Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

8K za nie-astronomiczną cenę. Czyli nie zaraz po pojawieniu się na rynku. Na szczęście generalną prawidłowością elektroniki domowej jest spadkowy trend cen po okresie początkowym nowych technologii. U nas to melodia odległej przyszłości, więc mogę sobie teraz pofantazjować. 4K nie interesuje mnie.

@ Pygar co chciałeś powiedzieć cytując samego siebie?

a ile cali ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Masz rację, choć zaraz pewnie się zacznie debata nad dwiema ostatnimi sentencjami z Twojego posta ;)

Ile sprzedaje się tanich Fiatów, a ile najlepszych Mercedesów ?

Niska marża x duża sprzedaż = zarobek

• Moderatorzy

Liczy się zysk, zwrot poniesionych kosztów, minimalizacja strat i przetrwanie na globalnym rynku.

Nowości nie zarabiają "na chleb powszedni" producentów.

Są ciekawostkami (wizytówka firmy), które weryfikuje życie poprzez wybory masowych konsumentów.

Ile sprzedaje się tanich Fiatów, a ile najlepszych Mercedesów ?

Niska marża x duża sprzedaż = zarobek

czytałem, że koncern Fiata na 1 Ferrari zarabia tyle co na chyba 70 Punto , Ferrari jest na zapisy :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeżeli 4K w obecnym stanie nazwiemy real world - 8K jest nim również. A że Europa człapie się gdzieś w ogonie daleko za Japonią to zupełnie inna historia.

a ile cali ?

Nie wiem jakie będą w ofercie.

Jak zwykle odczytujesz to, co chcesz odczytać, a nie to, co człowiek chciał powiedzieć...

OK, spróbuję jeszcze raz; real-world to obecnie:

teraźniejszość: full-hd

perspektywa najbliższych lat: 4K i OLED, już teraz mocno promowane przez praktycznie wszystkich liczących się producentów

Nie wiem jakie będą w ofercie.

Bierzesz pod uwagę w ogóle przekątne powyżej 42 cali?

OLED są obiecywane od ponad 10 lat. Może wreszcie coś z tego wyjdzie, choć nadal nie brak głosów, że są cały czas nie do końca dopracowane.

8K jest oficjalnie zapowiedziane w Japonii na rok 2016. To chyba również mieści się w pojęciu "najbliższych lat".

Na pytanie o >42" odpowiem: interesuje mnie 8K w najmniejszym dostępnym na rynku rozmiarze. Nie jestem fanatykiem wielkości choć mam świadomość, że pewnie to będzie więcej niż moje ulubione 42".

Dobranoc.

Oj Bobcat, tak czytam to co piszesz i ręce opadają. 4K dla ciebie za słabe, 8K którego nie ma i długo nie będzie jest super, chciałbyś 42 cale w 8K....nie wiem czy się śmiać czy płakać...jednak ze śmiechu. 42 cale i 8K....hehehe...to tak jakby do salonu VW wszedł gość i powiedział że czeka na Golfa z silnikiem V8, 7L, 700KM....albo jakby ten sam gość wszedł do studia AMG lub Brabusa i powiedział, że piękne mają te silniki po 800KM i on czeka na taki silnik ale w Golfie albo w Punto i oczywiście samochód za cenę 70 tys!

Ale na szczęście ja jestem realistą i nie żyje fikcją choć fantastykę lubię. Bardzo chętnie przyjąłbym 4K w 85 cali. Uważam że do 85 cali rozdzielczość 4K daje obraz rewelacyjny i nic lepszego nie potrzebuję. 8K w ogóle mnie nie interesuje podobnie jak czekanie na zimną fuzję jądrową czy przeszczepy mózgu. Życie jest zbyt krótkie i szkoda czasu na pieprzenie nierealnych dyrdymałów. Można się nie doczekać na obiekt swoich marzeń.Na kolejne 10 lat taki 4K byłby super a potem jeśli los da jeszcze pożyć to się zobaczy...czy się zobaczy 8K.

