Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 600 zł do Tannoy M1

paradox77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,jak w temacie;wzmacniacz do 600 zł(używany) do Tannoy M1.

Wzmacniacz potrzebuje do słuchania muzyki w swoim domowym studiu nagraniowym.

Bede słuchał głównie swoich własnych produkcji i you tuba przez interface Focusrite,może dokupie CD.Obecnie mam dcd-735 denona i na tym sie nie da słuchac muzyki,jest zbyt suchy i metaliczny

Wzmacniacz ma grac świeżo,dynamicznie,przestrzennie,dobry szybki konturowy bas,w miare neutralnie i ciepło.

Mam w domu pianocraft 810 i to jest dobry kierunek,może troche więcej ciepła by sie przydało

Absolutnie nie może grać sucho i metalicznie

Ma przekazywać emocje i robić spektakl

Myśle o wzm Yamahy lub Marantza ?

Dodam że miałem kiedyś Nada 372 i to był kompletnie bezpłciowy wzmacniacz dobry do chorałów gregoriańskich

Interkonekt Van den hul bay c5

głośnikowe Audioquest type6+ lub jakieś Dynaudio

Nie za tą cenę ten Marantz, a tak to mógłby być. Poszukaj jeszcze w "zakończonych" ES'y od Sony ;)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Dodam że miałem kiedyś Nada 372 i to był kompletnie bezpłciowy wzmacniacz dobry do chorałów gregoriańskich

Bo jak szary NAD to TYLKO C320 / 320BEE z modem i do wielokrotnie większej kasy nic lepszego się nie znajdzie .

Chyba że ma być napierdzielanka z Altusami to jest masa tanich , mocnych i do dupy grających wzmaków na rynku :)

Audiolaba? Chyba zera zapomnieli dopisać i dodać że używanego :) M1 mulą, potrzebują w miarę dynamicznego wzmacniacza, polecam coś ze stajni NAD, Denon, Onkyo Integra (modele 8000 i wyżej), oraz jak nadmienił kolega autex1 - Arcam, z czego też Arcama ciężko ustrzelić poniżej 1000zł.

Dzięki za odpowiedzi.

Kupiłem yamahe ax-570 ale mi sie nie podoba,dziwny sztuczny bas,dzwięk jakiś taki techniczny,chyba przez troche ostrą góre.

Także szukam dalej

W między czasie wyciągnełem starą wieże aiwa nsx z piwnicy i bardziej mi sie podoba od yamahy ax-570,dzwięk bardziej przyjemny i soczysty,a basem to aiwa masakruje yamahe pod każdym względem.

Yamaha ma za to bardziej nasycony i spokojny dzwięk,ale mi nie pasi

bo takie wzmacniacze tanie tak grają ja już dawno dałem sobie spokój z takimi klocami

trzeba kupić nie koniecznie mocny ale ładnie analogowo grający i cieszyć się w końcu muzyką

Około 800zł kosztuje modyfikowany NAD C320 . Można śmiało go brać pod pachę do sklepu i porównywać z najlepszymi za 3-4000zł .

Nie ma tańszej i lepszej alternatywy .

Nieco drożej można mieć forumowe końcówki UGODA . Ale tu rodzą się problemy bo zależy kto , jak i na czym to składał , kwestia obudowy , estetyki itd .

Tylko czy Nad nie będzie zbyt rozjaśniony ?.

Oczekuje dzwięku naturalnego,nie rozjaśnionego,żeby wrebel miał naturalny sound,bo przy rozjaśnionym sprzęcie brzmi nienaturalnienie.

Żeby instrumenty brzmiały naturalnie,z dobrą srednicą może grać troche do przodu.

Moge zwiększyć budżet do ok 800-1000zł

Dzięki za odpowiedzi

Mam takiego przerobionego przez Muda44 NADa C320BEE w domu więc się wypowiem charakter jako taki nie zmienia się po modzie nadal jest to gładkie, ciepłe brzmienie charakterystyczne dla NADa za to jest więcej przestrzeni, powietrza masz lepszy wgląd w nagranie znika wrażenie przymulenia typowego dla tanich wzmacniaczy.

Dzięki za odpowiedzi.

Kupiłem yamahe ax-570 ale mi sie nie podoba,dziwny sztuczny bas,dzwięk jakiś taki techniczny,chyba przez troche ostrą góre.

Także szukam dalej

W między czasie wyciągnełem starą wieże aiwa nsx z piwnicy i bardziej mi sie podoba od yamahy ax-570,dzwięk bardziej przyjemny i soczysty,a basem to aiwa masakruje yamahe pod każdym względem.

