Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego uważasz, że to drogo, skoro to już cena na poziomie takim jak za najlepsze LCD czy plazmy ? Jedyną niewiadomą jest trwałość, dlatego raczej przez to nikt nie chce ryzykować. A już na pewno nie w PL gdzie na taki tv potrzeba półrocznej pensji :)

drogo za rozmiar 55 cali....gdyby tyle kosztowało 65 to ok i pozostałaby tylko kwestia żywotności....

... i pozostaje jeszcze kwestia zamożności przeciętnego Polaka (a więc zdecydowanej większości ) , którego marzeniem jest zarabianie średniej krajowej.... którą to windują do góry rzesze urzędników.....

Jaki normalny Polak bez zastanowienia zakupi tak cholernie drogi produkt? Produkt, który winien kosztować co najmniej trzy razy mniej? Czyżby z powodów marketingowych ( zyski) okres łowienia łosi na tę cenę został wydłużony?

'sittek' moim zdaniem trzeba poczekać. Głównym problemem są zapewne prawa patentowe do technologii stosowanej przez LG, które chyba należą do Kodaka. To mocno wpływa na cenę. Chyba. Niepokoją tylko sygnały, że kolejni producenci nie podejmą na razie walki w tym segmencie. To nie rokuje dobrze bo jak się okaże że LG też to się nie opłaca to pozostanie na rynku jedna technologia. Tak na marginesie wcale nie taka zła jak niektórzy ją malują. Chyba że Samsung i LG podtrzymają plazmowe tradycje i będą je rozwijać. Cała nadzieja w tym że LG będzie dążyć do czołówki jakościowej w produkcji TV. Wybrany przez nich system OLED-a daje im szansę, ale czy się uda to dowiemy się w najbliższej przyszłości.

. i pozostaje jeszcze kwestia zamożności przeciętnego Polaka (a więc zdecydowanej większości ) , którego marzeniem jest zarabianie średniej krajowej.... którą to windują do góry rzesze urzędników.....

LG nie kieruje się zamożnością Polaków. Polska to rynek marginalny dla TV-hi-endu. Bardziej interesuje ich raczej rynek USA. Tam leżą duże zyski.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

kolejni producenci nie podejmą na razie walki w tym segmencie

Uwaga producentów skupiła się na UHD. Skoro są już opracowane matrcyce (wszystko LCD) dla 4K, czy nawet (Japonia) 8K - wygląda na to, że oceniono perspektywy OLED jako wątpliwe i większość nie chce topić kasy w rozwój (może raczej należało by użyć sformułowania: dopracowanie) tej technologii.

pozostanie na rynku jedna technologia

Monopol nigdy i nigdzie nie wyszedł komukolwiek na dobre, wszelako zauważ proszę, że przez lata była na rynku jedna technologia CRT, a mimo to istniały jej rozmaite wersje różniące się bardzo jakością (Delta, PIL, Trinitron). W technologii LCD też mamy różne podwarianty: CCFL (to już chyba schyłkowe), Full LED i LED krawędziowy, z lokalnym wygaszaniem i bez takowego, PVA, MVA i IPS, 50 Hz, 100 Hz, 200 Hz i więcej itd itp.

Tak na marginesie wcale nie taka zła jak niektórzy ją malują.

Zgadza się. Sam co prawda jestem z drużyny PDP i preferuję obraz plazmowy, ale wielokrotnie deklarowałem, że na swojego LCD z matrycą IPS (którego również mam) nie pozwolę powiedzieć złego słowa.

Chyba że Samsung i LG podtrzymają plazmowe tradycje i będą je rozwijać.

Też mam taką nadzieję. Fakt, że OLED cały czas (najdelikatniej mówiąc) kuleje i powstaje w bólach (jeśli w ogóle tak naprawdę kiedykolwiek w pełni wejdzie na rynek) czyni tę nadzieję bardziej prawdopodobną.

Też mam taką nadzieję.

Jeżeli mam być realistą to wątpię czy Samsung i LG długo utrzymają w produkcji plazmy. Samsung ma całkiem dobre, ale rynek na nie jest tak wąski że mało prawdopodobne jest długie jego wspieranie. LG to takie sobie plazmy, ale maja jedna zaletę są tanie i to może je podtrzymywać w przypadku "upadku" OLED-a.

LCD okazuje się najbardziej uniwersalną i naprawdę dobrą technologią (nie dotyczy wszystkich modeli).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W odniesieniu do LG kolejny raz pojawia się stwierdzenie, że "mają tanią ofertę ".

TANIEJ TANIEJ TANIEJ !!!

Dla mnie to kolejny dowód, że dziś biznes AV polega na umiejętności cięcia kosztów.

W oparciu o własne patenty generowane przez centra badawczo rozwojowe.

Obowiązujący od niedawna trend sprzedażowy to ilość taniochy.

Witaj więc BIEDRONKA 55" za 2 400 zł.