@ Sly30

Próbujesz mi złośliwić, próbujesz być dowcipny - lecz trafiłeś kulą w płot. Czy ja się tak nieprecyzyjnie wyrażam, czy też Ty masz (poważne) problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Mam powtarzać to, co już pisałem?

(1) 8K już jest w Japonii w stanie o wiele bardziej zaawansowanym niż 4K w Europie. Od paru lat jest tam stały, testowy program DVB-T stacji NHK emitowany w 8K. W roku 2016 (a więc prędzej niż zimna fuzja czy przeszczepy mózgu) będzie to już transmisja stała, nie testowa. Nie jest mi znany na dziś żaden przypadek stacji w Europie nadającej regularnie w 4K. Więc się próbuje promować 4K jako upscaling Full HD dokonywany już to w telewizorze, już to na pokładzie amplitunera bądź odtwarzacza.

(2) Doświadczenie uczy, że nowinki z Japonii szybko rozprzestrzeniają się po całym świecie.

(3) Różnica między nami jest taka, że Ty sobie toczysz teroretyczne dywagacje i wyobrażasz jak mogłoby wyglądać 8K na 85", ja zaś go widziałem "w akcji". I temu co teraz widzę jako 4K na 85" bardzo wiele brakuje do tamtego. Ot takie zderzenie teorii z praktyką.

(4) W poście #459 jednoznacznie napisałem, że jestem świadom iż 8K nie będzie na 42" tylko na ekranach większych. Więc kupię większy. Z pewnością będzie wybór, powiedzmy od 65" do 150". Wtedy sprawię sobie 65", gdyż (co napisałem) nie jestem fanatykiem wielkości.

(5) Może nie 800 KM, ale >450 KM w zwykłym niewielkim samochodzie można spotkać: patrz Subaru Impreza czy Mitsubishi Lancer Evo.

Nikt Ci nie broni kupować 4K jak tylko się pojawi na rynku i oglądać upskalowane Full HD. Pozwól, że o tym co i kiedy kupię za moją własną kasę - będę decydował ja. W chwili obecnej jestem zadowolony z tego co mam, 4K mnie nie interesuje z przyczyn wyłuszczonych wielokrotnie.

Na zakończenie pozwalam sobie nieśmiało zauważyć, że w eleganckim towarzystwie nie używa się w rozmowie sformułowań typu (cytuję) "pieprzenie nierealnych dyrdymałów" (koniec cytatu). To, że się różnimy merytorycznie i odmiennie oceniamy pewne zjawiska - nie upoważnia do słownictwa rodem spod budki z piwem.

Pozdrawiam.

Uważaj żeby krawat nie zamoczył się tobie w barszczu... :-)... Ą, ę przez bibułę

Bywam w Japonii co jakiś czas i nie widziałem nic na temat 8K. Będę znów niebawem to rozpytam.

Ale to i tak nie ma żadnego znaczenia bo w Polsce nic w 8K nie będzie nadawane jeszcze przez 20-30 lat.

A ty piszesz, że bez sensu jest obraz upskalowany a tylko taki można by oglądać na telewizorze 8K.

Tak czy inaczej dalsze rozwodzenie się nad 8K uważam za bezcelowe. Masz rację, kupisz sobie co będziesz chciał.

Ja czekam na następce obecnego Samsunga S9 UHD gdy zejdzie do realnej ceny i obraz Full HD upskalowany do 4K

jest dla mnie wystarczającą rewelacją.

Wygoogluj sobie NKK Science & Technology Laboratories, dostaniesz adres i mapkę miejsca w Tokio, gdzie można obejrzeć 8K na żywo. To nie jest obraz upskalowany (znów teoretyzujesz), materiał źródłowy (demo) jest też zarejestrowany w 8K.

Dla mnie 4K nie jest rewelacją i wogóle go nie rozważam, podobnie jak nie rozważałem (będąc jeszcze na etapie SD) żadnego HD Ready, lecz od razu myślałem o Full HD. A w dawnych latach, gdy mogłem sobie pozwolić na pomyślenie o sprzęcie Hi-Fi (przedtem było zwykłe radio i takiż magnetofon) - chciałem pominąć etap stereo i wskoczyć od razu na kwadro. Udało się tylko częściowo, gdyż kwadro poniosło wtedy chwilową porażkę i znikło z rynku. Ale pozostało Quasi-Quadro (czyli system 2-2-4), więc taki był mój pierwszy porządniejszy sprzęt. A potem już poleciało: Dolby Surround i kolejne wersje rozwojowe.

