Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma podtypów. To stare wersje. MITy, te kilka najwyższych mają na puszkach regulacje i można sobie to dobrać pod dowolny system. Kiedyś robili to sami w środku i do dziś tak też robi Transparent. Dlatego trzeba zamawiać Transparenty pod konkretny sprzęt. A MIT poszedł dalej i w obecnych modelach dał opcje regulacji klientom.

Milimetr a co z kablami np. Oracle 1.3 HR albo Oracle 2,3 HR?

Sly widzę, że zabierasz się za serię Oracle, jeżeli to robisz to proszę zrób dokładnie, gdzie opuściłeś np. Oracle MA-H?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

---> Mirku,

właśnie na tym polega problem, żeby wiedzę o poszczególnych seriach i odmianach w ramach serii jakoś usystematyzować. Sam MIT zadania nie ułatwia, a ja się w tym po prostu pogubiłem. Każdy głoś porządkujący sprawę jest cenny.

• 2 miesiące później...

Dzięki uprzejmości Szymona, miałem ostatnio okazję posłuchania interkonektu RCA MIT MI-350 Shotgan Evo. Porównanie robiłem do mojego dwupuszkowego RCA MIT MI-350 CVT Reference. Różnice pomiędzy tymi kablami nie są duże, oba to bardzo wysoki poziom grania, natomiast to co w Shotgan Evo można zaobserwować, to odrobinę lepsza kontrola basu, i super gładkość przekazu muzycznego. Świetny kabel do Amplifona, z SET42 gra znakomicie podkreślając jego zalety. Zapewne jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać w set’cie z MH850 Shotgan Evo … ale to do sprawdzenia w przyszłości.

Szymon jeszcze raz dzięki za wypożyczenie kabla.

Pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dzięki uprzejmości Szymona, miałem ostatnio okazję posłuchania interkonektu RCA MIT MI-350 Shotgan Evo. Porównanie robiłem do mojego dwupuszkowego RCA MIT MI-350 CVT Reference. Różnice pomiędzy tymi kablami nie są duże, oba to bardzo wysoki poziom grania, natomiast to co w Shotgan Evo można zaobserwować, to odrobinę lepsza kontrola basu, i super gładkość przekazu muzycznego. Świetny kabel do Amplifona, z SET42 gra znakomicie podkreślając jego zalety. Zapewne jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać w set’cie z MH850 Shotgan Evo … ale to do sprawdzenia w przyszłości.

Szymon jeszcze raz dzięki za wypożyczenie kabla.

Pozdrawiam

Artur

O cholercia)..........te kable Szymona to nie były czasem podróby?

Minimalna rożnica powiadasz.......u Ciebie-tak?

Mam na temat takiego eksperymentu zgoła inne zdanie.......jakby np.ten eksperyment był.......u mnie.

Na pewno te kable nie zagrały by tak jak to określiłeś podobnie.

Ale Szymon nie chce mi ich pozyczyć,bo nie chce podać swójego nr konta,bo sie boi aby te kable mu nie zginęły)

Chyba se kupię Sułka i do tego listwę za 6000-piękna cena i cudowny wyrób.

Minimalna rożnica powiadasz.......u Ciebie-tak?

Widzisz Stary ... Ty masz lepsze uszy ode mnie ... mimo że już jesteś taki "lekutko posunięty przez czas" :) ... dlatego dla Ciebie są to zmiany zgoła inne niż u mnie ... ale u Ciebie wszystko jest inne :) Zapewne Sulek wymiecie Twoje Transparenty jak je weźmiesz na odsłuchy :) ... nasz rodzimy konstruktor dopiero zaczyna produkować kable i listwy ... strach się bać co wyprodukuje, jak już setki tych kabli sprzeda i będzie go stać na dalsze R&D.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Widzisz Stary ... Ty masz lepsze uszy ode mnie ... mimo że już jesteś taki "lekutko posunięty przez czas" :) ... dlatego dla Ciebie są to zmiany zgoła inne niż u mnie ... ale u Ciebie wszystko jest inne :) Zapewne Sulek wymiecie Twoje Transparenty jak je weźmiesz na odsłuchy :) ... nasz rodzimy konstruktor dopiero zaczyna produkować kable i listwy ... strach się bać co wyprodukuje, jak już setki tych kabli sprzeda i będzie go stać na dalsze R&D.

Jak to dobrze przeczytac taki post tylko o swoich...........uchlach)

Kategorycznie zabraniam bazgrania nt. innych części mojego ciała)

pozdr.

Widzisz Stary ... Ty masz lepsze uszy ode mnie ... mimo że już jesteś taki "lekutko posunięty przez czas"

W rodzimych stronach Starego Audiofila mówi się deczko miast lekutko.

Panowie rozmawiają najczęściej o kabelkach MITa z poziomu cenowego przerastającego zasobność większości audiofilów w Polsce. Mam prośbę o wskazanie tych modeli tego producenta, które są warte zainteresowania, a nie kosztują majątku.

Edytowane przez Malwas.pl
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety, ale MIT nie ma tanich modeli;-) Najtańsze z ich wyrobów i tak są horrendalnie drogie jak na nasze warunki. A dobry dźwięk zaczyna się od serii Magnum, bądź też tak jak pisze Artur MI-350 w różnych odmianach.

