Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

producenci zabezpieczają "tyły" takimi wpisami, nawet w manuałach LCD z 2015. To nic nowego.

NIEPRAWDA.

Kłamiesz. W żadnym manualu żadnego LCD nie ma informacji, że 1 godzinne oglądanie materiału ze statycznymi elementami może zniszczyć ekran.

LG zabezpiecza sobie tyły, bo wiedzą jak podatna na wypalenia jest matryca OLED a Ty byś chciał, żebyśmy my klienci wystawili im ,, tyły'' niezabezpieczone. Niech nas wydudkają bez zabezpieczenia.

Panowie, nie wiem czy ktokolwiek z Was widział na własne oczy jakikolwiek OLED TV i miał okazję go potestować? Gdyby tak było, to szybko zdalibyście sobie sprawę, że na oledze nie ma możliwośći wyświetlenia nieruchomego obrazu przez godzinę, bo po kilku minutach włącza się wygaszacz ekranu. Tak jest i przy oglądaniu zdjęć i przy stopklatce z sygnału TV i przy przeglądaniu internetu. Jak wygaszacz chodzi kilkanaście minut bez przerwy, to telewizor się wyłącza. Oczywiście można te funkcje powyłączać (co robią pewnie ludzie w sklepach RTV), ale telewizor na domyślnych ustawieniach jest tak zabezpieczony, żeby nic mu się nie stało.

Cała dyskusja ma charakter gawędziarsko-publicystyczny - coś tam czytałem, coś tam słyszałem, ale sam nie widziałem...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Gdyby tak było, to szybko zdalibyście sobie sprawę, że na oledze nie ma możliwośći wyświetlenia nieruchomego obrazu przez godzinę, bo po kilku minutach włącza się wygaszacz ekranu.

Kolego.

Czym innym jest nieruchomy cały obraz typu zdjęcie( to co propaguje Janunio) a czym innym materiał ze statycznymi elementami. Np. gra, czy logo stacji telewizyjnej, pasy bo bokach ekranu. I to wystarczy.

Cała dyskusja ma charakter gawędziarsko-publicystyczny - coś tam czytałem, coś tam słyszałem, ale sam nie widziałem...

Jesteś tego w dalszym ciągu pewien? Czy uważasz, że wypadałoby za to przeprosić?

O logo kanału już tu było pisane: w praktyce jest wyświetlane przez ok. 30 minut w każdej godzinie, bo reszta to reklamy i zapowiedzi. Przy oglądaniu VOD też nie ma żadnych stałych elementów obrazu. Naprawdę nie rozumiem z czego robicie problem: dla mnie jest to czysto teoretyczne gdybanie: może się zepsuć, więc na pewno tego nie kupię. I mówię to jako wieloletni użytkownik plazmy...

Lexus też się może rozkraczyć na autostradzie. Czy to oznacza, że nie warto go kupować?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Warto.

Ale przed zakupem warto wiedzieć na jakie usterki dany model jest podatny.

Na forach motoryzacyjnych też to jest zabronione? Osoby które znają jego słabe punkty też są nazywane gawędziarzami-publicystami?

W dniu 28.08.2015 o 10:40, Rafał_59341 napisał:

O logo kanału już tu było pisane: w praktyce jest wyświetlane przez ok. 30 minut w każdej godzinie, bo reszta to reklamy i zapowiedzi.

A mimo to się wypala. I jest bardzo dużo kanałów płatnych np. gdzie reklam nie ma. Logo jest cały czas.

Nie zapominaj też o filmach w formacie innym niż 16:9.

Też to mówię jako wieloletni użytkownik serii VT Panasa.

W dniu 28.08.2015 o 10:46, gość napisał:
I jest bardzo dużo kanałów płatnych np. gdzie reklam nie ma. Logo jest cały czas.

Dokładnie !

Mam kanał "Ale kino + HD".

Ostatnio oglądałem film - bez reklam a logo ślicznie się cały czas paliło w górnym prawym rogu ...

2h wyświetlania statycznego obrazu ...

A to tylko jeden film ... a co by było gdyby oglądać 2 pod rząd ???

OLED jest idealny do oglądania filmów z BR. Faktycznie nie ma konkurencji. Czerń powala.

Ale już z TV i konsolą trzeba uważać, żeby nie wypalić czegoś ...

Poza tym czerń z kablówki to jednak nie czerń z BR ... często jest szara ... w tym przypadku przewaga OLED nad dobrym LCD nie będzie taka duża ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ostatnio oglądałem film - bez reklam a logo ślicznie się cały czas paliło w górnym prawym rogu ...

2h wyświetlania statycznego obrazu ...

A to tylko jeden film ... a co by było gdyby oglądać 2 pod rząd ???

Mi wyswietlane logo nie przeszkadza. Wiesz dlaczego ? :-)

OLED jest idealny do oglądania filmów z BR.

Bez przesady. TV też można oglądać tak jak na plazmach. Trzeba tylko pamiętać o ewentualnych zagrożeniach.

Czerń powala.