No tak, to wiele tłumaczy. Świat cieszy się z muzyki a ty czekasz na coś wiecej.

Chciałeś przeskoczyć stereo a tu lipa bo okazało się, że stereo powróciło i do muzyki jest punktem odniesienia. Quadro, quasi quadro i 5.1 jako opcje tylko muzyczne upadły i poniosły fiasko. Wielokanałowe SACD 5.1 również już umarło i liczy sie tylko stereo ale w możliwe najlepszej jakości. Podobnie jest z TV. Jeśli nadal jesteś na etapie SD a tu piszesz o 8K to nic dodać nic ująć. I widać że nie rozumiesz co sam piszesz. Co z tego że w Japonii jest jakiś tam kanał 8K czy będzie w przyszłości. W Polsce nie będzie więc kupowanie w Polsce telewizora 8K żeby oglądać na nim upskalowany obraz jest bez sensu. Sam pisałeś, że nie jesteś zainteresowany oglądaniem obrazu upskalowanego. Czyli sam sobie przeczysz. Skończymy juź z tym 8K. Jak juź sobie kupisz to napisz jakie wrazenia.... :-)

Chyba naprawdę czytanie ze zrozumieniem przekracza Twoje możliwości. Pisałem, ze kiedyś (gdy byłem jeszcze na etapie SD) nie rozważałem wogóle HD Ready tylko od razu Full HD. Zajrzyj do mojego "O Mnie" to przeczytasz, że obecnie jestem na etapie Full HD.

Może i stereo jest punktem odniesienia dla muzyki, lecz nie wyczerpuje 100% rynku muzycznego. SACD 5.1 faktycznie to nisza w niszy, 8600 tytułów w skali świata. To się nie liczy. Ale jest sporo BD oraz DVD z zapisem koncertów, gdzie dźwięk jest wielokanałowy. Są satelitarne stacje radiowe nadające 24/7 muzykę w DD 5.1. Są inne stacje Sat, gdy jest transmisja koncertu - też dźwięk leci DD 5.1. Może będą BD Pure Audio z dźwiękiem 5.1 24/192. Na razie jest ich kilkadziesiąt tytułów. To już jest jakość dźwięku na poziomie CD lub wyżej (LPCM lub DTS-HD MA). Jak z tego widać: pisanie jakoby 5.1 jako opcja muzyczna upadło dowodzi braku znajomości tematu. Quadro owszem upadło, lecz się odrodziło w postaci 5.1. O Quasi-Quadro wogóle nie sposób mowić czy upadło czy nie, gdyż to sobie dziecinnie prosto można zrobić DIY z każdego stereo.

Nie czekam w muzyce na coś więcej. Z tego co mam jestem zadowolony.

P.S.: 8K ma dźwięk 22.2.

8600 SACD 5.1 ?...ty mnie potrafisz rozbawić. I to ja mam problem z rozumieniem tekstu?

Ok 9000 to jest wszystkich tytułów SACD jakie kiedykolwiek się ukazały. Ale 90% z nich to płyty stereo a nie 5.1.

Zresztą wielu nie da się kupić bo nakłady się pokończyły a wydawnictwa nie są zainteresowane wznowieniami.

Uważam że szkoda bo było to fajne ale nie przyjęło się i jest pozamiatane. Owszem koncerty na BD są 5.1 tak jak filmy na BD.

Ale do słuchania samej muzyki liczy się tylko stereo.

Ok 9000 to jest wszystkich tytułów SACD jakie kiedykolwiek się ukazały. Ale 90% z nich to płyty stereo a nie 5.1.

Proszę o źródlo tej informacji.

Ale do słuchania samej muzyki liczy się tylko stereo.

Nie tylko, co w poprzednim poście starałem się dowieść.

9000 to liczba wszystkich wydań SACD.Jest często podawana w necie.Pochodzi chyba ze strony poświęconej SACD. Było to już podawane na forum.

