Skocz do zawartości
IGNORED

PC AUDIO VOODOO STRIKE BACK

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Amare - Amore. :)

Dlatego powtarzam od lat że te wszystkie "odtwarzacze" to piramidalny bzdet.

śmieciowy laptop najtańszy zrobi dokładnie to samo za grosze i ma dużo lepszy wyświetlacz. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wykrakałem

USB Rentgen wpięte dwie sztuki szeregowo :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna bajka branży wdrażającej ciemnotę rozwija swoje skrzydła.

Skąd wiem ze skończy się jak izolacją galwaniczną USB czyli w pudełku z bajkami

Ukryta Zawartość

Wykrakałem

USB Rentgen wpięte dwie sztuki szeregowo :))))

Ukryta Zawartość

Kolejna bajka branży wdrażającej ciemnotę rozwija swoje skrzydła.

Skąd wiem ze skończy się jak izolacją galwaniczną USB czyli w pudełku z bajkami

kolejny krok filtry i przetwarzanie rownolegle tylko czesci pasma. i znajda sie tacy co to uslysza.

to nie ma konca

Ukryta Zawartość

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

kolejny krok filtry i przetwarzanie rownolegle tylko czesci pasma. i znajda sie tacy co to uslysza.

to nie ma konca

i 200db/okt zbocze i próbkowanie 768khz

To nie ma końca, cały czas rodzą się cwaniacy i naiwni

Dla tej całej hajendowej........................ coś naprawdę prostego do zrozumienia.

Trzeba tylko chcieć....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba trzeba będzie znowu odkurzyć wątek bo od nowa zaczynają grać zasilania liniowe i dziwne karty ;)

W zakładce HiFi grają bardzo wyraźnie.

Dla tej całej hajendowej........................ coś naprawdę prostego do zrozumienia.

Trzeba tylko chcieć....

Teraz poproś mądrego klienta niech zapoda muzę z analogowego źródła (gramofon, magnetofon analogowy szpulowy) i dokona konwersji na cyfrę a potem na analog i niech sobie posłucha,

• 2 tygodnie później...

Userzy Jplay polecają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idę się napić. Na trzeźwo mnie to przeraża.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• 3 tygodnie później...

"- z mojego doświadczenia wynika, że najlepszy dźwięk jest po podłączeniu dysku sieciowego, przez Ethernet. Potwierdzają to producenci odtwarzaczy audio. Jeśli tak nie jest, to problem jest gdzieś po drodze: słabej jakości kable ethernetowe, problem z routerem (np. zasilanie), problem z dyskiem. Najprościej sprawdzić kable – można wypożyczyć coś dobrego. Potem warto dysk postawić na platformie antywibracyjnej (lub nóżkach) i sprawdzić. I na końcu kupić liniowy zasilacz dla swojego routera. A najlepiej zrobić wszystko na raz…"

Tako rzecze MISZCZU ;)

A mówiłem że na routery też przyjdzie pora.

Bezkompromisowe pc audio tu wszystko ma znaczenie.

W sąsiednim wątku moje stwierdzenie że interfejs i2s nie nadaje się do łączenia klocków zostało nazwane trollingiem.

Zawsze myślałem że interfejs został stworzony na potrzeby przesyłu strumienia danych na niewielkie odległości. Podobno wg. specyfikacji ESS (tego od Sabre) nie więcej niż 7cm między nadajnikiem a odbiornikiem. Powyżej tej odległości występują przesunięcia fazowe miedzy sygnałem zegara a strumieniem danych. Wszystko to bez możliwości kontroli i korekty.

Wiele firm audiofilskich używa tego interfejsu do łączenia klocków.

Z drugiej strony nie znam ani jednego przykładu z rynku profesjonalnego.

Czyżby kolejny raz ktoś naginał zasady i używał skalpela do krojenia chleba, ku uciesze audiofilskiego grona.

Jak to jest z tym i2s?

Jak to jest z tym i2s?

Ukryta Zawartość

Tylko wewnątrz i najkrócej jak to możliwe.

Ukryta Zawartość

Powyżej tej odległości występują przesunięcia fazowe miedzy sygnałem zegara a strumieniem danych

Tylko, że sporo DACów pracuje asynchronicznie i zegar po I2S nie jest im do szczęścia potrzebny.

Nie krytykował bym aż tak połączenia po i2s Przemysławie. Kiedyś z ciekawości sprawdzałem przy jakiej długości urwie się dźwięk (połączenie synchroniczne, więc z zegarem za pomocą taśmy i złącz IDS) Do ok 1m grało bez zarzutu, daję sobie palec uciąć, że nikt na słuch nie wyłapał by różnicy między 10cm i 1m. Przy półtora metra zaczęło przerywać. Podejrzewam że odpowiednio zaekranowanym kabelkiem i z różnicowym interface można by i ze 3m osiągnąć.

