Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

W serii JS9500 kolory powalają.

:-). Kolory nie powinny powalać. Powinny być prawidłowe. Możliwie bliskie naturze (np. kolor ludzkiej skóry). Oczywiście w materiałach z natury a nie kreskówkach ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jaka nie jest ułomna? Pamiętam jak nie tak dawno co niektórzy łzy ronili nad śmiercią plazmy. Pisano nawet, żeby szybko poszukać jeszcze w sklepach i coś kupić nim znikną całkiem z rynku, bo potem już nie będzie dobrych TV. Minęło ledwie kilkanaście miesięcy od tego czasu i gdy patrzę na takiego Samsunga JS9500, a pamiętam jaki obraz miały nawet najlepsze wówczas plazmy Panasonica to śmiech mnie ogarnia. Ci co w pośpiechu kupowali te plazmy to mogą sobie teraz w łeb strzelić ze złości.

A gdzie ogladałeś te ostatnie najlepsze plazmy? bo jesli kierujesz się obrazem ogladanym w sklepie to zastanów się co piszesz....

I teraz sprawa nastepna:cena.... za 8 tys pln-ów kupowało się plazmę 65cali która naprawde miała świetny obraz i Ty porównujesz ją do 2,5 raza drozszego tv 2 lata później.... Gdyby plazmy dzisiaj jeszcze żyły to byłaby już nastepna generacja lub dwie wyzej i obraz takze byłby z nich jeszcze lepszy od serii "60" panasa.... Dobre lcd zawsze istaniały tylko były dwa razy droższe niż plazma.... Cena/jakość to jest kryterium oceny....

W łeb sobie moga strzelić Ci co teraz chcą mieć dobrej jakości obraz i muszą szykować 20 tysi a nie np. 8 tysi jak za panasonica st60 65 cali...

Zadaj sobie pytanie ile osób stać na tv za więcej niż 10 tysięcy... Plazmy były idealnym rozwiazaniem dla osób o wysokich oczekiwaniach co do jakości obrazu za stosunkowo niewielką kasę....

Być może to kwestia regulacji.

Nie zawsze się to udaje, ale w dobrym sprzęcie po kalibracji tak, a taki dobry z fabryki też wychodzi bliski klasy referencyjnej pod względem kolorów.

Dobre lcd zawsze istaniały tylko były dwa razy droższe niż plazma

Tu można się zgodzić.

Cena/jakość to jest kryterium oceny

To jedno z kryteriów oceny. Inne to nie mieszanie ceny do jakości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A gdzie ogladałeś te ostatnie plazmy? bo jesli kierujesz się obrazem ogladanym w sklepie to zastanów się co piszesz....

I teraz sprawa nastepna:cena.... za 8 tys pln-ów kupowało się plazmę 65cali która naprawde miała świetny obraz i Ty porównujesz ją do 2,5 raza drozszego tv 2 lata później.... Gdyby plazmy dzisiaj jeszcze zyły to byłaby już nastepna generacja lub dwie wyzej i obraz takze byłby z nich jeszcze lepszy od serii "60" panasa.... Dobre lcd zawsze istaniały tylko były dwa razy droższe niż plazma.... Cena/jakość to jest kryterium oceny....

Fakt, że oglądałem w sklepach i na IFA w Berlinie. Natomiast co do cen to gdy kupowałem swojego Panasa 65 cali to cena była ok 20 tys. Wiadomo, że z czasem cena spada. Tu na forum jest grupa, która twierdzi,że plazma zawsze była lepsza bez względu na cenę i że LCD nigdy nie mogły być dobre. To co ty piszesz przeczy ich twierdzeniom.

Obraz z nowych, topowych LCD jest znacznie lepszy od najlepszych plazm. Pisanie, że gdyby nadal były na rynku to byłyby jeszcze lepsze wydaje się sensowne,ale jest nieprawdziwe. Nie mogły już być lepsze bo możliwości tej technologii skończyły się i dlatego zaprzestano rozwijać plazmy. Ekoterroryzm też się do tego przyczynił, ale główny powód śmierci plazm to brak dalszych możliwości rozwoju.

Fakt, że oglądałem w sklepach i na IFA w Berlinie. Natomiast co do cen to gdy kupowałem swojego Panasa 65 cali to cena była ok 20 tys. Wiadomo, że z czasem cena spada. Tu na forum jest grupa, która twierdzi,że plazma zawsze była lepsza bez względu na cenę i że LCD nigdy nie mogły być dobre. To co ty piszesz przeczy ich twierdzeniom.

