Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby byla taka potrzeba to z pewnoscia daloby sie rade, wytapianie szkla, oraz tworzenie prozni, to nie jest jakis szczyt techniki...ale po co, lampa to przezytek...Kolejna lata przyniosa dowody na to ze tak wlasnie bedzie. Tranzystory odpowiednio projektowane sa znacznie lepsze we wszystkich aspektach brzmieniowych jakie moze zaoferowac lampa, jesli chodzi o gladkosc czy tez wypelnienie harmonicznymi dzwieku. Ale przyznam, ze obecnie za mniejsze pieniadze mozna posluchac lepszego dzwieku z wykorzystaniem lamp, bo jednak nabycie bardzo dobrej tranzystorowki i dodatkowo dodatkowego wiernego zrodla jest znacznie bardziej kosztowne. Z lampa jest prosciej, aby uzyskac dobre brzmienie, oczywiscie lampa wnosi tez swoj charakter ktory albo sie lubi lub nie, ja w tym wypadku mowie stanowcze NIE, po co dodawac do przekazu cos co moze byc dodane do nagrania z duzo lepszy skutkiem? Moim zdaniem obecne czasy to powolny zmierzch lampy jak i nagran na krazkach CD.

Co nie znaczy ze nie doceniam dzwieku lamp, tylko uwazam ze ich czas sie juz konczy.

Pozdrawiam StasioP

BYŁEŚ,JESTEŚ [WYMODEROWANO]

Uprasza się o powstrzymanie się od wycieczek personalnych. To nie jest właściwa forma do prowadzenia dyskusji merytorycznej. W przypadku kontrowersyjnych treści proszę użyć przycisku raportowania, a nie stosować personalne zaczepki.

bo jednak nabycie bardzo dobrej tranzystorowki i dodatkowo dodatkowego wiernego zrodla jest znacznie bardziej kosztowne.

To jest wlasnie zasadnicze - naprawde dobre tranzystory sa horrendalnie drogie. Mnie tez nie do konca przekonuja sonicznie. Zestaw Cessare /Soulution na AS2013, pod pewnymi wzgledami wybitny, byl imo mniej przyjemny w odbiorze niz chocby sasiedzi zza sciany - Boenicke z Makami.

Konto w trakcie usuwania

BYŁEŚ,JESTEŚ I [WYMODEROWANO]

Dobrze ze, Ty taki uczony :)

A tak na marginesie Stary, mowisz ze ja jestem glupi...ale Ty nie odrozniasz materialow elektrody od dielektryka i bierzesz sie za konstrukcje sprzetu...to jak Ciebie trzeba w takim wypadku nazwac? Co?

To jest wlasnie zasadnicze - naprawde dobre tranzystory sa horrendalnie drogie. Mnie tez nie do konca przekonuja sonicznie. Zestaw Cessare /Soulution na AS2013, pod pewnymi wzgledami wybitny, byl imo mniej przyjemny w odbiorze niz chocby sasiedzi zza sciany - Boenicke z Makami.

Dla mnie Boenicke to porazka byla, nie tylko zreszta dla mnie, ale moze mialem pecha i wtedy zle zagralo.

Jesli chodzi o tranzystory to naprawde jest problem, bo tor musi byc absolutnie najwyzszej jakosci i bardzo dobre okablowanie. W dzisiejszych czasach jesli bylbym zainteresowany zakupem tez wybralbym lampowy wzmak. Co nie znaczy ze na tranzystorach nie mozna lepiej i nawet bardziej barwnie, bo wiem ze mozna! :)

Dobrze ze, Ty taki uczony :)

A tak na marginesie Stary, mowisz ze ja jestem glupi...ale Ty nie odrozniasz materialow elektrody od dielektryka i bierzesz sie za konstrukcje sprzetu...to jak Ciebie trzeba w takim wypadku nazwac? Co?

Dla mnie Boenicke to porazka byla, nie tylko zreszta dla mnie, ale moze mialem pecha i wtedy zle zagralo.

Jesli chodzi o tranzystory to naprawde jest problem, bo tor musi byc absolutnie najwyzszej jakosci i bardzo dobre okablowanie. W dzisiejszych czasach jesli bylbym zainteresowany zakupem tez wybralbym lampowy wzmak. Co nie znaczy ze na tranzystorach nie mozna lepiej i nawet bardziej barwnie, bo wiem ze mozna! :)

Przecież Stary nic nie konstruuje, on raczej jest kimś w rodzaju stylisty-designera, wie lepiej ( przynajmniej tak mu się wydaje ) i doradza a jak się nie podoba to w ryj i "gupi" jesteś.

a tak było ciekawie ...

