dla mnie aż nadto czytelne, to pozostaje mi tylko zgodzić się z tą opinią.

Nie chciałem tego dosłownie napisać, bo od razu by było że znowu walę w Sony. Ale skoro jest to nie tylko dla mnie aż nadto czytelne, to pozostaje mi tylko zgodzić się z tą opinią.

HQ150, dociekanie, wnikanie i ujawnianie różnych rzeczywistych niuansów technicznych różnych marek nie jest żadnym celowym ''waleniem'' w żadną markę (ale są osoby które chciałyby tak to przedstawić/zmanipulować), a tak naprawdę to jest rzecz najnormalniejsza na świecie wsród entuzjastów techniki, inna kwestia to są ukryci agenci danych marek na różnych forach którzy nie ułatwiają tego zadania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.