Według mnie już dobrze gra podstawowy MI-350 CVTerminator. Kosztuje coś kole 2 kzł i daje dużo frajdy ze słuchania.

jakoś nie doceniłem MITa Magnum MA rca dlatego większość czasu spędził u mnie leżąc w szafie

jak dla mnie kabel przeciętny nie wart tej kasy...

Bo prawda o MIT-ach jest bolesna. MIT to seria Oracle i w tej serii jest kilka modeli. Ale one są bardzo drogie, dlatego jeśli nie mamy funduszy na Oracle z wtórnego rynku to lepiej poszukać coś innej firmy. Zresztą podobny problem jest z Transparentem. Tylko te najwyższe są godne uwagi. Serie średnie i niższe nie są warte zachodu.

jaka jest różnica w brzmieniu między topowymi kablami Mit a Transparenta?

Transparent posiada klasę, MIT jest koopą.

Parker's Mood

Transparent posiada klasę, MIT jest koopą.

Zapewne posiada klasę, ale nieco niższą... :-) Miałem drugi od góry zestaw i był niezły ale topowy MIT o klasę lepszy.

Zapomniałeś o jednej spacji ;-)

Miałem przez kilka lat głośniowe MITy z pierwszej serii Oracle oraz wyższe Transparenty kilka razy na odsłuchu, więc trochę szkołę brzmienia znam. Jedne i drugie mają swoje zalety - jeśli chcemy wykreować duży, efektowny, spektakularny dźwięk, ale jedne i drugie odjechane cenowo do granic absurdu.

Edytowane przez Milimetr

Chyba nikt rozsądny nie kupuje tych kabli w oryginalnych cenach. Poza tym, MIT bardziej podchodzi mi pod equailizer niż kabel do głośnika.

Mam zamiar wyrzucić swojego Transparenta z systemu, bo mi się już znudził i wiadomo, że obecnie słyszę gorzej górne częstotliwości niż dwadzieśia lat temu, a chyba żaden Transparent nie jest otwarty do końca w górze pasma i obcina wysokie, nawet ten najdroższy. Wnosi do dżwięku fajną barwę, ale to właśnie kosztem swojej pomroczności. Nie słyszałem lepszego wokalu i brzmienia muzyki klasycznej z innych kabli niżTransparent, ale przyznaję się bez bicia, że za wielu głośnikowców nie znam.

Faktem jest też, że Transparent jak i MIT powoduje, że dżwięk systemu posiada 'wagę' i praktycznie w każdej konfrontacji wygrywa pod tym względem z konkurencją bez network'u. Tak to widzę, ale mogę się mylić, who knows?

Parker's Mood

Chyba nikt rozsądny nie kupuje tych kabli w oryginalnych cenach.

Ktoś musi być pierwszy :-)

Nowe modele trudno dostać z drugiej ręki.

Poza tym, MIT bardziej podchodzi mi pod equailizer niż kabel do głośnika.

Podzielam tę opinię. Też tak widzę MITy i Transparenty.

Faktem jest też, że Transparent jak i MIT powoduje, że dżwięk systemu posiada 'wagę' i praktycznie w każdej konfrontacji wygrywa pod tym względem z konkurencją bez network'u. Tak to widzę, ale mogę się mylić, who knows?

Też tak to widzę.

Lubię porównania dżwięku i jazzu do wina... do malarstwa artystycznego i jego stylów również. Widzę tam dużo analogii. Jak miałbym określić różnice w dżwięku między tym co wnosi Transparent, a tym co wnosi MIT, przy pomocy narzędzi winnych. Transparenta zaliczyłbym do Burgundii, a MITa do Bordeaux - w zależności kto jaki lubi klimat.

MITy I Transparenty dla ludzi młodych, kable bez puszek dla ludzi młodych inaczej!

Parker's Mood

jakoś nie doceniłem MITa Magnum MA rca dlatego większość czasu spędził u mnie leżąc w szafie

jak dla mnie kabel przeciętny nie wart tej kasy...

Z czym porównywales? I na czym?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

MITy I Transparenty dla ludzi młodych, kable bez puszek dla ludzi młodych inaczej!

Jeszcze nie wiedziałem dlaczego ale wpadłem na to kilka miesięcy temu i ku uciesze zamieniłem transparenty na badziewne druty i gra mi to wybornie.

Peselu kurde nie oszukasz :)

Z czym porównywales? I na czym?

u mnie porównywałem z Acrolinkiem 6300 i 2080 EVO o ile w pierwszym przypadku nie dziwi wyższość 6300 na Mitem Magnum MA

biorąc pod uwagę cenę o tyle 2080 EVO ,,zagrał,, w każdym aspekcie lepiej...bas, przestrzeń, nasycenie, góra...itd

następnie Tara Labs 0.8 EX, Harmonix, Acoustic Rivive....kilkakrotnie ten kabel pożyczałem na odsłuch i za każdym razem wracał przegrany

ale najbardziej dotkliwą porażkę poniósł w porównaniu do kabelka za skromne 800zł WILE....

słuchałem na kolumnach Dynaudio S25 i Harbeth ....

wzmacniacze Accuphase e-560, Jadis DA88, Jadis DA50, Vitus ri-100, Leben cs660 i mały Lebenik cs300

ten kabel dostałem w rozliczeniu bo gościu mnie prosił abym go wziął bo zabrakło mu kasy....nigdy tego kabelka bym nie kupił

• Pokaż nowe odpowiedzi