To prawda, ale biel już nie. Tak jak na plazmach z tym że OLED jest na początku drogi i można się spodziewać ograniczenia niektórych uchybów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Plazmę posiadam już od 8 lat, i jak na razie żadnego wypalenia nie było, nie ma, i jak widzę nie będzie.

Jeżeli ten problem jest identyczny na OLED-ach to spokojnie będę go kupował.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale już z TV i konsolą trzeba uważać, żeby nie wypalić czegoś ...

Moim zdaniem lansowanie zestawienia konsoli z TV to bardzo powazny błąd. TV służy do czego innego a dzieci powinny grać w prawdziwą piłkę a nie wirtualną.

Jeżeli ten problem jest identyczny na OLED-ach to spokojnie będę go kupował.

Ja stawiam na podstawie dostępnych danych technicznych z sieci, że jest podobnie do plazmy, ale oczywiście żadnych oficjalnych badań badań w tym temacie nie znam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Plazmę posiadam już od 8 lat, i jak na razie żadnego wypalenia nie było, nie ma, i jak widzę nie będzie.

Wszystko zależy od sposobu użytkowania. Dla Ciebie plazma/OLED jest ok dla mnie nie. Dlatego OLED nie jest dla każdego wbrew lansowanym tezom ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wszystko zależy od sposobu użytkowania. Dla Ciebie plazma/OLED jest ok dla mnie nie. Dlatego OLED nie jest dla każdego wbrew lansowanym tezom ...

OLED nie jest dla każdego, choćby ze względu na cenę ;) To jest technologia dla osób, które będą potrafiły wykorzystać jej możliwości, a nie po to, żeby odpalać na nim teleexpress...

OLED nie jest dla każdego, choćby ze względu na cenę ;) To jest technologia dla osób, które będą potrafiły wykorzystać jej możliwości, a nie po to, żeby odpalać na nim teleexpress...

Dokładnie ! Jako High-Endowy wyświetlacz nie ma konkurencji. Jako TV ... czas pokaże.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HighEnd-owymi i do tego tanimi wyświetlaczami były PDP.

I już ich nie ma. Możliwość wypaleń je zmiotła z rynku.

Na razie OLED-y są sprzedawane jako telewizory. Może więc powinni to zmienić i sprzedwać je jako wyświetlacze nie nadające się m.in. do telewizji, gier, kablówki, zdjęć itd?

W dniu 28.08.2015 o 12:40, gość napisał:

I już ich nie ma na rynku. Możliwość wypaleń je zmiotła z rynku.

Strasznie się trzymasz pazurami tej możliwości wypaleń :) Produkcja plazm po prostu była mniej opłacalna od LED LCD. Polecam ten tekścik na digitaltrends:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt nigdy nie mówił, że lepsze jest to, co jest popularne i masowe. Wszyscy kupowali plazmy po to, żeby mieć fajną jakość obrazu i generalnie ludzie dostawali to czego chcieli. Tak samo dzieje się teraz z OLED TV...

Ukryta Zawartość

A co powiecie w przyszłości na film w HDR z logo stacji ?

Założę się, że OLEDom się to nie spodoba. ;-)))))))))))))))

Polecam ten tekścik na digitaltrends:

Ukryta Zawartość

He, he autor nie wierzył w rozwój technologii LCD ;-)

A jednak LCD wyprzedziły plazmy. Co prawda przy wyższej cenie ale jednak. Nie mówię już o cenach OLED 4K ... tego szaleństwa cenowego autor nie przewidział ...

Ukryta Zawartość

a nie po to, żeby odpalać na nim teleexpress...

....i grać w gry komputerowe.

Jako TV ... czas pokaże.

Też będzie dobry. Kto wie może za jakiś czas bardzo dobry. W końcu część wielkich tego rynku jeszcze nie przyłączyła się do konkurencji. Jak się przyłączą to.................. :-).

High endowym wyświetlaczem był i jest nadal Mitsubishi i jego LaserVue. Bezapelacyjnie.

Oglądałeś ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wszyscy kupowali plazmy po to, żeby mieć fajną jakość obrazu i generalnie ludzie dostawali to czego chcieli. Tak samo dzieje się teraz z OLED TV...

To samo piszę od dłuższego czasu.

Tylko OLED-owcy jakoś bronią się rękami, nogami przed tym ,że ryzyko wypaleń w tych technologiach jest bardzo podobne.

W dniu 28.08.2015 o 12:40, gość napisał:

I już ich nie ma. Możliwość wypaleń je zmiotła z rynku.

Możliwość wypaleń nie była główną przyczyną eliminacji PDP z rynku. Były dużo poważniejszych cech.

W dniu 28.08.2015 o 13:41, Bobcat napisał:

Przecież pisał, że tak.

Ja również.

Nie jestem w stanie pamiętać wszystkiego co pisze 'sittek'. On też nie pamięta często tego co piszę ja ;-).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Możliwość wypaleń nie była główną przyczyną eliminacji PDP z rynku. Były dużo poważniejszych cech.