No cóż, to Stary puścił bąka - domagał się wolności więc mamy go teraz w jego całej za przeproszeniem ...okazałości.

O, i wierszyk częstochowski wyszedł całkiem nieprzypadkowo...

Czyli taki stylista AUDIO jak ten pan poniżej który doradza gwiazdom w co mają się ubrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No cóż, to Stary puścił bąka - domagał się wolności więc mamy go teraz w jego całej za przeproszeniem ...okazałości.

Ja tez jestem za wolnoscia i bylem ZA, aby Starego odblokowac, no ale takie teksty jak sadzi to chyba faktycznie moderacja miala racja ze byl moderowany. I nie chodzi tu nawet o to ze kierowal te slowa w moja strone, tylko co to jest za stwierdzenie ze ktos byl glupi jest i bedzie? W ten sposob nie prowadza dyskusji inteligentni ludzie. Jesli juz, chcialbym wiedziec na czym polega moja glupota, niech pokaze jakies argumenty, a nie pisze tutaj jak jakis opryszczony malolat ze szkoly gimnazjalnej. No i troche wzajemnego szacunku i rozsadku w pisaniu, bo to forum zupelnie na psy juz zejdzie.:(

No i jeszcze stawiacie kolejki za naprawde bezsensowny i prymitywny wpis...zastanowcie sie, to ze mnie nie lubicie nie powinno dzialac tak ze promujecie czyjes prymitywne i chamskie zachowanie. Sami wystawiacie sobie ocene, sami. :(

Czyli taki stylista AUDIO jak ten pan poniżej który doradza gwiazdom w co mają się ubrać.

Ukryta Zawartość

Oj uważaj bo ........ :)

Ukryta Zawartość

Gladkosc lampy z tranzystora...ach Ci wszyscy glupcy ktorzy wydaja czasami setki tysiecy dolarow na kilkunastowe lampy. Moze napisz do nicj, ze za podobna kase mozna miec tranzystor o wiekszej mocy i gladszym graniu. Jestem pewien, ze Cie ozloca za otwarcie im oczu.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jak dziewczynka!

Bo to jest "dziewczynka" tyle tylko ,że z ...... wąsem ;)

a nie pisze tutaj jak jakis opryszczony malolat ze szkoly gimnazjalnej.

Dobre ;)

Nie wiedziałem ,że taki dowcipniś z ciebie.

MarkN, specjalnie dla Ciebie - nasz STYLISTA a la Salvadore i bardziej przypakowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tranzystory odpowiednio projektowane sa znacznie lepsze we wszystkich aspektach brzmieniowych jakie moze zaoferowac lampa, jesli chodzi o gladkosc czy tez wypelnienie harmonicznymi dzwieku.

Staszek w mordę jeża co ty za pierdoły wypisujesz ?!

Jakie lepsze wypełnienie ? W tranzystorze ?!

Właśnie wypełnienie i dociążenie dżwięku to dwie z wielu NAJWAŻNIEJSZYCH zalet konstrukcji lampowych !!!!!!!!!!!!!!!!!

Skoro tranzystor potrafi to lepiej to podaj mi co to za jeden . Biorę w ciemno bez słuchania !

P.S.

I się potem dziwisz ,że dla wielu na forum jesteś trollem i to na dodatek jeszcze głupim ;(

Jak możesz takie farmazony wypisywać.

Doigrasz się i w końcu na AS 2014 dostaniesz po ryju ;)

Skoro tranzystor potrafi to lepiej to podaj mi co to za jeden . Biorę w ciemno bez słuchania !

StasioP robi taki jeden wzmak; to będzie jedna wielka harmoniczna, kolumny nie dadzą rady jej przenieść :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Stasiop, tu jest wpada na całego , chociaż jest kilka wybitnych konstrukcji tranzystorowych które swoim wypełnieniem i dociążeniem zbliżają się do lampowców

ale nigdy nie będą lepiej dociążały brzmienia od lampy - to niemożliwe. Jeden z niewielu tranzystorów który gra jak lampa to jedyny w swoim rodzaju

ELECTROCOMPANIET NEMO i tak wygląda w środku.

Ukryta Zawartość

Zasilanie oraz dalsza część podzespołów piętro niżej na parterze.

Ukryta Zawartość

MarkN, specjalnie dla Ciebie - nasz STYLISTA a la Salvadore i bardziej przypakowany.

... no nie widzę przypakowania tylko twarz, a co mnie tam twarz! Zwykła... i nic mnie nie mówi, panie! Od razu, bardzo uprzedzam, że nie przepadam za obscenicznymi sesjami... wyjątek stanowią kobiety, w miarę młode!

