Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Sly30

Zawsze chciałem Cię zapytać czy to białe i puszyste na zdjęciu to Twój zwierzaczek oraz czy nie sprawia kłopotów ?

To nie żart, pytam na poważnie.

Hehe....mam białego, puszystego kota ale Fenka nie mam. Fenek to lisek pustynny, bardzo rzadki w Europie, hodowli chyba nie ma, przywóz nielegalny oczywiście zabroniony i co gorsza to nie jest zwierzak domowy. Nie byłby szczęśliwy w zamknięciu.

Mogłoby mieć to sens gdyby zwierzak był z hodowli w której od wielu pokoleń wycisza się pewne dzikie instynkty a uczy się je obcowania ze światem ludzi. Ale nie znam takiej hodowli.

Czytałem, że w naturze kopią nory z kilkoma tunelami, w mieszkaniu mógłby być z tym mały problem :-)

Ponoć łagodne i łatwo się oswajają.

Przeszkadzać może ich nocny tryb życia.

Oj nie pospałbym sobie z takim domownikiem.

Hehe....mam białego, puszystego kota ale Fenka nie mam. Fenek to lisek pustynny, bardzo rzadki w Europie, hodowli chyba nie ma, przywóz nielegalny oczywiście zabroniony i co gorsza to nie jest zwierzak domowy. Nie byłby szczęśliwy w zamknięciu.

Mogłoby mieć to sens gdyby zwierzak był z hodowli w której od wielu pokoleń wycisza się pewne dzikie instynkty a uczy się je obcowania ze światem ludzi. Ale nie znam takiej hodowli.

Sylwester bardziej kojarzy mi się z "koteckiem" ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Fenek to jest przeurocze zwierzątko :) Ale wracając ad meritum. Przyznam, że dziwi mnie brak postawienia wymogu kompatybilności wstecznej. To zadanie chyba dla światowych organizacji, zajmujących się opracowywaniem standardów w przemyśle audio-video, a także państwowych regulatorów, władnych taki wymóg narzucić. Ale nie dopatrzono tego.

Gdy na początku lat 50-tych ubiegłego stulecia Ameryka wprowadzała u siebie kolorową telewizję - zwyciężył najgorszy z kandydujących wtedy standardów, mianowicie NTSC. Dlatego , że wyłącznie on z rozważanych zapewniał właśnie kompatybilność wsteczną: pozostający w przytłaczającej większości wtedy posiadacze starych odbiorników musieli mieć możliwość oglądania programów, oczywiscie z obrazem biało-czarnym.

Podobnie było przy wprowadzaniu stereofonii. Sygnał FM stereo musiał być odbierany na sprzęcie monofonicznym, rzecz jasna w wersji mono. Podobny wymóg obowiązywał zapis na płytach (wtedy jeszcze winylowych) i na magnetofonach.

Oczekiwanie teraz kompatybilności wstecznej sygnałów cyfrowych z analogowymi byłoby oczywistym absurdem, gdyz jest to technicznie niewykonalne. Jesteśmy już w przestrzeni cyfrowej. Dlaczego zatem nie postawiono wymogu, aby sygnał 3D i takiż zapis na BD - mógł być odtwarzany na sprzęcie 2D Full HD, w wresji dwuwymiarowej? 3D pogrąża się w nicości, ale mamy to samo w Ultra HD. Dlaczego sygnał UHD nie może być odtwarzany na telewizorze Full HD z roizdzielczością 1920 x 1080? Tylko trzeba się wykosztować na nowy odtwarzacz i nowy telewizor? Inaczej pewne dyski będą nie do obejrzenia.

Chyba mamy znów zwycięstwo księgowych nad zdrowym rozsądkiem. Szybki skok na naszą kasę. Tu i teraz. Mało kto zdaje sobie sprawę, że to właśnie kompatybilność wsteczna bardzo pomogła utorować drogę do szybszego upowszechnienia TV kolorowej i stereofonii. Ludzie się do tego przez nikogo nie przymuszani przekonywali i też chcieli mieć. I pewnie w UHD mogłoby byc to samo.

