Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego od razu policzkować ? Trzeba po prostu wiedzieć, co z czego wynika.

Zarówno na płycie, na pendrive, czy w streamingu, są dokładnie te same zera i jedynki. Co lepiej zagra, zależy tylko i wyłącznie od implementacji danego interface'u w konkretnym urządzeniu.

Oczywiście ważna jest także druga strona tego interface'u - czyli komputer. Jeżeli ktoś słucha na Macu Mini lub lapotopie, to sorry. Dobrego granie z plików nigdy mieć nie będzie.

slucham z laptopa +DAC CALYX+ JPLAY z plikami FLAC i HI- RES i jest wspaniale a przeciez to podstawowy DAC,pisanie ze nie bedzie to dobre granie to jest smieszne,chyba ze za setki tysiecy ktos bedzie sie czul lepiej!!!

mirek10 - kiedyś będziesz miał okazję posłuchać choćby takiego CAPS v3 na bateriach, to zrozumiesz, co traciłeś.

To z laptopa czy Maca wychodzą inne zera i jedynki?

Dokładnie te same. Różnica jest w ilości zakłóceń, które niestety, w przypadku komputera, płyną po USB szerokim strumieniem do DACa. Jeżeli tego nie ograniczysz - to niestety jest kicha.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarówno na płycie, na pendrive, czy w streamingu, są dokładnie te same zera i jedynki.

Co lepiej zagra, zależy tylko i wyłącznie od implementacji danego interface'u w konkretnym urządzeniu.

Tytułem sprostowania ...

To nie są "te same zera i jedynki", ponieważ każda forma dostarczenia danych użytkowych jest zabezpieczona

całkowicie w różny sposób - inny dla odczytu z CD, inny dla pena i także inny jeżeli chodzi o protokół sieciowy.

W każdym z powyższych przypadków strumień danych będzie więc różny, choć niosący te same "dane użytkowe".

Dużym foux pas jest zarzucenie Gryphonowi, że jego "odbiorniki" takich danych są źle zaimplementowane, bo

jednak u Kol. SLY30 wspomniane źródło net-owe gra wyraźnie gorzej ... co także potwierdza Kol. Marslo. :)

Taki chaos jest w temacie plikowym, że chyba wezmę od syna laptopa i pojadę do Audio Systemu, podłączę pod Trinity i zobaczę jak grają te zera, jedynki, dwójki i trójki.

Calyx DAC 24/192 +CLPS kosztuje 6800zl jest swietny!!! lepszy Calyx FEMTO DAC/Preamp kosztuje 26000zl czyli 3,5 razy wiecej! czy gra tyle razy lepiej? nie,gra 10% lepiej i ma tylko duzo dodatkow wyswietlacz,wejscia itd.

Teraz pytanie czy cos co kosztuje 100-razy drozej bedzie gral 10-razy lepiej,jak mozesz slyszec 10-razy lepiej!moze zagra 20% lepiej i tylko to beda ,jakies male niuanse ktore nie wiadomo czy jeszcze uslyszysz,moze jakis profesjonalny wytrenowany muzyk to tak,kochani nie dajcie sobie wmawiac ze cos co kosztuje majatek jest tego warte,to totalna bzdura i szukanie naiwniakow!!!

<br />nie dajcie sobie wmawiac ze cos co kosztuje majatek jest tego warte,to totalna bzdura i szukanie naiwniakow!!! <br />

No i które kolumny z tych tanich będą The Best do 16m2 i Carrego?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No i które kolumny z tych tanich będą The Best do 16m2 i Carrego?

Audio Note AN-E SPe/HE szukam uzywanych dwu letnich(blac-piano) w cenie ok 3000eur (nowe 5800eur)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audio Note AN-E SPe/HE szukam uzywanych dwu letnich(blac-piano) w cenie ok 3000eur (nowe 5800eur)

Ukryta Zawartość

Mirek tych paluchów na czarnym froncie nigdy nie doczyścisz a na dodatek masz małe dziecko w domu :)

Ukryta Zawartość

Do tego czasu dziecko będzie mieć już swoje dzieci.... :-)

O kurcze to już na 110% nie będzie dało rade tych paluchów usunąć :)

Mirek tych paluchów na czarnym froncie nigdy nie doczyścisz a na dodatek masz małe dziecko w domu :)

Akurat na tej wystawie wszystkim tak sie te blac-pino podobalo ze kazdy chcial dotkna,stad te odbite palce i ten fotograf akurat tez oswietlil masymalnie te kolumny,widzialem na zywo i sie nie swieca tak jak na tym zdjeciu!