Jestem innego zdania. Owszem drugą przyczyną było to, że plazma była droższa w produkcji ale to miało znaczenie dla producenta. Dla klienta główną wyolbrzymianą zresztą wadą były wypalenia. Wystarczy poczytać fora HDTV i przeczytać co pisali forumowicze.

W dniu 28.08.2015 o 13:51, gość napisał:

Jestem innego zdania. Owszem drugą przyczyną było to, że plazma była droższa w produkcji ale to miało znaczenie dla producenta. Dla klienta główną wyolbrzymianą zresztą wadą były wypalenia. Wystarczy poczytać fora HDTV i przeczytać co pisali forumowicze.

Główna przyczyna (moim zdaniem) to brak możliwości wykonania formatów mniejszych od 32' i ograniczenia dla 4k i docelowo dla 8k (rozmiar). Oczywiście były też czynniki inne, ale o mniejszej wadze gatunkowej (miedzy innymi wypalenia), no i oczywiście wzrost jakości technologi LCD, która jest niewspółmiernie bardziej elastyczna od plazmy.

Dla klientów było wiele wad. Jedne mniej istotnie, inne bardziej, a poza tym dla każdego owe wady miały różne znaczenie. Jednym coś bardziej przeszkadzało, innym mniej. Jedno jest pewne. Plazmy mogły mieć wypalenia, były grubsze i cięższe niż LCD-ki, miały ogólną niższą trwałość oraz pobierały więcej prądu. Do tego były jeszcze pewne wady samego obrazu jak brak bieli, migotanie obrazu oraz pływanie gazu w obrazie. Oczywiście w różnych modelach skala owych wad była różna co nie zmienia faktu, że takie wady były. Kolejnym ważnym czynnikiem był brak perspektyw rozwoju technologicznego PDP np brak możliwości zwiększenia rozdzielczości ponad Full HD.

oraz nadmierne rozmiary przy dużych panelach ponad 65 cali. W przypadku PDP było to po prostu za grube i za ciężkie.

Dla klientów było wiele wad. Jedne mniej istotnie, inne bardziej, a poza tym dla każdego owe wady miały różne znaczenie. Jednym coś bardziej przeszkadzało, innym mniej. Jedno jest pewne. Plazmy mogły mieć wypalenia, były grubsze i cięższe niż LCD-ki, miały ogólną niższą trwałość oraz pobierały więcej prądu. Do tego były jeszcze pewne wady samego obrazu jak brak bieli, migotanie obrazu oraz pływanie gazu w obrazie. Oczywiście w różnych modelach skala owych wad była różna co nie zmienia faktu, że takie wady były. Kolejnym ważnym czynnikiem był brak perspektyw rozwoju technologicznego PDP np brak możliwości zwiększenia rozdzielczości ponad Full HD.

oraz nadmierne rozmiary przy dużych panelach ponad 65 cali. W przypadku PDP było to po prostu za grube i za ciężkie.

Tak sie zastanawiałem czy uda sie w końcu komus napisać o problemach plazm ktore doprowadzily do eliminacji ich z rynku. Jednak udalo się.

Tak nie tylko wypalenia. Wielkosc ciezar wyglad elastyczność kontrastowosc biel migotanie brak bajerow w czasach kiedy na to bylo glowne zapotrzebowanie (smarty usb czytajace wszystko 3d granie net w tv) trwalosc mala uniwersalność w czasach wzrostu znaczenia sieci spoleczosni i wykorzystania tv nie tylko do oglądania itp.

chwilowy brak działalności w audio.

W przypadku PDP było to po prostu za grube i za ciężkie.

To akurat, moim zdaniem nie miało znaczenia. Z resztą się zgadzam.

Oczywiście kapitulacja nastąpiła w czasie kiedy doszły nowe ograniczenia na przyszłość. 4k i nowe technologie tv zwiekszone zainteresowanie wielkimi przekatnymi i zgrabnymi cienkimi ekranami w czasach kiedy już skonczyly sie możliwości rozwoju plazm. Tak jak kineskopowce.

chwilowy brak działalności w audio.

Tak sie zastanawiałem czy uda sie w końcu komus napisać o problemach plazm ktore doprowadzily do eliminacji ich z rynku. Jednak udalo się.

'sly30' ładnie ujął to w "pigułce". Jak chcesz znać szczegóły to zapytaj Panasonica. Przedstawiali zdania swoich "wodzów", ale pewnie nikt ich nie śledził (dawałem linki do ich wypowiedzi). Były przytaczane tu na forum.

To akurat, moim zdaniem nie miało znaczenia. Z resztą się zgadzam.

Dla kilku moich znajomych miało to znaczenie zasadnicze. Woleli 65 cali cienki na ścianie niż 2x grubszy.

Oczywiście, że grubość miała znaczenie !

Moja plazma jest przynajmniej ze 2x grubsza niż LCD.

To jednak widać ... poza tym plazmy miały wentylatorki ... nie wszystkie ale jednak ...

W dniu 28.08.2015 o 10:46, gość napisał:

Też to mówię jako wieloletni użytkownik serii VT Panasa.

A co to ma do rzeczy??? Przecież te TV są niepodatne na wypalenia co potwierdza kolega Sittek powyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.