Tylko, że sporo DACów pracuje asynchronicznie i zegar po I2S nie jest im do szczęścia potrzebny.

Tylko czy są jakieś zalety takiego rozwiązania względem przesyłu usb na dłuższych odcinkach i dopiero w ostatnim etapie konwersja do i2s.

Do ok 1m grało bez zarzutu, daję sobie palec uciąć, że nikt na słuch nie wyłapał by różnicy między 10cm i 1m. Przy półtora metra zaczęło przerywać

Tylko co na to puryści, którzy chcą mieć pewność że żadne przesunięcia fazowe się nie wdarły choćby nie były do wyłapania na słuch?

Tylko co na to puryści, którzy chcą mieć pewność że żadne przesunięcia fazowe się nie wdarły choćby nie były do wyłapania na słuch?

Puryści rzecz jasna by usłyszeli, ale tylko w domowym zaciszu i bez świadków.

Tylko czy są jakieś zalety takiego rozwiązania względem przesyłu usb na dłuższych odcinkach i dopiero w ostatnim etapie konwersja do i2s.

Ale chyba nikt nie będzie łączył komputera oddalonego o parę metrów od DAC przez i2s!! Mowa tu zwykle o parunastu cm. Powiem tak. Nie widzę powodu dla którego odpowiednio spreparowany przesył i2s miał by być gorszy jak SPDIF. Dodam jeszcze, że najlepszy pod względem jittera odbiornik SPDIF jaki znam to DIR9001. Nie wiem jak to jest z modnymi x-mosami, przypuszczam tylko że gorzej. Dlaczego więc w "purystycznych" urządzeniach nie ma teoretycznie najlepszego pod względem strasznego jittera odbiornika? Bo ma ograniczenie 96Khz. Taka ciekawostka na temat purystycznego podejścia do audio.

Jeśli mowa o 8804 można zaryzykować stwierdzenie, że porównywalny :) Ti podaje również wartość maksymalną, Wolfson tylko typową. Kolejna ciekawostka. I kolejna ciekawostka, podobnie jak dla większości kości DAC (łącznie z modnym ES9018) wszelkie parametry podawane są dla struminia 48kHz (czasem 44.1kHz). To tak odnośnie podejścia purystów do hi-res'ów.

Znalazłem podsumowanie osiągów DAC-ów zintegrowanych, tu przykładowo Realtek

Ukryta Zawartość

Przykre że niewiele mogę na tym postępie skorzystać. Na mojej wsi cisza nocna nie schodzi nigdy poniżej 30dB.

Ukryta Zawartość

@Przemek: "O rozjazd fazowy między przesyłanymi równolegle sygnałami (data, clock)."

Wydawało mi się, że dotyczyło to IIC (I2C).

Tam przesył danych jest szeregowy i jako taki nie ma znaczenia faza z sygnałem zegarowym... Zegar służy do kontroli stanu magistrali danych.

Jeśli zaś chodzi o odległość I2C to z nazwy (Inter-Integrated Circuit) jest to magistrala do wymiany danych pomiędzy układami scalonymi. Szyna sterowana typu OC a więc wolna i podatna na obciążenia pojemnościowe.

A propos tej pojemności to specyfikacja mówi chyba o max obciążeniu 400 pF a to oznacza magistrale długości może i z 3m kabelkiem o małej pojemności.

Zbocza sygnału są wolne, przesyłane sygnały z reguły to sygnały sterujące. Przesyłać można oczywiście cyfrowy sygnał audio ale aby było to sensowne, z buforowaniem. Wówczas fazy są drugorzędne.

• 2 tygodnie później...

Amare - Amore. :)

Dlatego powtarzam od lat że te wszystkie "odtwarzacze" to piramidalny bzdet.

śmieciowy laptop najtańszy zrobi dokładnie to samo za grosze i ma dużo lepszy wyświetlacz. :)

Wszędzie sa bardziej uczciwi i mniej uczciwi jak i w ogóle nieuczciwi osobnicy. Ktorzyorodukuja produkty wg swojej ffilozofii. A więc sa dobre przeciętne i slabe urządzenia oraz sa i oszukane urządzenia.

Mamy trudniej bo trzeba wszystko sprawdzić i jeszcze czesto wiedzieć co i jak.

Ale cóż albo przetestujemy sprawxzimy albo możemy zostać oszukani.

No i sa osoby które lubia byc oszukiwane albo lubia przepłacać. Takisz szukają ci nieuczciwi.

chwilowy brak działalności w audio.

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Czy tylko mi wydaje się że MISZCZU nie wie co to jest połączenie symetryczne. ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.