Yamaha ma za to bardziej nasycony i spokojny dzwięk,ale mi nie pasi

Czego się spodziewałeś od tej Yamahy? przecież to jakiś niski model jest.

narazie szukam wzmaka do 1000zł,a potem tannoye też pójdą na wymiane i na kolumny tez z 1000 moge wybulić,oczywiście używane.Dzwiękowo coś w stylu tannoyów tylko lepsze

Myśle o nadzie 320bee 326bee lub 355bee,który polecacie ?.

Moje preferencje to naturalne nie rozjaśnione brzmienie, i czy ten ostatni nie będzie za duży do małych monitorów ?

Narazie będą to tannoye M1 ale z czase chciałbym coś lepszego

Nie za tą cenę ten Marantz, a tak to mógłby być. Poszukaj jeszcze w "zakończonych" ES'y od Sony ;)

A za jaka? Ludzie placa po 800zl, a nawet powyzej 1000zl za PM7000, 78, 8000 a to to samo. Ale jak widac juz sie sprzedal.

?👈

Tylko czy Nad nie będzie zbyt rozjaśniony ?.

Moje preferencje to naturalne nie rozjaśnione brzmienie

Odpowiedź :

Mam takiego przerobionego przez Muda44 NADa C320BEE w domu więc się wypowiem charakter jako taki nie zmienia się po modzie nadal jest to gładkie, ciepłe brzmienie charakterystyczne dla NADa za to jest więcej przestrzeni, powietrza masz lepszy wgląd w nagranie znika wrażenie przymulenia typowego dla tanich wzmacniaczy.

Myśle o nadzie 320bee 326bee lub 355bee,który polecacie ?.

Odpowiedź :

Bo jak szary NAD to TYLKO C320 / 320BEE z modem i do wielokrotnie większej kasy nic lepszego się nie znajdzie .

Do Tannoy m1, to na pewno Arcam, na pewno Creek. Guru Marantza Ken Ishiwata pod koniec lat 90 demonstrował połączenia Tannoy m1, m2 z elektroniką Marantza pokazując niesamowicie pozytywne efety brzmieniowe i tak z szczerze mogę polecić PM68, PM78, PM66KI, PM57(te polecam ponieważ je posiadałem) .

Mam wrażenie, że nikt wcześniej nie wspomniał o Cyrus One oraz Cyrus Two, one dobrze zgrywają się z Tannoyem, niestety nie każdy jest w stanie zaakceptować ich urodę:)

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Wiele osób używa kolumn Tannony M1 w małych pomieszczeniach. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z odsłuchu w większych?

Zastanawiam się czy będą dobrze brzmiały w dużym pokoju o powierzchni 30 m2.

W roli surroundów tylnych lub bocznych jak najbardziej.

Ale jako stereo to tylko wspomagane subem, bo z takiej średnicy woofera i objętości skrzynki to w 30m basu nie będzie żadnego.

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

W roli surroundów tylnych lub bocznych jak najbardziej.

Ale jako stereo to tylko wspomagane subem, bo z takiej średnicy woofera i objętości skrzynki to w 30m basu nie będzie żadnego.

Dokładnie. Tannoye do 18m max.

justas32:

"Do tych Tannoi pasuje wzmacniacz z zakresu do 250 zł. Dokładanie większych pieniędzy nie poprawi brzmienia tego systemu."

Nie prawda - te kolumienki są w stanie wykorzystać zalety sporo lepszych wzmacniaczy (czego nie można powiedzieć o każdych kolumnach za kilka stówek). Poza tym większość osób modernizuje sprzęt stopniowo - to normalne kupić drogi wzmacniacz i nie móc go wykorzystać w 100% od razu, ale przecież jakoś trzeba dozbierać do lepszych sprzętów, na wszystko przyjdzie czas.

Co do wyboru wzmacniacza, to podpisze się już pod wymienionymi typami: Marantz PM68 (szkoda, że go nie kupiłeś, to w sumie niezła oferta była) Creek i NAD320.

Dużą poprawę da Ci też zmiana wytłumienia, z waty na maty bitumiczne z filcem - koszt 40zł plus możliwość powrotu do stanu oryginalnego.

-----------------

• 1 miesiąc później...

Sprzedałem yamahe ax-570 potem kupiłem nada 320bee ale oba przegrały sromotnie ze starą aiwą nsx wyciągniętą z piwnicy którą miałem nawet zamiar wyrzucić bo cd nie działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.