No to mamy sytuację : Kocurek Bob zaatakował pazurkami liska Fenkę :-)

Fenka. Ten Fenek.

Sittek: już pisałem. Bobcat to jest amerykańska odmiana rysia.

mam białego, puszystego kota ale Fenka nie mam.

No widzisz: ja też jestem kociarz.

Mam 2 koty ale tylko jeden jest biały. Druga to kotka którą ktoś wyrzucił na śmietnik gdy była malutka. Przygarnęliśmy ją gdy miała ok 3 miesiące. Ma traumę, lęki, panicznie boi się miotły, worków na śmieci, kosza itd ale to właśnie trauma po śmietniku gdzie cieć osiedlowy chciał ją zabić. Wiem od sąsiadów. Mimo lęków udało się ją złapać nam a nie cieciowi i tak sobie żyje z nami. Jest bardzo mądra i kochana.

Przyznam, że dziwi mnie brak postawienia wymogu kompatybilności wstecznej.

Bo tu chodzi raczej o wielkie pieniądze i wymuszanie zakupu nowych urządzeń. Podobnie jest z radiem DAB+. Niestety nie jest kompatybilne w tył, na czym ucierpią liczni posiadacze odbiorników DAB. Dlatego całe UK broni się pazurami przez wprowadzeniem DAB+, które przyznajmy po tylu latach debat nie jest najnowszą i najlepszą technologią.

Bobcat to jest amerykańska odmiana rysia.

W tych zielonych krzakach kocura tylko przyczajonego ujrzałem ..... :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oglądałem na Animal Planet film o amerykańskich rysiach, czyli bobcatach. Więc pomyślałem, że to może być mój nick. Każdy Ryszard jest zdrobniale Rysiem, ale nie każdy ryś (zwierzak) musi być Ryszardem :)

To już niebawem przekonasz sie że jest inaczej. Może nie w 2014r ale na pewno w najbliższej przyszłości. Myśle że do 2016r temat bedzie pozamiatany i plazmowy Miś wyleci na śmietnik historii. I bynajmniej nie będzie po czym płakać bo widząc jakie dziś są LCD-ki to za 3 lata będą jeszcze dużo lepsze a może teź będą juź trwałe OLED bo póki co nadal ta wada nie jest opanowana.

widząc jakie dziś są LCD-ki to za 3 lata będą jeszcze dużo lepsze

Po sporym czasie przepracowanym w sklepach RTV nie byłbym tego taki pewny, LCD-ki zamiast iść do przodu cofają się - głównie ze względu na ciągłe obniżanie kosztów przez producentów, teraz nie liczy się już jakość telewizora tylko licytowanie się na jak największą przekątną i ilość funkcji. Znajdź jakikolwiek telewizor 32 cale dobrej jakości - takich już nie ma na aktualnym rynku TV, dobre 40cali w LCD kosztuje naprawdę sporo (4000zł to kwota min.) a mimo to ich jakość wykonania często pozostawia sporo do życzenia.

Po sporym czasie przepracowanym w sklepach RTV nie byłbym tego taki pewny, LCD-ki zamiast iść do przodu cofają się - głównie ze względu na ciągłe obniżanie kosztów przez producentów, teraz nie liczy się już jakość telewizora tylko licytowanie się na jak największą przekątną i ilość funkcji. Znajdź jakikolwiek telewizor 32 cale dobrej jakości - takich już nie ma na aktualnym rynku TV, dobre 40cali w LCD kosztuje naprawdę sporo (4000zł to kwota min.) a mimo to ich jakość wykonania często pozostawia sporo do życzenia.

Też zauważyłem taką tendencję. Może producenci chcą dać mocniejsze wejście OLED-owi. Wiedzą że OLED ma jakieś wady (np trwałość i cenę) to chcą to skompensować większym zyskiem na LCD i różnicą w jakości obrazu, ale to oczywiście tylko hipoteza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zjawisko, o którym pisze @itsmagic jest wyraźnie widoczne na ofercie LCD LG: obecna górna półka ma rozwiązania gorsze niż miała średnia półka 2-3 lata temu. A o tym, co miała wtedy ich górna półka - możemy obecnie zapomnieć.