Dziecko juz wie ze sprzetu nie mozna dotykac i wzm lampowego bo sie oparzy,jak ktos wchodzi do pokoju to moj synek informuje ze nie wolno dotykac sprzetu,tak ze wszystko jest pod kontrola!

<br />tak ze wszystko jest pod kontrola! <br />

No pięknie! Wszystko pod kontrola malucha a pozwala Ci chociaż słuchawki założyć bo mogą się zniszczyć ;)

mirek10 - kiedyś będziesz miał okazję posłuchać choćby takiego CAPS v3 na bateriach, to zrozumiesz, co traciłeś.

Dokładnie te same. Różnica jest w ilości zakłóceń, które niestety, w przypadku komputera, płyną po USB szerokim strumieniem do DACa. Jeżeli tego nie ograniczysz - to niestety jest kicha.

A po kiego czorta sluchac z komputera skoro jest kilka znakomitych stacjinarnych streamerow jak np. Aurender, LINN czy Lumin?

Mam Maca Mini i LINNa, slucham z LINNa. Mac sluzy mi wylacznie do konwersji AD z winyli i z taśm.

Pozdro

Calyx DAC 24/192 +CLPS kosztuje 6800zl jest swietny!!! lepszy Calyx FEMTO DAC/Preamp kosztuje 26000zl czyli 3,5 razy wiecej! czy gra tyle razy lepiej? nie,gra 10% lepiej i ma tylko duzo dodatkow wyswietlacz,wejscia itd.

Teraz pytanie czy cos co kosztuje 100-razy drozej bedzie gral 10-razy lepiej,jak mozesz slyszec 10-razy lepiej!moze zagra 20% lepiej i tylko to beda ,jakies male niuanse ktore nie wiadomo czy jeszcze uslyszysz,moze jakis profesjonalny wytrenowany muzyk to tak,kochani nie dajcie sobie wmawiac ze cos co kosztuje majatek jest tego warte,to totalna bzdura i szukanie naiwniakow!!!

Pieniadze nie mają tu nic do rzeczy.

To o czym piszesz znane jest od dawna. Zazwyczaj sprzet drozszy gra lepiej tyle ze w funkcji logarytmicznej gdzie na osi x mamy kasę a na osi y subiektywną jakosc dxwięku.

Pozdro

Dziecko juz wie ze sprzetu nie mozna dotykac i wzm lampowego bo sie oparzy,jak ktos wchodzi do pokoju to moj synek informuje ze nie wolno dotykac sprzetu,tak ze wszystko jest pod kontrola!

mądre dziecko, dobrze wychowane dziecko :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

O kurcze to już na 110% nie będzie dało rade tych paluchów usunąć :)

Mówisz, że syndrom "oszczędności" pójdzie po genach i wszyscy będą razem "na kupie"?… :-)

Jaki źródło netowe ma kolega sly30 ? Wimp Hifi ?

Mam pliki z NAS-ów odtwarzane przez Linn Akurate DS jako transport, poza tym transport CD i Ariesa do Wimp-a HiFi.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, te wszystkie dywagacje o tym że któryś z serwerów netowych gra lepiej/gorzej niż inny, albo że jeden komputer gra lepiej niż drugi stanowią podważenie tezy, którą z lubością głoszą wielbiciele rozwiązań nazwijmy je IT w muzyce, a mianowicie, że wszystko musi grać podobnie bo jest tam ciąg zer i jedynek:-) Myślę, że cała ta naukowa podbudowa bierze ewidentnie w łeb, podobnie jak w ogóle pomysł odtwarzania ze źrodeł nie przeznaczonych do tego celu, takich jak dedykowany transport czy nawet w ostateczności serwer typu Aurender. Moim zdaniem dużo czasu jeszcze upłynie, zanim technologia zostanie dopracowana tak, żeby płynący z komputera dźwięk nie kruszył zębów;-) To jednak ten Aurender jest już dużo lepszy, choć w mojej ocenie dalej nie oferuje dźwięku tej klasy co dobry transport CD. Twierdzenie, że jest inaczej to zaklinanie rzeczywistości.

tomkly

jakie transporty CD masz na myśli ?