A udział wersji wielokanałowych oceniam na podstawie płyt SACD jakie przeszły przez moje ręce.Sam mam ok 200 a przeszło przez moje ręce 3x tyle.

90% to były płyty stereo lub hybrydowe też stereo. Wielokanałowe to perełki. Prawie nie osiągalne.

Na SACD.net są opisane wszystkie pozycje na SACD. 8900 tytułów. Ale wszystkich razem!! A nie 5.1

Sly30

Podziwiam Twoją cierpliwość, widzę, że jednak nas coś łączy :-)

Bobcat

Twoje czekanie na zakup 8K oraz zapieranie się rękami i nogami przed 4K przypomina mi sytuację w której ktoś twierdzi, że nie kupi nowego komputera dopóki nie będzie na rynku procesorów pracujących w oparciu o zasadę działania sieci neuronowych ( i żeby nikt nie pisał, że takich jeszcze nie ma, bo są od dawien dawna ).

Czekaj tatka latka ...

Prędzej się wypali matryca w Twoim obecnym TV niż w Polsce będzie można oglądać transmisje w 8K.

Już niedługo będziemy wraz z Donaldem ( i dzięki niemu) obchodzić święto przekroczenia 1 biliona złotych długu publicznego, od którego będziemy płacić rocznie 47 miliardów samych odsetek rosnących co rok o 20 miliardów.

Ciekawe skąd wtedy wezmą na ten sprzęt dla TVP żeby móc nadawać w 8K :-) , bo EU na pewno do tego nie dołoży, gdyż nie jesteśmy w strefie walutowej euro i nie muszą ratować naszej złotówki.

8K już jest w Japonii w stanie o wiele bardziej zaawansowanym niż 4K w Europie.

Super, pls wskaż w takim razie ze 2-3 telewizory o przekątnej do, powiedzmy, 65 cali, które mogą wyświetlać obraz 8K. Skoro w Japonii te 8K jest już tak mocno zakorzenione, to na pewno półki sklepowe wręcz uginają się od dedykowanych TV. W każdym razie w tej mega-zacofanej Europie każdy producent ma już w ofercie TV 4K (normalne TV, a nie wystawowe olbrzymy).

Super, pls wskaż w takim razie ze 2-3 telewizory o przekątnej do, powiedzmy, 65 cali, które mogą wyświetlać obraz 8K. Skoro w Japonii te 8K jest już tak mocno zakorzenione, to na pewno półki sklepowe wręcz uginają się od dedykowanych TV. W każdym razie w tej mega-zacofanej Europie każdy producent ma już w ofercie TV 4K (normalne TV, a nie wystawowe olbrzymy).

Z tego co wiem jest kilka prototypowych egzemplarzy LCD Sharp 85" (taki oglądalem "w akcji') oraz chyba jeden PDP Panasonic 145". Może coś jeszcze, o czym nie wiem. Pisalem już, że w handlu odbiorniki 8K są jeszcze niedostępne. Twój wpis ma więc charakter wyłącznie zaczepny, a taki sposób prowadzenia rozmowy dowodzi złej woli.

Zastanawianie się kto jest dalej na drodze do Ultra HD nie ma sensu. Japonia ma od paru lat wypracowany i obecnie znajdujący się w końcowej fazie testów system transmisji DVB-T 8K. Europa ma na półkach ofertę odbiorników 4K każdego (? - LG, Samsung owszem; kto jeszcze?) producenta. Tyle że źródeł sygnału brak. Pozostaje upskalowanie Full HD. Opcja mało interesująca. To jest coś tak, jak gdyby producent samochodów ogłosił że ma rewelacyjny silnik w nowej technologii, tyle że nigdzie nie ma dla niego specjalnego paliwa.

Nie rozumiem ostatniego zdania: "normalne TV, a nie wystawowe olbrzymy". Czyżbyś wypisał się z klubu miłośników XXXXL?

Ciekawe skąd wtedy wezmą na ten sprzęt dla TVP żeby móc nadawać w 8K :-)

Po pierwsze: nie musi to być TVP, jakaś stacja prywatna może zobaczyć w tym interes.

