Skocz do zawartości
IGNORED

Zagraniczna waluta - lokata - który bank wybrać?

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę z zapytaniem. Być może ktoś z szanownych kolegów obraca się w środowisku finansów. Mam do dyspozycji pewną kwotę w euro, którą chciałbym zdeponować na konto w banku, aby uzyskać z tego jakiekolwiek odsetki. Pieniądze leżą od dwóch lat w przysłowiowej "skarpecie" i nie ma z nich żadnego pożytku. Które z obecnych kont zagranicznych stwarza możliwość racjonalnego pomnażania kapitału? Oferty wszelkiego rodzaju parabanków omijam z daleka. Zależy mi na małym, acz pewnym zysku.

Czy jest obecnie na rynku jakaś lokata, gdzie można ze spokojną głową ulokować zagraniczną walutę, z nadzieją na jakiekolwiek zyski.

Pozdrawiam.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Kanadyjski Dolar.

Zgadzam się, a także w miarę pewny jest też australijski. Po prostu gospodarki tych krajów całkiem nieźle sobie radzą.

Kanadyjski Dolar.

Zgadzam się, a także w miarę pewny jest też australijski. Po prostu gospodarki tych krajów całkiem nieźle sobie radzą

Idzie wojna. Kup akcje Blackwater.

Czyli Microsoftu, bo to Bill Gates jest obecnym właścicielem Blackwater - ciekawe po co mu prywatna armia?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Niestety, to nie jest moja gotówka. Mam ją ulokować gdzieś w banku na prośbę moich rodziców. Najpewniej zdecyduję się na alior bank, gdzie oprocentowanie wynosi 1,20% w skali roku.

Niestety, to nie jest moja gotówka. Mam ją ulokować gdzieś w banku na prośbę moich rodziców. Najpewniej zdecyduję się na alior bank, gdzie oprocentowanie wynosi 1,20% w skali roku.

Trzymaj dalej w skarpecie, nie dorabiać banków.

.

Kup kilka szpulaków i niech sobie stoja . W ciągu ostatnich 4 lat zdrożały kilkukrotnie .

Dobrych szpulaków .

Kasa pewniejsza niz najlepszy bank .

.

Kup kilka szpulaków i niech sobie stoja . W ciągu ostatnich 4 lat zdrożały kilkukrotnie .

Dobrych szpulaków .

Kasa pewniejsza niz najlepszy bank .

"dulon" kupuje się w "dołku" a nie na "górce". Szpulaki są moim zdaniem przewartościowane. No chyba, że te objęte ochroną zabytków (konserwator), lub jako inwestycja długoterminowa. ;-)

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Według mnie własnie mija okres na kupowanie . osobiście wypatrzylem kilka niezlych cacek za całkierm ludzkie pieniądze .

Analog idzie e w góre . Sprzętu jest coraz mniej i raczej nie ma opcji aby staniało .

A przewartościowanie faktycznie ma miejsce ..

Mój znajomy kasowny teraz żałuję że mnie nie posłuchał .

Namawałem go na kupono różnych zabawek . Odrzucił ofertę .

Bank przekręcił go na ponad 40 Tysiakow..

Teraz za póżno na żale .

A szpulaki zdrożały kilkukrotnie ..

Jego problem

Najpewniej zdecyduję się na alior bank, gdzie oprocentowanie wynosi 1,20% w skali roku.

To już tu jest więcej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jaj mam takie pytanie: po ile jest euro w kantorach?

ps: w zasadzie, to brat pyta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już po sprawie. Pieniądze zostały ulokowane w Alior Banku, który swoją ofertą okazał się być na chwilę obecną najkorzystniejszym rozwiązaniem.

Masz świadomość, że decydując się na lokatę w walucie poddajesz się ryzyku kursów walutowych? A te powiedzmy sobie szczerze są dość niestabilne.

Przy oprocentowaniu 1-1,5% w skali roku, spadek kursu Euro o 6 groszy "zjada" cały zysk z lokaty. Kwestię podatków, dla tego rozważania, pominę.

Rzecz jasna ryzyko działa w dwie strony. Twoja lokata może tak samo szybko stopnieć jak i zwiększyć się o 5%.

Oczywiście dochodzi koszt spreadu ale z tym i tak będziesz się musiał zmierzyć przy sprzedaży waluty.

No chyba że zarabiasz w Euro, lokujesz w Euro i wydajesz w Euro. Wówczas faktycznie jedynymi czynnikami branym pod uwagę powinno być bezpieczeństwo i zyskowność lokaty.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.