Panowie; na tym się zarabia a nie na wypasionych Hi-End telewizorkach.

Czy to PDP / LCD/ OLED !

Tak trzyma akcjonariat / udziałowcy oraz księgowi.

Wypad z rynku właśnie dotyczy brandów Sony i Panasa.

Ile to lat krzyczałem, że Panas gardzi jakością obudów telewizorów PDP / LCD.

Zwykła "małżoneczka" blokowała zakup fenomenalnej plazmy z powody powyginanego plastyku obramowania.

Czy fani PDP tego nie widzeli ?

Dywagacje internetowych / forumowych "expertów" i utajnionych handlowców nie mają znaczenia.

Panowie; na tym się zarabia a nie na wypasionych Hi-End telewizorkach.

Czy to PDP / LCD/ OLED !

O ile często nie zgadzam się/ nie rozumiem twoich wywodów, to jednak w tym przypadku masz 100% racji.

Ludzie myślą, że sprzęt potaniał, przecież mogą kupić duży telewizor o imponujących (na papierze) funkcjach i parametrach za ułamek kwoty sprze ... lat, tylko gdy dochodzi do jakości takich produktów, to można sobie nimi d...ę podetrzeć.

Nic nie potaniało!!! Za dobry sprzęt dalej trzeba dalej płacić spore pieniądze, odważę się nawet napisać, że trzeba zapłacić sporo więcej niż kiedyś.

Jaki powyginany plastik??? Gdzie go widziałeś???

W niższych seriach PDP Panasonica owszem, zdarzało się - patrz seria X (Hd ready) oraz U (najniższe modele Full Hd), jednak większość konkurencji w tej cenie nie jest pod tym względem lepsza!

Na pewno nie widać takich rzeczy w seriach S, ST oraz wyższych. Panasonic przez wiele lat trzymał w tych modelach (seria 20, 30, 50, 60) co najmniej dobry poziom wykonania.

• 1 miesiąc później...

Jest pierwszy "Kowalski" co to sobie prywatnie kupił OLED TV !

To top model LG za grosze ... 8.700 pln za 55 ".

Dla mnie rewelacyjna cena.

Ale do tematu:

Obiecałem nagrodę i podtrzymuję deklarację !!!

Nagroda będzie !

Napiszę na pw ...

Panu Piotrowi.

Osoba kupująca to także moderator znanego forum.

Pan Piotr Gmeru, dla przyjaciół - Piotrek.

Wielkie brawa !!!

Za decyzję.

Jest pierwszy "Kowalski" co to sobie prywatnie kupił OLED TV !

No to fala ruszy, za miesiąc może być trzech, może nawet pięciu? :-)

Za taką cenę? Pewnie spod lady lub uszkodzony powystawowy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

OLED LG kosztuje 11.999, ale akcja w SATURNIE ( kup za 500, odejmiemy ci 50 ) daje 10% rabatu ( 1200 ),

co daje 10 800 ! ! ! Do tego dostajesz w prezencie najnowszego smarta LG ( detal 2 500 - Allegro 1 800)

10 800 - 1 800 = 9 000 pln. Jak maszmożliwość zakupu na firmę, to jeszcze VAT masz do wyrwania ....

TANIO, choć niektórzy kupują zdecydowanie taniej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jak ktoś nie chce smatra LG za jedyne 2500? :-)

Poza tym i tak trzeba wydać prawie .....11.000 zł

Przy obecnej jakości sygnału HD w Polsce wydatek, hm, powiedzmy to sobie, jest dość brawurowy ...

Dzisiaj pierwszy raz na żywo widziałem (wreszcie) OLED-a LG i jestem w szoku... no fakt czerń jest super ale ten telewizor wyświetla obraz .... jednym słowem bliżej mu do LCD-ka niż plazmy. W dodatku w odległości około 2 metrów gdy oczy widza są na wysokości górnej ramki widać na obrazie czarno-białym w dolnym rogu zmianę wyświetlania bieli na kremową - porażka za 11 000 zł. (to ja już wolę serie 30 panasa)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

witek_z

Bój się Boga. Jak możesz opluwać taką świętość?!

W dziale o LG guru forum HDTV napisał dzisiaj:

,,Oled TV zawsze znajdzie swoich zwolenników bez względu na to kto i jak będzie go opluwał.

Jeszcze spokojnie przyjdą czasy, gdzie Ci co nie zachowują należytego szacunku nawet dla swojego Ja, ustawią się po zakup nowej takiego telewizora.''

Chyba nie masz szacunku dla swojego Ja.:-)

W dodatku w odległości około 2 metrów gdy oczy widza są na wysokości górnej ramki widać na obrazie czarno-białym w dolnym rogu zmianę wyświetlania bieli na kremową - porażka za 11 000 zł. (to ja już wolę serie 30 panasa)

Taki sam efekt widziałem na plazmie Pioneer-a 8 generacji, tylko że było to na środku górnej krawędzi i widać było również na kolorowym obrazie z odległości 3 m.