A o tym, co miała wtedy ich górna półka - możemy obecnie zapomnieć.

Dokładnie, nie żebym był wielbicielem tej firmy jednak kilka lat temu ich najlepsze TV były w ścisłej czołówce jakościowej, obecnie są to delikatnie mówiąc nieudane produkty które oprócz multum funkcji nie przedstawiają sobą żadnej wartości.

Być może tak jest w niektórych przypadkach. Ale obserwując rozwój modeli Samsunga to jednak widzę postęp.Owszem ma nawalone niepotrzebnych bajerów ale obraz przez 4 lata od wydania bardzo dobrej wówczas serii C8000 jest dużo lepszy obecnie w serii F8000SL. Idąc dalej tym torem za 4 lata będzie jeszcze znacznie lepszy a jakość obrazu jaka dziś jest w topowych modelach zejdzie do modeli podstawowych.

Co do wielkości 32 cale to żaden producent nie traktuje takich TV poważnie. 32 cale to było dobre 15 lat temu a nie dziś.Dziś 27-32 cale to kupuje się do komputerów.To nie jest wielkość do oglądania wizji w full hd. Zresztą 40-42 cale również nie. Dzisiejsze poważne TV zaczynają się od 55 cali. Zresztą po to wprowadzono większe rozdzielczości żeby móc oglądać większe TV bez ziarna pixelozy. Sądzę że obraz w TV wielkości 55-85 cali będzie coraz lepszy i coraz tańszy. Pamiętam jak w 2009r Samsung 65 C8000 miał detal 24 tys. Dziś za 28 tys czyli zbliżoną cenę jest 75 cali o znacznie lepszym obrazie.

A 65 cali jest połowę tańsze i też ma znacznie lepszy obraz. Czyli mniej więcej co 5 lat ceny spadają o połowę jednocześnie oferując coraz lepszy obraz.

Ale obserwując rozwój modeli Samsunga to jednak widzę postęp.

Owszem postęp jest jednak Samsung do teraz nie wyeliminował problemu ze szczegółami czerni i cloudingiem w swoich topowych LCD (F8000, F9000), pomijam tu S9 bo ten model jest pod tym względem szczytem możliwości technologii LCD jednak jest to bardziej pokaz możliwości firmy a nie realnie dostępny produkt.

obserwując rozwój modeli Samsunga to jednak widzę postęp

Byli tacy-sobie, są na poziomie reszty producentów. Ot i cały postęp.

za 4 lata będzie jeszcze znacznie lepszy a jakość obrazu jaka dziś jest w topowych modelach zejdzie do modeli podstawowych.

Jakość produktów wzrasta według tzw. krzywej logistycznej. Prognozowanie przy założeniu liniowego charakteru zjawisk jest błędem merytorycznym.

To nie jest wielkość do oglądania wizji w full hd. Zresztą 40-42 cale również nie. Dzisiejsze poważne TV zaczynają się od 55 cali.

Mów za siebie. Podnoszenie własnych gustów i upodobań do rangi prawideł ogólnie obowiązujących (i na dodatek wygłaszanie ich tak kategorycznym tonem) jest niepoważne.

Ależ moje gusta nie mają tu nic do rzeczy. Opinię swoją opieram o to co widzę na różnych pokazach, targach, w ofercie sklepowej oraz po tym co mają ludzie w domach. Mam bardzo szerokie grono znajomych. Kiedyś co niektórzy mieli 42 cale a dziś, 3 ma 75 cali, kilkunastu ma 65 cali, kilku ma 60 a reszta min 55 cali. Mniejsza owszem mają do innych pomieszczeń. Taki sam trend widać w produkcji. Topowe serie i najlepsze technologie wchodzą od góry do dużych rozmiarów i potem w miarę lat schodzą niżej przy czym już widać, że poważnie podchodzi się do wielkości od 50 cali w górę.

