Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Arton, Arton.

Chciałbym tylko zauważyć że wklejasz jakieś wypowiedzi z 2010 roku. Może wtedy tak było jak piszesz ale teraz mamy rod 2014. Teraz po wpisaniu do Youtube ultra HD dostaje 3,5 miliona wyników. Owszem większość to kupa ale nie ma problemu ze znalezieniem na Youtube prawdziwego 4K.

Wiesz co to jest prawdziwe 4K?

To cię oświecę. Przykład kamera PMW-F55 SONY 4K. Dane techniczne format zapisu obrazu XAVC VBR 600 Mb/s.

Zapamiętaj to sobie raz na zawsze. Fimy z YT nigdy nie osiągną standardu profesjonalnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz co to jest prawdziwe 4K?

To cię oświecę. Przykład kamera PMW-F55 SONY 4K. Dane techniczne format zapisu obrazu XAVC VBR 600 Mb/s.

Zapamiętaj to sobie raz na zawsze. Fimy z YT nigdy nie osiągną standardu profesjonalnego.

Ukryta Zawartość

Arton. Jak cię to uszczęśliwi to masz rację. To aż jestem ciekaw jak wygląda obraz na prawdziwym 4K skoro tak dobrze wygląda na kupie z Youtube.

Co oczywiście potwierdza moją tezę że problem leży nie w jakości telewizorów tylko jakości materiału jaki na tych telewizorach jest wyświetlany. Jeżeli filmy z BR wyglądałyby tak dobrze jak filmy 4K albo nawet jeszcze lepiej gdy będzie to najprawdziwsze profesjonalne 4K (takowego nie miałem okazji ogladać) to ja nie potrzebuję żadnego OLEDa. Mi to po prostu wystarczy.

Ukryta Zawartość

Akurat się z tobą nie zgodzę. Głębia koloru nie ma nic wspólnego z kontrastem. Głębia koloru zależy od tego jak wąskie widmo mają paski poszczególnych kolorów. Im węższe jest to widmo tym większą paletę kolorów może odtworzyć telewizor. Co do samego kontrastu to akurat w tym telewizorze to też nie ma co narzekać. Jest to wyświetlacz AMVA i czarny na ekranie jest czarniejszy niż czarna ramka telewizora. W nocy gdy obraz robi się całkiem czarne nie wiedać gdzie stoi telewizor.

Jak jest wyłączony z gniazdka....

Teraz to pojechałeś z tą czernią w swoim lcd...

Ale chodzi właśnie o to że nie ma to nic wspólnego z podświetleniem.

Ten telewizor może odtwarzać MP3. Gdy to robi to cały ekran jest jest czarny a tytuł i informacje o utworze są w czarnej ramce w lewym dolnym rogu. Gdy patrzy się na wprost to ta ramka praktycznie jest tego samego koloru co cały telewizor. Gdy patrzę pod kątem to cały ekran robi się jaśniejszy poza tą czarną ramką która jest tak czarna jak była na wprost. I żeby było śmieszniej to na tej ramce są białe napisy a więc w tym miejscu ekran musi być podświetlony żeby je było widać.

No to faktycznie jakieś UFO jest

No to faktycznie jakieś UFO jest

No właśnie. Dla mnie to też zagadka.

Jak jest wyłączony z gniazdka....

Teraz to pojechałeś z tą czernią w swoim lcd...

W tym akurat nie ma nic dziwnego. Ten telewizor ma strefowe podświetlenie i jak cały ekran robi się czarny to wyłącza się podświetleni. Powiem szczerze że nie sprawdzałem jak to wygląda gdy się tą funkcję wyłączy. Kontrast statyczny 1:5000 to wprawdzie dużo ale nie aż tak dużo żeby telewizor po ciemku całkowicie przestał świecić. Dlatego myślę że raczej byłoby go widać. Za to jest to na tyle dużo żeby przy normalnej scenie obraz w miejscach czerni był naprawdę czarny nawet w ciemności bo zwężają się źrenice jak część obrazu świeci.

Jeśli ma podświetlenie strefowe to nic w tym dziwnego. Fajna rzecz, jednak to także ma swoje lekkie wady i ogólnie na tym polu lepiej prezentują się plazmy Panasonic z ostatnich lat, nawet jeśli ich kontrast nie pozwalał na osiągnięcie całkowitej czerni.

Jeśli ma podświetlenie strefowe to nic w tym dziwnego. Fajna rzecz, jednak to także ma swoje lekkie wady i ogólnie na tym polu lepiej prezentują się plazmy Panasonic z ostatnich lat, nawet jeśli ich kontrast nie pozwalał na osiągnięcie całkowitej czerni.

Myślę że jedynie OLEDy potrafią coś takiego.

Dokładnie tak. Jeszcze jest szansa na to że w LCD zminimalizują te efekty, ale co z tego skoro to będą koszmarnie drogie, najwyższe modele. To samo co w standardzie (prawie) oferowały taniutkie plazmy a nawet od kilkudziesięciu lat - kineskopowe tv :))

No właśnie. Dla mnie to też zagadka.