Po drugie: w sytuacji ekonomicznej o której piszesz pieniędzy na 4K dla TVP nie będzie również.

jestem świadom iż 8K nie będzie na 42" tylko na ekranach większych. Więc kupię większy. Z pewnością będzie wybór, powiedzmy od 65" do 150".

Jeżeli Bozia da pieniążki, to aby cieszyć się 8K, będę musiał postawić sobie ją na podwórku, najlepiej przy trzepaku, będzie miejsce i pewne pierwsze miejsca siedzące.

Chłopaki, nie podniecajcie się tym 8K, a nawet 4K. U nas może za 20 lat pojawi się pierwszy program telewizyjny w FullHD, będzie jazda. A nawiasem mówiąc gdzie japońce będą wstawiać te swoje 8K- 100", skoro mieszkania mają tam, grzeczniej mówiąc- dość nieduże? Zgapią pomysł ode mnie?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

gdzie japońce będą wstawiać te swoje 8K- 100"

Trzymajcie mnie niedźwiedzie... Już jest 8K-85". Jak znam życie (i Japończyków) pojawienie się mniejszych rozmiarów jest tylko kwestią (niedługiego) czasu.

Uzepelnienie: jest jeszcze prototyp 8K Sony

pojawienie się mniejszych rozmiarów jest tylko kwestią (niedługiego) czasu.

To tak jak 22 calowe monitory FullHD :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeszcze nie tak dawno plazma Full HD 42" była poza zasięgiem technicznych możliwości. Okazało się że można. Więc wcale się nie zdziwię jeśli 8K zjedzie z rozmiarami do jakichś (powiedzmy) 60".

Z tego co wiem jest kilka prototypowych egzemplarzy LCD Sharp 85" (taki oglądalem "w akcji') oraz chyba jeden PDP Panasonic 145".

fajnie, ale ja pytałem nie o prototyp, tylko TV oferowane w sklepach. Skoro jak dowodzisz od dłuższego czasu, Japonia jest bardziej zaawansowana w 8K niż Europa w 4K, to telewizory 8K powinny tam normalnie stać na sklepowych półkach (jak stoją już 4K w Europie)

Nie rozumiem ostatniego zdania: "normalne TV, a nie wystawowe olbrzymy". Czyżbyś wypisał się z klubu miłośników XXXXL?

a co tu niezrozumiałego? Chodzi o zwykły TV (zaproponowałem nawet do 65 cali) a nie prototypy obwożone po wystawach.

U nas nie będzie sygnału ani 4K ani 8K. Może za 10 lat wszystkie stacje będą Full HD a i to nie jest pewne. Póki co mamy trochę stacji HD Ready nazywane hucznie Full HD ale wszyscy wiemy że one nie są Full HD 1080p a tylko 720p. Nawet nie ma pewności czy za te 10 lat stacje te przejdą na Full HD.Oby. Co do 4K to nie ma nawet szans na transmisje w tej rozdzielczości a o 8K to już nawet nie warto wspominać. Jedyne co może się pojawić to dobra opcja upskalowania. I jeśli będzie to dobrze zrealizowane to obraz Full HD upskalowany do 4K nie będzie co prawda tak dobry jak jakieś demo 4K ale będzie lepszy niż gołe Full HD. Poza tym jest jeszcze jedna kwestia. Jest sens i możliwość upskalowania do 4K gdzie pixel jest rozbijany na 4 i obraz wygląda na bardziej ostry i wyraźny.Natomiast nie ma sensu rozbijania każdego pixela na 16 takich samych co musiałoby nastąpić przy upskalowaniu obrazu Full HD do 8K. Patrząc więc na to realnie to nawet za 10 czy 15 lat kupno TV 8K w Polsce będzie kompletnie pozbawione sensu bo nawet upskalowanie będzie bezsesnowne. Tak więc po raz kolejny dajmy sobie spokój z tymi dyrdymałami. To takie gadki jak dzieciaków w piaskownicy kto kupi sobie większą wywrotkę jak będzie "DUZY". Już wiemy że Bobcat kupi sobie największą wywrotkę... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.