Co do postępu to ja jednak go widzę.Mam w kilku miejscach Samsungi z serii C, D i F i widzę że jest znaczny postęp przez 4 lata. Owszem niekoniecznie będzie on dalej przebiegał liniowo tym bardziej, że w pewnym momencie nie będzie już co poprawiać w obrazie i jedynie postęp zaznaczy się coraz niższymi cenami.

Mogę przedstawić statystyki mojej rodziny i znajomych, gdzie wyniki będą diametralnie odmienne. A tak na poważnie to zarówno Twoja, jak i moja próbka są za małe aby wyciągać uogólniające wnioski. Więcej o gustach klientów mówią statystyki sprzedaży. A tu widzimy że rozmiar 40"-42" ma 58% światowego rynku. Targi są o tyle mało miarodajne, że każdy producent pokazuje tam swoje flagowe modele.

Tak ale mówimy o jak najlepszym obrazie czyli najlepszych technologiach a nie o tanich TV. Duży udział małych TV wynika z niskiej ceny ale teź w tym segmencie rynku inne są oczekiwania. Najlepsze technologie są już dziś pakowane do TV o większych rozmiarach niż było to 15 lat temu. Wtedy 42 całe to był wypas a 50 to ultra wypas a dziś....42 to taka podstawa, wypasy zaczynają się od 55 cali.

To już niebawem przekonasz sie że jest inaczej. Może nie w 2014r ale na pewno w najbliższej przyszłości. Myśle że do 2016r temat bedzie pozamiatany i plazmowy Miś wyleci na śmietnik historii. I bynajmniej nie będzie po czym płakać bo widząc jakie dziś są LCD-ki to za 3 lata będą jeszcze dużo lepsze

Masz jakiś interes w tym że wypisujesz takie forumowe pierdoły?

Bujasz się po sklepach i targach, ale chyba chcesz zobaczyć tylko to co sobie zaplanujesz. Naoglądałeś się przekątnych w granicach 100 cali i myślisz, że nagle Kowalscy z pełnymi kieszeniami rzucą się po nie do sklepów? Zejdź na ziemię. Obecna przekątna na kieszeń Polaka to średnio 37-42 cale. I jeśli Jankesi o to się postarają to tak pozostanie jeszcze przez najbliższe 10 lat, nawet jeśli w reklamówkach będą nas czarować 4K, 8K czy nawet 12K.

8k itd to tematy na daleką przyszłość. Ale realna wielkość TV w domach wyraźnie wzrosła bo też ceny mocno spadły. Jeszcze nie tak dawno, 12-15 lat temu 50 calowa plazma kosztowała 50 tys i wielkość ta była poza zasięgiem przeciętnego obywatela. A dziś....już za 5 tys można mieć tą wielkość o znacznie lepszym obrazie. Wtedy 42 całe rownież nie było dla Kowalskiego a dziś często widzę jak z marketów wyjeżdżają coraz większe telewizory. 55 cali sprzedaje bardzo często. Poza tym ludzie się przełamali co do wielkości i już nie boją się większych rozmiarów. Podobnie personel sklepów śmielej proponuje większe rozmiary. Ileż to razy słyszałem historie gdy ktoś kupił nowy TV a potem wkurzał się że nie wziął trochę większego.

A co do plazmy.....to masz rację sittek....będzie produkowana jeszcze 40 lat ku radości kilku forumowiczów w Polsce.... :-)

Plazma będzie tak długo produkowana jak LCD. Zakładasz się?

Poza tym spadek cen plazmy został wymuszony m.in. wprowadzeniem do telewizji - komputerowej technologii LCD. Gdyby nie to, pdp byłby sprzętem wyłącznie dla ludzi zamożnych i niedostępny dla większości Kowalskich. W tym należy się szacunek dla LCD, a bardziej dla tego, że pojawiła się na rynku konkurencja. Jednakże spadek cen już jest historią,a obecnie mamy tylko nieuzasadniony stały ich wzrost.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.