W tym akurat nie ma nic dziwnego. Ten telewizor ma strefowe podświetlenie i jak cały ekran robi się czarny to wyłącza się podświetleni. Powiem szczerze że nie sprawdzałem jak to wygląda gdy się tą funkcję wyłączy. Kontrast statyczny 1:5000 to wprawdzie dużo ale nie aż tak dużo żeby telewizor po ciemku całkowicie przestał świecić. Dlatego myślę że raczej byłoby go widać. Za to jest to na tyle dużo żeby przy normalnej scenie obraz w miejscach czerni był naprawdę czarny nawet w ciemności bo zwężają się źrenice jak część obrazu świeci.

To postaw swojego lcd obok plazmy panasa st60 w ciemnym pokoju to zobaczysz jak szarą czerń posiada Twój sony i jak świeci Twoja czerń..... to zweryfikujesz swoje pojęcie głębokiej czerni....

Wiem bo 905 sony wraz z jej właścicielem wylądowała obok mojego st i chciałbym abyś zobaczył minke mojego sąsiada zachwyconego wcześniej swoim lcd i jego walorami... nadmienie ze już niestety nie jest właścicielem tegoż tv....zgadnij co kupił w ostatniej chwili....?

Już kiedyś się wypowiadałem na temat projektorów. U mojej rodziny jest, podobno taki z górnej półki. Porażka. Czerń nawet nie jest ciemnoszara. Jest szara. Byle najtańszy LCD bije go pod tym względem na głowę.

To postaw swojego lcd obok plazmy panasa st60 w ciemnym pokoju to zobaczysz jak szarą czerń posiada Twój sony i jak świeci Twoja czerń..... to zweryfikujesz swoje pojęcie głębokiej czerni....

Wiem bo 905 sony wraz z jej właścicielem wylądowała obok mojego st i chciałbym abyś zobaczył minke mojego sąsiada zachwyconego wcześniej swoim lcd i jego walorami... nadmienie ze już niestety nie jest właścicielem tegoż tv....zgadnij co kupił w ostatniej chwili....?

Nie mam zamiaru dyskutować nad wyższością świąt bożego narodzenia nad Wielkanocą i nie mam zamiaru dyskutować nad wyższością LCD nad Plazmą. Jak ci się plazma podoba to se kupuj. Ja gówno plazmowe raz miałem i więcej nie popełnię tego błędu.

Tego samego sąsiada zaproś do ciemnego pokoju w którym jest odpalony jakiś niedrogi projektor HD (~BENQ1070) a bedzie miał jasność do czego nadają się telewizorki....

Myślę że zaleta projektorów polega na zupełnie czym innym niż czerń. Owszem projektory mają bardzo dużą zaletę w stosunku do telewizorów ale też kilka wad. Gdybym miał warunki to pewnie bym sobie urządził salę kinową z projektorem ale z telewizora bym nie zrezygnował.

Już kiedyś się wypowiadałem na temat projektorów. U mojej rodziny jest, podobno taki z górnej półki. Porażka. Czerń nawet nie jest ciemnoszara. Jest szara. Byle najtańszy LCD bije go pod tym względem na głowę.

Do projektora trzeba przygotować pomieszczenie tak żeby było jak najmniej światła odbitego. Poza tym są specjalne ekrany które pogłębiają czerń. Jak już się zdecyduje na projektor i chce mieć przyzwoitą czerń to musi wydać bardzo dużo pieniędzy.

Są n.p. czarne ekrany do projektorów na których można oglądać nawet w dzień przy odsłoniętych oknach. Co z tego jak ten ekran kosztuje więcej niż projektor.

Ja gówno plazmowe raz miałem i więcej nie popełnię tego błędu.

Waszmość się zagalopowałeś. I to poważnie. Felerny egzemplarz, jaki się Acanowi trafił nie upoważnia do takich uogólnień.

Waszmość się zagalopowałeś. I to poważnie. Felerny egzemplarz, jaki się Acanowi trafił nie upoważnia do takich uogólnień.

Panowie. Dyskutowałem na temat plazm i LCD bardzo długo. Nawet założyłem temat Plazma vs LCD głównie po to żeby kłótni na ten temat nie rozwlekać po całym forum i po to żeby fani obu technologii wytargali się na tyle żeby im ta dyskusja zbrzydła. Ja osobiście nie mam zamiaru na ten temat dyskutować. Historie typu sąsiad zobaczył u mnie plazmę i się posrał z wrażenia a po zmianie gaci na czyste poleciał do sklepu kupować sobie plazmę słyszałem już nie raz i na mnie takie opowieści nie robią wrażenia.

Długo zajmowałem się tym tematem i zdecydowałem się przeciwko technologii plazmowej. Nie będę mówił dlaczego bo zaczniemy tu dyskusję na następnych kilka stron.

