Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka sieciówka - gesty, kremowy, ciepły dźwięk..?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę przyjąć do wiadomości, że znam osobiście od wielu wielu lat, osoby, które prowadzą działalność komercyjną, znają oni mój krytyczny stosunek do zjawisk w sektorze, ale nie przeszkadza to absolutnie w utrzymywaniu przyjaznych relacji, okazjonalnie wypiciu filiżanki kawy czy wódki.

Jesteśmy tylko ludźmi i popełniamy błędy, najwięcej na forum popełniam ja, stając w opozycji niemal wobec wszystkich na większości płaszczyzn tu poruszanych.

Wystarczy abyśmy wszyscy mimo różnic na polu specjalistycznym, nie zapominali że to tylko fragment planu życia, do tego nie konieczny do istnienia.

Proponuje szanować Kolegów "sceptyków", znaleźć przestrzeń, dystans aby i oni mogli się w niej odnaleźć, nie krytykować ich za przewiny, których nie są autorami.

To w wyniku ich reakcji, być może przyszły konstruktor, producent, zada sobie trud, aby tak rozwijać swoje projekty, dopóki sceptykiem pozostanie ostatni z nich.

Ukłony.

---> 747

W jednej z wcześniejszych wypowiedzi sugerowałeś autorowi wątku gniazdo Furutecha i dobry wtyk.

Pytam o ten wtyk, tzn. jaki konkretnie model z jakimi powłokami galwanicznymi wtyk rekomendujesz?

Napisałem tam gniazdo i wtyk referencyjne, najlepsze z oferty.

Przewód zawsze można wymienić wraz z domniemanym wzrostem zasobów.

FI 50

FI E50

Lub stopień niżej.

FI 25

FI E35

Tylko rodium.

Wystarczy abyśmy wszyscy mimo różnic na polu specjalistycznym, nie zapominali że to tylko fragment planu życia, do tego nie konieczny do istnienia.

Proponuje szanować Kolegów "sceptyków", znaleźć przestrzeń, dystans aby i oni mogli się w niej odnaleźć, nie krytykować ich za przewiny, których nie są autorami.

To w wyniku ich reakcji, być może przyszły konstruktor, producent, zada sobie trud, aby tak rozwijać swoje projekty, dopóki sceptykiem pozostanie ostatni z nich.

Ukłony.

Utopijne nieco,aczkolwiek pozostaję Twoim fanem;)

l'enfant sauvage

Czyli kolega preferuje ofertę Furutecha.

A dlaczego tylko rodium?

Na moje ucho rodium jest trochę za ostre.

Ja lubię wtyki złocone (Oyaide 079), ewentualnie pallad na platynie (Oyaide 004).

Za przykladem kolegi Milimetra mam kable z wtykami Oyaide : od 079 przy Lessloss , przez 004 do kabli zasilajacych kolumny do M1 przy Transparncie zasilajacym wzmaka. Z tego co wiem moje Acrolinki 7300 i 7500 tez maja fabrycznie montowane wtyki Oyaide,choc nie maja firmowych oznaczen.

Mam tez cos , co powinno zadowolic kolege 747 - topowe gniazdo od Furutecha:)

Konto w trakcie usuwania

Czyli kolega preferuje ofertę Furutecha.

A dlaczego tylko rodium?

Na moje ucho rodium jest trochę za ostre.

Ja lubię wtyki złocone (Oyaide 079), ewentualnie pallad na platynie (Oyaide 004).

Duży może więcej, producent o takim zasięgu jak Furutech nie może sobie pozwolić na porażkę prestiżową w jakichkolwiek indywidualnych testach porównawczych, to oczywista polityka.

Oyaide musi natomiast szukać wyróżnika, aby mieć pole do konkurencji, do tego korzysta z indywidualizmu jaki prezentują często audiofile.

Oyaide musi natomiast szukać wyróżnika, aby mieć pole do konkurencji, do tego korzysta z indywidualizmu jaki prezentują często audiofile.

Pewnie, różnice miedzy paramagnetykami a diamagnetykami na stykach, po prostu musi się wtedy róznicować

Cyna na plytce zasilacza zrodla czy wzmacniacza ...juz tam jest...a w scianie mozna obejsc cyne..

Są jeszcze połączenia owijane bez użycia lutowania używane np. w technologii wojskowej.

Wyobraź sobie jak by Twoje srebrne druty pięknie grały :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

Za 1500 pln mozna dostac nowego Vovoxa Textura. Nie znam kabla pc , ale mam glosnikowe VovoxTextura i na tej podstawie sadze , ze warto sprobowac odsluchu zasilajacego.

Dystrybucje ma Eter Audio, bez problemu dogadasz sie w sprawie odsluchu.