Obraz z nowych, topowych LCD jest znacznie lepszy od najlepszych plazm. Pisanie, że gdyby nadal były na rynku to byłyby jeszcze lepsze wydaje się sensowne,ale jest nieprawdziwe. Nie mogły już być lepsze bo możliwości tej technologii skończyły się i dlatego zaprzestano rozwijać plazmy. Ekoterroryzm też się do tego przyczynił, ale główny powód śmierci plazm to brak dalszych możliwości rozwoju.

Plazma swój pazur pokazuje dopiero w domowym zaciszu.... w sklepie były tak poustawiane zeby nikt nawet do tego nie podszedł z zamiarem kupna... Dobre lcd istniały ale tak jak pisałem były dużo droższe....

Kupiłeś za 20 tysi bo pewnie w goracej wodzie kąpany jestes i Cię na to stać :) , też bym tak chciał... ja zanim swoją kupiłem to odczekałem z 7-8 miesięcy i zapłaciłem 4 tysie mniej... nie stać mnie na pośpiech....

Tu na forum jest grupa, która twierdzi,że plazma zawsze była lepsza bez względu na cenę i że LCD nigdy nie mogły być dobre.

NIe jestem jakimś ekspertem, ale jak 2 lata temu kupowałem swój tv (nb. pierwszy w życiu w wieku 33 lat :) ) to siedziałem w sklepach ze swoimi materiałami i video i zdjęciami i porównywałem, poświęcając na to sporo czasu.

I nie znalazłem lcdka który by doskoczył do plazmy panasonica którego w końcu kupiłem. A patrzyłem na lcdki do 2kilku tysięcy. Pewnie ktoś zaraz napisze że to nie reprezentatywne, bo niewiele widziałem i w jasno oświetlonym sklepie itp, ale fakt jest faktem, że żaden lcd mi się nie podobał.

Natomiast widziałem ostatnio jakiegoś jednego czy drugiego oleda i stwierdziłem, że mi się podoba.

Kupiłeś za 20 tysi bo pewnie w goracej wodzie kąpany jestes i Cię na to stać :)

Tego nie wiesz za ile kupiłem... :-) Nie napisałem, że tyle zapłaciłem, tylko że wtedy taka była cena.

Duma rozpiera !

Kwiecień 2015, OLED z Polski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duma rozpiera !

Ukryta Zawartość

Duma cię rozpiera??? Czy ty wiesz, co piszesz? "Montado na Polonia" - owszem należy sie cieszyć bo dzięki temu że ta montownia jest u nas w kraju parędziesiąt polskich rodzin ma jako takie utrzymanie i mają co do garnka włożyć za swoją ciężką prace, ale zaraz taki patos? Duma to by Cię mogła rozpierać jakby to był faktycznie polski produkt, wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany przez polskich inżynierów i specjalistów! A tak to jesteśmy tylko montownią ze względu na tanią siłę roboczą i dostęp do rynku UE. Jak tania siła robocza się skończy to taką fabrykę zamkną w ciągu 2-3 miesięcy i pójdą dalej. Przykłady już były nie raz.

Ukryta Zawartość

Specjalnie ostatnio w MM zwróciłem uwagę na Samsunga VE65SJ9500LXXH. Jest trochę lepszy od poprzednika. Ma nieco lepsza czerń. Niestety odniosłem wrażenie, że jakość jej jest podobna do oleda. Na poczatku robi duże wrażenie ale przez całkowite wyłaczanie przycina traść obrazową czyli gubi obraz z najniższych poziomów sygnału wizji.

Duma rozpiera !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

540 wat? WoW!

Pobór mocy jak w plaźmie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

owszem należy sie cieszyć bo dzięki temu że ta montownia jest u nas w kraju parędziesiąt polskich rodzin ma jako takie utrzymanie i mają co do garnka włożyć za swoją ciężką prace,

Z tego co słyszałem, płacą tam minimum krajowe więc z tym jako takim utrzymaniem bym nie przesadzał...

Mają nas za murzynów europy.

540 wat? WoW!

Pobór mocy jak w plaźmie.

Coś tutaj nie gra miało być mniej jak led a nest jak w plazmie.

Trzeba czekać to jeszcze nie czas olda.

chwilowy brak działalności w audio.

Duma to by Cię mogła rozpierać jakby to był faktycznie polski produkt, wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany przez polskich inżynierów i specjalistów!

Co stoi na przeszkodzie żeby taki w Polsce całkiem polski wyprodukować ? ;-) Specjalistów od idealnego obrazu u nas w bród, kasę zorganizuje nowy Prezydent i jazda. ;-)

Początki są zawsze takie jak w tej fabryce. Japonia też kiedyś tak zaczynała. Myślę że z czasem menadżerowie LG zauważą inżynierski polski potencjał i postanowią go wykorzystać opracowując tu nowe technologie. Oczywiście o ile ten potencjał rzeczywiście istnieje a nie jest tylko formą pisemnej deklaracji.