Faktem jest że każda technologia daje specyficzny charakter obrazu do którego trzeba się przyzwyczaić. Plazma ponieważ używa się w niej luminoforu jest najbardziej podobna charakterem do kineskopu. Nie jest niczym dziwnym że jeżeli ktoś oglądał przez dwadzieścia lat kineskop uważa że plazma ma najbardziej naturalny obraz. Z naturalnością nie ma to nic wspólnego a jedynie z przyzwyczajeniem. OLEDy mają też swój własny charakter obrazu i to całkiem inny niż plazma.

Ja przeskakiwałem z bardzo dobrego telewizora kineskopowego na plazmę i niestety poza rozdzielczością i wielkością był to przeskok o kilka klas w tył. Ale nie dziwię się w temu że jeżeli ktoś miał gówniany telewizor kineskopowy to plazmą się zachwyca.

Jak ktoś jest szczęśliwy ze swoją plazmą to się cieszę. Każdy szczęśliwy człowiek czyni świat lepszym nawet ten który jest szczęśliwy z powodu swojego telewizora. Dlatego niech wam na zdrowie wyjdzie i niech wam wasze plazmy służą przez długie lata.

Nie chcesz dyskutować ale jednak robisz to samo i że plazma to g.... wtrącić bokiem musisz.

OLEDa zdaje się nie posiadasz ? Wtedy byłbyś może trochę usprawiedliwiony. Najważniejsze, że zamieniając na LCD znowu skoczyłeś o te kilka klas do przodu z jakością obrazu, czy tam z jasnością.

KrzysiekA ja opieram się na bezpośrednim porównaniu i nie tylko mojej opinii... jeśli piszesz o super czerni w lcd Twoim to nie rozumiem jak możesz doceniać rozszerzony gamut skoro masz coś z oczami

Następnie po tak inteligentnych i kulturalnych postach puszczają Ci nerwy i piszesz że "ktoś miał problem z nietrzymaniem kału i jego bezpośrednim poszkodowanym, czyli gaciami ".... to samo tyczy "Twojego" zioma Krzaku który pojechał po całości mówiąc o jakimś rzutniku i o jego niesamowitej czerni .... Projektor który będzie miał jakieś przyzwoite parametry to koszt min. 10 tysi +dobry ekran 5tysi... Krzaku przestań śnić i połóż ręce na kołdrze...

Widocznie każdy z nas ma inną wadę wzroku, moja toleruje bardziej obraz z plazmy , wasza obraz z lcd...

Może panas AS900 nas "pojedna" w kwestii obrazu i jego parametrów bo cena napewno zabije...

Widocznie każdy z nas ma inną wadę wzroku, moja toleruje bardziej obraz z plazmy , wasza obraz z lcd...

Może panas AS900 nas "pojedna" w kwestii obrazu i jego parametrów bo cena napewno zabije...

Podejrzewam że właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Zakładanie że każdy widzi tak samo, ewentualnie słyszy tak samo jest naiwne i prowadzi do kłótni na forum.

Nie chcesz dyskutować ale jednak robisz to samo i że plazma to g.... wtrącić bokiem musisz.

Przepraszam. Na moje usprawiedliwienie napiszę tylko że drażni mnie nawracanie na jedynie słuszną religię plazmową. Może dlatego tak zareagowałem.

Zakładanie że każdy widzi tak samo, ewentualnie słyszy tak samo jest naiwne i prowadzi do kłótni na forum

Na to są odpowiednie procedury do wykonania testów porównawczych. W przypadku TV porównanie może być dokonane do np. obrazu rzeczywistości za oknem

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To wydaje się być najważniejsze.

Wymaga tylko odpowiedniego materiału wyświetlanego na TV. Oczywiście nie namawiam do rezygnacji z profesjonalnej kalibracji o ile TV takiej wymaga.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Na to są odpowiednie procedury do wykonania testów porównawczych. W przypadku TV porównanie może być dokonane do np. obrazu rzeczywistości za oknem

Problem w tym że niektórzy nie chcą oglądać takiej rzeczywistości jak za oknem. Chcą oglądać rzeczywistość ładniejszą. A co jest ładne a co nie jest kwestia gustu a jak wiadomo o gustach i.t.d.

Problem w tym że niektórzy nie chcą oglądać takiej rzeczywistości jak za oknem. Chcą oglądać rzeczywistość ładniejszą. A co jest ładne a co nie jest kwestia gustu a jak wiadomo o gustach i.t.d.

Ja się z tym zdaniem zgadzam. Codziennej szarzyzny mamy w Polsce obfitość więc na TV przyda się trochę "Kodaka" ;-). Oczywiście jak ze wszystkim nie powinno się przesadzić, a niestety przesada w tym temacie jest wszechobecna, ale jeżeli właścicielowi TV to nie przeszkadza to czemu nie ? Osobiście preferuję to co "za oknem" +.

I tu Masz zupełną rację......

Krzysztof jestem Ci dozgonnie wdzięczny za okazaną pomoc ale po tym co przeczytałem powyżej nie napiszę że plazma to gówno.

Już chyba wiem dlaczego ten typ matrycy masz w głębokim poważaniu.

Jeśli w/g Ciebie plazma jest zła ponieważ nie wyswietla cukierkowatych kolorów no to ja nie mam już wicej pytań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.