Moze nie bedzie bardzo kremowo, ale neutralnie z dobra muzykalnoscia z pewnoscia. Textury nie sa nigdy po technicznej stronie mocy, wiec chyba warto sprobowac, w dodatku ceny Vovoxa sa w miare rozsadnie skalkulowane.

Miałem okazję sprawdzić Textury (3 szt - wpięte w CD, wzmaka i listwę VoVoxa) w swoim systemie i rzeczywiście wydaje mi się, że mogą spełnić oczekiwania Adama. Jeśli natomiast istniałaby szansa zwiększenia budżetu to polecałbym odsłuch kabla zasilającego Organic Audio.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pewnie, różnice miedzy paramagnetykami a diamagnetykami na stykach, po prostu musi się wtedy róznicować

A srebro jest para, czy dia- magnetykiem?

A miedź ?

No właśnie i stąd pochodzą istotne różnice, choć nie tylko.

P.S.

Z złota wykonuje się często biżuterię.

@747,

piszesz interesujace informacje w rownie interesujacy i atrakcyjny sposob.

Milo sie czyta! Pozdrawiam serdecznie.

Serdeczności.

Pozdrawiam.

A srebro jest para, czy dia- magnetykiem?

A miedź ?

No właśnie i stąd pochodzą istotne różnice, choć nie tylko.

P.S.

Z złota wykonuje się często biżuterię.

No własnie mimo że te materiały są diamagnetykami dalej następuje skokowy a nie płynny przyrost mocy i ludzie to słyszą mając porównanie w tym co gra na koncertach na żywo. Jak ma być dobrze oddana barwa jak się komuś "pędzel trzęsie". W innym wątku jarek&ania pisze o Vitus Audio Signature

"Brakuje jakby kolorytu a ponadto też "odstęp" pomiędzy najcichszym i najgłośniejszym dźwiękiem jest dużo mniejszy niż na T+A. Jakby brakowało dynamiki."

Tak jest dokładnie bo sobie nie poradzono z tym zjawiskiem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak w tytule. Jaką sieciówkę do 1500zł (może być second hand oczywiście) byscie polecili. Celem jest docieplenie i dociążenie (niższa średnica, bas) dźwięku w dość przestrzennie i szczegółowo grającym wzmaniaczyku.

Myślałem o Oyiade Tunami... jakieś inne pomysły?

kup SoundArt Moc IV za jakieś 600 - 650 złotych (za nówkę), a za resztę kup parę płyt (oryginałów)...

Dzień dobry.

Ponieważ przechodzi prze moje ręce kilkaset przewodów zasilających rocznie proszę o wyrozumiałość w zakresie nie zgadzania się z niektórymi opiniami.

Nie powinien Pan przy Pana założeniach brać pod uwagę przewodów Oyaide, Harmonixa XDC2, Nordosta i kilku polecanych producentów.

Powinien Pan wziąć pod uwagę:

- Acoustic Zen Tsunami 1,8 m (tranzystor lub lampa),

- Furutech FP-3TS762 / FI-28R / FI-E38R 1,5 m (lampa)

- Organic Power Cable 2m (tranzystor lub lampa).

Przepraszam, że ostatni przewód jest droższy ale przy nim uzyska Pan najlepszy efekt.

Przewody proponuję wypożyczyć na co najmniej kilka dni i kupić po sprawdzeniu u siebie.

organic-power-cord-usa.jpg

Proszę nie kupować żadnych kabli w szmacianych czy plastikowych izolacjach oraz z zamontowanymi tanimi wtykami.full288.jpg

Proszę nie kupować żadnych kabli zbudowanych w oparciu już dziś przestarzałą technologię miedzi 6N.

Wyjasnij czemu miedz 6N jest gorsza od miedzi 7N? Oraz wyjasnij czemu wtyki powinne byc inne? Chodzi mi tu o wytlumaczenie tego fenomenu na drodze naukowej.

Proszę trzymać się jak najdalej od kabli gdzie obkurczono wtyczki materiałem termokurczliwym innym niż teflon.

Czemu? Jakie jest tego wyjasnienie naukowe?

Wyjasnij czemu miedz 6N jest gorsza od miedzi 7N? Oraz wyjasnij czemu wtyki powinne byc inne? Chodzi mi tu o wytlumaczenie tego fenomenu na drodze naukowej.

Szanuję Kolegę i rozumiem treści jakie Kolega stara się przedstawić.

Proszę odpowiedzieć tym samym, nawet wówczas, jak Kolega nie otrzymuje ode mnie informacji, o które wnosi.

Nie jestem w stanie obecnie dyskutować na temat przewodzenia, w rozumieniu nauki, która odzwierciedla stan wiedzy na dziś, a nie taki jaki być może istnieje w naturze.