Na podstawie tych dwóch informacji (mojej i Witka) można pewnie wyciągnąć wniosek,że plazma i OLED to kiepskie technologie. Kto wie może coś w tym jest ? ;-) Całe szczęście, że jest jaszcze powszechnie używany przez profesjonalistów od tworzenia obrazów (ruchomych - kino i nieruchomych - fotografia) LCD.

W dniu 3.08.2014 o 09:59, witek_z napisał:

mało prawdopodobne

A jednak prawdziwe.

W dniu 3.08.2014 o 10:12, gość napisał:

Wady wzroku nie są wcale mało prawdopodobne.

:-)

Na podstawie tych dwóch informacji (mojej i Witka) można pewnie wyciągnąć wniosek,że plazma i OLED to kiepskie technologie. Kto wie może coś w tym jest ? ;-) Całe szczęście, że jest jaszcze.....LCD.

Ależ cwaniaczek. Normalnie Mistrz Świata i Okolic w wyciąganiu wniosków.

no offence :-)

Wrzucę jednak swój kamyczek do ogródka.

Zgadzam się z Witkiem, niestety, a raczej stety, kremowej beli w Pioneerze nie zauważyłem. Ciężko było ją znaleźć też w plazmach panasa. Ale cóż, ludzie sami sobie są winni, nie kupowali ich, więc kara boska spłynęła. Produkcja się skończyła.

Producenci stwierdzili, że jakość obrazu jest drugorzędna. Najważniejsze są zyski.

kremowej beli w Pioneerze nie zauważyłem

Pewnie nie w każdym egzemplarzu takie zjawisko zaistniało. Akurat w opisanym przeze mnie przypadku to nie była kremowa biel tylko inna poświata na fragmencie ekranu, o ile pamiętam zielono-czerwona. Szara biel przy dużych wypełnieniach to cecha charakterystyczna zarówno dla plazmy jak i OLED. To na razie nieusunięta dotychczas wada świecących subpikseli.

Ależ cwaniaczek. Normalnie Mistrz Świata i Okolic w wyciąganiu wniosków

Myślisz że kogoś opisującego rzeczywistość można nazwać "cwaniaczkiem". Mój wniosek to taka przeciwwaga do obserwacji Witka (dotyczących OLED-a - "porażka") i moich (dotyczących plazmy Pioneer-a - jednej). W moim przypadku prawdziwych (rzeczywistych) obserwacji.

. Szara biel przy dużych wypełnieniach to cecha charakterystyczna zarówno dla plazmy jak i OLED.

Chyba cię pogięło, nie rozsiewaj zasłyszanych bzdur.

Sam mam plazmę i mogę ustawić ją tak że od blasku świecenia trzeba głowę odwracać, a jeśli chodzi o świecenie oleda to musiałem ją "przytłumić' bo nie dało rady oglądać, stał w markecie.

Chyba cię pogięło, nie rozsiewaj zasłyszanych bzdur.

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz link do testu w którym wyżej opisane przeze mnie zjawisko jest zaprezentowane (prostokąt 10% i biały pełny ekran 100%). Podobnie to wygląda na plazmach. Na szczęście w codziennym użytkowaniu obrazów o dużej jasności cało powierzchniowej jest niewiele więc nie rzuca się to w oczy, ale jednak występuje. Czy uważasz że w tym teście jest jakaś manipulacja ? Pewnie po wielu latach oglądania tak przyzwyczajamy się do tego "pompowania" jasnego że uważamy że tak powinno być.

a jeśli chodzi o świecenie oleda to musiałem ją "przytłumić' bo nie dało rady oglądać, stał w markecie.

Mogłeś poprosić obsługę o pilota i zrobić to w TV. Cóż wyciąganie jednoznacznych wniosków na podstawie oglądanie w sklepie jest chyba niezbyt prawidłowe, ale możliwe się mylę.

Ukryta Zawartość

Niedawno miałem nieprzyjemność oglądania filmów na LED w prawie zupełnej ciemności. Masakra. Tak waliło po oczach, nawet w ciemnych scenach, że gdyby nie łzawienie oczu to pewnie straciłbym wzrok. Na plazmie można oglądać w zupełnej ciemności i jest super. Też tak macie? :-)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Niedawno miałem nieprzyjemność oglądania filmów na LED w prawie zupełnej ciemności. Masakra. Tak waliło po oczach, nawet w ciemnych scenach, że gdyby nie łzawienie oczu to pewnie straciłbym wzrok. Na plazmie można oglądać w zupełnej ciemności i jest super. Też tak macie? :-)

Mam LED z czujnikiem oświetlenia. Takie doznania są mi obce. Możliwe, ze jest to też kwestia subiektywnego dostrojenia obrazu.

"4"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.