Parker's Mood

Wojtek, a widziałeś tych gości wydających te setki tysięcy dolców na lampki?

Bo ja świata sporo zjechałem i w tematach audio również i jakoś nie spotkałem takiego.Mówi się, że są tacy, ktoś ich widział jak Yeti ale potem okazuje się że nikt nie widział. Na forum jest parę drogich systemów. Myślisz że ktoś ma te lampy za więcej niż 100 tys...nie wspominając o setkach tysięcy...dolarów!! Nawet wątpię czy ktoś ma lampowy wzmacniacz za 100 tys, nawet dzielony w 3 częściach.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Wojtek, a widziałeś tych gości wydających te setki tysięcy dolców na lampki?

Bo ja świata sporo zjechałem i w tematach audio również i jakoś nie spotkałem takiego.Mówi się, że są tacy, ktoś ich widział jak Yeti ale potem okazuje się że nikt nie widział. Na forum jest parę drogich systemów. Myślisz że ktoś ma te lampy za więcej niż 100 tys...nie wspominając o setkach tysięcy...dolarów!! Nawet wątpię czy ktoś ma lampowy wzmacniacz za 100 tys, nawet dzielony w 3 częściach.

Sly to prosty dowód o ile wiecej trzeba zapłacic za tranzystor aby dzwięk

zbliżył się do ... lampy :>)))

Od jutra bede sluchal ampa w klasie D , ktory wg Srajan'a Ebaena brzmi jak SET:

"But if you want what it does—mimic valve sound to this extent whilst throwing in modern power efficiency which SET-ish class A transistor amps certainly don't—then this sober nearly laboratory-named Japanese brand could be the top game in town and play smack in the heart of your most desirable district."

Caly test tutaj :

Ukryta Zawartość

Bardzo jestem ciekaw. Ten wzmak zamienia 95 % energii na wzmocnienie a tylko 5 % na cieplo. Klasyczny tranzystor - 25 % na wzmocnienie a 75 % na cieplo. Lampa chyba 5 % na wzmocnienie, 95 na cieplo :)

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Sly to prosty dowód o ile wiecej trzeba zapłacic za tranzystor aby dzwięk

zbliżył się do ... lampy :>)))

Największy problem z lampami to słaba moc i większość dobrych a trudnych kolumn jest nie do napędzenia wzmacniaczami lampowymi - i to jest ich największą wadą

plus wysokie koszty związane z wymianą lamp w końcówkach lampowych to max.4000 h.

Od jutra bede sluchal ampa w klasie D , ktory wg Srajan'a Ebaena brzmi jak SET:

"But if you want what it does—mimic valve sound to this extent whilst throwing in modern power efficiency which SET-ish class A transistor amps certainly don't—then this sober nearly laboratory-named Japanese brand could be the top game in town and play smack in the heart of your most desirable district."

Caly test tutaj :

Ukryta Zawartość

Bardzo jestem ciekaw. Ten wzmak zamienia 95 % energii na wzmocnienie a tylko 5 % na cieplo. Klasyczny tranzystor - 25 % na wzmocnienie a 75 % na cieplo. Lampa chyba 5 % na wzmocnienie, 95 na cieplo :)

Marsio, życzę powodzenia w klasie D , to nawet nie B ani nie C - to jazda bez trzymanki na dachu wagonu sypialnianego, jak w Indiach. [ żart oczywiście ]

Ukryta Zawartość

Marsio, życzę powodzenia w klasie D , to nawet nie B ani nie C - to jazda bez trzymanki na dachu wagonu sypialnianego, jak w Indiach. [ żart oczywiście ]

Zycie jest za krotkie, zeby tego nie sprobowac:)

Konto w trakcie usuwania

Marsio, wszedłem na stronę którą zapodałeś i najciekawszą rzeczą na którą zwróciłem uwagę jest podstawa wzmacniacza z wbudowaną półką drewnianą która

ma dodawać lepszych wybrzmień jak rozumiem. Coś na podobieństwo kolumienek Bravo firmy Reimyo które stoją na podwójnym blaciku na stendach po to aby lepiej

grały, muzykalniej i przenosiły dobrze bas.

Japończycy to wspaniali ludzie podchodzący do tematu AUDIO z iście ułańską fantazją. Oprócz filozofii Zen potrafią doskonale stworzyć nową teorię najlepszego brzmienia

co zresztą często im się udaje z powodzeniem czego przykładem mogą być wyrafinowani audiofile z naszego forum AS hołdujący nie jednej znanej Japońskiej marce.

Udanej sesji i ciekawych wrażeń o których nie zapomnij nas poinformować w tym wątku. Pozdrawiam.

3.png

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.