Samo zjawisko przewodzenia prądu elektrycznego jest tak w niewielkim stopniu rozpoznane, że dywagacje odnośnie wpływu czystości przewodnika na jakość sygnału w audio, wypada przyjąć jako umowne.

Dyskusja więc jest mało twórcza i niewiele wnosząca, chyba że ma służyć wypozycjonowaniu kogoś, w tym wypadku mnie, w celu sprawdzenia czy zaszufladkowania.

Proszę na temat mojej wiedzy dotyczącej zagadnień transmisji w audio wnioskować z konstatacji pewności siebie, z jaką poruszam się po temacie, proszę na bieżąco czynić uwagi, jeśli Kolega na dany temat posiada inny osąd, ja postaram się do tego odnosić na gruncie mojego zrozumienia, a Kolega czy czytelnicy będą mogli to ocenić.

Miedz czysta slychac, koszulki slychac, styki slychac...ale ja chce wiedziec czemu? ;) Piszesz ze znasz wyjasnienie naukowe wiec prosze przedstaw je? ;) Ja nie pytam po to aby prowokowac ja chce znac odpowiedz?

Co do pytania 6N do 7N, nie potrafię udzielić odpowiedzi innej że lepsze jest wrogiem dobrego.

Każdy kolejny stopień czystości to mniejsza obecność niepożądanych elementów w materiale.

Nie potrafiłbym szczerze pisząc zadać pytania tej treści jak Kolega to zrobił.

Można w jednym czasie zgromadzić przewodniki od różnych producentów i analizować ich właściwości prze długi czas.

Zebranie przewodników, 4N, 5N, 6N, 7N, 8N, nie nastręcza wielkich trudności, jeszcze tylko kilkanaście lat pracy z nimi i wszystko staje się jasne.

Kolega czy inni Koledzy pracują od kilkunastu lat, czasami kilkanaście godzin dziennie z takimi przewodnikami? /soboty i niedziele włącznie/

Kolega czy inni Koledzy pracują od kilkunastu lat, czasami kilkanaście godzin dziennie z takimi przewodnikami? /soboty i niedziele włącznie/

Gdzie pracuja, ja Cie nie rozumiem? :)

Z mojego doswiadczenia pomiarowego bardzo czulym analizatorem widma o pasmie granicznym 4.4GHz moge powiedziec ze wszystkie te zjawiska mozna wytlumaczyc na grunci elektroniki mikrofalowej. Gdybym mial analizator widma o jeszcze szerszym pasmie np 20GHz mozna byloby powiedziec na ten temat jeszcze wiecej. ;) Tak sadze :)

Miedz czysta slychac, koszulki slychac, styki slychac...ale ja chce wiedziec czemu? ;) Piszesz ze znasz wyjasnienie naukowe wiec prosze przedstaw je? ;) Ja nie pytam po to aby prowokowac ja chce znac odpowiedz?

Jest między nami nieporozumienie.

Nie zajmuję się teorią, korzystam z teorii, którą zajmują się inni.

Jeden człowiek nie może zajmować się wszystkim, nie da rady, za krótkie życie, Drogi Kolego.

Rozwiązuję problemy, w audio jest ich cała masa, spowodowana tym, że ta sama siła, która pozwala nam cieszyć się z słuchania muzyki w domu dzięki elektryczności, jest równocześnie przyczyną ograniczenia jej jakości.

Elektromagnetyzm.

Tylko tyle i aż tyle, wystarczy zajęcia na kilka żywotów ludzkich, proszę być tego pewny.

Gdzie pracuja, ja Cie nie rozumiem? :)

Z mojego doswiadczenia pomiarowego bardzo czulym analizatorem widma o pasmie granicznym 4.4GHz moge powiedziec ze wszystkie te zjawiska mozna wytlumaczyc na grunci elektroniki mikrofalowej. Gdybym mial analizator widma o jeszcze szerszym pasmie np 20GHz mozna byloby powiedziec na ten temat jeszcze wiecej. ;) Tak sadze :)

No i tu się zgadzamy, pasma Ghz są tymi gdzie rozgrywają się dramaty w hi end.

Masz racje ale nie elektromagnetyzm tylko zaklocenia w.cz i b.w.cz elekktromagnetyczne.

Ująłem ogólnie, zakłócenia zakłóceniami, ale znalazłoby się chyba trochę zjawisk, których zakłócenia nie wytłumaczą.

Ująłem ogólnie, zakłócenia zakłóceniami, ale znalazłoby się chyba trochę zjawisk, których zakłócenia nie wytłumaczą.

Jakie, konkretnie? ;)

Nie zajmuję się teorią, korzystam z teorii, którą zajmują się inni.

Jeden człowiek nie może zajmować się wszystkim, nie da rady, za krótkie życie, Drogi Kolego.

Czym w takim razie sie zajmujesz? Ja nie rozumiem...napisz bo ja chyba glupi jestesm

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.