A ja uważam, że dźwięk z dobrze zrobionego (zasilanego) PC jest lepszy od większości CD funkcjonujących jako transport. Twierdzenie inaczej jest zbyt daleko idącym przejawem sentymentu do starych rozwiązań ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Piotrek, w zasadzie dowolny transport klasy powiedzmy DCS, EMM Labs ale też i najlepsze integry typu Reimyo czy ARC dają dźwięk znacznie bardziej nasycony, muzykalny a nie tylko dynamikę, krawędzie i olbrzymią ale pustą w środku scenę. To nie jest przejaw sentymentu a obserwacje czysto odsłuchowe. Nie akceptuję tak technicznego dźwięku jak z wszystkich znanych mi aplikacji plikowych. Pomimo, że lubię brzmienie dynamiczne. Ale dynamika to nie wszystko. W zasadzie mógłbym rzec tak, jedynymi zaletą odtwarzania strumieniowego jest nieograniczona dynamika i precyzyjny kontur. Mankamenty: brak jakiejkolwiek muzykalności, wypłukana barwa, zero nasycenia, techniczne naloty na średnicy itp. Szczerze mówiąc to ja wolałem dźwięk relatywnie taniego CD Luxmana z serii 38 niż topowego Linna:-) A robiliśmy bezpośrednie porównanie w Hi-Fi Studio Bielsko i to w świetnych warunkach akustycznych i systemie który znam bardzo dobrze. Więc jeśli CD za nie pamiętam 12 czy 14 tys. zł rozkłada na łopatki źródło za 90 tys.? Coś tu jest nie halo.

Może jest tak, że ludzie lubią jednak różny typ brzmienia. Czytając zachwyty co niektórych osób nad sprzętami z youtube, gdzie słychać okrutny jazgot nie może dziwić fakt, że i cyfrowe źródła są różnie postrzegane.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sylwek, to był właśnie odsłuch tego LINNa, którego Ty używasz prywatnie. U mnie te szorstkości na średnicy dosłownie dzwoniły w zębach. Nie wiem czy to jest spowodowane i czy Tobie udało się usunąć tę sygnaturę, ale dla mnie był to dźwięk nieakceptowalny. Dlatego pytałem jakiś czas temu, kiedy uruchomisz jako źródło Metronome, bo tylko taki odsłuch będzie dla mnie miarodajny.

tomkly

Czy przypadkiem nie masz na myśli swój CD8 ? Nie słuchałem go w roli transportu ale mniemam, że gra zacnie biorąc pod uwagę cenę. Ciekawe byłoby porównanie z moim biednym PC, który jak dla mnie gra rewelacyjnie. A kosztuje 10% ceny CD8. Jesteś chętny do starci Dawida i Goliata ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A dodam jeszcze, że ten LINN czy Aurender oferują i tak o wiele lepszy dźwięk niż słyszany z jakichkolwiek komputerów. Słuchałem takiego systemu opartego o specjalnie przygotowany komputer i dla mnie to był koszmar...

=====> Piopio

Piotrek oczywiście bardzo chętnie. Ty jesteś z Katowic o ile pamiętam?

Ale teraz dyskusja zmierza w kierunku pobocznym czyli ceny:-) Nie twierdzę, że ARC jest urządzeniem tanim, ale znam dużo droższe. A przypominam, że teza była taka, że komputer jest lepszy niż większość transportów CD.

A przypominam, że teza była taka, że komputer jest lepszy niż większość transportów CD.

Dobrze przygotowany komputer. To trzeba podkreślić.

Bardzo chciałbym porównać mojego skromnego PC z dobrym transportem CD bo póki co PC jest górą w porównaniu do CD.

Chętnie kiedyś w weekend wpadnę do Ciebie tomkly albo Ty do mnie jeśli masz ochotę. Porównamy transporty i opiszemy na forum wrażenia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobrze przygotowany komputer. To trzeba podkreślić.

Bardzo chciałbym porównać mojego skromnego PC z dobrym transportem CD bo póki co PC jest górą w porównaniu do CD.

Chętnie kiedyś w weekend wpadnę do Ciebie tomkly albo Ty do mnie jeśli masz ochotę. Porównamy transporty i opiszemy na forum wrażenia.

Ja zapraszam serdecznie do siebie, przy czym u mnie nie ma DAC, więc musiałbyś wziąć swój. A i do Ciebie się chętnie wybiorę z ARC w ręku:-)

A z jakim DAC grał ten Linn Akurate?

Z najwyższym Brystonem, którego mieli na stanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.