A tak to jesteśmy tylko montownią ze względu na tanią siłę roboczą i dostęp do rynku UE.

Przesycony jest Kolega propagandą. Projektuje się też. Intel korzysta z projektantów pracujących w Polsce. Mam znajomego, który przez kilka lat współpracował przy projektowaniu procesorów Intela. Projektowanie w celu zwiększenia efektywności obejmowało cały świat w tym Polskę.

Jak tania siła robocza się skończy to taką fabrykę zamkną w ciągu 2-3 miesięcy i pójdą dalej.

Droga siła robocza jest dostępna w każdym państwie. Jak ktoś chce zacząć w jakiejś branży to długo musi być tani i ciężko pracować. Inaczej żaden inwestor tu nie przyjdzie bo w swoich krajach tą drogą siłę roboczą też mają dostępną.

Te 540W to jakieś jaja ;-)

Coś nie bardzo wieżę w trwałość ekranów OLED ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Te 540W to jakieś jaja ;-)

Coś nie bardzo wieżę w trwałość ekranów OLED ...

Max pobór prądu na poziomie zbliżonym do plazm (około). To TV 65' i do tego 4k no i jeszcze WRGB (więcej subpikseli). No to już można narzekać, że OLED puści użytkownika z torbami ;-).

Podoba mi się obraz z OLEDA. Doceniam technologię.

Ale martwi mnie trwałość. Obawiam się, że jednak OLEDy będą się wypalać.

Dlatego spokojnie sobie poczekam aż coś się wyklaruje w tym temacie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale martwi mnie trwałość

Mnie też to martwi, ale już zaczynają padać jakieś deklaracje. Wprawdzie nieoficjalne, ale zawsze od czegoś trzeba zacząć.

Obawiam się, że jednak OLEDy będą się wypalać.

Pewnie będą bo tam gdzie wydziela się temperatura tam występuje proces wypalania.

Dlatego spokojnie sobie poczekam aż coś się wyklaruje w tym temacie.

Ja też czekam.

PANOWIE !!!

Chyba mylicie proces montowania młotka (trzonek + head) z finalnym złożeniem i przygotowaniem do sprzedaży produktu o mega zaawansowanej technologii.

Decyzja LG o lokowaniu OLED w RP z pewnością była podjęta w oparciu o pozytywną opinię i wieloletnie, pozytywne doświadczenie z produkcją ich LCD w Polsce. W pierwszej połowie 2015 roku fabryka LG Electronics w Mławie świętować będzie swoje 16-lecie

16 lat wyzysku polskich pracowników :-P

Zgłoś to do Prezydenta Dudy. On na pewno zrobi z tym porządek. Razem ze związkowym Dudą.

Wiecie żony kuzyn pracuje w Mławie w LG...nie utrzymujemy kontaktów jako tako..ale może jak będę w lato w Polsce zapytam go jak to wyglada(może słyszał o jakiś awariach,wypaleniach itd)...Pamiętam gdy dowiedziałem się pierwszy raz o OLEDACH pytałem go czy coś wiadomo...to niewiele wiedział w tej kwesti i mowil że ich lcd są bardzo dobre(nie zgodzę się z tym)...załatwił mi 11lat temu lg lcd 20cali, sprawdzałem i on jeszcze chodzi..ale muszę go wkoncu oddać bo zagraca..

Lechu polityka to nie ta zakładka......

Ktoś musi zainwestować w produkcję i prace badawcze nad polskim TV OLED ;-).

Max pobór prądu na poziomie zbliżonym do plazm (około). To TV 65' i do tego 4k no i jeszcze WRGB (więcej subpikseli). No to już można narzekać, że OLED puści użytkownika z torbami ;-).

A czy to nie jest tak jak z plazmami, że te 540W to maksymalny pobór prądu jaki Oled pociągnie z gniazdka w przypadku maksymalnej jasności i wyświetlenia 100% białego koloru?

Plazmy przecież też nie pobierały tyle ile było deklarowane, zwłaszcza po regulacji parametrów.

A kto to i kiedy deklarował prawdę o poborze prądu przez plazmy ?

Zapewniam forumowiczów, że nastąpi cisza.

NIKT I NIGDY nie zadeklarował OFICJALNIE danych o poborze energii elektrycznej / kosztów ekranów plazmowych.

Jeżeli 60" PDP ZT PANASONIK na krawędziach matrycy ma temperaturę ok. 70 stopni Celsjusza to musi konsumować 0,5 kW / godzinę.

Czyli 40 groszy za godzinę pracy ...

Dziennie 4 zł.

Miesięcznie 120 zł.

Rocznie 1500 zł.

ps.:

prawda taka, że na OLED TV nie stać TV PQ fanów.

Mnie także.

Jestem po waszej stronie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.